Pratite nas

Peticija za oslobađanje hercegbosanske šestorke

Objavljeno

na

Najobimniji sudski postupak u povijesti Haaškog tribunala

Skupina hrvatskih intelektualaca pokrenula je potpisivanje inicijative za oslobađanje generala Slobodana Praljka i petorice bivših političkih i vojnih dužnosnika Hrvata u BiH koji su prvostupanjskom presudom proglašeni krivim za zajednički zločinački pothvat osnivanjem Herceg Bosne i pripojenjem toga teritorija Hrvatskoj.

sestorkaZahtjev, koji je do sada potpisalo više od 600 osoba, će biti poslan Vijeću sigurnosti UN-a koje je i utemeljilo Haaški sud. U međuvremenu je general Praljak ponovno dobio natrag svoje braniteljice jer je Žalbeno vijeće Haaškog suda odlučilo da tajništvo treba imenovati branitelje Praljku, s obzirom da ne govori niti razumije službene jezike suda, francuski i engleski, na kojima je najprije izrečena, a kasnije i prevedena presuda. Praljak je tražio da mu se postave dosadašnji branitelji. Postupajući po nalogu Žalbenog vijeća i zahtjevu Praljka, tajnik je Niku Pinter ponovno imenovao za braniteljicu, a Natashu Fauveau Ivanović za subraniteljicu.

Kako je objasnila odvjetnica Pinter nakon ponovnog uključivanja u predmet, zajedno sa subraniteljicom je zatražila produženje roka za žalbu jer su gotovo godinu dana bile izvan predmeta. I ostale obrane su tražile produženje roka za žalbu. Sada se čeka odluka suda. Pinter navodi da obrana Praljka sada radi na obrazlaganju svakog razloga žalbe (oko 54 razloga žalbe), a pobija se presuda zbog pogreške u činjeničnom utvrđenju i zbog pogreške u primjeni i provedbi prava.

Istodobno, obrane drugih dužnosnika Jadranka Prlića, Brune Stojića, Valentina Ćorića i Milivoja Petkovića podnijele su 5. kolovoza najave žalbe. Napisali su razloge žalbe nakon što su dobili engleski prijevod presude .

>>Slobodan Praljak o činjenicama

ZoranKrešić/VL /kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

POLIGRAF – Žestoka rasprava o blokadama na Facebooku

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama?

O tome u “Poligrafu” govore Željka Markić iz Inicijative “U ime obitelji”, predsjednik HND-a Saša Leković i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Emisiju koju uređuje i vodi Mislav Togonal možete poslušati ovdje

HRT

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Budi se jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje…

Objavljeno

na

Objavio

“Već duže vrijeme se stvara nekakav naboj, odnosno polarizacija oko domovinskih vrijednosti, pitanja domoljublja… i nekako kao da se budi jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje, nije spreman na kritiku, dijalog, na analizu, nego se bavi etiketiranjem.”, komentirao je pater Ivan Ike Mandurić, u razgovoru za Narod.hr, masovno blokiranje Facebook stranica i profila koje ne prestaje otkako je Haški sud presudio šestorici.

Pater Ike na svojem Facebook profilu podijelio je ove misli:

“Gospodine, molim te za one koji su jučer uklonili svijeće zapaljene za Praljka!” Tako je jutros molila jedna djevojka na Misi. Molim Te i ja Gospodine za njih. Morali su poslušati zapovijed, kako bi sačuvali posao. Molim te i za njihove šefove. I njima je netko naložio. Molim te i za naše vlasti. Znam da tako moraju. Molim i za one koji će ih i dalje paliti. I oni moraju tako činiti. Drugačije ne mogu. Molim te za sve njih, i za sve nas. Mir nam daj Gospodine, onaj koji Ti daješ…”

Na temelju te objave, Facebook profil mu je blokiran na sedam dana.

“Po nekoj teoriji se provodila nekakva manira partizanštine u kojoj je bilo važno nekoga etiketirati, a onda ga javno linčovati, strijeljati. Nekako se te skupine mladih ljudi oduševljavaju na tim partizantskim idejama i na neki način u virtualnom obliku mijenjaju te diverzije, sabotaže, atentate i jako su sretni da mogu sebi tako umišljati da se bore po šumama i gorama i u ime naroda vrše egzekucije nepodobnih. Činjenica je da to nije nestalo danas, da taj duh nažalost živi među mladima”, rekao je pater Ike.

Žrtve su svi oni koji su protiv takve ideologije, podsjeća pater Ike, a to su svećenici, domoljubi i svi oni koji brane stajališta vjere, Crkve, slobodne Hrvatske…

Lijek protiv takvih etiketiranja i sabotaža pojedinaca jest taj da se mora o tome govoriti, smatra pater Ike. “To se mora raskrinkati. Ne smije biti nekažnjivo i dopustivo da se nekoga tako linčuje, odbacuje, isključuje.

Ako se ne bude reagiralo institucionalno, onda se mogu pojaviti i druge skupine te nastati huliganstvo poput onog kod navijačkih skupina.

Koliko god je Facebook privatna tvrtka, mora imati mehanizme da se određeni govor isključuje ali ne da svatko može suditi, te da oni agresivniji pobjeđuju.”, zaključio je pater Ike Mandurić.

Narod.hr

Pater Ike Mandurić: Fuj Haagu i svim svjetskim izdajnicima, ma kako bili ušminkani i uljudbeni

 

Pater Ike Mandurić: Idemo dalje stvarati našu Hrvatsku, ZAJEDNO, s ovim mladima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari