Connect with us

‘Perkovićev zakon riješit ćemo u dogovoru s Europskom komisijom’

Objavljeno

-

‘Očekujemo rješenje tog pitanja, kojem je dana politička dimenzija, a koju ne zaslužuje’, ustvrdila je Pusić na konferenciji za novinare održanoj u okviru tradicionalnih susreta, HNS-ove Političke akademije, koja se održava u Tuheljskim Toplicama.

Predsjednica Hrvatske narodne stranke, prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je danas da će biti razmotrene primjedbe koje je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding dala na Zakon o europskom uhidbenom nalogu te da će taj problem biti riješen u dogovoru s Europskom komisijom.

“Očekujemo rješenje tog pitanja, kojem je dana politička dimenzija, a koju ne zaslužuje”, ustvrdila je Pusić na konferenciji za novinare održanoj u okviru tradicionalnih susreta, HNS-ove Političke akademije, koja se održava u Tuheljskim Toplicama.

Rekla je da u HNS-u smatraju kako to pitanje ne treba rješavati promjenama Ustava, nego usklađivanjem zakona te da “Ustav treba mijenjati malo i rijetko”.

Zakon o suradnji u pravosudnim stvarima s članicama EU, usvojen 28. lipnja, vremenski ograničava europski uhidbeni nalog na djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. Potpredsjednica Europske komisije za pravosuđe i ljudska prava Viviane Reding upozorila je da u ugovoru o pristupanju Uniji nije bilo vremenskog ograničenja. Kazala je da očekuje da Hrvatska riješi taj problem, inače je to nepoštivanje čl. 39 Pristupnog ugovora.

Na upit kakva je perspektiva povratka bivšeg predsjednika stranke Radimira Čačića nakon odsluženja zatvorske kazne, Pusić je rekla “da to nije politička tema HNS-a”.

Potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak naglasio je da žele vratiti optimizam u hrvatsko društvo i da na kraju mandata mogu reći da građani puno bolje žive nego danas.

Upitan o najavama rebalansa proračuna rekao je da to nije razlog gubitka optimizma i da će pokazati da mogu biti funkcionalni i s manje novca. Trebamo smanjiti pad potrošnje i već imamo neke pozitivne pokazatelje i to nam daje razloge za optimizam, rekao je Vrdoljak.

Autor: RTL/Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari