Pratite nas

Pregled

Perković u višegodišnjem posjetu Njemačkoj!

Objavljeno

na

Zrakoplov s bivšim dužnosnikom jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipom Perkovićem sletio je u 14.45 sati.

Na internetskim stranicama zračne luke Franza Josefa Straussa objavljeno je da je zrakoplov s bivšim dužnosnikom jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipom Perkovićem sletio u 14.45 sati u Muenchen.
Perkovića je Hrvatska predala Njemačkoj na temelju europskog uhidbenog naloga zbog povezanosti s ubojstvom političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. U Njemačkoj će Perkovićevu obranu preuzeti minhenski odvjetnik Sepp Jorg Zoglmann.

Okružni zatvor južno od bavarske prijestolnice ne odiše luksuzom, a Perković će biti smješten u jednokrevetnu ćeliju. Osim svakodnevne šetnje, može dva puta tjedno pjevati u zatvorskom zboru, a nedjeljom će moći ići i na misu.

Ćelija u minhenskom okružnom zatvoru već čeka svog hrvatskog gosta. Nakon što ga njemački policajci izvedu iz zrakoplova Josip Perković će u specijalnom vozilu s lisicama na rukama biti otpremljen u “Institut za izvršenje pravde”, kako Nijemci moderno nazivaju zatvor južno od bavarske prijestolnice koji je opće poznat jednostavno kao Stadelheim.

Inače, ustanova u kojoj će Perković sigurno provesti nekoliko mjeseci – dok traje istraga i suđenje, ima mjesta za 1.210 zatvorenika. Postoje 1.033 jednokrevetne i 177 dvokrevetnih ćelija, no pretpostavlja se kako će Perković biti smješten u jednokrevetnu jedinicu. Inače, Justizvollzugsanstalt Stadelheim je prvotno izgrađen 1894. godine. S vremenom je nadograđivan i danas je četvrtastog oblika i prostire se na 8.850 četvornih metara. Područje je okruženo sa dvije ograde: vanjski zid je visok tri metra kako bi se spriječile provale i opasan je bodljikavom žicom. Također postoji i unutarnja ograda koja spriječava bilo kakve izlaske ili bijegove. Na svakom uglu zatvora nalazi se kula, a ograde su zaštićene najnovijom tehnologijom, uključujući video-kamere i razne druge senzore. U zadnjih dvadesetak godina nije zabilježen nijedan bijeg iz njega.

Same ćelije imaju osam kvadrata, vlastitu kupaonicu koja se sastoji od otvorenog toaleta i umivaonik sa samo hladnom vodom. Sav namještaj trajno je prikovan za zidove, a oni koji su boravili u njemu tvrde kako je to sve samo ne luksuzni zatvor.

Doručak se zatvorenicima poslužuje ujutro u 6,30 i vrlo je skroman, obično tradicionalno njemački (bijeli kruh, maslac i marmelada). Ručak se poslužuje već od 10,30, a večera između 15 i 16 sati. Svjetla se gase u 22 sata, a pansion po zatvoreniku njemačke porezne obveznike košta oko 70 eura ili 500-tinjak kuna po danu. Osim redovitih šetnji u 11 sati, pritvorenici mogu pjevati u zboru (dva puta tjedno) te ići na Svete mise nedjeljom.

Ukoliko želite pisati Josipu Perkoviću njegova adresa od danas je: München Prison – JVA Stadelheim, Stadelheimerstrasse 12, Giesing. Želite li ga posjetiti to će za vrijeme istrage biti moguće svaka dva tjedna po pola sata. Do zatvora je najbolje doći javnim prijevozom Ubahnom U1 do Mangfallplatz. Telefonom iz Hrvatske zatvor možete dobiti na broju: 004989 699220, a za odvjetnika Nobila tek informacija da su posjete od ponedjeljka do četvrtka između 12 i 15 sati, ali maksimalno tri osobe po posjeti.

Njemačkoj će Perkovićevu obranu preuzeti minhenski odvjetnik Sepp Jorg Zoglmann. Nobilo je kazao da će i on za nekoliko dana otputovati u Njemačku s dokaznim materijalima i pridružiti se obrani Perkovića, kojega njemačko pravosuđe traži zbog upletenosti u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u blizini Muenchena.

Poznatiji stanovnici JVA Stadelheim bili su Adolf Hitler koji se u njemu našao 1924.godine, zatim zapovjednik nacističkih SA odreda Ernst Röhm nakon puča 1934., pa tijekom 2. svjetskog rata antifašisti iz pokreta Bijela ruža, zatim nacistički zločinac John Demjanjuk te kriminalci, neonacist kao i članovi njemačke terorističke skupine Baader – Meinhof.

dnevno.hr/kamenjar

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

VIDEO! Bujica objavila snimku cijele komemoracije iz Lisinskog!

Objavljeno

na

Objavio

U specijalnom izdanju Bujice, u srijedu navečer na Z1 i partnerskim televizijama u Hrvatskoj i BiH, emitirana je snimka komemoracije za generala Slobodana Praljka.
Komemoracija je održana u ponedjeljak 11. prosinca, a Bujica donosi u cijelosti govore generala Stanka Sopte i Pave Miljavca, prof. dr. Miroslava Tuđmana, kao i upečatljive scenske nastupe Zlatka Viteza i Dragana Despota te ženskih klapa iz Mostara i Čapljine Narente i Drače.
U emisiji je puštena i propovijed vojnog ordinarija, biskupa Jure Bogdana sa mise zadušnice za generala Praljka, iz jarunske Crkve Sv. Mati Slobode.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Ruža Tomašić: Moramo se odreći komunističkog nasljeđa koje se propagira i u ovom domu

Objavljeno

na

Objavio

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu jučer se raspravljalo se o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u cijeloj Europskoj uniji.

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić istaknula je da nacistički i fašistički simboli ne smiju biti dobrodošli u javnom prostoru.

Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bi građani postali u potpunosti svjesni grozota koje ta ideologija predstavlja i odrekli se njezina nasljeđa. Isto moramo učiniti i s komunističkim nasljeđem koje se, nažalost, nerijetko slavi i propagira, pa i u ovom domu. No, da bismo građane mogli uspješno uputiti na sve prednosti demokracije, moramo i sami vjerovati u nju. Europska unija u posljednjih je 20 godina više puta pokazala da priznaje demokratske procese samo onda kad joj se sviđa ishod – rekla je Ruža Tomašić.

Pokušaj da se s europske razine mijenja nešto što nije prošlo kroz nacionalne parlamente također je izigravanje demokracije. Unatoč plemenitim namjerama, opasno je građanima slati poruku kako je u redu zaobilaziti procedure i nametati svoju volju bez demokratskog legitimiteta. To je, vjerovali ili ne, prvi korak prema novom totalitarizmu – dodala je.

Na kraju je istaknula činjenicu da je u ime komunističke ideologije živote izgubilo neusporedivo veći broj osoba nego u ime fašističke i nacističke ideologije te da smatra skandaloznim to da u navedenu raspravu nije uključen i komunizam, piše Večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari