Connect with us

Gost Kolumne

Pero Kovačević – Lijepa naša ‘žabokrečina’

Objavljeno

-

Vjerujem da ste se upitali: Zašto su je Hrvatska zemlja u kojoj su jedino kriminal i korupcija organizirani. Zašto je Hrvatska zemlja izokrenutih i nakaradnih sustava vrijednosti? Zašto smo zemlja gdje birači na izborima biraju odnosno glasuju za korumpirane političare i korumpirane političke stranke, a upravo ih, istina deklaratorno, korupcija i organizirani kriminal najviše smetaju.

Zašto naše institucije pravne države nisu neovisne, zašto ne rade svoj posao stručno, profesionalno i neovisno? Kako je to moguće da središnje informativne emisije na nacionalnoj televiziji „uređuje“ odnosno „kreira“ vladin ured? Kako je to moguće da se prije objave natječaja, unaprijed zna koji kandidat će biti odabran odnosno tko će dobiti posao, a institucije pravne države o tome šute? Zašto se u zemlji koja deklaratorno promovira izvrsnost, zapošljavaju osobe sa kupljenim diplomama i naravno stranačkom iskaznicom, a hrvatska izvrsnost mora otići iz zemlje?

Zašto živimo u zemlji gdje se vlast deklaratorno izjašnjava protiv korupcije i kriminala, gdje se vlas koristi otrcanom frazom „neka institucije rade svoj posao“, iste te institucije bez „miga“ vlast ne rade ništa?

Naravno da riba smrdi od glave, zar ne!?

Krenimo od Hrvatskog sabora, ali ne zaboravimo da glave poluge održavanja ovakve surove zbilje u Hrvatskoj drži Vlada Andreja Plenkovića i njegova klika na vlasti , hrvatsko- srpska koalicija.

Hrvatski sabor bi trebao biti predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti. Hrvatski sabor bi trebao biti mjesto odlučivanja, sučeljavanja i pronalaženja najboljih rješenja za napredak i prosperitet građana i zemlje. Nažalost Andrej Plenković ,a ranije Zoran Milanović su zastupnike pretvorili u delegate, a Hrvatski sabor u skupštinu delegata. Naravno da ovaj delegatski model dvojice „vođa“ Plenkovića i Milanovića treba dokinuti.

Zastupnici bi za svoj rad trebali odgovarati građanima, kako onima koji su glasali za njih tako i svim ostalima. Zastupnici bi trebali biti i raditi odnosno ponašati se kao predstavnici naroda i odgovarati narodu za svoj rad. Tako bi trebalo biti, ali tako nije.

Hrvatski sabor je voljom i postupcima najvećih političkih stranaka postao mjesto glasovanja, izvorište političke korupcije. Odgovornost za omalovažavanje institucije Hrvatskog sabora i omalovažavanje dužnosti saborskog zastupnika je na čelnicima velikih političkih stranaka i samim zastupnicima Hrvatskog sabora.

Očito je kako stranke i većina zastupnika tretiraju građane kao “ovce za šišanje”. Odgovaraju li zastupnici za svoj rad narodu, biračima koji su ih birali-naravno da ne. Zastupnici mijenjaju dresove ,izigravaju volju birača i još daju svečanu prisegu.

Evo, kako glasi tekst svečane prisege: “Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.«
Koliko zastupnika djeluje i radi u skladu sa danom prisegom?!

Evo kako glasi tekst svečane prisege predsjednika i članova Vlade:“ “Prisežem da ću dužnost člana Vlade savjesno i časno obnašati, poštivati Ustav, zakone i pravni poredak, te se zalagati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.”
Zašto predsjednik Vlade i ministri ne rade i djeluju u skladu sa danom prisegom?

Kad imamo takve zastupnike odnosno delegate ,koji za svoj rad ne odgovaraju narodu-koji bi trebali predstavljati -onda nam sve treba biti jasno zašto im odgovara ovakvo stanje u zemlji?
Kad imamo takvu nelegitimnu vlada koja nije odraz volje birača već prevara i obmana birača ne treba se čuditi zašto je u ovoj zemlji jedino organizirani kriminal i korupcija.

Eto ,zbog čega nam je zdravstvo u kolapsu, zašto nam je gospodarstvo u kolapsu, zašto mladi bježe u inozemstvo, načelo vladavine prava je mrtvo slovo na papiru.

Pitate se zašto živimo u neuređenoj zemlji, gdje je načelo vladavine prava mrtvo slovo na papiru? Zašto živimo u zemlji u kojoj su jedino kriminal i korupcija organizirani? Riba smrdi od glave, zar ne ?! Zašto šutimo? Šutnja znači da podržavamo surovu zbilju, zar ne!?

Što nam je činiti?

Krenimo u radikalne promjene i dokinimo organizirani kriminal i korupciju, dokinimo delegatski sistem te konačno uredimo Hrvatsku po mjeri hrvatskog čovjeka, gdje će vlast i zastupnici biti odgovorni narodu.

Uredimo Hrvatsku kao pravnu državu, gdje će institucije pravne države raditi profesionalno, stručno i neovisno , gdje će zakoniti važiti jednako za sve hrvatske građane.

Razmislite dobro o ovome, prestanite piti antidepresive, suočite se sa zbiljom, jedino mi to možemo promijeniti. Vlastima, ovima ili onima očito ovakvo stanje odgovara i nemaju namjeru bilo što mijenjati.

Pero Kovačević

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas