Pratite nas

Pregled

Peternel: Index je trebalo opomenuti, a GONG je civilno krilo SDP-a

Objavljeno

na

To je svakako govor mržnje. Što više puta takve članke spominjemo, više će puta dobivati na težini. Poslovna politika Indexa je ideološki različite teme prikazati brutalno, tako oni zarađuju, ocijenio je dopredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Igor Peternel, komentirajući odluku Vijeća za elektroničke medije koje nije osudilo Index zbog teksta „Mrtvaci uživo: nekrofilske katoličke orgije su najluđi show na HRT-u“.

„Začudila me ta odluka Vijeća za elektoničke medije, no nisam vidio obrazloženje. Ne znam koje su njihove mogućnosti u kažnjavanju portala, no zabranili su emitiranje Televiziji Z1 i to nije metoda kojom bi se trebalo raditi u 2016. godini – bez obzira koji medij je u pitanju“, istaknuo je Peternel.

[ad id=”93788″]

Predsjednik Udruge „Blaženi Alojzije Stepinac“ Krešimir Miletić dodao je da se „na takav način govorilo o skupovima srpske nacionalne manjine, tada bi se u Saboru čitava ljevica digla na noge da se govori o fašizaciji te o nepostojećim trendovima da postoji obnova fašističkih vrijednosti u Hrvatskoj“.

Potom je Miletić naglasio da spomenuti portal i „gradi svoju popularnost na provokacijama“.

Na pitanje da komentira odluku VEM-a koje nije osudilo spomenuti tekst portala, Peternel je kazao da bi „oko biranja tijela čije je glavno oružje poštenje i stručnost u Saboru trebao postojati konsenzus“.

U kratkom telefonskom razgovoru predsjednica HNIP-a Katja Kušec također se osvrnula na odluku VEM-a.

„Udruga HNIP je pismenim priopćenjem reagirala na brutalne uvrede hrvatskih vjernika jer se radi o neviđenom medijskom divljaštvu i barbarizmu. VEM kao regulatorna agencija mora imati iste kriterija prema svim medijima. Novinar Z1 je u odjavi izgovorio jednu rečenicu i VEM je reagirao nesmiljenom brzinom te ga kaznio drakonskom kaznom. No, u primjeru spomenutog portala danima se donosila odluka o tome je li riječ o govoru mržnje ili ne. To je besramna odluka u kojem se portal amnestira od bilo kakve odgovornosti“, naglasila je Kušec.

Istaknula je Kušec da je HNIP u svom priopćenju „pozvao institucije da se krene u raspuštanje Vijeća jer se pokazalo koliko se u njihovom slučaju krše zakoni. Oni funkcioniraju po sistemu da navijaju za svoje, a neistomišljenici su kažnjavani“.

Miletić i Peternel potom su komentirali i napad civilnih udruga na ministra kulture, posebno se osvrnuvši na GONG.

„ Onog trenutka kada je GONG na legalnom referendumu organizirao tabor protiv te stao pod kišobran civilnih udruga koje su podupirale Josipovića na predsjedničkim izborima, GONG je izgubio svoju nepristranost što je u opisu njihovog posla. Oni više nisu nepristrani nadgledatelji izbora. Oni su neformalno civilno krilo SDP-a danas“, ocijenio je Peternel.

„Postoji niz ljudi grupacija i građana koji su aktivni, primjer je Udruga Franak ili Udruga o zaštiti potrošača, ali u jedan mali segment se upumpavalo nesrazmjerno velik dio sredstava. U datom trenutku kad se uključuju u neku kampanju te udruge se pojave u različitim platformama i guše građane u ime određene političke strukture“, ocijenio je Miletić.

Komentirao je Peternel i slučaj Karamarko te slučaj Ivana Vrdoljaka čija je supruga poslovala sa tvrtkom Siemens.

„Čudno je da se teme otvaraju ciljano u određeno vrijeme. Ne možete očekivati da će član obitelji koji se bavi određenim poslom, zamrznuti karijeru. No, takvi se slučajevi tada trebaju vrednovati prema istim kriterijima. Volio bih vjerovati Povjerenstvu i vjerujem im, ali nisam sretan što ljude u takva povjerenstva koja nam trebaju dati moralnu prosudbu određenog slučaja, na funkciju bira bilo koja vladajuća većina“, zaključio je Peternel.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Lete MiG-ovi, moguće probijanje zvučnog zida

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Borbeni zrakoplovi i ovoga će tjedna provoditi redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da će Eskadrila borbenih aviona iz sastava 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 20. do 23. kolovoza u vremenu od 10 do 15 sati provoditi redovite letačke aktivnosti.

Letovi će se provoditi na području teritorija istočne i kontinentalne Hrvatske na visini od 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Thompson: Čitav hrvatski narod u BiH puno mi znači i nekako sam vezan uz njega

Objavljeno

na

Objavio

Na Thompsonov koncert u Širokom Brijegu, u grad s oko 30.000 stanovnika slilo se skoro dva puta više ljudi

Ovaj koncert u Širokom Brijegu uspoređujem s koncertom na splitskoj Rivi na Dan pobjede s obzirom na golemi posjet, ukupno ozračje i zajedništvo koje se silno osjećalo.

No, ovaj koncert u Širokom na blagdan Velike Gospe ima i svoju posebnu duhovnu dimenziju. Sve je odisalo onako prisno, toplo, prijateljski.

U Širokom i Hercegovini imam doista puno prijatelja i poznanika. Široki i Hercegovina te čitav hrvatski narod u BiH puno mi znače i nekako sam vezan uz njih. Posebno me veseli to da su uz pozornicu bili mladi od 12 do 18 godina i da klinci od pet godina znaju moje pjesme kazao nam je Marko Perković Thompson nakon veličanstvenog koncerta na blagdan Velike Gospe i Dana Grada Širokog Brijega održanog u samom gradskom središtu.

“Početak” za početak

Široki Brijeg nije bio dovoljno širok da bi se na njegovim ulicama mogli komotno smjestiti deseci tisuća ljudi, ne samo iz Hercegovine, i biti koliko-toliko blizu impozantnoj pozornici na kojoj je Thompson nastupio.

No, najveći dio njih našao je komadić mjesta odakle se jedva moglo dalje. U večernjim satima kolone automobila slijevale su se prema gradu, a u samo središte moglo se samo pješice.

Širokobriješka Uprava policije dobro je procijenila da valja uvesti novi režim regulacije prometa i zbog toga što se istu večer na stadionu Pecara igrala kvalifikacijska utakmica za Europsku ligu između Zrinjskog i Malmöa. Široki Brijeg, koji ima oko 30.000 stanovnika, na blagdan svoje nebeske zaštitnice i Dan Grada imao je gotovo dva puta više ljudi!

Thompson je koncert započeo pjesmom “Početak”, a nastavio pjesmama “Bog i Hrvati”, “Dolazak Hrvata”, “Neka nitko ne dira moj mali dio svemira”, “Pukni, puško”, “Bosna”, “E, moj narode”, “Vjetre s Dinare”, “Samo je ljubav tajna dvaju svjetova”, “Geni kameni“, “Iza devet sela”, “Moj Ivane”, “Prijatelji”, “Sine moj”, “Lijepa li si” i drugim hitovima, praćen desecima tisuća razdraganih fanova s rukama u zraku iz Hercegovine, Dalmacije, Bosne,Like, dijaspore… Čitave dionice pjesama razdragana publika pjevala je bez Thompsonove podrške, a netko je iz publike viknuo: Široki je otkrio tajnu dvaju svjetova!

Bilo je tu zastava sa svih strana, vidjeli smo i zastavu iz Plitvica. Thompson je zapjevao i “Hercegovinu u srcu”, svojim nastupom “zapalio” je Široki Brijeg. Tu i tamo bljesnula bi i poneka baklja iz arsenala navijačkih skupina.

No, sve je prošlo u redu i bez izgreda. Brojni su na koncert došli s djecom, nevjerojatno je to kako klinci od pet i manje godina znaju pjevati gotovo sve Thompsonove hitove pa smo uvjereni kako će ovaj glazbenik oko kojega se lome i politička koplja dugo, dugo trajati i biti sve popularniji jer na mladima i Thompsonova pjesma ostaje.

OVAKVU ERUPCIJU ODUŠEVLJENJA JOŠ NISAM DOŽIVIO, KAZAO NAM JE JEDAN IMOĆANIN

Bio sam na puno Thompsonovih koncerata, ali ovakvu erupciju oduševljenja, veselje i razdraganost publike još nisam doživio. Ma, Široki je Široki kazao je Thompsonov fan iz Imotskog. Konobari iz obližnjih kafića jedva su se nekako probijali do žednih posjetitelja.

Do 15-ak metara do pozornice nekako se probijem, a ovi blizu pozornice neka čekaju kraj koncerta reče konobar s hrpom piva u ruci. Svi su znali da će ovo biti koncert za pamćenje, koncert nad koncertima, ali mnogi su unatoč tome jednostavno ostali “paf”.

Rođen sam u Širokom i znam ga “u dušu”, ali ni u najluđim snovima nisam mogao sanjati da ću u svom gradu ovakvo nešto doživjeti, kazao nam je Anđelko Kvesić koji živi i radi u Zagrebu.

Stipe Ravić (Steve Ravic), rođen u Buhovu, filmski redatelj i producent iz Melbournea, snimao je Thompsonov koncert.

Na koncertu smo sreli puno poznanika iz čitavog svijeta, od Hollywooda u Americi do Melbournea u Australiji. Stipe Ravić (Steve Ravic), rođen u Buhovu kod Širokog Brijega, filmski redatelj i producent iz Melbournea, snimao je ovaj koncert. Sa mnom je tu i Neil Johnson, filmski producent iz Hollywooda.

Koristit ćemo kadrove sa širokobriješkog koncerta za Thompsonove nove glazbene spotove. Više sam nego zadovoljan snimljenim materijalom. Oduševljen sam, bio je zadovoljan urađenim poslom australski redatelj i producent koji se priprema za snimanje igranog filma o slikaru Charlesu Billichu. I doista. Snimke napravljene dronom uistinu su spektakularne. Dodao nam je da je već gotov televizijski spot za Thompsonov novi singl.

Gradonačelnik svima zahvalio

Nakon koncerta slavlje se nastavilo na terasama hotela Park i brojnim gradskim kafićima do dugo u noć. Komunalci su imali pune ruke posla kako bi središnji dio grada doveli u red. Gradske službe su me izvijestile da je sve funkcioniralo u najboljem redu.

Komunalci su nakon demontiranja pozornice očistili grad, redovit režim prometa uspostavljen je u ranim jutarnjim satima. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način dali doprinos da ovaj zahtjevan koncert protekne na veličanstven način, rekao nam je vidno zadovoljan širokobriješki gradonačelnik Miro Kraljević.

Frano Vukoja/Vecernji list BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari