Pratite nas

‘Perkovićev zakon riješit ćemo u dogovoru s Europskom komisijom’

Objavljeno

na

‘Očekujemo rješenje tog pitanja, kojem je dana politička dimenzija, a koju ne zaslužuje’, ustvrdila je Pusić na konferenciji za novinare održanoj u okviru tradicionalnih susreta, HNS-ove Političke akademije, koja se održava u Tuheljskim Toplicama.

Predsjednica Hrvatske narodne stranke, prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je danas da će biti razmotrene primjedbe koje je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding dala na Zakon o europskom uhidbenom nalogu te da će taj problem biti riješen u dogovoru s Europskom komisijom.

“Očekujemo rješenje tog pitanja, kojem je dana politička dimenzija, a koju ne zaslužuje”, ustvrdila je Pusić na konferenciji za novinare održanoj u okviru tradicionalnih susreta, HNS-ove Političke akademije, koja se održava u Tuheljskim Toplicama.

Rekla je da u HNS-u smatraju kako to pitanje ne treba rješavati promjenama Ustava, nego usklađivanjem zakona te da “Ustav treba mijenjati malo i rijetko”.

Zakon o suradnji u pravosudnim stvarima s članicama EU, usvojen 28. lipnja, vremenski ograničava europski uhidbeni nalog na djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. Potpredsjednica Europske komisije za pravosuđe i ljudska prava Viviane Reding upozorila je da u ugovoru o pristupanju Uniji nije bilo vremenskog ograničenja. Kazala je da očekuje da Hrvatska riješi taj problem, inače je to nepoštivanje čl. 39 Pristupnog ugovora.

Na upit kakva je perspektiva povratka bivšeg predsjednika stranke Radimira Čačića nakon odsluženja zatvorske kazne, Pusić je rekla “da to nije politička tema HNS-a”.

Potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak naglasio je da žele vratiti optimizam u hrvatsko društvo i da na kraju mandata mogu reći da građani puno bolje žive nego danas.

Upitan o najavama rebalansa proračuna rekao je da to nije razlog gubitka optimizma i da će pokazati da mogu biti funkcionalni i s manje novca. Trebamo smanjiti pad potrošnje i već imamo neke pozitivne pokazatelje i to nam daje razloge za optimizam, rekao je Vrdoljak.

Autor: RTL/Hina

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari