Pratite nas

Politika

Pernar: Nakon obraćanja Sinčića mislim da je moje vrijeme u Živom zidu završilo

Objavljeno

na

Dosadašnji član Živog zida Ivan Pernar putem društvene mreže je poručio da je njegovo vrijeme u toj stranici završilo, odbacujući optužbe za koristoljublje i častohleplje koje je na njegov račun ranije u srijedu iznio predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić.

“Dragi prijatelji, nakon današnjeg javnog obraćanja Sinčića mislim da je moje vrijeme u Živom zidu završilo”, napisao je Pernar na svojim facebook stranicama.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ranije je u srijedu prozvao svoje dosadašnje najbliže suradnike Bunjca i Pernara za koristoljublje i častohljeplje, najavivši da zbog toga nema druge opcije nego ići u raščišćavanje situacije unutarstranačkim izborima na kojima će članstvo odlučiti želi li da Živi zid bude “stranka uhljeba i oportunista” ili “čista i zdrava” stranka.

Pernar je reagirajući na te prozivke napisao: “Nadam se da ćete nakon njega otvoriti oči i shvatiti kakav je karakter ljudi koji su me likvidirali iz stranke koju sam osnovao pod optužbom da sam pohlepan za novac, častohlepan, osvetoljubiv i onaj koji prijeti i ucjenjuje. “Želim da znate da su te optužbe lažne i da nisam kriv za ono što mi predbacuju”, napisao je Pernar na svom facebook profilu.

(Hina)

 

Branimir Bunjac: Živi zid je postao privatno vlasništvo jedne osobe

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Politika

Plenković: Povijesna nepravda bi bila da BiH bude zadnji vagon u vlaku prema EU

Objavljeno

na

Objavio

”Angažman Hrvatske je dobronamjeran i prijateljski prema BiH, jer ne želimo da se dogodi povijesna nepravda da BiH bude zadnji vagon u vlaku zemalja jugoistoka Europe prema članstvu u EU” 

Naša je poruka svim političkim akterima u Bosni i Hercegovini da prepoznaju šansu otvaranja europske perspektive te angažirano pristupe provođenju opsežnih reformi. Angažman Hrvatske je dobronamjeran i prijateljski prema BiH, jer ne želimo da se dogodi povijesna nepravda da BiH bude zadnji vagon u vlaku zemalja jugoistoka Europe prema članstvu u EU. Zato je važno da BiH ostvaruje napredak u poštivanju svih kriterija, izjavio je u intervjuu za Večernji list BiH premijer Republike Hrvatske i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković.

On ističe kako Hrvatska želi da ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda bude u praksi onakva kakva bi trebala biti temeljem Ustava BiH. ”Želimo da Hrvati, kao najmalobrojniji, ali ravnopravan konstitutivni narod, budu legitimno zastupljeni u najvišim institucijama BiH. Za to postoje određeni preduvjeti, od promjene izbornog zakona do određenih drugih zakonskih promjena i tu temu ćemo uvijek podizati na dnevni red zato što smatramo da je ona pravedna i korisna za kvalitetno funkcioniranje čitave BiH i skladne odnose među tri naroda”, poručio je Plenković.

Aktualni hrvatski premijer kaže kako je Hrvatska više od bilo koga drugog na tijelima Europske unije komunicirala temu važnosti ostvarenja jednakopravnosti i legitimne zastupljenosti sva tri naroda u BiH. ”Odgovornost je legitimnih predstavnika triju naroda i političkih stranaka da postignu dogovor o reorganizaciji teritorijalnog ustroja koji bi uspostavio pravedniju raspodjelu političkog i ekonomskog upravljanja na svim razinama vlasti te mehanizme koji bi garantirali stvarnu ravnopravnost svih triju naroda i ostalih.

Politika Hrvatske nikada nije bila da se miješa u bosansko-hercegovačku dnevnu politiku. Svi koji razumiju funkcioniranje Bosne i Hercegovine znaju da je pitanje ravnopravnosti triju naroda ključno da BiH bude funkcionalna i učinkovita država, što je u interesu svih njenih građana”, navodi Plenković.

Upitan hoće li problemi koje je hrvatskoj ekonomiji donijela pandemija utjecati na iznos i dinamiku potpore RH Hrvatima u BiH Plenković kaže da se to neće dogoditi i da će nastaviti jačati sve oblike suradnje – kulturne, obrazovne, gospodarske s Hrvatima u BiH, ali i programsku i projektnu suradnju s predstavnicima lokalne izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini, gdje Hrvati nemaju svoje predstavnike.

Kada je u pitanju migrantska kriza Plenković kaže hrvatska policija ulaže maksimalne napore u suradnju s policijom Bosne i Hercegovine i nastoji rješavati pitanje migracija na zajednički način. ”Štitimo hrvatsku granicu, ali ne tako da podignemo bodljikavu žicu između Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u BiH.

Možemo surađivati bez fizičke barijere koja je nešto što ni Hrvatska ni Bosna i Hercegovina ne žele. Ako dobijemo još jednom povjerenje hrvatskih birača, garantiram da neće biti bodljikavih žica, nego ćemo kroz dijalog i suradnju rješavati i pitanje migracija, poručio je Plenković pozivajući hrvatske birače u BiH da na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor glasujući za listu HDZ-a ne dopuste rasipanje glasova i razbijanje desnog biračkog tijela, odnosno da podrže ”dokazane kandidate, koji će se odvažno zalagati za ustavnu ravnopravnost Hrvata u BiH, kao i za unaprjeđenje njihova položaja i kvalitete života”.

Andrej Plenković: Idemo u izbore s velikim postignućima

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Dragan Vulin podržao Anušića – ‘Moj izbor i siguran sam, najbolji izbor za Slavonce i Baranjce’

Objavljeno

na

Objavio

Moj izbor i siguran sam, najbolji izbor za Slavonce i Baranjce.

I kao predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije mogu potvrditi kako je naš župan, Ivan Anušić, čvrst i odlučan čovjek s rezultatima koji govore sami za sebe. U suradnji s Vladom RH, uspio je ostvariti mnogo ciljeva koji nadilaze formalne nadležnosti i mogućnosti župana. Dokazao je da zna što Slavoniji i Baranji treba. Uz našu potporu, imat će snage za to se i izboriti, napisao je Vulin u objavi na facebooku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari