Connect with us

Komentar

Pero Kovačević: Zašto sam tražio uvođenje kaznenog djela ‘zarobljavanje pravne države’?

Objavljeno

on

Evo vam zornog primjera zašto sam tražio uvođenje kaznenog djela ‘zarobljavanja pravne države’, na primjeru Plitvičkih jezera i omogućavanja betonizacije Plitvica u režiji Milanovićeve vlade na čelu sa bivšom ‘opjevanom’ ministricom Ankom Mrak Taritaš i bivšim ministrom Mihaelom Zmajlovićem.

[ad id=”93788″]

UNESCO zaprijetio izbacivanjem Plitvičkih jezera s popisa svjetske baštine UNESCO

Poput groma odjeknula je vijest da bi Plitvička jezera, koja su davne 1949. proglašena nacionalnim parkom, a 30 godina kasnije uvrštena i na popis svjetske baštine UNESCO-a, mogla biti brisana s tog popisa. UNESCO, na čiji su popis Plitvička jezera odnosno Plitvice dospjele/uvrštene zbog svojih značajnih geoloških, ekoloških i bioloških procesa u razvoju vodenih i kopnenih sustava, pri čemu su sedrene barijere proglašene iznimnom univerzalnom vrijednošću. Prijetnja UNESCO-a izbacivanjem Plitvica sa spomenutog popisa je ozbiljna i izgledna, ukoliko ne učinimo ono što traže.

U UNESCO-vom paketu mjera od Hrvatske traže da stavi moratorij na gradnju. Da se javna ustanova uključi u postupak izdavanja građevinskih dozvola za objekte na području NP Plitvice i da se izradi Strateška procjena utjecaja na okoliš za važeći prostorni plan. Gle čuda, betonizaciju Plitvica omogućila je bivša Milanovićeva vlada na čelu sa bivšom ‘opjevanom’ ministricom Ankom Mrak Taritaš i bivšim ministrom Mihaelom Zmajlovićem.

“Liberalizacija postupaka dovela je do prekomjerne betonizacije izgradnje pa možemo zaključiti da je zbog političkog utjecaja ugrožen status Nacionalnog parka Plitvička jezera. Nerijetko su izdavane građevinske dozvole kojima su dopuštane rekonstrukcije objekata s 20 na 350 kvadrata. Samo na području naselja Jezerca i Plitvica Sela broj apartmana se udvostručio”, rekao je na tu temu Anđelko Novosel, v.d. ravnatelja Plitvica.

Ministarstvo graditeljstva na čelu s Ankom Mrak Taritaš i Ministarstvo zaštite okoliša na čelu s Mihaelom Zmajlovićem su 2014. godine dali suglasnost na Prostorni plan, u kojem, tvrdi, ‘nisu uvažene opsežne primjedbe JU NP Plitvička jezera i Državnog zavoda za zaštitu prirode’.

“Nije uvažena stručna podloga koju je za potrebe izrade prostornog plana izradio Državni zavod za zaštitu prirode, nisu uvaženi rezultati znanstvenih istraživanja kojima je jasno definirana ranjivost krških podzemnih voda. Na kraju, nisu uvažene obveze koje proizlaze iz propisa i međunarodnih ugovora, poput Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine.”

Naravno, nitko neće potezati pitanje odgovornosti Anke Mrak Taritaš i Mihaela Zmajlovića, a pogotovo ne Zorana Milanovića.

Pero Kovačević

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari