Connect with us

Peter Sorensen predstavio “Sporazum za rast i zapošljavanje”

Published

on

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Peter Sorensen predstavio je danas u Sarajevu “Sporazum za rast i zapošljavanje”, koji sadrži paket reformi na kojem su rad započeli sudionici “Foruma za prosperitet i zapošljavanje”, koji je održan krajem svibnja u Sarajevu.

sorensen-i-bevandaSorensen je, predstavljajući Sporazum, naveo da bi za poboljšanje ekonomske situacije u BiH bilo potrebno smanjiti porezna opterećenja na rad prema prosjeku novih zemalja članica EU od 35 posto ukupnih troškova rada.

U prezentaciji je prikazano da su porezna opterećenja na rad u BiH trenutno manja nego u Rumunjskoj, Latviji, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj i Belgiji a veća nego u Sloveniji, Španjolskoj, Danskoj, Slovačkoj, Finskoj, Poljskoj, Norveškoj, Bugarskoj, Nizozemskoj, Portugalu.

Također, istaknuo je da je potrebno ukloniti prepreke zapošljavanju reformom tržišta rada koja bi povezala plaće s učinkom, te sačinjavanjem plana za unapređenje pokazatelja poslovanja bliže regionalnom prosjeku.

Od ostalih mjera naveo je program oporavka poduzeća koji bi bio usredotočen na zaštitu investitora, kao i antikorupcijsku agendu koja bi imala srednjoročni fokus na reformu javne uprave i snažnije poštivanje vladavine prava.

Sorensen je dodao da je neophodna i reforma sustava socijalne zaštite koja bi postavila sustav na čvršće financijske temelje i unaprijedila politike u smislu učinkovitosti, djelotvornosti i pravičnosti.

“Ovaj plan od šest mjera bi modernizirao gospodarstvo, a građani mu mogu pružiti podršku putem društvenih medija i potaknuti političke stranke da podrže Sporazum”, rekao je Sorensen.

Naglasio je da će planirani okrugli sto s novim predstavnicima vlasti dati poticaj Sporazumu i utvrditi ozbiljan plan reformi za naredne četiri godine, te da su MMF, Svjetska banka i EBRD spremni pomoći.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je kako smatra da su današnji nastavak foruma iz svibnja i konkretne mjere koje će prezentirati veleposlanik Sorensen korak u pravom smjeru u pomoći građanima BiH i da daje svoju punu podršku svakome tko želi dobro i mir za ovu državu.

Prije prezentacije obratila se i ministrica vanjskih poslova Italije Federica Mogherini istakavši da će njena zemlja tokom predsjedavanja Europskom unijom posebnu pažnju posvetiti zemljama zapadnog Balkana koje su kandidati ili budući kandidati za članstvo u Uniji.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari