Pratite nas

Kultura

Pešes: Naša glazba je stil života

Objavljeno

na

Širokobriješki bend Pešes u petak, 28. studenog održao je promociju svog prvog albuma “Bajka” u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Pešes su odsvirali gostima četiri pjesme s novog albuma, nakon čega je uslijedio domjenak i druženje uz izložbu slika, vizualni identitet albuma koji sadrži 14 radova autorice Tee Jurišić.

Album “Bajka” sadrži 10 pjesama, a na njemu se nalaze i prethodno objavljeni singlovi benda Pešes. Pjesme uz Mateja Mikulića potpisuje i Igor Duraković, koji se na albumu našao i kao gost-pjevač u jednoj pjesmi.

Album je snimljen u mostarskom studiju Pavarotti te u Morris studiju u Zagrebu, a izdavač je Croatia Records.

Više o svemu rekli su članovi benda u intervjuu za portal Jabuka.tv nakon promocije albuma u Mostaru.

peses bajka

Prvi album je tu. Kako se osjećate kad ste ga konačno realizirali?

Matej: Pa dobro je…

Joško: Vidjet ćemo za nekoliko dana kad počne stvarna prodaja i kad album izađe na tržište. A za sada, napravili smo to, vani je, stojimo iza toga i dobro nam je. I to je to.

Nikola: Osjećaj je super. Napokon smo zaokružili jednu cjelinu koju konačno posjedujemo materijalno i možemo je dijeliti drugima. I nadam se da će ljudi poslušati, da će im se dopasti i da će uživati u tom.

Hoće li se na albumu naći i prethodno objavljeni singlovi?

Matej: Hoće. Svi su tu onakvi kakvi su snimljeni, iako ima malo razlike u produkciji.

Joško: Glavna razlika je da je kompletan album masteriziran ponovno, zajedno sa ta tri singla pa možda netko i primijeti razliku u zvuku. Prije šest mjeseci smo počeli sa snimanjem u Pavarottiju još šest pjesama, pored tri singla koja smo imali. Zatim smo otišli u Zagreb u Morris studio i nastavili posao te uz to snimili i jednu potpuno novu pjesmu i miksali, masterizirali, popravljali aranžmane i na tim starijim pjesmama. Kad smo ušli u Morris studio te uz Filipa Vidovića, Nevena Marinca i Gordana Dragića Goca popričali i malo sagledali stvari, dobili smo neke nove ideje i osvježili malo i stare snimke te im dodali nešto novo da se i nama ponovno sviđa. Uglavnom, završni produkt je izašao iz Morris studija.

Jesu li sudjelovali i neki gosti na albumu?

Matej: Igor Duraković kao pjevač i autor dvije kompozicije.

Tekstovi i glazba ostalih pjesama?

Matej: Tekstovi su Matejevi, a glazbu svi radimo.

Kako su se mijenjali članovi benda, Pešes su mijenjali zvuk od bluesa do grungea. Je li album nastavak te grunge faze ili u opet nešto drugačije?

Matej: Pa nije ovo grunge. Ne znam što je ovo. Ovo je Pešes. “It’s a lifestyle.”

Joško: Ali zadnja pjesma na albumu nagovještava nešto novo.

Na promociji albuma je održana i izložba slika. O čemu je točno riječ?

Joško: To je vizualni identitet albuma. Sveukupno je 14 radova, a svaka pjesma ima svoju ilustraciju.

Znači, spojili ste i likovnu umjetnost sa glazbom? 

Joško: Pa da. Nekako je to bio logičan slijed.

Matej: To radi Lady Gaga pa moramo i mi.

Kada “Bajka” izlazi u prodaju?

Matej: “Snedilje”.

Joško: Točnije 03. prosinca, ali pazi ovo: Ante Zovko (gitarist) je najavio na promociji 06. prosinca, iz Croatia Recordsa su rekli da će biti 03. prosinca, a na CMC-u je bila reklama da je album već izašao. Pa ti vidi, evo ne znamo ni mi.

Nikola: Uglavnom, “snedilje” će sigurno.

Kad kreće turneja i hoće li uskoro koncert u Širokom Brijegu?

Nikola: Turneja kreće sljedeće godine u ožujku, kada ćemo svirati u 10 gradova u Hrvatskoj i Sloveniji. Sljedeći mjesec ćemo svakako raditi koncerte u Hercegovini. Za sada, 19. prosinca u Širokom Brijegu u caffe bar-u “Puž”, a vjerojatno i u Mostaru. Nismo sigurni još za datum, ali nadamo se da će biti.

Joško: I važna napomena: na svakom od naših koncerata kroz prosinac i ožujak publika će moći kupiti naš album.

 

jabuka.tv / Razgovarao: Drago Ljubić

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Predstavljena knjiga Višnje Starešine: “Hrvatska pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškoga suda”

Objavljeno

na

Objavio

Knjiga “Hrvatska pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškoga suda”, autorice novinarke i publicistkinje Višnje Starešine, predstavljana je u ponedjeljak u Zagrebu, u izdanju AvidMedie i Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Autorica u knjizi nastoji, kako i sam naslov kaže, dati završni račun i prikazati rezultate rada Haaškog suda te je knjiga svojevrsni vodič kroz politički motivirane optužnice, montirane procese i nepravedne presude Haaškog suda, istaknuto je na predstavljanju knjige u prepunoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Također, kroz analizu suđenja s kojih je kao novinarka izvještavala, te presuda kao i sjećanja sudionika, publicistkinja Starešina prikazuje Haaški sud kao arenu za djelovanje obavještajnih službi koje su preko njega vodile ‘rat poslije rata’, ocijenjeno je, prenosi Hina.

“To je knjiga o Haaškom sudu i rezultatima toga suda za hrvatski narod u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali ona istodobno otvara i dublju dimenziju vezanu za način funkcioniranja bivše Jugoslavije i struktura koje su nastavile djelovati i nakon raspada SFRJ, koje su bile vrlo aktivne i na haaškim procesima i koje očito i dalje imaju jasne političke ciljeve”, rekao je govoreći o knjizi HDZ-ov saborski zastupnik Davor Ivo Stier.

“Svjedoci smo kako i 2017. godine postoje pokušaji da se Hrvatsku denuncira kao fašističku, a Domovinski rat prikaže kao građanski rat. To redovito čine čelnici Republike Srbije, ali su ti glasovi postali javni i vrlo glasni i u Hrvatskoj, pogotovo nakon posljednje presude Haaškog suda. Štoviše, bilo kakvo javno protivljenje takvim kvalifikacijama o ‘fašizaciji Hrvatske’ i ‘građanskog rata’ snažno se medijski osuđuje kao retrogradno, nacionalističko, a u tim se optužbama sve češće koristi i optužba za klerofašizam, omiljena sintagma iz prošlog sustava koja je očito ponovno u trendu”, istaknuo je Stier.

Dodaje kako, gledajući formalno, KOS (Kontraobavještajna služba bivše JNA) više ne postoji, no zato je njegov posljednji šef general Aleksandar Vasiljević, jedan od ključnih protagonista ove knjige koji je, među ostalim, 1991. potpisao odluku o osnivanju logora u Srbiji za ratne zarobljenike te imao jednu od ključnih uloga tijekom suđenja Slobodanu Miloševiću.

“U prikazu rada Haaškog suda Starešina ide u srž stvari, izbjegavajući klišee koji su prisutni kako kod onih koji opravdavaju rad suda tako i kod onih koji ga osporavaju. Ako bih u jednoj rečenici morao sažeti smisao ove knjige rekao bih da ona rasvjetljuje što ti klišei zamagljuju. Autorica tako demantira kliše o učinkovitom sudu koji je podigao optužnice protiv 161 osobe s različitih strana, jer dokazuje kako nisu suđeni, a čak ni procesuirani oni najodgovorniji za rat i ratne zločine u  Hrvatskoj i BiH”, zaključio je Stier.

Ocijenio je također da nakon posljednje presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata “ponovno na vidjelo dolazi i pitanje djelovanja ili nedjelovanja Hrvatske kao države”.

Knjiga, ističe Stier, “pokazuje nedostatak sustava u odnosu Republike Hrvatske prema Haaškom sudu, nedostatak državne politike nakon predsjednika Franje Tuđmana i na razne blokade na koje su naišli oni koji su pokušali vratiti takvu politiku, barem u nekoj formi”.

Autorica Višnja Starešina kazala je na predstavljanju kako joj se prilikom pisanja knjige stalno “ukazivala ‘ptica KOS’ koju nikako nije mogla izbjeći”- kada je, među ostalim, pokušavala pronaći odgovore na pitanja “kako je ‘ptica KOS’ upravljala procesima pred Haaškim sudom i koliko je bila presudna, zašto su optužnice pisane kao da ih je pisao vojni tužitelj JNA, ili zašto je posljednja presuda suda izgledala kao da ju je donio vojni sud bivše JNA po boljševičkom pravu kolektivizirane krivnje”.

Naglasila je kako je posljednjih 3000 znakova uvršteno u knjigu nakon posljednje presude Haaškog suda, 29. studenoga, koja je obilježila rad tog suda kao i samoubojstvo generala Praljka prilikom izricanja osuđujuće presude u haškoj sudnici.

“Sve se to ne bi moglo dogoditi da su hrvatske institucije funkcionirale kao institucije jedne suvremene države, da ova ‘ptica’ u njih nije ugrađivana od početka i da u njima ne blokira procese do današnjeg dana, te tim procesima gura Hrvatsku u jugoslavenske okvire ili dopušta drugima da je ondje odvuku, pa i preko suđenja za ratne zločine. Ne ukloni li se ta ‘ptica’ iz sustava i ne počne li hrvatsko državno vodstvo pitanje suđenja za ratne zločine – čija se arena sada seli u BiH –  tretirati kao prvorazredno političko i sigurnosno pitanje, neugodna će iznenađenja tek uslijediti”, zaključno je istaknula Višnja Starešina.

O knjizi je govorio i britanski povjesničar Robin Harris./HMS/

Višnja Starešina: Skrivena povijesna i politička pozadina najvećeg i najdužeg procesa haškog suda

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

IDEM ŽIVJETI

Objavljeno

na

Objavio

Gledah te, na križu, Domovino, majko, i vidjeh.
Znah.

Osudit’su te htjeli.

Objesiti.

Ali ne, ti nisi tat!

Ti imaš svoje ime.

I povijest svoju.

I čast.

I sinke svoje.

I kćeri.

I glas.

Ne, Domovino majko, na galge ja te nedam.
Tui nisi tat!

Ja, maleni tvoj sin, majko, u tvoje ime, ja biram križ.

Časno je, i teško, znam, uspinjati se na Golgotu.

Ali ja biram taj put.

Trinaest godina majko, trinaest hladnih zima, trinaest proljeća bez života, trinaest ljeta bez sunca, trinaest jeseni bez plodova, trinaest postaja postaja do Golgote, bez Veronike, Šimuna, .
A četrnaestu?

Četrnaestu postaju majko, četrnaestu izabrah sam.

A petnaestu?
Petnaestu ostavljam braći, sestrama svojim.
Narodu, koji Barabe bira, a istom žeđi žeđa!
Znam.

Ne, ne tražite tijelo moje.
Ono uskrsnuti neće.

Neka uskrsne sloboda.

Neka vas grije u zime hladne.
Neka proljeća vaša, života budu puna.
Neka vam ljeta, obiluju suncem.
Neka vas jeseni, plodovima darivaju.

Umoran sam ti majko, ali mi se ne sniva.

Gladan sam majko, slobode, istine žedan,

Idem sad majko.

Idem živjeti..

I da, želim još reći..

Svakim damarom svojim, ja ćutim, tvoju bol.

I sinke tvoje ja braćom zovem, sjednimo za isti stol.

Ja kćeri tvoje sestrama svojim, ne zovem, ja ih grlim.

Trpimo istu bol.

I zobljem, zrno po zrno, mudrost, ljepotu, odanost, viteštvo, hrabrost, vjeru, ljubav i nadu, onaj slobode plod.

I tražih, uporno, strpljivo, ponizno tražih, s majčinim mlijekom kušanu, iz tvoje zemlje sol.

Putuj u život, prijatelju, ratniče, učitelju, u susret slobodi, suncu.

 

Ilija Vincetić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari