Pratite nas

Politika

Petar Škorić: Pozdrav korišten u Domovinskom ratu 1991-1995 ‘ZDS’ ne smije se kriminalizirati niti zloupotrebljavati!

Objavljeno

na

INTERPELACIJA O RADU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE RADI NEČINJENJA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE U VEZI S UČESTALOM ZLOUPORABOM USTAŠKOG POZDRAVA “ZA DOM SPREMNI”

U posljednje vrijeme svjedoci smo najobičnije estradizacije određenih funkcija u našoj državi.

 Prvo smo naišli na taj slučaj kod bivše predsjednice Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a sada to vidimo da se to ponavlja i na primjeru Pučke pravobraniteljice, pa nas ne smije iznenaditi što to postaje zarazno pa će sutra njihov primjer slijediti i drugi opunomoćenici Hrvatskog sabora.

Nedopustivo je da se takve ozbiljne dužnosti iskorištavaju i zloupotrebljavaju za političko djelovanje  ili eventualno pripremanje terena za takvo djelovanje.!!

Pučka pravobraniteljica proziva danas cijeli niz institucija – od vlade preko ministarstava (branitelja, unutarnjih poslova, uprave) pa sve do Državnog odvjetništva, priključujući se harangi koju zbog tobožnje ustašizacije hrvatskog društva.

Mi smo svjedoci da je g-đa Lora Vidović odavno prekršila sve primjerene i propisane norme svoga pravobraniteljskoga djelovanja, jer uz posve neargumentirane pritiske koje preko javnih medija šalje u javnost, u posljednje vrijeme sve više osporava i djelovanje ustavnih državnih institucija na njihovome ustavno propisanome poslu i na njihovim ustavno propisanim nadležnostima čuvanja hrvatskih granica.

Ljudi na položajima na koje su imenovani u svojstvu „povjerenika“ Hrvatskog sabora, a time i hrvatskog naroda, ne smiju i ne mogu svoju nadležnost proširivali kako bi djelovali politički i politikantski.

Time dovode hrvatsku javnost u zabludu oko njihovih stvarnih ovlaštenja.

Podsjećam: pučku pravobraniteljicu ne imenuje UN, niti bilo koja udruga civilnog društva, već hrvatski narod posredno preko svojih zastupnika.

Ako ove činjenice Lori Vidović nisu jasne, a očito je da nisu, neka svoj mandat preda tijelu od kojeg ga je dobila i neka se kandidira na dužnost koja je prikladna za zastupanje vlastitih političkih stavova, pa i njihovo nametanje, jer to konstantno i sve više radi.

Nije posao pučke pravobraniteljice osuđivati rad policije koja nadljudskim naporima štiti našu nacionalnu granicu. Niti joj je zadaća ometati ih u obavljanju svojih zakonskih dužnosti i raspirivati razne teorije koje blate hrvatske institucije, hrvatsku policiju i samu RH.

Njezin posao je štititi načelo jednakosti pred zakonom, a ne zalagati se za nejednaku primjenu zakona prema migrantima, koji pred našu granicu pristižu u valovima.

O tome kako dotična izvršava svoju dužnost dovoljno govori kako se počela miješati i u to koje pjesme i koje stihove će glazbenici u hrvatskoj pjevati.

To dovoljno govori o neozbiljnosti, pa na kraju krajeva, i nedoraslosti toj ozbiljnoj ulozi. 

Tko je Lora Vidović, tko je pučka pravobraniteljica koja se usudi Marku Perkoviću Thompsonu poslati javnu poruku da odustane od svoje ratne epopeje s kojom su umirali hrvatski junaci, pod izlikom pozdrava Za dom spremni?

Tko je taj tko smije izgovoriti poruke koje duboko udaraju u samu bit identitetske simbolike hrvatskoge naroda? Hoćemo li se s njom suglasiti?  Ja neću.

Nemam mandat za to.  A da i da imam, ne ću.

Neću ovo što ona pokušava mjesecima nazvati politikom, ali ovo što ona radi je nevjerojatno strančarenje i prostitucija nacionalnih politika, nacionalnih zato što iza njenoga legitimiteta stoji volja Sabora.

Umjesto da savjesnije, neovisnije i profesionalnije radi svoj osnovni posao obrane ugroženih osnovnih ljudskih prava svih građana Hrvatske, ona se bavi traganjem za „ustaškim“ grafitima, nepodobnim pjesmama, govorima i povjesničarima.

Podsjećam: Svaki izraz i svaka fraza mogu imati više značenja i svaki taj izraz se mora promatrati u kontekstu cijele rečenice.

Ta logična metoda se treba i primjenjivati i na pozdrav „Za dom spremni“ kojeg su brojni naši suborci nosili na svome ramenu, a dobar dio njih i po oznakama s tim pozdravom prolijevali svoju krv i položili život za svoju domovinu, za slobodu i za svoje suborce.

Ako gđa Vidović ima problem s tim pozdravom u kontekstu Domovinskog rata(a očito je da ima), neka se ostavi dužnosti koju obavlja, izađe pred naše građane i izbori se za mandat u ovim klupama.

Jednostranom i jednodimenzionalnom kriminalizacijom tog gesla radi se šteta Hrvatskoj, našoj povijesti i svim herojima koji su 90-ih godina pod tim geslom poginuli. To ne nedopustivo.

Moja interpretacija tog pozdrava kojeg smo čuli i u pjesmama 90-ih godina je iskaz spremnosti za podnošenje i one ultimativne žrtve za slobodu svog naroda i u tom kontekstu se to treba promatrati.

Za mene je Bojna Čavoglave, uključivo s usklikom Za dom spremni, poziv hrvatskome narodu na slobodu, borbu za svoju slobodu, to je simbol oslobodilačkoga rata, bez obzira tko je i kada koristio taj usklik u  prethodnim vremenima.

To je poruka svim onim tumačima povijesti koji našu bližu povijest žele ocrniti i iskriviti spominjanjem aveta prošlosti i ustaških zmija kojih u Hrvatskoj nema.

Takvo što ne smijemo dopustiti.

To je ono najmanje što dugujemo našim poginulim suborcima i njihovim najbližima koji su ostali iza njih. Ne trebaju nam nove podjele i izmišljanje unutarnjih neprijatelja, jer je to put rastakanja i slabljenja Hrvatske. Svi oni koji to rade ne žele dobro Hrvatskoj.

Na koncu, pozdrav ZA DOM SPREMNI se ne može se vezati isključivo uz NDH, jer je nastao daleko prije NDH i to kao izraz otpora velikosrpskoj hegemoniji, kao što je i u Domovinskom ratu 1991 korišten kao znak otpora velikosrpskoj agresiji….

Taj pozdrav nema isto značenje 1991 i 1941, a niti zvijezda petokraka nema isto značenje u 2 Svjetskom ratu i 1991. kao simbol pod kojom je razaran Vukovar i cijela Hrvatska.

Nitko danas ne gura u prvi plan pozdrav taj pozdrav, ali traži da se poštuje žrtva onih koji su se borili u HOS-u i da se u prigodnim prilikama ne dira njihov amblem.

Protiv sam bilo kakvih zabrana, ne možemo jedne zabraniti a druge ne, jer jedne zabrane otvaraju druge i tako unedogled.

Culej: Da je bilo lustracije bilo bi više demokracije

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Posavec: Važnije mi je mišljenje građana i članstva HNS-a nego vodstva stranke

Objavljeno

na

Objavio

Međimurski župan Matija Posavec rekao je u ponedjeljak kako mu je u vezi s izjavom u emisiji “Nedjeljom u dva” da se HNS treba ispričati biračima i članovima zbog ulaska u koaliciju i Vladu s HDZ-om, stiglo više od 1500 poruka potpore i da mu je puno važnije što o tome misle građani, obični članovi stranke nego stranačko vodstvo.

U izjavi za Hinu Posavec je rekao kako nikad u životu nije dobio više poruka i komentara, njih više od 1500, i da mu ta potpora znači potvrdu ispravnosti njegova stava, koji je isti već godinama i koji je sada, nakon EU parlamentarnih izbora, gdje je bio eksponiraniji kao nositelj liste HNS-a, stigao do puno većeg broja ljudi.

“Moj stav je takav bio i prije dvije godine, kada je on više bio poznat na lokalnoj razini. Sada se jednostavno ‘prelio’ na nacionalne okvire, ali moje stajalište je i dalje isto”, izjavio je Posavec i dodao da je još čvršći u uvjerenju da bi se parlamentarni izbori trebali održati još ove godine.

Na pitanje o stanju u HNS-u i o tome ima li u toj stranci ozbiljne podijeljenosti i jesu li ga njezini čelnici kontaktirali nakon jučerašnja istupa, Posavec je odgovorio kako mu je puno važnije što o tome misle građani, obični članovi stranke nego stranačko vodstvo.

Rekao je i da su u tijeku unutarstranačke rasprave u kojem smjeru dalje treba ići HNS. Ponovio je kako smatra da treba krenuti novim smjerom, izaći svakako na izbore, pa neka birači kažu treba li stranka na ovaj način biti u koaliciji.

Izjavio je i da ga stranka i stranačka tijela mogu sankcionirati zbog istupa, ali on to ne očekuje jer smatra da se ne može nekoga kazniti zato što ima svoj stav. Još je jedanput rekao da je njegov stav isti od početka ulaska HNS-a u Vladu s HDZ-om. Ako je kurikularna reforma bila razlog te suradnje, istaknuo je, činjenica da ona počinje na jesen znači da je razlog za suradnju prestao postojati.

Sadašnja situacija se mora raščistiti i parlamentarni izbori su najbolje rješenje, istaknuo je Posavec, dodajući da bi se oni trebali održati još ove godine “jer se u ovom trenutku ne zna koja je to parlamentarna većina, tko je u njoj nakon silnih ‘prebjega’ i izlazaka iz stranka i zato što su u ovom trenutku četiri ministra pod aferama, što je nedopustivo”. Na kraju je zaključio da se u ovom trenutku mandat treba vratiti građanima da oni odluče tko će dalje voditi zemlju.

(Hina)

 

Nino Raspudić: Tko o čemu, HNS o poštenju!

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Premijer Plenković znao je da će ministar Marić podnijeti ostavku

Objavljeno

na

Objavio

Iz Vlade Republike Hrvatske poslali su kratko priopćenje vezano uz današnju ostavku ministra državne imovine Gorana Marića.

U priopćenju iz Vlade stoji:

Ministar državne imovine Goran Marić podnio je danas ostavku koja je rezultat njegova razgovora od prije nekoliko dana s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Predsjednik Vlade znao je da će ministar danas podnijeti ostavku. Ministar Goran Marić svoju je ostavku uputio predsjedniku Vlade u pisanoj formi, a o tome je obavijestio javnost prigodom svog posjeta Novom Vinodolskom.

Ministar državne imovine Goran Marić podnio ostavku

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari