Pratite nas

Komentar

PERO KOVAČEVIĆ: DRŽAVNIČKI POTEZ ANDREJA PLENKOVIĆA

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković na sjednici je Vlade danas donio odluku o razrješenju sva tri Mostova ministra – Ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, Ministra pravosuđa Antu Šprlju, te Ministra zaštite okoliša i energije Slavena Dobrovića.
Moram priznati, Plenković je državnički postupio.

Naime, na današnjoj sjednici Vlade svi članovi Vlade osim Orepića, Dobrovića i Šprlje glasali su odbacivanje prijedloga o pokretanje povjerenja Mariću. Plenkoviću nakon toga nije ostalo ništa drugo već ih smjeniti, komentirao je Kovačević.

PREDSJEDNIK VLADE RAZRIJEŠIO 3 MINISTRA MOST-A!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Kolinda Grabar Kitarović: Afera SMS nema veze s Galićevom ostavkom

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nije željela u četvrtak komentirati ostavku svoga savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost Vlade Galića i ima li ostavka veze s aferom SMS, a u vezi problema s nabavom borbenih zrakoplova smatra da ministar obrane Damir Krstičević ne treba odstupiti, no Hrvatska nema vremena za gubljenje jer uskoro neće imati ni MIG-ova koji će biti u stanju letjeti.

Predsjednica je novinarima nakon sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice rekla kako će prihvatiti ostavku Galića koji je razrješenje zatražio zbog “etičkih i moralnih razloga”, te nije željela komentirati ima li njegova ostavka veze s aferom SMS.

“Prema onome što je meni Galić rekao, on nema veze s onim za što ga se optužuje”, kazala je Grabar-Kitarović i dodala da je istraga zatvorenog tipa pa se u to ne može miješati.

Na novinarsko pitanje hoće li tražiti odgovore na navode da se u njeno ime tražio državni udar i smjena premijera Andreja Plenkovića, odgovorila je da će tražiti izvješća nadležnih službi.

“Po meni je pokušaj smjene vrlo ozbiljna stvar, to mi ne pada na pamet i zbog toga želim čuti ima li konkretnih podataka koji upućuju na to da se u tom smislu pokušala stvoriti nova afera”, rekla je Grabar-Kitarević.

Krstičević ne bi trebao odstupiti

Predsjednica ne misli da bi ministar obrane Damir Krstičević trebao odstupiti zbog problema s isporukom borbenih zrakoplova F-16 Barak jer u tome ne vidi njegovu odgovornost.

Poručila je, međutim, kako Hrvatska nema vremena za gubljenje.

“Obzirom na stanje našeg borbenog zrakoplovstva, moramo brzo djelovati”, rekla je dodavši kako je remont MIG-ova 2013. godine bio loš i da “uskoro nećemo imati uopće MIG-ova koji će biti u stanju poletjeti, a moramo zadržati i pilote”.

Predsjednica je potvrdila da je u srijedu razgovarala s izraelskim premijerom Benjamin Netanjahuom, koji joj je rekao da radi na rješavanju dvojbi s SAD-om.

Američki dužnosnici s kojima je razgovarala izrazili su načelnu potporu projektu, no u detalje nabave i isporuke u razgovorima s njima nije ulazila.

Osim toga, podržala je izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu jer će to “potaknuti naše iseljenike da u većem broju traže hrvatsko državljanstvo i olakšati im useljenje u Hrvatsku”.

(Hina)

 

Savjetnik predsjednice Republike Vlado Galić podnio ostavku

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

´Diplomatskim djelovanjem pokušavamo upozoriti europske zemlje i svijet na zbivanja u BiH´

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ustvrdio je u srijedu da je saborska Deklaracija o položaju Hrvata u BiH dobro izbalansiran tekst koji ukazuje na pitanje položaja Hrvata u BiH te da kroz nju žele pokazati stav i poslati poruku i Hrvatima u BiH i međunarodnoj zajednici da se Hrvatska ne slaže s kršenjem daytonskog duha koje se dogodilo kada su Bošnjaci izabrali predstavnika Hrvata.

“Hrvati su konstitutivni narod u BiH, trebali bi biti jednakopravni s ostala dva naroda. Međutim, tijekom zadnjih izbora kada su Bošnjaci izabrali predstavnika Hrvata pokazalo se da je duh Daytona narušen i Hrvatska kroz deklaraciju Hrvatskog sabora želi pokazati stav, odnosno neslaganje s takvim kršenjem daytonskog duha”, kazao je Jandroković za RTL Danas.

Dodao je da je to poruka koju upućuju i Hrvatima u BiH i međunarodnoj zajednici. “Našim diplomatskim djelovanjem pokušavamo upozoriti europske zemlje i svijet o tome što se zbiva u BiH, da se na jedan neprimjeren način preglasavaju Hrvati i to Daytonom nije dogovoreno. Hrvati su egzistencijalno ugroženi u BiH, mi smo po Ustavu dužni brinuti o Hrvatima izvan domovine i to ćemo činiti”, naglasio je.

Vezano za kritike potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića da Deklaracija nema nikakav stav, Jandroković je kazao da je Brkić glasao za nju.

“To je njegovo mišljenje, on je na Odboru glasao za tu deklaraciju. Dogovorili smo se da će ovaj tekst biti osnova. Tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana možda će doći do korekcija unutar Deklaracije”, rekao je Jandroković.

Dodao je da su pozvali i druge saborske klubove, kako iz vladajuće većine, tako i iz oporbe da se priključe jer žele da taj dokument bude usvojen sa što većom većinom i da pošalju poruku da stoje iza Hrvata BiH, da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali da im je itekako stalo da Hrvati tamo ostanu i da budu jednakopravni i konstitutivni.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari