Pratite nas

Pet stotina dana papinstva pape Franje

Objavljeno

na

Pet stotina dana nakon početka papinstva pape Franje, argentinski je dnevnik ‘El Clarín’, u svojemu tjednom prilogu „Viva“, objavio odlomke razgovora sa Svetim Ocem. Govorilo se o brojnim temama, od sjećanja iz djetinjstva do aktualnih tema iz svakodnevnih kronika poput doseljeništva, uz brojne Papine misli o smislu života.

500dana_papa

Mnogi se hvale da više ili manje dobro poznaju tajnu sreće – kada se taj pojam, priželjkivan ali i neodređen, ovisno o osjetljivosti osobe koja govori, može zamijeniti konkretnijim više zemaljskim imenicama poput: zdravlja, ljubavi, novca, vlasti, i slično. Upitan o tomu, papa Franjo, kao uvijek, iznenađuje, te novinaru objašnjava svoj način shvaćanja toga problema, posuđujući uzrečicu koja se koristi u gradu, čiji je novi i voljeni biskup već 500 dana. Rimljani imaju uzrečicu koju možemo uzeti kao uporište – rekao je Sveti Otac – a koja kaže: ‘Živi, i pusti živjeti’, odnosno, idi naprijed i pusti druge da idu naprijed. To je prvi korak prema miru i sreći – istaknuo je papa Franjo.

Intervju prikazuje čovjeka koji je postao papa, i dodaje komadiće mozaika o već poznatoj osobi, kojom vlada srce koje je poput uvijek otvorenih vrata prema ljudima, njihovim patnjama i nadama. Sjećanja iz djetinjstva izraz su pak ljubavi prema pralji koja je pomagala njegovoj majci u kućanskim poslovima, a koju je ponovno susreo kao odrasli čovjek i svećenik, te ju otpratio u trenutku preminuća, primivši od nje medaljicu za koju Papa kaže da ju poljubi svake večeri prije spavanja i svakoga jutra čim se probudi. Preminula je sretna, s osmjehom na usnama, i s dostojanstvom osobe koja je – kako je rekao papa Franjo – radila onim iskrenim divljenjem koje u njemu uvijek pobuđuju ponizne osobe.

Maleni svijet obitelji Bergoglio potom se proširio na razmišljanje o velikom svijetu međunarodne zajednice, koja je, međutim, često malena u velikodušnosti prema potrebama onih koji pružaju ruku tražeći gostoprimstvo, ostavljajući iza sebe različite strahote i patnje. Europa se boji – primijetio je Papa govoreći o doseljenicima, i hvaleći pritom Švedsku koja je, iako ima manje od 10 milijuna stanovnika, posljednjih godina napravila mjesta za 800.000 doseljenika.

Još je širi pogled Papa uputio na svijet koji, od sjevera do juga, zbog ravnodušja, ili još gore, iz interesa, i dalje rasipa Božje darove. Kada se, primjerice, želi kopati rudnik, ako se na određeni način postiže više nego na neki drugi, nije važno što se pritom zagađuje voda. I tako se nastavlja zagađivati priroda – primijetio je papa Franjo te dodao – Mislim da se nikada ne upitamo: ne ubija li se čovječanstvo tim nerazumnim i tiranskim rabljenjem prirode?

To pitanje ostaje na zajedničkoj savjesti, dok nije bilo nikakve dvojbe kada je novinar upitao papu Franju vidi li se kao mogućega dobitnika Nobelove nagrade. Papa je vrlo otvoreno odgovorio da nije nikada mislio o tomu, jer – kazao je – potraga za nagradama i doktorskim naslovima vrlo je daleko od njegova uma. Nego, snagu svoje ljudskosti radije sažima u svojoj naslijeđenoj kulturi gauchosa i pampâ, prostranih travnih ravnica. (…) – rekao je Papa ističući sposobnost kretanja u dobroti i poniznosti, u mirnoći života.

Autor: Radio Vatican/Laudato Photo: Laudato

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: “DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN”

Objavljeno

na

Objavio

DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN…

Dobar Srbin je branio Hrvatsku i zna da je Srbija, uz pomoć jugo-komunističke JNA i paravojnih terorističkih postrojbi (četnika) izvršila agresiju na Hrvatsku državu.

Loš Srbin već dulje vrijeme na našoj nacionalnoj televiziji napada sve što je hrvatsko, a sada bi mijenjao i karakter obrambenog Domovinskog rata.

Dobar Srbin se sa lošim Srbinom nije upuštao u detaljnije rasprave; čovjek je od velikosrpske agresije branio hrvatski Vukovar i stao je na stranu DOBRA – protiv ZLA. Pa čak i u vlastitoj obitelji.

Loš Srbin bi trebao znati da je nad Hrvatskom izvršena krvava agresija, da su sve zapovijedi tijekom te agresije stizale iz Beograda i da je to u konačnici, potvrdio – Međunarodni sud pravde u Haagu.

Međutim, loš Srbin namjerno manipulira, iako možda zna koliko je tisuća Srbijanaca u Srbiji mobilizirano za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku, kasnije i BiH. Najvjerojatnije ne zna koliko Srbijanaca u Srbiji danas prima invalidnine i mirovine za sudjelovanje u agresorskim ratovima.

Lošeg Srbina svakako se ne može nazivati četnikom, ali moglo bi se reći da spada u skupinu nekadašnjih jugoslavena, sada jugonostalgičara… I zato je on loš Srbin čak i za mnoge Srbe!

Država lošeg Srbina je krepala 1990. godine – a onda je krenula agresija kojoj su se priključili mnogi loši Srbi; htjeli su živjeti u jednoj državi – zvala se ona ‘Velika Srbija’ ili ‘Jugoslavija’, svejedno.

Uglavnom, dobri Srbi su branili svoju Hrvatsku, kao hrvatski branitelji – od loših Srba svih vrsta. Izjava lošeg Srbina da se u Hrvatskoj “vodio građanski rat” slično je uvredljiva kao i izjava jednog političkog klauna da se u Vukovaru “nije dogodio genocid”… Politički klaun izjavu kojom je negirao genocid dao je lani, a loš Srbin je negirao agresiju baš danas, na dan pada Borova Naselja.

U svakom slučaju, danas je jedan dobar Srbin pokazao lošem Srbinu da je prije svega – loš voditelj!

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari