Connect with us

Politika

Peternel: Hajka prema Bartulici kao prema Markić 2013. godine

Objavljeno

-

Aktualno prijepodne u Saboru premijer Andrej Plenković i ostatak HDZ-a ocijenjuju uspješnim dok oporba smatra kako na sva pitanja nije ponuđen adekvatan odgovor. U centru pozornosti još uvijek je Stephen Bartulica zbog slučaja “crveni Ferrari”, a koplja se lome i oko mjesta predsjednika Odbora za ljudska prava. Ove i druge teme, komentirali su gosti emisije “Otvoreno“.

Peternel: Hajka prema Bartulici kao prema Markić 2013. godine

Predsjednik kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel osvrnuo se na situaciju sa Stephenom Bartulicom koji je nakon osvajanja mjesta u EP-u sa skupa otišao Ferrarijem.

– I dosad sam se klonuo komentiranja tog slučaja jer ja nisam rođak gospodina Bartulice. Ja sam njegov stranački kolega, ne mogu komentirati kako je došao, otišao, kakvu imovinsku karticu ima i što posjeduju, rekao je.

Ustvrdio je kako može komentirati njegovu politiku s kojom se većinom slaže te dodao kako su mu birači dali svoju podršku.

– Slažem se s gospodinom Penavom i Radićem da gospodin Bartulica mora detaljno oko toga obavijestiti javnost i odgovoriti na novinarska pitanja. To je u politici tako i mora se dogoditi, kazao je.

– Danas je jedan dio objasnio, pročitao sam na portalima da se očitovao o tom slučaju. Pojasnio je gospodin Radić o čemu se tu radilo. Gospodin Bartulica je rekao da je proslavljao tu pobjedu. Morate sve staviti u kontekst, zaista je gospodin Bartulica bio izuzetno napadan. Hajka koja se vodila protiv njega se može usporediti samo s hajkom koja se vodila protiv gospođe Markić oko referenduma o braku. To su čak priznali neki političari koji se s Bartulicom ne slažu ideološki, dodao je.

Raspudić: Kao da gledam 50 Centa ili Gršu, falio mu je zlatni lanac

Nezavisni zastupnik Nino Raspudić istaknuo je kako došlo do “čudnog miješanja registara”, jer “Bartulica, onakav kakvog ga vidimo i znamo, nakon onakvog govora, odlazi u Ferrariju u maniri 50 Centa”.

– Samo mu je još falio debeli zlatni lanac oko vrata i kešom da maše, kao da gledam 50 Centa ili Gršu. Kao da nadbiskupa Bozanića vidite u prvom redu na koncertu Aleksandre Prijović, rekao je.

– Radilo se o pokušaju ironije koji nije bio najsretniji. Akteru te ironije – Bartulici – to ne stoji i očito da on nije bio autor tog vica. Stvar nije uspjela, ali onda su bile problematične stvari gdje se tu pokazuje krim-milje, kazao je.

Ustvrdio je kako je s Bartulicom zadnji put razgovarao na kongresu koji je organizirao Jordan Peterson.

– A sad ga vidim u nekom kontekstu koji izgleda kao balkanski krim-milje, veliki upitnik ostaje iznad glave, upozorio je.

Osvrnuo se na Odbor za ljudska prava te rekao kako “oni sigurno neće dati ruku za Milorada Pupovca”.

– Nedopustivo je da se poigrava sa saborskim odborima u ovoj njihovoj trgovini gdje kao nema 3P koalicije, ali de facto ima, kako da bude Pupovac sit i koalicija na broju. Posebno je bizarno da su ga htjeli utrapiti oporbi, dodao je.

Marković: Račune koje mi ne može pokriti mama – pokrit će ih krim-milje

Zastupnica SDP-a Ivana Marković kazala je kako je Bartuličin čin bio poruka građanima.

– Ja ne znam gospodina Bartulicu kao kolegu, ali ovo mogu komentirati s aspekta drugih građana. Za mene ovo nije dječja igra kako je danas rekao premijer. Mislim da je poruka bila jasna. Ferrari je bio poruka građanima “one dugove i račune koje mi ne može pokriti majka – pokrit će ih milje s kojim se družim”, rekla je.

Ustvrdila je kako to nije bezazlena i bezvezna poruka građanima.

– Navodna hajka se stvorila jer gospodin Bartulica nije mogao objasniti nesrazmjer imovine. To su jednostavna pitanja na koje mi kao dužnosti – u svakom trenutku – moramo jasno komunicirati, naglasila je.

Činjenica je, kako kaže, “kad se zbroje prihodi i rashodi – ostane 38 eura za život i da se te stvari moraju jasno objasniti”.

– Ono što je mene zaprepastilo u intervjuu danas su izjave “ne znam koji su to bili ljudi, ne provjeravam s kim se družim, bio sam pod nekim utjecajem”. Mi govorimo o dužnosniku koji se kandidirao za neke izvršne funkcije pa postavljam pitanje kako će sutra donositi odluke i pod čiji će utjecaj pasti, dodala je.

Mažar o aktualcu: Oporbe danas nije bilo

Odgovarajuću na pitanje je li aktualno prijepodne bilo najlakše dosad, dijelom i zbog toga što DP služi kao gromobran HDZ-u, zastupnika HDZ-a Nikola Mažar ukazao je na dobre ekonomske rezultate.

– Mi smo i dalje u staroj situaciji jer smo pobjednici parlamentarnih izbora. Građani su obnovili povjerenje HDZ-u. Mi smo danas, što se tiče HDZ-a i parlamentarne većine imali uspješno aktualno prijepodne. Uspjeli smo sve ekonomske pokazatelje i sve ovo gdje Hrvatska sada ide, a vidjeli smo da je danas odobrena i peta rata bespovratnog kredita vezano za NPPO (822 milijuna eura) – vidimo gospodarski rast i najveću zaposlenost od 1997. godine, rekao je.

Istina je, kako kaže, “nikad manje pitanja za premijera, ali to je zato je oporbe u Saboru danas praktički nije bilo.

Osvrnuo se i na predstojeće unutarstranačke izbore u HDZ-u.

– Vidi se da se oporba ili raspada, dijeli na nezavisne zastupnike ili su na unutarstranačkim izborima, kazao je.

– HDZ će svoje izbore provesti na način jedan član – jedan glas neposredno 13. srpnja. Preko 217 tisuća članova HDZ-a će imati to demokratsko pravo, dodao je.

Détente Peternela i Raspudića

Govoreći o mjestu predsjednik Odbora za ljudska prava, Peternel je uzvratio Raspudiću kako je prema oporbenim klubovima nepravedno da Pupovac bude predsjednik tog odbora budući da je za predsjednicu Odbora za poljoprivredu već izglasana članica SDSS-a.

– U svakom slučaju, DP neće glasati za gospodina Pupovca, to je sasvim sigurno. Ali kada govori gospodin Raspudić da smo mi probali “uvaliti oporbi” itd. – mi smo smatrali da je tako logično. Kao prvo, Odbor za ljudska prava bi trebao biti, u pristojnom društvu – oporbeni odbor. Drug stvar, gospođa iz kluba SDSS-a je već birana u oporbenoj kvoti za predsjednicu Odbora za poljoprivredu i to smo izglasali. Nelogično je da jedan član kluba bude biran kao predsjednik odbora iz kvote vladajući, a drugi iz kvote oporbe. Još je i nepravedno prema klubovima poput vašeg, rekao je.

– To je razlog zašto on nije mogao postati ni formalno predsjednik odbora iz oporbene kvote, jer kao klub od tri, oni imaju pravo na jednog predsjednik što već imaju, složio se Raspudić.

“Neki vaši ministri čitaju s papira, to je igrokaz”

Odgovarajući na opaske Mažara kako za oporbu aktualac nije bio uspješan, Marković mu je uzvratila kako to nije njen dojam te da je premijer Plenković na pitanja odgovarao salvom uvreda.

– Ne bih se složila da aktualac za nas nije bio uspješan. Na pitanja koja su išla premijeru, na moja pitanja koja nisu bila kritika, nego sam htjela znati odgovor na njegovo viđenje Hrvatske, odnosno kako će se odnositi prema DP-u – krenula je salva uvreda i bahatog ponašanja. Nije baš bilo svejedno premijeru što smo ga sve pitali, rekla je.

– Neki vaši ministri čitaju s papira odgovore na postavljena pitanja. To je jedan igorkaz, dodala je.

– Viđenje Hrvatske smo predstavili u našem izbornom programu koji je dobio najveće povjerenje hrvatskih građana. HDZ pobjeđuje i kad je velika i mala izlaznost. Pobjeđujemo i srijedom i nedjeljom. Osobno nemam problema ako neki ministar čita s papira, odgovorio je Mažar.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas