Pratite nas

Politika

Petar Škorić: Pozdrav korišten u Domovinskom ratu 1991-1995 ‘ZDS’ ne smije se kriminalizirati niti zloupotrebljavati!

Objavljeno

na

INTERPELACIJA O RADU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE RADI NEČINJENJA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE U VEZI S UČESTALOM ZLOUPORABOM USTAŠKOG POZDRAVA “ZA DOM SPREMNI”

U posljednje vrijeme svjedoci smo najobičnije estradizacije određenih funkcija u našoj državi.

 Prvo smo naišli na taj slučaj kod bivše predsjednice Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a sada to vidimo da se to ponavlja i na primjeru Pučke pravobraniteljice, pa nas ne smije iznenaditi što to postaje zarazno pa će sutra njihov primjer slijediti i drugi opunomoćenici Hrvatskog sabora.

Nedopustivo je da se takve ozbiljne dužnosti iskorištavaju i zloupotrebljavaju za političko djelovanje  ili eventualno pripremanje terena za takvo djelovanje.!!

Pučka pravobraniteljica proziva danas cijeli niz institucija – od vlade preko ministarstava (branitelja, unutarnjih poslova, uprave) pa sve do Državnog odvjetništva, priključujući se harangi koju zbog tobožnje ustašizacije hrvatskog društva.

Mi smo svjedoci da je g-đa Lora Vidović odavno prekršila sve primjerene i propisane norme svoga pravobraniteljskoga djelovanja, jer uz posve neargumentirane pritiske koje preko javnih medija šalje u javnost, u posljednje vrijeme sve više osporava i djelovanje ustavnih državnih institucija na njihovome ustavno propisanome poslu i na njihovim ustavno propisanim nadležnostima čuvanja hrvatskih granica.

Ljudi na položajima na koje su imenovani u svojstvu „povjerenika“ Hrvatskog sabora, a time i hrvatskog naroda, ne smiju i ne mogu svoju nadležnost proširivali kako bi djelovali politički i politikantski.

Time dovode hrvatsku javnost u zabludu oko njihovih stvarnih ovlaštenja.

Podsjećam: pučku pravobraniteljicu ne imenuje UN, niti bilo koja udruga civilnog društva, već hrvatski narod posredno preko svojih zastupnika.

Ako ove činjenice Lori Vidović nisu jasne, a očito je da nisu, neka svoj mandat preda tijelu od kojeg ga je dobila i neka se kandidira na dužnost koja je prikladna za zastupanje vlastitih političkih stavova, pa i njihovo nametanje, jer to konstantno i sve više radi.

Nije posao pučke pravobraniteljice osuđivati rad policije koja nadljudskim naporima štiti našu nacionalnu granicu. Niti joj je zadaća ometati ih u obavljanju svojih zakonskih dužnosti i raspirivati razne teorije koje blate hrvatske institucije, hrvatsku policiju i samu RH.

Njezin posao je štititi načelo jednakosti pred zakonom, a ne zalagati se za nejednaku primjenu zakona prema migrantima, koji pred našu granicu pristižu u valovima.

O tome kako dotična izvršava svoju dužnost dovoljno govori kako se počela miješati i u to koje pjesme i koje stihove će glazbenici u hrvatskoj pjevati.

To dovoljno govori o neozbiljnosti, pa na kraju krajeva, i nedoraslosti toj ozbiljnoj ulozi. 

Tko je Lora Vidović, tko je pučka pravobraniteljica koja se usudi Marku Perkoviću Thompsonu poslati javnu poruku da odustane od svoje ratne epopeje s kojom su umirali hrvatski junaci, pod izlikom pozdrava Za dom spremni?

Tko je taj tko smije izgovoriti poruke koje duboko udaraju u samu bit identitetske simbolike hrvatskoge naroda? Hoćemo li se s njom suglasiti?  Ja neću.

Nemam mandat za to.  A da i da imam, ne ću.

Neću ovo što ona pokušava mjesecima nazvati politikom, ali ovo što ona radi je nevjerojatno strančarenje i prostitucija nacionalnih politika, nacionalnih zato što iza njenoga legitimiteta stoji volja Sabora.

Umjesto da savjesnije, neovisnije i profesionalnije radi svoj osnovni posao obrane ugroženih osnovnih ljudskih prava svih građana Hrvatske, ona se bavi traganjem za „ustaškim“ grafitima, nepodobnim pjesmama, govorima i povjesničarima.

Podsjećam: Svaki izraz i svaka fraza mogu imati više značenja i svaki taj izraz se mora promatrati u kontekstu cijele rečenice.

Ta logična metoda se treba i primjenjivati i na pozdrav „Za dom spremni“ kojeg su brojni naši suborci nosili na svome ramenu, a dobar dio njih i po oznakama s tim pozdravom prolijevali svoju krv i položili život za svoju domovinu, za slobodu i za svoje suborce.

Ako gđa Vidović ima problem s tim pozdravom u kontekstu Domovinskog rata(a očito je da ima), neka se ostavi dužnosti koju obavlja, izađe pred naše građane i izbori se za mandat u ovim klupama.

Jednostranom i jednodimenzionalnom kriminalizacijom tog gesla radi se šteta Hrvatskoj, našoj povijesti i svim herojima koji su 90-ih godina pod tim geslom poginuli. To ne nedopustivo.

Moja interpretacija tog pozdrava kojeg smo čuli i u pjesmama 90-ih godina je iskaz spremnosti za podnošenje i one ultimativne žrtve za slobodu svog naroda i u tom kontekstu se to treba promatrati.

Za mene je Bojna Čavoglave, uključivo s usklikom Za dom spremni, poziv hrvatskome narodu na slobodu, borbu za svoju slobodu, to je simbol oslobodilačkoga rata, bez obzira tko je i kada koristio taj usklik u  prethodnim vremenima.

To je poruka svim onim tumačima povijesti koji našu bližu povijest žele ocrniti i iskriviti spominjanjem aveta prošlosti i ustaških zmija kojih u Hrvatskoj nema.

Takvo što ne smijemo dopustiti.

To je ono najmanje što dugujemo našim poginulim suborcima i njihovim najbližima koji su ostali iza njih. Ne trebaju nam nove podjele i izmišljanje unutarnjih neprijatelja, jer je to put rastakanja i slabljenja Hrvatske. Svi oni koji to rade ne žele dobro Hrvatskoj.

Na koncu, pozdrav ZA DOM SPREMNI se ne može se vezati isključivo uz NDH, jer je nastao daleko prije NDH i to kao izraz otpora velikosrpskoj hegemoniji, kao što je i u Domovinskom ratu 1991 korišten kao znak otpora velikosrpskoj agresiji….

Taj pozdrav nema isto značenje 1991 i 1941, a niti zvijezda petokraka nema isto značenje u 2 Svjetskom ratu i 1991. kao simbol pod kojom je razaran Vukovar i cijela Hrvatska.

Nitko danas ne gura u prvi plan pozdrav taj pozdrav, ali traži da se poštuje žrtva onih koji su se borili u HOS-u i da se u prigodnim prilikama ne dira njihov amblem.

Protiv sam bilo kakvih zabrana, ne možemo jedne zabraniti a druge ne, jer jedne zabrane otvaraju druge i tako unedogled.

Culej: Da je bilo lustracije bilo bi više demokracije

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Milinović: ‘Sraman potez HDZ-a – povucite listu’

Objavljeno

na

Objavio

Nositelj liste grupe birača Darko Milinović, sadašnji župan Ličko-senjske županije, u subotu je u Gospiću pozvao predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i tu stranku da se povuku s izvanrednih izbora u toj županiji jer će, kako je rekao, postići najgori rezultat HDZ-a u povijesti, a ocijenio je i da je HDZ-ova lista sramotna te da bi se Plenković od nje trebao ograditi.

Milinović je na konferenciji za novinare pod nazivom “Sraman potez HDZ-a – povucite listu” rekao da je na njegovoj listi za izbore za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije 72 posto članova HDZ-a i da je više od polovice žena.

Na listi HDZ-a, s nositeljem Marijanom Kustićem, je 22 posto žena, što je za jednu stranku, potpisnicu Istambulske konvencije,” sramota i dokaz da je potpisana s figom u džepu”, rekao je Milinović.

Osim toga, dodao je da je na njegovoj listi među prvih 13 kandidata sedam žena, dok su na HDZ-ovoj listi među prvih 13 kandidata dvije žene.

U interesu građana i Županije spreman sam koalirati i s HDZ-om

Milinović je rekao kako u novom sazivu Županijske skupštine očekuje između osam i 12 vijećnika te da je, u interesu županije i građana, spreman koalirati sa svima, pa i s HDZ-om.

Milinović je početkom 2018. s pozicije predsjednika Županijske organizacije HDZ-a kritizirao odluke Vlade, posebno ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića “zbog kadroviranja na Plitvičkim jezerima”, suprotstavio se središnjici stranke i izbačen iz HDZ-a, a dio vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini tada je otkazao odanost županu.

Izgubivši potporu većine vijećnika, 31. prosinca 2018. nije izglasan njegov prijedlog proračuna, što je onemogućilo funkcioniranje županije te je Županijska skupština raspuštena, a Vlada RH je raspisala izbore za novi saziv koji će se održati 10. ožujka. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković u Ogulinu: Ni jedna politička stranka nije učinila više od HDZ-a za hrvatsku samostalnost i slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u subotu u Ogulinu kako ni jedna politička stranka u povijesti Hrvatske nije učinila više od HDZ-a za hrvatsku samostalnost i slobodu.

“Ni jedna politička stranka u povijesti Hrvatske nije učinila više za hrvatsku suverenost, samostalnost i slobodu, nitko drugi nije imao ni prigodu niti se toliko zalagao za snažan položaj Hrvatske na međunarodnoj sceni”, rekao je Plenković u Ogulinu na obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a u Karlovačkoj županiji.

Napominjući kako se Hrvatska, kao i cijela Europa, nalazi u složenom međunarodnom kontekstu, premijer je istaknuo da su HDZ-ovim konkurentima na krajnjem desnom spektru u izborima za Europski parlament “puna usta suverenizma”. Pri tome, kazao je, svojom retorikom uglavnom ciljaju na glasače HDZ-a.

Koncept suverenizma, kakvim ga žele prikazati stranke na krajnje desnom spektru, zakasnio je oko 30 godina i pokazuje neznanje o današnjem trenutku i položaju Hrvatske, ocijenio je Plenković.

Istaknuo je da je Hrvatska, ulazeći u Europsku uniju, jedan dio suvereniteta okupila na nadnacionalnoj razini kako bi bila jača, a ne slabija te podsjetio kako većina sredstava za projekte, u milijunskim iznosima, dolazi iz europskih fondova.

Ustvrdio je i da je HDZ bio predvodnik u provođenju reformskih napora u pogledu demokratskih institucija, kao i dostizanju standarda u zaštiti ljudskih i manjinskih prava, funkcioniranja pravosuđa, slobode medija i slično.

HDZ u Karlovačkoj županiji zadnjih 30 godina nedvojbeno je dominantna politička snaga koja se iskazala u trenucima stjecanja neovisnosti i obrane od velikosrpske agresije, rekao je te istaknuo kako tu posebno cijene doprinos 143. ogulinske brigade.

Naglasivši važnost suradnje Vlade s jedinicama lokalne i područne samouprave, rekao je da se ta snaga partnerstva manifestira kroz zajedničke projekte i u novom zakonu o financiranju lokalne i područne samouprave.

Poručio je kako Vlada RH i dalje nastavlja politiku decentralizacije kako bi probleme građana što brže i učinkovitije rješavali oni koji su im i najbliži na gradskim, općinskim i županijskim razinama.

“HDZ je partnerstvo, funkcionalnu decentralizaciju, fisklanu decentralizaciju i zajedničke projekte stavio kao četiri stožerna elementa kako potaknuti razvoj cijele Hrvatske”, rekao je.

Plenković je podsjetio da su za Karlovačku županiju osigurali 44 projekta vrijedna više od 2,5 milijardi kuna. Pri tome su tri projekta vezana za Ogulin-  obilaznica, poduzetnička zona, transformacija bivše vojarne u dječji vrtić i sl.

Uoči predstojećih izvanrednih izbora za Gradsko vijeće Ogulina, Plenković je izrazio želju da HDZ s partnerima u Ogulinu oformi još stabilniju većinu koja će omogućiti još bolji razvoj toga grada.

Uoči svečanosti premijer Plenković je položio vijenac i zapalio svijeću kod spomenika hrvatskim braniteljima. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari