Pratite nas

Perković i Mustač mogu prouzročiti pravosudno-politički pomor upravljačke elite u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Dio hrvatskih medija posljednjih nekoliko mjeseci sve otvorenije ukazuje na niz međusobnih poveznica između slučaja Josipa Perkovića  i Zdravka Mustača, koji u njemačkom zatvoru čekaju suđenje za ubojstvo Stjepana Đurekovića, i djela hrvatske političko gospodarske-elite stasale u vrijeme Jugoslavije i vladavine svemoćnog Saveza komunista.

perkovic josip propjevaoJedna od tih poveznica je svakako INA – strateško poduzeće preko koga su se u prošlosti, kao i danas, lomila mnoga koplja. Od Brozovih, Špiljakovih, Bakarićevih interesa, preko interesa „komunističke zlatne mladeži“ početkom devedesetih i interesa Mesićevog i Sanaderovog kruga nakon 2000., pa do interesa kruga oko Slavka Linića u vrijeme Ivice Račana i danas.

Mnogi su skloni vjerovanju kako se nevidljiva upravljačka ruka koja je cijelo razdoblje „skrbila“ o Ini nije mijenjala više od pola stoljeća.

Jedan od zagovornika takvih tvrdnji je i poznati hrvatski povjesničar i publicista, prof. dr. sc. Josipom Jurčevićem, autor knjige “Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti”,koji smatra da je INA u vrijeme Jugoslavije korištena za izvlačenje novca u inozemstvo, što je bilo zanimanje privilegiranih potomaka tadašnjih komunističkih moćnika – uključujući i djecu Josipa Broza i Mike Špiljaka.

Ina bila i ostala igračka u rukama ‘zlatne djece komunizma’

-Ina je nastala prije pola stoljeća spajanjem nekoliko poduzeća, te je vrlo brzo postala strateško poduzeće ne samo Hrvatske nego i Jugoslavije. Isto tako, Ina je vrlo brzo širila svoje petrokemijsko i drugo poslovanje, a društveni novac koji se u njoj vrtio bio je golem. Stoga su svi klanovi koji se proteklih pola stoljeća rotiraju na vlasti u Hrvatskoj koristili Inu kao glavni objekt i sredstvo za organiziranu pljačku najvećih razmjera. Inom su harala i “zlatna deca komunizma”; Titov sin Mišo, Vanja Špiljak i slični – navodi Jurčević.mustac_zatvor

Problem je, po Jurčevićevom tumačenju, kulminirao u razdoblju nakon smrti Josipa Broza, kada je dio tadašnjeg partijskog vrha pokušao raščistiti sa nekontroliranim „odlivom deviza prema Londonu i drugim financijskim oazama“.

Početkom 1980-ih, savezni je partijski vrh pokrenuo istragu o kriminalu u Ini, a to je vodilo prema sinu Mike Špiljka, Vanji. Stoga je Špiljak odlučio da se likvidira Stjepana Đurekovića i na njega svali svu krivnju za kriminal u Ini. Međutim, drugi pripadnici partijskog vrha u Hrvatskoj nisu bili za likvidaciju, nego za suđenje, što je bilo još opasnije za klan Špiljak – ističe Jurčević.

Vjerovanja je da je Stjepana Đurekovića, koji je i sam bio pripadnik tih struktura, na odlazak navela kombinatorika čelnika UDBA-e, a sve kako bi se zataškala čitava situacija i žrtvovalo Đurekovića.

Stoga, Špiljak pokreće Mustača i Perkovića koji u velikoj kombinaciji navode Đurekovića na bijeg u Njemačku i od njega proizvode velikog političkog protivnika jugokomunističkog režima, što je bio razlog da se na saveznoj razini donese odluka o pogubljenju Đurekovića, koje je izvršila tajna služba izvodeći filmski složenu operaciju kodnog naziva “Dunav” – tvrdi Jurčević, koji je cijeli ovaj proces rekonstruirao u svojoj knjizi “Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti”.

Naručitelj Đurekovićevog ubojstva lociran u Špiljakovom krugu

Prema Jurčeviću, ova se operacija nije mogla izvesti bez Mike Špiljaka, koji je nakon smrti Vladimira Bakarića (1983.) postao daleko najmoćnija osoba u Hrvatskoj.

Tada je Špiljak bio i predsjednik saveznog Predsjedništva, što znači da je bio formalno najmoćnija osoba i u Jugoslaviji. Na tom je položaju automatizmom bio i član saveznog Savjeta za zaštitu ustavnog poretka, te je izravno sudjelovao u donošenju odluke o likvidaciji Đurekovića – smatra Jurčević, te ističe kako su sve ovo razlozi koji su naveli njemačko pravosuđe da naručitelja ubojstva sasvim utemeljeno pronađu u osobama i klanu Mike Špiljka.

Jurčević smatra da je Špiljakov klan, zahvaljujući činjenici da je bio na vlasti sve do uspostave višestranačja, te Tuđmanovoj politici pomirbe i agresiji na tek proglašenu Republiku Hrvatsku,  uspješno penetrirao u sve pore neovisne Hrvatske.

Osim ubojstva Đurekovića, Špiljak je 1983. detronizirao i Pavla Gažija, moćnog ministra milicije u Hrvatskoj, koji je, sa saveznim zaleđem, provodio istragu o Ini. Tako je klan Špiljak učvrstio svoju moć i spreman dočekao uspostavu samostalne Hrvatske, u koju se duboko penetrirao sa svojim ideološkim i kriminalnim modelom. Ono što nas sada najviše treba zabrinjavati je činjenica da su Vanja Špiljak i ostali nakon 1990. u mnogo većoj mjeri nastavili pustošenje našeg zajedničkog hrvatskog novca iz Ine – navodi Jurčević, ističući kako su ostaci Špiljakove strukture koji su zadržali sveukupni nadzor nad gospodarstvom u tek stvorenoj i ratom ugroženoj hrvatskoj Državi sličan model primjenjivali i u ostalim javnim poduzećima.

Stoga Jurčević smatra da upravo u tom krugu treba tražiti i ključne uzroke i protagoniste nekih događaja od 1983. do danas, što je ujedno i jasan pokazatelj zbog čega su se njemačko pravosuđe, ali i aktualna vlast u Hrvatskoj,  toliko fokusirali na situaciju oko Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, dvojca kome je svakako poznata većina tajni koje taj interesni krug skriva.

Preko slučaja Đureković može lako saznati olovna pozadina događanja u Hrvatskoj tijekom posljednjih deset godina Jugoslavije, te način na koji se komunistička struktura preselila i do sada održala na položajima moći u samostalnoj hrvatskoj državi – uvjeren je Jurčević.

Korupcijska hobotnica i “pranje” novca

Uvjeren je da su upravo Perković i Mustač najbolji poznavatelji korupcijske hobotnice.

Mustač, Perković i njihovi suradnici raspolažu pravosudno i politički ubitačnim podacima o svim vrstama dugogodišnje korupcije i organiziranog kriminala u koji su umrežene brojne najistaknutije osobe političkog, gospodarskog, pravosudnog, medijskog i drugačijeg institucijskog života u Jugoslaviji i Hrvatskoj. Ukoliko ti podaci budu izneseni, a to sam naveo i u svojoj knjizi, nastao bi pravosudni i politički pomor upravljačke strukture u Hrvatskoj. Dakle, ne štite oni Mustača i Perkovića, nego štite tajne o sebi i svojim nedjelima, pa su stoga prisiljeni učiniti doslovno sve da Mustač i Perković ne progovore, bilo na neutralnom terenu u Njemačkoj, bilo pod nekim drugačijim pritiscima – izričit je Jurčević.

Bit cijele ove priče nalazi se u novcu iznesenom iz Hrvatske u posljednjih tridesetak godina.

Sustavno pljačkani novac iz Hrvatske uglavnom odlazi u svjetske tzv. porezne rajeve koji se ne nalaze samo na otocima egzotičnih naziva nego i u SAD-u, V. Britaniji, Švicarskoj itd. Prema podacima koje je objavila CIA, do 2012. iz Hrvatske je izneseno 23,5 milijarde dolara opljačkanog novca, a taj iznos nije ni približno konačan – naveo je Jurčević.

Javna je tajna da se taj novac, preko različitih oblika investicija i zaduženja, vraća u Hrvatsku i ostale države nastale raspadom Jugoslavije.

-Prema svjedočanstvima upućenih, velike količine opljačkanog i “opranog” hrvatskog novca vraćaju se u Hrvatsku kroz niz različitih investicija i zaduženja, uz visoke kamate i pod mimikrijom različitih međunarodnih novčarskih institucija. Dakle, najprije smo opljačkani, a potom se tim novcem u privatno-javnom partnerstvu rasprodaju ostala naša nacionalna bogatstva, te mi to još i vraćamo s visokim kamatama pretvarajući buduće naraštaje u dužničko roblje – tvrdi Jurčević.

Na koncu je ukazao i na opasnost urušavanja hrvatske suverenosti.

Ukoliko se ovi procesi i dalje nastave, a hrvatski građani ostanu i nadalje pasivni promatrači, onda je razumljivo da neće biti ništa od hrvatske suverenosti, a suverenost znači upravljati, gospodariti na svojem prostoru – zaključio je Jurčević.

R.Horvat/hrsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Misa i paljenje svijeća uoči drugostupanjske presude hrvatskim uznicima

Objavljeno

na

Objavio

Povodom drugostupanjske presude hrvatskim uznicima u Haagu, među kojima su dva Brotnjaka Bruno Stojić i Valentin Ćorić, pozivaju se svi Brotnjaci da se u tišini i zajedničkoj molitvi zahvale i prisjete se žrtve koju su podnijeli, piše Brotnjo.info.

U utorak 28. studenoga 2017. u 17:30 sati molit ćemo krunicu u crkvi Krista Kralja u Čitluku, potom u 18 sati slijedi sv.  Misa, a nakon mise zajednička procesija od crkve Krista Kralja u Čitluku do Spomen Križa gdje ćemo se pomoliti i upaliti svijeće za sve poginule u Domovinskom ratu.

Sve Vas pozivamo da u duhu zajedništva i na dostojanstven način pokažemo da smo uz njih i da molimo za oslobađajuću presudu, da istina o Herceg Bosni pobijedi! – poručuju organizatori.

Kako je general Praljak razbio laž o “opsadi Mostara”

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

Evo kako je poglavar Pravoslavne crkve komentirao presudu Mladiću

Objavljeno

na

Objavio

Patrijarh Irinej kaže da je presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću „delo đavola“ i da nije prvi put da ispada da su samo Srbi krivi za sve dok su ostali nevini.

„Još jedan Srbin osuđen je u Hagu. Mi smo znali da će Ratko Mladić biti osuđen i da će sve biti tako i mi, nažalost, tu ništa ne možemo da učinimo“, rekao je Irinej za „Alo“.

Kako je patrijarh istakao, sve to se događa jer „silni svetski moćnici rade đavolska dela, a mi trpimo posledice“.

„Nije od juče da ispada da su samo Srbi krivi za sve, a da su ostali nevini“, zaključio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

 

Srpski dužnosnici odbijaju se suočiti s činjenicama, Mladića nazivaju herojem

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari