Connect with us

Kronika

Pet godina od smrti Josipa Friščića

Objavljeno

-

Josip Friščić (15.8.1949.-23.1.2016.)

Riječ je o jednom od najpoznatijih i najcjenjenijih hrvatskih političara te kulturnih i športskih djelatnika. Sahranjen uz najviše državničke počasti na mjesnom groblju u Koprivničkom Ivancu, gdje je živio.

Na njegovu pogrebu okupilo se nekoliko tisuća ljudi, a Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) na obiteljskoj kući postavila mu je i Spomen ploču – Da se ne zaboravi.

O ovom istaknutom hrvatskom političaru objavio sam i monografiju (2016.). Friščić je tijekom svoje bogate i uspješne političke i ine karijere obnašao niz visokih i odgovornih dužnosti, pa je među ostalim godinama bio župan Koprivničko-križevačke županije, saborski zastupnik, predsjednik Hrvatske seljačke stranke te potpredsjednik Hrvatskog sabora. Također je bio i veliki zaljubljenik u sport, posebno nogomet, bio je član Uprave Slaven Belupa, ali i potpredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Poglavito je značajan njegov doprinos u izgradnji školstva, kako na području Grada Koprivnice, tako i Koprivničko-križevačke županije. Bio je i sudionik hrvatskog Domovinskoga rata. Primio je i niz nagrada i priznanja, od kojih poglavito treba istaknuti Nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije.
Međutim, bez obzira na sve, vrlo su ga brzo zaboravili.

Na obljetnicu njegove smrti nitko osim članova obitelji i predstavnika UHBDR91. i Ogranka Matice Hrvatske u Koprivnici nije mu došao na posljednje počivalište zapaliti ni svijeću!
A njegovom zaslugom samo u Koprivničko-križevačkoj županiji još su mnogi političari na visokim dužnostima!
Sramno da sramnije ne može biti!

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari