Connect with us

Komentar

Peternel: Jovanovićevo blebetanje potvrđuje da je progon Mamića politički proces

Objavljeno

on

”Mamiće nisu uhitili ni prljavi udbaši ni komunjare nego pravna država. Hrvatska je danas uređena država i to je uvijek bio moj jedini cilj, mene nikad nije zanimao Mamić, nego dobrobit sporta i društva u cjelini. Sveto ime Dinamo, na koje se licemjerno pozivaju u svojim srceparajućim priopćenjima, uprljali su do te mjere da će trebati puno maksimirskih kiša da ih opere”, rekao je jučer za Novi List bivši ministar sporta Željko Jovanović. Na njegove riječi osvrnuo se potpredsjendik Hrvatskog helsinškog odbora Igor Peternel, rekavši kako Jovanovićevo spremno komentiranje upravo ide u prilog tezi kako je u slučaju Mamić riječ o političkom procesu.

[ad id=”68099″]

Peternel se na Jovanovićevu izjavu referirao na svom Facebook profilu gdje je “zamolio Jovanovića i slične da se suzdrže od blebetanja o pravnoj državi koja kada bi funkcionirala oni o njoj ne bi pričali”. Peternel je istaknuo kako upravo način na koji političari poput Jovanovića strastveno i sa zanimanjem rado komentiraju upravo ide u prilog tezi o tome da se radi o političkom procesu, koji s pravnom državom na koju se on i premijer pozivaju ima vrlo malo veze, a što odvjetnici stalno ističu, prenosi direktno.hr

igor p“Od Polančeca pa nadalje nema slučaja koji je motiviran pravnim argumentima, sve je politički i sve je po istom modelu:

1. Mediji ne poštuju presumpciju nevinosti i angažiraju upravo one komentatore, koji će bez argumenata bombardirati osumnjičene. Primjerice, od svih novinara slučajno bas Romana Eibl, Dea Redžić i Alač su angažirani kao sveznadari o nogometu. Samovojska o nogometu vjerojatno nema pojma, ali zato je Alač ekspert par excellence. Ista je stvari bila sa Sanaderom ili Bandićem i Marinom Lovrić. U svim smo slučajevima pratili linč kao da smo u Sjevernoj Koreji dok primjerice Mesićeve “fince” ili Josipovićeve zampove nismo pratili uopće.

2. Pritvor je u normalnim zemljama mjera opreza i određuje se vrlo iznimno, a u hrvatskim političkim okvirima, procesi se pokreću isključivo zato da bi se spektakularno odredio pritvor i na taj način u javnosti nametnula presuda prije presude u kojoj pritvor nije mjera opreza već kazna. Optuženi se brani od često nesuvislih i suludih optužnica koje uopće nisu svrha pravdi već služe samo kao paravan za početak procesa i medijski cirkus pri kojem se razmontiravaju pravni subjekti u vezi s optuženicima, a koji vlasti nisu po volji. Uopće neću spominjati modus operandi, komičan sustav pokajnika i slične perverzije. Konačna pravomoćna presuda ne zanima ni javnost , ni DORH, ni politiku, a najmanje medije!

3. U takvim okolnostima većina medijski zanimljivih procesa je čista političko-medijska tortura karakteristična za totalitarne sisteme, a ne za demokracije članica EU. Nikada mi neće biti jasno zašto su nas uopće primili”, zaključio je Peternel.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari