Connect with us

Komentar

Peternel pohvalio medije koji su ignorirali slučaj “video – Tine Katanić'”

Objavljeno

-

Hrvatska se ipak pokazala kao pristojna zemlja kad je u pitanju medijsko izvještavanje. Srpski bi portali snimku odmah objavili, kaže čelnik HHO-a

Posljednja dva dana u hrvatskoj javnosti kruži seks video poznate hrvatske manekenke i voditeljice Tine Katanić. Međutim, nitko od hrvatskih medija nije objavio niti video niti fotografije vezane uz ovaj seks skandal. Potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Igor Peternel to smatra pohvalnim, a upozorava i na to da u kontekst svega treba uzeti i Tininu obitelj kojoj se život nakon ‘curenja’ videa u javnost potpuno promijenio.

“Ono što je pohvalno jest činjenica da nitko nije, barem koliko ja znam, dignuo snimku, odnosno objavio je na nekom stranom serveru i potom proslijedio link, kao što je, primjerice, Index davao link na Severinin video. U usporedbi s hrvatskim medijima, srpski to, primjerice, odmah rade. Stave video na neki strani portal i onda daju link na svom portalu. Išlo se malo pristojnije, iako ni u jednom trenutku nisam očekivao da to neće izaći van. Osoba koja je u medijima ona mora biti svjesna da ukoliko do problema dođe da će joj se medijski to vratiti, dobit će pozitivne i negativne strane”, naglasio je Peternel za direktno.hr.

Dodaje kako nema sumnje u to da je poznata manekenka bila drogirana, ali sve okolnosti kako je do toga došlo i kako se tamo zatekla su stvari za policiju, a ne medije. Navodi kako postoji puno sitnica koje će pokazati što se dogodilo.

Neki hrvatski mainstream mediji, ovaj su događaj ignorirali, što Peternel ne osuđuje, nego upravo suprotno, smatra da je to pohvalno.

“Može se primijetiti da su pojedini mediji zauzeli stav kako se jednostavno time ne žele baviti jer postoji kršenje ljudskih prava i da je to ispod svake razine, jer svako pisanje o tome šteti osobi o kojoj se piše. Zauzeli su tu politiku, a ja ih ne bi osudio nego bih ih i pohvalio. A pojedini su išli na varijantu gdje su radili filozofske rasprave uključili stručnjake i digli sve to na neku znanstvenu razinu koju ja tu ne vidim. Na taj način vjerojatno njoj štete. Podržavam politiku onih koji su rekli ‘Mi ne pišemo o tome, neka pišu oni koji se s tim bave i to je stvar za institucije države. Ovaj pristup gdje se konzultiraju B.A.B.E., psiholozi, psihijatri to je druga politika prema tom problemu, koja je legitimna”, tvrdi Peternel.

Podsjeća na još jednu bitnu komponentu priče, a to je Tinina obitelj, koja je ovim događajem povrijeđena.

“To je neugodna situacija, jer kako će njezin otac ili majka doći na posao? Hoće li biti izloženi ismijavanju? To je ozbiljan udarac i obiteljski odnosi su trajno poremećeni. To je sve, nažalost, očekivano. Ako se baviš medijima, onda moraš biti svjestan da to donosi i probleme. Članovi njezine obitelji su ovime javno osramoćeni i zauvijek obilježeni. Ako ona ima sestru, kako će ona raditi u ovom lažno konzervativnom društvu”, zaključio je Peternel.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari