Connect with us

Zabolilo ga! Perković umjesto u Remetincu prenoćio u bolnici!

Objavljeno

-

Bivši čelnik jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković prvu noć istražnog zatvora umjesto u Remetincu, kao njegov nekadašnji šef Zdravko Mustač, proveo je u zatvorskoj bolnici zbog narušenog zdravstvenog stanja.

Na zagrebačkom Županijskom sudu doznaje se da je Josip Perković u zatvorsku bolnicu prebačen sinoć, po preporuci zatvorskog liječnika, neposredno nakon što je doveden u istražni zatvor u Remetincu.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je tek da je Perković u bolnici, kao i da piše žalbu na jučerašnju odluku da ga se zadrži u istražnom zatvoru do   izručenja Njemačkoj koja ga traži zbog sudjelovanja u organizaciji ubojstva   hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.

[pullquote_right]Perković kao i njegov bivši šef te čelnik jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravko Mustač jučer su se formalno usprotivili izručenju.[/pullquote_right]
Došlo je do različitih mišljenja, naime sud smatra da pop zakonu o kaznenom postupku ne treba obrazlagati razloge za pritvor, tužilaštvo je smtralo drugačije i ja samtram drugačije. Pa ćemo iz tih razloga uložiti žalbu. A u narednom tjednu ćemo imati ključno ročište na kojima će se odlučivati da li će ga se izručiti ili ne, rekao je Nobilo.

nobilo

Dakle, ako sud utvrdi da postoji razlog za neizvršavanje uhidbenog naloga, Perković neće biti izručen. Među tim zakonom utvrđenim razlozima je i – zastara.

‘Nema zastare’

Je li u slučaju Josipa Perkovića koji je optužen za ubojstvo emigranta Đurekovića 1983. nastupila zastara – pravni stručnjaci i dalje su podijeljeni.

Smatram da zastara nije nastupila, jer je za to kazneno dijelo, prema onom zakonu koji je tada bio na snazi, propisana zastara u trajanju od 20 godina, jer se radi o teškom obliku kaznenog dijela – ubojstva, a ona je prekinuta sredinom 90.-ih postupanjem Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Kada dođe do prekida, prema tom starom zakonu – zastara počinje teći ispočetka. Dakle, prethodne godine kao da su obirsane, ustvrdio je dr. sc. Mato Palić sa osječkog Pravnog fakulteta.

I Mustačeva obrana radi na žalbi

Uz Perkovića istražni zatvor određen je i njegovom nekadašnjem šefu iz jugoslavenske Službe državne sigurnosti Zdravku Mustaču koji je u Remetincu prenoćio nakon što mu je istražni zatvor, do ‘izvršenja rješenja o predaji’, odredio sud u Velikoj Gorici.

I Mustačev odvjetnik Tomislav Antolin također najavljuje žalbu na rješenje o istražnom zatvoru, ali i na odluku o izručenju Njemačkoj.

Na sudovima u Zagrebu i Velikoj Gorici, žalbe će rješavati odvojena   izvanraspravna vijeća. Na zagrebačkom sudu doznaje se da će se najprije   rješavati žalba na odluku o istražnom zatvoru, a potom i na odluku o   izručenju. Izgledno je da će pravomoćnu odluku o konačnici donijeti tek   Vrhovni sud.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari