Pratite nas

Zabolilo ga! Perković umjesto u Remetincu prenoćio u bolnici!

Objavljeno

na

Bivši čelnik jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković prvu noć istražnog zatvora umjesto u Remetincu, kao njegov nekadašnji šef Zdravko Mustač, proveo je u zatvorskoj bolnici zbog narušenog zdravstvenog stanja.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da je Josip Perković u zatvorsku bolnicu prebačen sinoć, po preporuci zatvorskog liječnika, neposredno nakon što je doveden u istražni zatvor u Remetincu.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je tek da je Perković u bolnici, kao i da piše žalbu na jučerašnju odluku da ga se zadrži u istražnom zatvoru do   izručenja Njemačkoj koja ga traži zbog sudjelovanja u organizaciji ubojstva   hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

[pullquote_right]Perković kao i njegov bivši šef te čelnik jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravko Mustač jučer su se formalno usprotivili izručenju.[/pullquote_right] Došlo je do različitih mišljenja, naime sud smatra da pop zakonu o kaznenom postupku ne treba obrazlagati razloge za pritvor, tužilaštvo je smtralo drugačije i ja samtram drugačije. Pa ćemo iz tih razloga uložiti žalbu. A u narednom tjednu ćemo imati ključno ročište na kojima će se odlučivati da li će ga se izručiti ili ne, rekao je Nobilo.

nobilo

Dakle, ako sud utvrdi da postoji razlog za neizvršavanje uhidbenog naloga, Perković neće biti izručen. Među tim zakonom utvrđenim razlozima je i – zastara.

‘Nema zastare’

Je li u slučaju Josipa Perkovića koji je optužen za ubojstvo emigranta Đurekovića 1983. nastupila zastara – pravni stručnjaci i dalje su podijeljeni.

Smatram da zastara nije nastupila, jer je za to kazneno dijelo, prema onom zakonu koji je tada bio na snazi, propisana zastara u trajanju od 20 godina, jer se radi o teškom obliku kaznenog dijela – ubojstva, a ona je prekinuta sredinom 90.-ih postupanjem Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Kada dođe do prekida, prema tom starom zakonu – zastara počinje teći ispočetka. Dakle, prethodne godine kao da su obirsane, ustvrdio je dr. sc. Mato Palić sa osječkog Pravnog fakulteta.

I Mustačeva obrana radi na žalbi

Uz Perkovića istražni zatvor određen je i njegovom nekadašnjem šefu iz jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravku Mustaču koji je u Remetincu prenoćio nakon što mu je istražni zatvor, do ‘izvršenja rješenja o predaji’, odredio sud u Velikoj Gorici.

I Mustačev odvjetnik Tomislav Antolin također najavljuje žalbu na rješenje o istražnom zatvoru, ali i na odluku o izručenju Njemačkoj.

Na sudovima u Zagrebu i Velikoj Gorici, žalbe će rješavati odvojena   izvanraspravna vijeća. Na zagrebačkom sudu doznaje se da će se najprije   rješavati žalba na odluku o istražnom zatvoru, a potom i na odluku o   izručenju. Izgledno je da će pravomoćnu odluku o konačnici donijeti tek   Vrhovni sud.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

DOKUMENTA SE POSTAVILA IZNAD ZAKONA – NEGIRA PRESUMCIJU NEVINOSTI UNAPRIJED OSUĐUJUĆI HRVATSKE GENERALE

Objavljeno

na

Objavio

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara oštro osuđuje sramne prozivke Centra za suočavanje s prošlošću poznatijeg kao Dokumenta koji je jučer drsko napao Predsjednicu RH gospođu Kolindu Grabar Kitarović. Negiranjem presumpcije nevinosti osudili su hrvatske generale i prije nego je Haški Tribunal dao pravomoćni pravorijek, što je nedopustivo.

Uz svu malicioznost koju su javno izražavali, osobito na obljetnice veličanstvene VRO Oluja u kojoj su postrojbe HV i redarstvenih snaga vratile pod nadzor okupirani teritorij s kojeg su JNA i četničke postrojbe protjerale 1991. godine preko 100 tisuća Hrvata, sada smo izloženi objedama osoba koje nemaju elementarne pristojnosti, a niti znanja. Nacionalni hrvatski sudovi ravnaju se prema načelu presumpcije nevinosti što znači kako se Dokumentine „perjanice“ očito pačaju u stvari koje ne poznaju, a spremni su komentirati pa i kada na taj način obmanjuju javnost i plasiraju neistine. Neznanje, glupost, malicioznost ili planirani napadi kako bi otvorili prostor za daljnje prakticiranje linča pokazat će budućnost no samo ako im to dozvolimo. Hrvatska je unatoč i usprkos svoj korupciji antihrvatskih elemenata ipak država prava. Iako ponekad izgleda kao država apsurda, ipak hrvatska je, naša je, izborili smo se za nju mi hrvatski branitelji zajedno s hrvatskim narodom i suočiti ćemo Dokumentu s ovim sramnim istupom i napadom na Predsjednicu.

Ta tko ili što je to Dokumenta koja se usuđuje osporiti hrvatskom generalu doprinos u obrani Domovine?

Tko je ta Dokumenta koja se usuđuje intervenirati u zahvalu Predsjednice Republike Hrvatske hrvatskim braniteljima i ratnicima koji su obranili i oslobodili hrvatsku državu od srpsko-crnogorske agresije i okupacije? Suočite se gospodo sa svojim neznanjem, nekulturom i obmana javnosti, to je jedino s čim se vi morate suočavati. Istupajte temeljem činjenica, a ne naputaka iz Srbije!

Javno djelovanje Dokumente i njenih „perjanica“ doista zahtijeva ozbiljno, stručno i institucionalno propitivanje cjelokupnog djelovanja, osobito s naglaskom na usklađenost i postupanje temeljem hrvatskih zakona te je li se i koliko djelovanjem Dokumente i pojedinaca ugrožavaju hrvatski nacionalni interesi.

Kako bi se u budućnosti spriječile obmane, krivotvorenja i napadi na Domovinski rat i hrvatske branitelje (nedavno smo svjedočili kriminalnom pokušaju mijenjanja karaktera Domovinskog rata iz srpsko-crnogorske agresije u građanski rat, što je učinio Aleksandar Stanković u jednoj emisiji HRT te nije do sada snosio nikakvu posljedicu), Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara pokreće inicijativu za Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona člankom koji će se odnositi na kaznene odredbe, a kojim će snositi kaznenu odgovornost svi oni koji krše Deklaraciju o Domovinskom ratu donesenu u Hrvatskom državnom saboru 2000. godine.

Poradi naših prijatelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države, dužni smo očuvati načela kojima se štite teme¬ljne vrednote i dostojanstvo Domovinskog rata, koji su nam ostavili kao zalog naše civilizacijske budućnosti.

Zagreb 25.studenog 2017.godine

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

facebook komentari

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Sveta Katarina Aleksandrijska, djevica i mučenica, zaštitnica teologa

Objavljeno

na

Objavio

Osim godine rođenja, koja ipak nije sasvim sigurna, i podatka da je 304. godine podnijela mučeništvo u Aleksandriji, malo se zna o Katarininu životu.

Prema predaji, Katarina je bila lijepa mlada Egipćanka koja je, u trenutku kad je upravitelj Maksimin Daja preuzimao vlast u Aleksandriji, bila pozvana na svečanost koja je uključivala i pogansko žrtvovanje životinja. Katarina je odbila u tome sudjelovati zbog svoje kršćanske vjere.

Maksimin Daia, koji je došao na vlast u rimskim afričkim provincijama naslijedivši rođaka Galerija, zaljubio se u Katarinu tako jako da je odlučio rastati se od svoje žene te oženiti Katarinu. Mlada ga je kršćanka najodlučnije odbila. On ju je tada suočio s pedesetoricom filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. No Katarina, služeći se govorničkom vještinom, a još više dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace koji, rasvijetljeni milošću, prionuše uz kršćanstvo.

Maksimin se razbjesnio te je dao načiniti posebno mučilo: nazubljeni kamen kotač, koji će je sasjeći. No to se mučilo raspalo. Tada je Katarina  odvedena izvan grada te joj je odrubljena glava.

 

Prema kasnijoj legendi anđeli su tijelo sv. Katarine prenijeli na Sinaj, gdje je pokopna. U blizini toga mjesta podignut je kasnije samostan sv. Katarine koji postoji još i danas, a Katarinini ostaci prenijeti su u pripadajuću crkvu.

A u Zagrebu, jedna je od najljepših baroknih crkava u Hrvatskoj podignuta  u čast svetoj Katarini. Sagradili su je isusovci, u razdoblju od 1620. do 1632. godine. To je jednobrodna crkva sa šest bočnih kapela i svetištem. U kapelama se nalazi pet drvenih baroknih oltara (17. st.) te jedan mramorni oltar iz 1729. godine. Svod i zidove karakterizira raskošna štukatura koja potječe iz 1732. godine. U svetištu je nizak glavni oltar koji se nalazi ispred velike iluzionističke kompozicije Sveta Katarina među aleksandrijskim filozofima, čiji je autor ljubljanski slikar Kristofor Andrija Jelovšek. Crkva je temeljito obnovljena nakon potresa 1880. godine prema projektu Hermanna Bollea.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari