Connect with us

Pregled

Peternel: Index je trebalo opomenuti, a GONG je civilno krilo SDP-a

Objavljeno

-

To je svakako govor mržnje. Što više puta takve članke spominjemo, više će puta dobivati na težini. Poslovna politika Indexa je ideološki različite teme prikazati brutalno, tako oni zarađuju, ocijenio je dopredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Igor Peternel, komentirajući odluku Vijeća za elektroničke medije koje nije osudilo Index zbog teksta „Mrtvaci uživo: nekrofilske katoličke orgije su najluđi show na HRT-u“.

„Začudila me ta odluka Vijeća za elektoničke medije, no nisam vidio obrazloženje. Ne znam koje su njihove mogućnosti u kažnjavanju portala, no zabranili su emitiranje Televiziji Z1 i to nije metoda kojom bi se trebalo raditi u 2016. godini – bez obzira koji medij je u pitanju“, istaknuo je Peternel.

[ad id=”93788″]

Predsjednik Udruge „Blaženi Alojzije Stepinac“ Krešimir Miletić dodao je da se „na takav način govorilo o skupovima srpske nacionalne manjine, tada bi se u Saboru čitava ljevica digla na noge da se govori o fašizaciji te o nepostojećim trendovima da postoji obnova fašističkih vrijednosti u Hrvatskoj“.

Potom je Miletić naglasio da spomenuti portal i „gradi svoju popularnost na provokacijama“.

Na pitanje da komentira odluku VEM-a koje nije osudilo spomenuti tekst portala, Peternel je kazao da bi „oko biranja tijela čije je glavno oružje poštenje i stručnost u Saboru trebao postojati konsenzus“.

U kratkom telefonskom razgovoru predsjednica HNIP-a Katja Kušec također se osvrnula na odluku VEM-a.

„Udruga HNIP je pismenim priopćenjem reagirala na brutalne uvrede hrvatskih vjernika jer se radi o neviđenom medijskom divljaštvu i barbarizmu. VEM kao regulatorna agencija mora imati iste kriterija prema svim medijima. Novinar Z1 je u odjavi izgovorio jednu rečenicu i VEM je reagirao nesmiljenom brzinom te ga kaznio drakonskom kaznom. No, u primjeru spomenutog portala danima se donosila odluka o tome je li riječ o govoru mržnje ili ne. To je besramna odluka u kojem se portal amnestira od bilo kakve odgovornosti“, naglasila je Kušec.

Istaknula je Kušec da je HNIP u svom priopćenju „pozvao institucije da se krene u raspuštanje Vijeća jer se pokazalo koliko se u njihovom slučaju krše zakoni. Oni funkcioniraju po sistemu da navijaju za svoje, a neistomišljenici su kažnjavani“.

Miletić i Peternel potom su komentirali i napad civilnih udruga na ministra kulture, posebno se osvrnuvši na GONG.

„ Onog trenutka kada je GONG na legalnom referendumu organizirao tabor protiv te stao pod kišobran civilnih udruga koje su podupirale Josipovića na predsjedničkim izborima, GONG je izgubio svoju nepristranost što je u opisu njihovog posla. Oni više nisu nepristrani nadgledatelji izbora. Oni su neformalno civilno krilo SDP-a danas“, ocijenio je Peternel.

„Postoji niz ljudi grupacija i građana koji su aktivni, primjer je Udruga Franak ili Udruga o zaštiti potrošača, ali u jedan mali segment se upumpavalo nesrazmjerno velik dio sredstava. U datom trenutku kad se uključuju u neku kampanju te udruge se pojave u različitim platformama i guše građane u ime određene političke strukture“, ocijenio je Miletić.

Komentirao je Peternel i slučaj Karamarko te slučaj Ivana Vrdoljaka čija je supruga poslovala sa tvrtkom Siemens.

„Čudno je da se teme otvaraju ciljano u određeno vrijeme. Ne možete očekivati da će član obitelji koji se bavi određenim poslom, zamrznuti karijeru. No, takvi se slučajevi tada trebaju vrednovati prema istim kriterijima. Volio bih vjerovati Povjerenstvu i vjerujem im, ali nisam sretan što ljude u takva povjerenstva koja nam trebaju dati moralnu prosudbu određenog slučaja, na funkciju bira bilo koja vladajuća većina“, zaključio je Peternel.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari