Connect with us

Vijesti iz regije

Peter Szijjarto o proširenju EU-a na Balkan, odnosima s Rusijom i Kinom

Objavljeno

on

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó kazao je tijekom posjeta Sloveniji da se obje zemlje zbog blizine zapadnog Balkana zauzimaju za proširenje EU-a na države zapadnog Balkana.

On je u srijedu boravio u posjetu Sloveniji kojoj je Mađarska privremeno posudila 300.000 doza cjepiva AstraZeneca kako bi se ubrzalo cijepljenje, te se sastao se s premijerom Janezom Janšom i ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom.

Jako se zauzimamo za širenje, osjećamo da je nakon Brexita EU-u potrebna uspješna priča i nove članice i s tim proširenjem ne bi bilo mnogo posla. Ako pogledamo Srbiju ili Crnu Goru, vidimo da su obje mnogo napravile da se pridruže Uniji i koristi njihova pridruživanja bi bile obostrane”, kazao je Szijjártó u razgovoru za Slovensku televiziju, dodavši da bi takav potez smirio napetosti u regiji opterećenoj neriješenim pitanjima.

No, dodao je da neke države poput Francuske i Nizozemske nisu naklonjene širenju, te da članice koje su za integraciju balkanskih država za to nemaju većinu.

Srednjeeuropske države i Višegradska četvorica jako podupiru širenje, udaljenije države na žalost ne, kazao je šef mađarske diplomacije.
U razgovoru za emisiju “Odmevi” Slovenske televizije, Szijjártó je komentirao i odluku Mađarske da u pandemiji covida-19 koristi i cjepiva iz Rusije i Kine, rekavši da je njegova vlada na vrijeme shvatila kako cjepiva koje je naručila Europska komisija od zapadnih proizvođača neće biti dovoljna i zato je još lani stupila u kontakt s ruskim i kineskim proizvođačima koji su cjepivo isporučivali u roku ili čak prije roka.

Naš cilj je bio da postanemo prva europska država koja će se otvoriti kad postigne dovoljan stupanj zaštite, a to nam je i uspjelo, kazao je Szijjarto, a komentirao je i odnose Mađarske s Rusijom, otklonivši kritike da u EU-u djeluje kao zagovornica Rusije ili Kine.

Mi smo politiku otvaranja prema Istoku započeli još prije 11 godina i to nam se isplatilo u svakom pogledu. U budućnosti će u Mađarsku mnogo investirati partneri iz Japana, Koreje, Kine i Indije, a bez takve strategije danas ne bismo imali najveće kapacitete za proizvodnju baterija na svijetu, kazao je mađarski ministar.

Mađarsku je kao srednjeeuropsku državu povijest naučila da srednja Europa u sporovima Istoka i Zapada uvijek slabo prođe. Ne želimo više biti gubitnici. Zato se zauzimamo za dijalog Istoka i Zapada temeljen na međusobnom poštovanju, ne zbog Istoka, Kine ili Rusije nego zbog Mađarske, naveo je Szijjarto, dodavši da su važni dijalog i suradnja i da Mađarska ne želi novi hladni rat između Istoka i Zapada. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari