Connect with us

Vijesti

Petir o Meggleu: Nemoralno je pod krinkom krize otpuštati pa preseliti u Srbiju

Objavljeno

-

Saborska zastupnica u novom sazivu Sabora, Marijana Petir komentirala je za Kamenjar.com odluku Megglea da ugasi proizvodnju u Osijeku.

Krajnje je neprihvatljivo i nemoralno pod krinkom COVID19 krize provoditi restrukturiranja i otpuštati radnike u Hrvatskoj a potom svoju proizvodnju seliti u BiH i Srbiju.

Smatram da je potrebna žurna i oštra reakcija na najavu tvrtke Meggle Hrvatska da će restrukturirati poslovanje u Hrvatskoj i do kraja godine ugasiti proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika.

Također, preko 300 malih OPG-a od kojih Meggle otkupljuje mlijeko, ostat će bez otkupljivača i bez prihoda. Jednom, kada se farma ugasi, nikada se više proizvodnja neće pokrenuti a svima je jasno da je izuzetno važno jačati domaću proizvodnju i ne ovisiti o uvozu što je i situacija s COVID19 vrlo zorno pokazala.

Uvoz mlijeka porastao je četverostruko, dok se broj grla stoke u zadnjih deset godina smanjio gotovo za polovicu rezultirajući situacijom u kojoj Hrvatska proizvodi tek polovicu vlastitih potreba mlijeka.

Poznato je da dolazi do otkupljivanja tržišnih viškova u starim državama članicama i plasiranja tih viškova u novim članicama po maloprodajnim cijenama koje su niže i od cijene proizvodnje mlijeka.

Ako znamo da je za proizvodnju litre mlijeka potrebno 50 eurocenti tada nije moguće da litra mlijeka koja je stigla u Hrvatsku iz uvoza u maloprodaji košta svega 40 eurocenti. Riječ je o nepoštenoj trgovačkoj praksi kojoj treba stati na kraj.

Bez uvođenja interventne otkupne cijene mlijeka, kao i definiranja maloprodajne cijene ispod koje se mlijeko ne bi smjelo naći u prodaji, teško je za očekivati da će doći do stabilizacije sektora čiji je opstanak već godinama ozbiljno ugrožen.

I dok mlijeko proizvedeno u Hrvatskoj prolazi stroge kontrole, ono iz uvoza u Hrvatskoj ne prolazi nikakvu kontrolu.Pita li se netko što ustvari pijemo pod oznakom tog i takvog mlijeka i odgovara li ono kvalitetom?

Također, konstantno pozivam na propisivanje kvalitete poljoprivrednih proizvoda koji su nam strateški važni i smatram to dobrim rješenjem za zaštitu domaće proizvodnje i smanjenje uvoza. Sličan model uvele su neke države članice a neke uz to i značajno podupiru svoju prehrambenu industriju kroz izvoz.

Nema nikakvog razloga da Hrvatska ne postane odlučnija u zaštiti svojih nacionalnih interesa i podupre snažnije svoj poljoprivredni sektor koji ima ogromni potencijal ali se poljoprivrednike ne može ostaviti same na milost i nemilost tržištu na kojem evidentno, ne vladaju pošteni uvjeti, kazala je Petir.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari