Pratite nas

Politika

Petar Škorić: Pozdrav korišten u Domovinskom ratu 1991-1995 ‘ZDS’ ne smije se kriminalizirati niti zloupotrebljavati!

Objavljeno

na

INTERPELACIJA O RADU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE RADI NEČINJENJA VLADE REPUBLIKE HRVATSKE U VEZI S UČESTALOM ZLOUPORABOM USTAŠKOG POZDRAVA “ZA DOM SPREMNI”

U posljednje vrijeme svjedoci smo najobičnije estradizacije određenih funkcija u našoj državi.

 Prvo smo naišli na taj slučaj kod bivše predsjednice Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, a sada to vidimo da se to ponavlja i na primjeru Pučke pravobraniteljice, pa nas ne smije iznenaditi što to postaje zarazno pa će sutra njihov primjer slijediti i drugi opunomoćenici Hrvatskog sabora.

Nedopustivo je da se takve ozbiljne dužnosti iskorištavaju i zloupotrebljavaju za političko djelovanje  ili eventualno pripremanje terena za takvo djelovanje.!!

Pučka pravobraniteljica proziva danas cijeli niz institucija – od vlade preko ministarstava (branitelja, unutarnjih poslova, uprave) pa sve do Državnog odvjetništva, priključujući se harangi koju zbog tobožnje ustašizacije hrvatskog društva.

Mi smo svjedoci da je g-đa Lora Vidović odavno prekršila sve primjerene i propisane norme svoga pravobraniteljskoga djelovanja, jer uz posve neargumentirane pritiske koje preko javnih medija šalje u javnost, u posljednje vrijeme sve više osporava i djelovanje ustavnih državnih institucija na njihovome ustavno propisanome poslu i na njihovim ustavno propisanim nadležnostima čuvanja hrvatskih granica.

Ljudi na položajima na koje su imenovani u svojstvu „povjerenika“ Hrvatskog sabora, a time i hrvatskog naroda, ne smiju i ne mogu svoju nadležnost proširivali kako bi djelovali politički i politikantski.

Time dovode hrvatsku javnost u zabludu oko njihovih stvarnih ovlaštenja.

Podsjećam: pučku pravobraniteljicu ne imenuje UN, niti bilo koja udruga civilnog društva, već hrvatski narod posredno preko svojih zastupnika.

Ako ove činjenice Lori Vidović nisu jasne, a očito je da nisu, neka svoj mandat preda tijelu od kojeg ga je dobila i neka se kandidira na dužnost koja je prikladna za zastupanje vlastitih političkih stavova, pa i njihovo nametanje, jer to konstantno i sve više radi.

Nije posao pučke pravobraniteljice osuđivati rad policije koja nadljudskim naporima štiti našu nacionalnu granicu. Niti joj je zadaća ometati ih u obavljanju svojih zakonskih dužnosti i raspirivati razne teorije koje blate hrvatske institucije, hrvatsku policiju i samu RH.

Njezin posao je štititi načelo jednakosti pred zakonom, a ne zalagati se za nejednaku primjenu zakona prema migrantima, koji pred našu granicu pristižu u valovima.

O tome kako dotična izvršava svoju dužnost dovoljno govori kako se počela miješati i u to koje pjesme i koje stihove će glazbenici u hrvatskoj pjevati.

To dovoljno govori o neozbiljnosti, pa na kraju krajeva, i nedoraslosti toj ozbiljnoj ulozi. 

Tko je Lora Vidović, tko je pučka pravobraniteljica koja se usudi Marku Perkoviću Thompsonu poslati javnu poruku da odustane od svoje ratne epopeje s kojom su umirali hrvatski junaci, pod izlikom pozdrava Za dom spremni?

Tko je taj tko smije izgovoriti poruke koje duboko udaraju u samu bit identitetske simbolike hrvatskoge naroda? Hoćemo li se s njom suglasiti?  Ja neću.

Nemam mandat za to.  A da i da imam, ne ću.

Neću ovo što ona pokušava mjesecima nazvati politikom, ali ovo što ona radi je nevjerojatno strančarenje i prostitucija nacionalnih politika, nacionalnih zato što iza njenoga legitimiteta stoji volja Sabora.

Umjesto da savjesnije, neovisnije i profesionalnije radi svoj osnovni posao obrane ugroženih osnovnih ljudskih prava svih građana Hrvatske, ona se bavi traganjem za „ustaškim“ grafitima, nepodobnim pjesmama, govorima i povjesničarima.

Podsjećam: Svaki izraz i svaka fraza mogu imati više značenja i svaki taj izraz se mora promatrati u kontekstu cijele rečenice.

Ta logična metoda se treba i primjenjivati i na pozdrav „Za dom spremni“ kojeg su brojni naši suborci nosili na svome ramenu, a dobar dio njih i po oznakama s tim pozdravom prolijevali svoju krv i položili život za svoju domovinu, za slobodu i za svoje suborce.

Ako gđa Vidović ima problem s tim pozdravom u kontekstu Domovinskog rata(a očito je da ima), neka se ostavi dužnosti koju obavlja, izađe pred naše građane i izbori se za mandat u ovim klupama.

Jednostranom i jednodimenzionalnom kriminalizacijom tog gesla radi se šteta Hrvatskoj, našoj povijesti i svim herojima koji su 90-ih godina pod tim geslom poginuli. To ne nedopustivo.

Moja interpretacija tog pozdrava kojeg smo čuli i u pjesmama 90-ih godina je iskaz spremnosti za podnošenje i one ultimativne žrtve za slobodu svog naroda i u tom kontekstu se to treba promatrati.

Za mene je Bojna Čavoglave, uključivo s usklikom Za dom spremni, poziv hrvatskome narodu na slobodu, borbu za svoju slobodu, to je simbol oslobodilačkoga rata, bez obzira tko je i kada koristio taj usklik u  prethodnim vremenima.

To je poruka svim onim tumačima povijesti koji našu bližu povijest žele ocrniti i iskriviti spominjanjem aveta prošlosti i ustaških zmija kojih u Hrvatskoj nema.

Takvo što ne smijemo dopustiti.

To je ono najmanje što dugujemo našim poginulim suborcima i njihovim najbližima koji su ostali iza njih. Ne trebaju nam nove podjele i izmišljanje unutarnjih neprijatelja, jer je to put rastakanja i slabljenja Hrvatske. Svi oni koji to rade ne žele dobro Hrvatskoj.

Na koncu, pozdrav ZA DOM SPREMNI se ne može se vezati isključivo uz NDH, jer je nastao daleko prije NDH i to kao izraz otpora velikosrpskoj hegemoniji, kao što je i u Domovinskom ratu 1991 korišten kao znak otpora velikosrpskoj agresiji….

Taj pozdrav nema isto značenje 1991 i 1941, a niti zvijezda petokraka nema isto značenje u 2 Svjetskom ratu i 1991. kao simbol pod kojom je razaran Vukovar i cijela Hrvatska.

Nitko danas ne gura u prvi plan pozdrav taj pozdrav, ali traži da se poštuje žrtva onih koji su se borili u HOS-u i da se u prigodnim prilikama ne dira njihov amblem.

Protiv sam bilo kakvih zabrana, ne možemo jedne zabraniti a druge ne, jer jedne zabrane otvaraju druge i tako unedogled.

Culej: Da je bilo lustracije bilo bi više demokracije

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Hrvatima u BiH su ukinuti deseci prava

Objavljeno

na

Objavio

Gotovo je posve nepoznata činjenica kako je, uz daytonske pregovore 10. studenog 1995. godine, dakle 11 dana prije završnog sporazuma o obustavi rata, potpisan tzv. Daytonski sporazum o provedbi FBiH (DAIF), koji je imao jednaku snagu u međunarodnom pravu kao i sam daytonski mirovni okvir za BiH. Upravo taj je sporazum najviše narušen na štetu Hrvata i svi izvori nepravdi danas proizlaze iz njega. Nisu te promjene donijeli ni nametnuli bošnjački političari, nego međunarodni dužnosnici, čime su omogućili političarima iz ovoga naroda da pokušaju realizirati san o bošnjačkoj državici, piše Večernji list BiH.

Stranci sekundirali

Slično bi se vjerojatno ponašali i malobrojniji Hrvati da su, primjerice, Wolfgang Petritsch, Paddy Ashdown i svi nasljednici na čelu međunarodne uprave omogućili tada ipak legalnu odredbu iz Ustava Federacije BiH o mogućnosti političkog povezivanja županija, što bi vjerojatno vodilo stvaranju hrvatskog entiteta. No, umjesto toga, međunarodna se zajednica, čiji rad modelira Vijeće za provedbu mira, opredijelila poduprijeti samo jednu stranu. Hrvatima nisu ukidana samo politička, nego su čak i korištenjem sile i nasilja ukidana i kulturna prava, pa čak i financijska.

Sve je započelo projektom 2000. godine o izmjenama izbornih pravila na inicijativu Misije OESS-a. Te su izmjene o načinu biranja izaslanika za Dom naroda za odmah omogućile na sljedećim izborima da bošnjačke stranke i zastupnici mogu birati Hrvate. To je dovelo do vlasti Alijanse za promjene koja je, uz Željka Komšića, simbol majorizacije Hrvata. S Alijansom je ignorirana politička volja 90 posto Hrvata u ovoj zemlji.

Hrvati su se nakon toga pobunili, izveli vojsku iz vojarne. Smijenjeno je cijelo političko vodstvo, a kako bi ugasili pobunu, uz pomoć tenkova uništena je Hercegovačka banka, koja je u tome trenutku držala kralježnicu platnog prometa BiH s više od 30 posto, a ova odluka je teško pogodila i gospodarstvo Hrvata.

Nedugo nakon toga ušutkana je i tada najutjecajnija hrvatska televizija Erotel u BiH, čije su odašiljače ugasili pripadnici “mirovnih snaga”. Upravo u tome razdoblju pokušalo se s gašenjem jedinog sveučilišta na hrvatskom jeziku u BiH, ukidanjem obrazovanja na hrvatskom jeziku… Sve to bila je priprema za završni udarac – tzv. ustavne promjene u Federaciji BiH koje su Hrvate svele na poziciju manjine, nakon čega se grčevito bore za svoja prava.

Isisano milijardu maraka

U Vladi Federacije BiH Hrvati više nisu imali osam nego pet ministara, izgubili su paritet i konsenzus u odlučivanju. Najteži je pak udar na Dom naroda koji je ostao posljednja brana za manje brojne narode. Naime, umjesto odlučivanja natpolovičnom većinom u svakome klubu, Petritsch je omogućio da se s trećinom u svakome klubu može izabrati izvršna vlast. Omogućavanje uspostave takvih krnjih vlasti debelo su zloporabile bošnjačke političke strukture za isplatu dugovanja rudarima i propalim tvrtkama s bošnjačkih područja otimanjem prihoda hrvatskim županijama ili općinama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Sabor u srijedu o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor u srijedu će, tri dana prije redovite zimske stanke, raspravljati o Prijedlogu Deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i europskom putu te države, koju mu je predložio saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske.

Za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama ključno je da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njenu budućnost, ističe se u Deklaraciji koja poziva na izmjene Ustava BiH i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj zemlji.

Deklaracija ima šest točaka, cijeli dokument 20 stranica, u njemu se upozorava na marginaliziranost Hrvata u BiH.

Navodi se kako je hrvatski član Predsjedništva BiH i treći put izabran glasovima bošnjačkog naroda, što je moguće pa čak i da svi Hrvati u BiH glasuju za drugog kandidata, što je suprotno duhu Daytonskog sporazuma.

Uz višekratno isticanje podrške suverenitetu BiH i suradnji Hrvatske s njom, ostvarenju funkcionalnosti BiH i njezinom putu prema EU, u dokumentu se podupiru “napori u pravcu konsenzualne izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona koje trebaju osigurati harmonizaciju odnosa njena tri konstitutivna naroda i ravnopravnost svih građana” te osigurati jednostavnost, transparentnost, upravljivost i ekonomičnost unutarnjeg uređenja Bosne i Hercegovine.

Deklaracijom o položaju Hrvata u BiH se institucije Republike Hrvatske pozivaju da nastave zagovarati i podržavati žurne promjene koje će osigurati jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih građana Bosne i Hercegovine i intenziviraju pomoć institucijama od strateškog značaja za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

“Ideja je da Deklaracija bude snažna, kvalitetna i racionalna poruka sabora hrvatskim institucijama, ali i međunarodnoj javnosti o položaju Hrvata u BiH i o odnosima Hrvatske i BiH. To nije miješanje u unutarnju politiku BiH niti će se zaoštriti odnosi Hrvatske i BiH”, rekao je Miro Kovač, predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku.

“Deklaracija je instrument izražavanja općeg stajališta Sabora o položaju Hrvata u BiH. Uvjeren sam da će tekst na kraju biti kvalitetan i da će obuhvatiti mišljenja svih klubova u hrvatskom saboru”, rekao je Kovač

Glasovanjem o 30-ak raspravljenih točaka, među kojima i o Deklaraciji, Hrvatski sabor u petak završava redovno jesensko zasjedanje, zastupnici se ponovno okupljaju nakon 15. siječnja.

(Hina)

 

Božo Ljubić: Bildt, Ashdown i Schilling nemaju nikakav kredibilitet govoriti o ovom pitanju

 

 

HNS: Visoki predstavnici koriste neprimjerene lobističke akcije kontra RH

 

 

Čović Orbanu: Hrvatima je i ovaj put oteta pozicija člana Predsjedništva

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari