Connect with us

Reagiranja

Petar Škorić: Slučaj ‘Škalamera’ predstavlja jedan od najvećih udara na pravnu sigurnost hrvatskog građanina

Objavljeno

-

[su_heading]Saborski zastupnik i čelnik spitskog HDZ-a šokiran slučajem ‘Škalamera'[/su_heading]

Saborski zastupnik i predsjednik splitskog HDZ-a  Petar Škorić vrlo je aktivan  ovih ljetnih dana. Iako su saborski zastupnici na odmoru Škorić prati aktualnosti u hrvatskom društvu. Tako je na svom facebooku profilu komentirao slučaj Matka Škalamere. Škorić je na početku svojeg komentara napisao kako ga je duboko šokirala situacija kojoj svjedočimo posljednjih dana. Radi se o jednomjesečnom pritvaranju uglednog građanina, HGSS-ovca i spašavatelja Matka Škalamere radi navodnog napada na Dobrivoja Arsića, povratnika srpske nacionalnosti koji iza sebe ima kaznene postupke radi izrečenih prijetnji. Škorić je napisao još i:

– Gospodina Škalameru sam upoznao dok sam obnašao dužnost pročelnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji i pamtim ga kao velikog profesionalca, uglednog građanina i velikog humanitarca te samo po tome smatram situaciju koja mu se stavlja na teret njemu nesvojstvenom i praktično nemogućom. Svjedoci smo kako puka izjava navodne žrtve, bez ikakvog materijalnog dokaza ili adekvatne liječničke potvrde rezultira javnim i medijskim linčem, jednomjesečnim pritvaranjem i suspenzijom na poslu – ukratko, jedna izjava je dovoljna za potpuno uništiti život jedne osobe. Institut na kojem bi se trebao temeljiti svaki pravosudni sustav i najviša društvena vrijednost treba biti vladavina prava i iznad svega – pravna sigurnost svakog pojedinca.

Ova situacija predstavlja jedan od najvećih udara na pravnu sigurnost hrvatskog građanina kao i jedan iznimno negativni pravni presedan koji se tiče svakog građanina Republike Hrvatske, napisao je Škorić i nastavio:

– Svaki građanin Republike Hrvatske je ravnopravan, neovisno koje je narodnosti, a ova tužna i bizarna situacija prikazuje kako su nekada nažalost neki pred zakonom jednostavno jednakiji od drugih. U interesu javnosti bi bilo zanimljivo ispitati temelj ovakve odluke pogotovo kada uzmemo u obzir drugi slučaj od prije mjesec dana u kojem isti istražni sudac za osobu koja je čak prijetila ubojstvom i ozlijedila drugu nije zatražio istražni zatvor za tu osobu.

Ovakva situacija je nedopustiva i krajnje je vrijeme da se odluka o određivanju istražnog zatvora revidira i da se činjenice, zbog javnog interesa, što hitnije utvrde i javno objave. Pravosudni sustav postoji kako bi postizao pravdu u svakom pojedinačnom slučaju, a ne kako bi stvarao nove žrtve, žrtve koje će zbog procesnih manjkavosti biti nevine zatvorene, podvrgnute javnom linču i osramoćene.

U vremenu osmanskoga carstva stajalo je pravilo ‘kadija te tuži, kadija te sudi’. Ove situacije nas dovode do toga da se zapitamo – jesmo li se uistinu od toga puno odmaknuli? – napisao je Škorić na svom facebook profilu.

Anto Pranjkić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas