Pratite nas

Iz Svijeta

Peter Szijjarto: Mađarska nikad neće biti zemlja migranata

Objavljeno

na

Mađarski ministar vanjskih poslova optužio je u srijedu Ujedinjene narode da iznose laži o migracijskoj politici njegove zemlje i istaknuo da ona »nikad neće biti zemlja migranata«.

U govoru pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava Peter Szijjarto je optužio ‘neke UN-ove dužnosnike’, ne imenujući ih, da ‘iznose sramotne i neprihvatljive laži o (…) Mađarskoj’.

‘Očito je da su UN-ovi dužnosnici koji iznose te laži o Mađarskoj pristrani u vezi s migrantskim pitanjem. No mogu vam reći da Mađarska nikad neće biti zemlja migranata’, dodao je.

‘Nikad nećemo dopustiti ni jednom jedinom ilegalnom migrantu da stupi na teritorij naše zemlje’, istaknuo je.

Mađarska je 11. rujna već odbila kritike UN-ova Visokog povjereništva za ljudska prava o svojoj migracijskoj politici pošto je ono dan ranije bilo izvijestilo da se upoznalo s »nevjerojatnim izvješćima« u kojima se navodi da migranti u tranzitnoj zoni nisu dobivali hranu.

‘Konstruktivan dijalog s vladama prije preuranjenog donošenja zaključaka sigurno bi pozitivno djelovao na našu zajedničku zadaću promicanja i zaštite ljudskih prava svake osobe’, rekla je mađarska veleposlanica Zsuzsanna Horvath u UN-ovu Vijeću za ljudska prava.

Mađarska veleposlanica dodaje da ‘nitko nije zadržan u mađarskim tranzitnim zonama’ i da se ‘hrana dijelila i dijelit će se svima koji su već podnijeli zahtjev za azil’.

Dana 10. rujna skupina UN-ovih posebnih izvjestitelja za ljudska prava oštro je kritizirala nove mađarske mjere radi ‘sprječavanja ulaska migranata i izbjeglica u zemlju’.

(Hina)

Češki premijer Andrej Babiš: Češka neće primiti nijednog migranta

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Mike Pompeo o krizi sa Turskom: Trump je spreman upotrijebiti vojnu silu ako bude potrebno

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik SAD-a Donald Trump je spreman upotrijebiti vojnu silu ako bude potrebno, rekao je državni tajnik Mike Pompeo na pitanje o krizi u odnosima s Turskom povodom njenog napada na sjeveru Sirije na Kurde, tamošnje američke saveznike.

“Mi više volimo mir od rata”, rekao je Pompeo za TV CNBC u intervjuu snimljenom u ponedjeljak. “Ali u slučaju ako je potrebna ‘kinetička akcija’ ili vojna akcija, treba znati kako je predsjednik Trump u potpunosti spreman da poduzme takvu akciju”, rekao je Pompeo, prenosi Beta.

Trump je, tvrdi CNBC, pod žestokom kritikom zbog svoje odluke da povuče američke snage sa sjevera Sirije, napuštajući Kurde koji su ratovali protiv terorista ISIL-a. Povlačenje je omogućilo upad Turske u pograničnu zonu početkom listopada, pri čemu je poginulo više od 120 civila, navodi sirijski “Opservatorija za ljudska prava”.

Pompeo je odbio reći šta je “crvena linija” koja bi potakla američki vojni odgovor, kazavši da ne želi  “istrčavati pred odluku predsjednika o tome da li će poduzeti strahoviti poduhvat korištenja američke vojne sile”.

“Ekonomsku silu smo koristili i sigurno ćemo je koristiti. Upotrijebiti ćemo i svoje diplomatske snage. To su naše preference”, rekao je Pompeo.

State Department je odbio komentirati Pompeovu izjavu, navodi CNBC.

‘Neka se sami bore’

Trump je novinarima na sastanku kabineta u ponedjeljak rekao da SAD “nikada nije pristao da doživotno štite Kurde”.

“Nećemo zauzimati stranu. Neka se sami bore”, rekao je Trump.

SAD je prošlog tjedna uveo sankcije Turskoj poslije njenog upada u sjeverno pogranično područje Sirije, koje su zauzeli kurdski saveznici Amerike u borbi protiv ISIL-a. Turska na Kurde gleda kao na teroriste.

U četvrtak, potpredsjednik Mike Pence je objavio da je Turska pristala na petodnevnu obustavu vatre jer je SAD omogućio povlačenje kurdskih boraca iz pograničnog regiona. Poslije povlačenja, SAD će ukinuti sankcije protiv Turske, rekao je Pence.

Pompeo je u intervjuu za CNBC pokušao da pokaže razliku Trumpove akcije na Bliskom Istoku i postupaka njegovog prethodnika.

Pompeo je svojevremeno, kao kongresnik SAD-a, oštro kritizirao predsjednika Baracka Obamu da je prekršio svoju “crvenu liniju” postavljenu 2012. godine u Siriji, tako što nije odobrio vojnu akciju protiv te države unatoč dokazima da su njene snage koristile kemijsko oružje.

Pošto je Trump vršio pritisak na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da ne izvrši invaziju na sjever Sirije, između ostalog oštrim pismom koje je Erdogan javno bacio u smeće i krenuo u tu akciju, Pompeo je rekao da je Trumpovo djelovanje “iz temelja različito” od Obaminog.

Dodao je: “Zemlja koju je Turska napala, u koju je izvršila invaziju, Sirija, jeste suverena država”, ali “surađivali smo (SAD) s kurdskim prijateljima.., zajednički smo uklonili prijetnju Kalifata Islamske države, što je u korist ‘Demokratskih snaga Sirije’ (Kurda), u korist Sjedinjenih Američkih Država, i zaista, u korist svijeta. U potpunosti smo ispunili obavezu suradnje sa njima”, rekao je Pompeo za TV CNBC.

 

Trump izdao sve one koji su željni novih ratova

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

UN upozorava na dramatične posljedice smanjenja populacije u jugoistočnoj Europi

Objavljeno

na

Objavio

Dramatičan pad broja stanovnika u zemljama jugoistočne Europe, većinom zbog iseljavanja mladih, ugrožava sposobnost tih zemalja da održe postojeći sustav socijalne skrbi, upozorio je u ponedjeljak UN.

Prema posljednjoj procjeni UN-a, 9 od 10 država kojima najbrže pada broj stanovnika, nalaze se u istočnoj i jugoistočnoj Europi, rekla je za Reuters Allana Armitage, ravnateljica Populacijskog fonda UN-a za istočnu Europu i srednju Aziju.

UN procjenjuje da će Bugarska do 2050. izgubiti četvrtinu današnje populacije te da će sve okolne države gubiti stanovništvo u nadolazećim desetljećima.

“Zbog manje djece i velike emigracije stanovništvo zemalja jugoistočne Europe smanjuje se i stari, a, za razliku od zapadne Europe, ne teži se imigraciji kako bi se popunila razlika”, rekla je Armitage.

U većini zemalja jugoistočne Europe će, između 1995. i 2035., udio osoba starijih od 65 godina u populaciji biti dva puta veći, a u nekima i tri puta veći, procjenjuje UN.

Manje radno sposobnog stanovništva povlači pitanje održivosti sadašnjeg sustava socijalne skrbi, pa tako i mirovina, navodi Armitage.

Armitage smatra kako su bolja skrb o djeci, fleksibilnije radno vrijeme, rodiljni dopust za oba roditelja, neka od rješenja za adresiranje demografskog problema. (Hina)

 

Bosnu i Hercegovinu do sada napustilo gotovo polovica stanovništva

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari