Pratite nas

Pet tvrtki za koje su Nikšić i njegova vlada tražili nezakonite kredite

Objavljeno

na

U petak smjenjeni direktor Razvojne banke Federacije BiH Ramiz Džaferović, o čijoj su se smjeni, kako piše Dnevni avaz, dogovorili lideri SDP i SDA Zlatko Lagumdžija i bakir Izetbegović, potvrdio je da je direktoru Federalne uprave policije Draganu Lukaču podnio pisani zahtjev za izuzimanje dokumentacije koja potvrđuje da je Vlada FBiH sumnjivim kreditnim zahtjevima za tvrtke “SAZ Monting” Maglaj, “Kera Steel Team” Mostar, “Krivaja” Zavidovići, “Pretis” Vogošća i GIKL Tuzla pokušala oštetiti Razvojnu banku za 76 milijuna KM.

ramiz-dzDžaferović je naveo je pet tvrtki za koje su Nikšić i njegova vlada tražili nezakonite kredite.

“Saz Monting” i “Krivaja

– Savjetnici premijera u više su navrata tražili da se tvrtki “Saz Monting” Maglaj, koja ima tek 15 uposlenika, dva milijuna KM obaveza i oko 500.000 godišnjeg prometa, osigura kredit od 30 milijuna KM! Ubrzo smo ustanovili da se radilo o prevari da se putem nekih italijanskih banaka osigura garancija. U međuvremenu su predstavnici te tvrtke kazali da će im zalog biti “Krivaja” Zavidovići! Unaprijed su mi kazali da će za 11 milijuna KM kupiti “Krivaju”, čija je vrijednost 30 milijuna KM. Upravo ovih dana vrši se slobodna pogodba za kupovinu “Krivaje” – kazao je Džaferović.

GIKIL Tuzla

– Putem Vlade FBiH zatražen je i kredit od pet milijuna KM za GIKIL Tuzla, koja je formirana s 49 posto kapitala Kemijskog kombinata Tuzla i 51 posto kapitala jedne tvrtke iz Londona. Ustanovili smo da nikada nije izvršena privatizacija ovog poduzeća i da, faktički, jedna ta tvrtka izvlači imovinu iz državnog kombinata! Opet, tražio sam garanciju za kredit, a umjesto toga sam dobio informaciju da GIKIL ima 267 milijuna KM obveza te gubitak od 200 milijuna KM – istakao je Džaferović.

“Pretis” Vogošća

– U svibnju prošle godine premijer i resorni ministar Erdal Trhulj (SDA) tražili su mi da odobrim 12 milijuna KM “Pretisu”. Rekao sam im još tada da to nije dobro, jer već postoji šteta od 7,5 milijuna KM i obveze “Pretisa” od 32 milijuna. Uvjeravali su me da se radi o perspektivnim projektima, a nakon studenog prošle godine ustanovili smo da se ti projekti uopće ne završavaju. Nakon što nisam pristao na pritiske počeli su novac iz Razvojne banke, apsolutno suprotno zakonima, prebacivati u “Union banku” – naveo je Džaferović.

“Kera Steel Team” Mostar

krivaja– Još 2012. su vršeni pritisci od HSP-a da se odobri 10 milijuna KM za “Kera Steel Team” Mostar. Tada to nismo prihvatili pa se išlo preko Zavoda za zapošljavanje FBiH. Vlada je, štoviše, donijela zaključak kojim Zavodu nalaže da izmijeni program, izbaci kriterije i uspostavi posebnu liniju za tu mostarsku tvrtku. To je apsurd, jer je riječ o tvrtki čija je imovina u vrijednosti od 11,2 milijuna KM pod hipotekom “Hypo banke” – rekao je Džaferović, prenosi Avaz.

Nakon što je u srijedu instalirana podobna Uprava Fondacije za održivi razvoj “OdRaz”, smjena Džaferovića i izvršnih direktora Razvojne banke dodatna je potvrda o čvrstom paktu SDP-a i SDA da se u predizbornom razdoblju domognu stotina milijuna maraka narodnog novca, zaključuje Dnevni avaz.

Podsjetimo, Nadzorni odbor Razvojne banke FBiH, koji čine Aid Berbić, Ružica Ćurković, Ivica Musić, Semir Fejzić, Amir Karalić, Ivica Knezović i Sejfo Ušanović, jednoglasno je na sjednici koja je trajala jedva pola sata, u petak, smijenio Upravu banke.

Novi direktor Trlin- Nikšićev pouzdanik

Na istoj sjednici za privremenog direktora banke, na razdoblje od 90 dana, imenovan je Borislav Trlin, dosadašnji zamjenik direktora i čovjek od povjerenja premijera FBiH Nermina Nikšića (SDP).

Džaferović je na konferenciji za novinare koju je organizirao u svom uredu izjavio da je nezakonito smijenjen te da će, čim dobije odluku od NO, od Općinskog suda Sarajevo tražiti donošenje privremene mjere. Njegova smjena, kaže, može uslijediti jedino pod uvjetima da je “direktor bolestan, da ne dolazi na posao, da je u pritvoru, ili da je umro”.

Naveo je i da je sjednica NO sazvana suprotno Poslovniku o radu te da je Trlin imenovan za privremenog direktora suprotno zakonu, jer “zakon ne poznaje ovu funkciju”.

Džaferović je potvrdio informaciju da su njegovu smjenu dogovorili SDP i SDA, kazavši da se radi o pohodu premijera Nikšića na Razvojnu banku FBiH, koja trenutno raspolaže s 92 milijuna KM.

Vršen pritisak

– Imao sam raniji dogovor s premijerom da se ne vrši nikakvo nasilje, kao što se to pokušalo uraditi 2012. godine. Sada se upravo to događa, jer me smjenjuju nasilnim putem zbog činjenice da nisam podlegao pritiscima da dam sumnjive kredite njihovim poduzećima. Ovo je bio klasični pokušaj pljačke banke – kazao je Džaferović.

Navodi da se u proteklim danima izravno vršio pritisak na uposlenike banke radi izdavanja nezakonitih kredita, i to upravo preko Trlina.

– U četvrtak je došao predsjednik NO i rekao mi da je premijer navodno dogovorio sa mnom da dođe do promjene. Ja sam rekao da to ne znam. Obavijestio sam premijera da je to nezakonito, ali on, naravno, nije reagirao – kazao je Džaferović.

Predsjednik NO Razvojne banke Aid Berbić izjavio je novinarima da je sjednica održana po zakonu te da je Džaferović smijenjen u skladu s aktima ove institucije. Kao razlog njegove smjene naveo je istek mandata još u 2012. godini.

– Ova banka bila se previše zatvorila, a ljude je za kredite upućivala na komercijalne banke. To se treba promijeniti i banka mora biti otvorena za sve kantone – kazao je Berbić.

Nikšić je u izjavi za agenciju Fena rekao da su sve tvrdnje Džaferovića laž i obmana.

– Neka se ne brine za bilo kakvu dokumentaciju banke i ovim ga putem ohrabrujem da je što prije ustupi tužiteljstvu i policiji, da se slučajno ne bi izgubila ili da slučajno ne bi došlo do nestanka originala – poručio je Nikšić.   avaz

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor nastavio je današnji rad tradicionalnim zahtjevima za stankom.

Bruna Esih (Klub zastupnika Neovisni za Hrvatsku) kazala je da želi stanku kako bi poslije govorila o cenzuri koja se provodi na facebooku posljednja dva tjedna, Goran Aleksić (Živi zid i SNAGA) rekao je da želi govoriti o slučaju franak u Grčkoj, a o aktualnoj političkoj situaciji Nikola Grmoja (MOST) i Sabina Glasovac (SDP).

Stjepan Čuraj (HNS) zatražio je stanku jer želi govoriti o energetskoj i toplinskoj sigurnosti opskrbe grada Osijeka, a Ljubica Lukačić (HDZ) o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Govoreći o tome da se cenzura provodi na facebooku Esih je rekla da se ne radi samo o automatskom postupanju facebooka već o unaprijed smišljenoj, organiziranoj i sustavno provođenoj akciji određenih skupina iz RH koje se ne mogu nikako pomiriti s drugačijim mišljenjem te koriste nimalo ne namjerne greške u sustavu facebooka, te pokušavaju gušiti slobodu izražavanja u Republici Hrvatskoj. Zloćudno i sustavno prijavljivanje određenih objava rezultiralo je time da je facebook onda te iste ili izbrisao ili blokirao profile i stranice.

Cinkaroši i denuncijatori, oni isti koji već desetljećima razapinju Hrvatsku na stup srama, koji su izravno doprinijeli Haškoj i drugim presudama i koji su generala Praljka naveli da ispije otrov žele nas očito vratiti u mračno doba Jugoslavije, doba cenzure, doba jednoumlja i ovo smatram da nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj, kazala je Esih.

 

Partijski model neprijatelja: Slobodan si i napredan ako katolike, kao što to radi Tomić, nazivaš bagrom?

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i Facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama? Na ta su pitanja u radijskoj emisiji “Poligraf” odgovarali Željka Markić iz Inicijative U ime obitelji, Saša Leković, predsjednik HND-a i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Željka Markić rekla je kako su se nakon presude generalu Praljku počeli zabranjivati, tj. označavati kao da ne poštuju pravila Facebook komunikacije oni portali koji su sadržavali pozitivno izjašnjavanje o generalu Praljku, neslaganje s presudom ili svjedočanstva o zločinima Armije BiH. Navela je kako je njezin profil zabranjen na 24 sata nakon što je objavila citat na engleskom jeziku da je “najgori oblik nepravde privid pravde”.

Istaknula je kako je i jučer Facebook profil njihova portala Narod.hr ponovno zabranjen. Neprestano se zabranjuju određeni profili, određene stranice na temelju tekstova koji se objavljuju, a za koje je sve teže razumijeti po kojem ključu bi se zabranjivali, dodala je Markić.

Naglasila je kako se pokazalo da su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zabranjeni profili portala i osoba koje imaju velik broj pratitelja (kao svećenik Ike Madunić, Ivo Lučić, Igor Peternel). U Bosni i Hercegovini bili su blokirani skoro svi hrvatski portali koji su davali svoju sliku i govorili o povijesnim događajima.

Plenkoviću i Božinoviću obratili su se jer smatraju da Facebook, kao privatna kompanija koja posluje na području Hrvatske, mora poštovati hrvatski Ustav koji jamči da cenzure ne može biti. Izrazili smo očekivanje da hrvatska vlada, poput njemačke, američke i drugih zatraži objašnjenje od Facebooka, poboljšanje njihovih standardnih procedura, procedura ustanovljavanja jesu li prijave lažne, procedura administriranja. Naš zahtjev nije neuobičajen postupak. Vrlo je važno da se osigura pravo hrvatskih građana da iznose svoje mišljenje, istaknula je Markić. Naglasila je kako se radi o tome da se onemogućava jedna pozicija u važnoj društvenoj raspravi.

Na pitanje hoće li podržati inicijativu udruge U ime obitelji, Leković je rekao kako Hrvatsko novinarsko društvo stalno podržava inicijative koje idu protiv dopuštanja cenzure i protiv govora mržnje.

Međutim, problem sa ovim raspravama je što svatko može reći što hoće, a mi nemamo niti vremena niti mogućnosti da to dokazujemo. Potpuno se slažem da su ponekad neki sadržaji i portali blokirani zbog potpuno banalnih razloga, ali tvrditi da je u pozadini nekakav ideološki ili slično motiviran razlog, potpuno je besmisleno, rekao je Leković. Na tu njegovu izjavu reagirali su Željka Markić i Lucijan Carić složivši se da nije spominjala ideološke razloge.

U emisiju se javio Ivan Šušnjar, urednik Poskok.infa koji je izrazio svoje duboko razočaranje situacijom u kojoj je njegova stranica nekoliko dana bila blokirana. Osjećam se kao u Sjevernoj Koreji jer je meni tri dana bilo zabranjeno polemizirati što se dogodilo. Netko je pretvorio Hrvatsku na tri dana u masu kojoj se pere mozak. Priča o radu suda pretvorena je u priču “Hrvati slave zločin”, rekao je Šušnjar.

Leković je prigovorio kako se emisija pretvorila u jednu novu manipulaciju i ide u korist stavova Željke Markić koji nisu ničim dokazani. Markić je upitala nisu li dokazi upravo odgovori Facebooka u kojima stoji zbog kojih postova je njen profil zabranjen. Podsjetila je Lekovića i upitala ga čime je dokazao da je nad njim izvršen pokušaj ubojstva.

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

 

Cenzura na Facebooku: U ime obitelji, prema primjeru Njemačke, predložila Vladi konkretne korake za zaštitu ustavnih prava građana

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari