Pratite nas

Politika

Petir posjetila Podravinu te Slavoniju i Baranju te dobila podršku članova HSS-a koji će glasovati za njezinu nezavisnu listu

Objavljeno

na

foto: Petir.eu

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja za nadolazeće europarlamentarne izbore Marijana Petir boravila je prošloga tjedna u posjetu Podravini, Slavoniji i Baranji.

Obilazak Slavonije Petir je započela u Virovitičko-podravskoj županiji gdje je u četvrtak, 16. svibnja obišla proizvođače voća i povrća: OPG Mladena Rakarića u Špišić Bukovici i OPG Darka Gašparića u Sedlarici, kao i tvrtku Poison City d.o.o. koja se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom ljekovitog bilja. Proizvođači su joj se požalili na nepoštenu trgovačku praksu koja im otežava poslovanje kao i na prevelik uvoz proizvoda. Zastupnica Petir rekla je da je nepoštena trgovačka praksa rak rana hrvatske ali i europske poljoprivrede te je zbog toga donesena ove godine Direktiva o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse koja treba stati na kraj prijevarama i nepoštenim odnosima kojima otkupljivači i veliki trgovački lanci dovode u podređeni položaj poljoprivrednike.

Petir, koja djeluje kao nezavisna zastupnica otkada ju je predsjednik HSS-a Krešo Beljak isključio iz stranke, susrela se i sa članovima HSS-a Virovitičko-podravske županije koji su joj izrazili svoju podršku i najavili da će podržati njenu nezavisnu listu, baš kao i članovi HSS-a Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije s kojima se također susrela. Oni smatraju da ona zastupa prave vrijednosti i ono što oni žive.

U petak, 17.svibnja ujutro Petir je posjetila Gunju i okolno područje koji se i pet godina nakon stravičnih poplava još uvijek oporavljaju. Obišla je stradala područja i spomen križ postavljen na mjestu puknuća nasipa. U Posavskom Podgajcu Petir se kratko susrela i sa drenovačkim dekanom vlč. Markom Mikićem koji joj se požalio kako katolička župna crkva u Rajevom Selu još uvijek čeka obnovu. Petir je to područje posjetila i u jeku katastrofalnih poplava 2014. godine kada je stradalima dostavila i prijeko potrebnu humanitarnu pomoć.

U Gunji je Petir posjetila i peradarnik Stjepana Lučića koji je svoju farmu nesilica obnovio sufinanciran novcem iz EU fondova. Ovo je, ističe Petir, jedan od pozitivnih primjera, no upozorava kako je Hrvatska po iskoristivosti fondova u samom dnu – iskoristili smo svega 31% sredstava dostupnih unutar Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj od 2,4 milijarde eura koliko nam do kraja 2020.stoji na raspolaganju. Petir je izrazila nezadovoljstvo administrativnim preprekama i neučinkovitošću državne administracije koja umjesto da pomaže poljoprivrednicima u povlačenju sredstava iz EU fondova, otežava im njihovo korištenje.

Petir je posjetila i Županju gdje se susrela s lokalnim članovima HSS-a s kojima je odala počast članovima HSS-a koje su komunisti pogubili u periodu između 14. travnja 1945. i 31. siječnja 1947. godine jer su komunističkoj vlasti bili nepodobni zbog svog kršćanskog načina života i prosuđivanja te političkih ideja.

U petak poslijepodne Petir su se pridružili i potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić i najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik Zvonimir Kalić, također kandidati na njezinoj nezavisnoj listi. Zajedno s njima susrela se sa članovima KUD-a „Seljačka sloga“ Šljivoševci koje je i ugostila u Europskom parlamentu u Bruxellesu kada je predstavljala Slavoniju. Primio ih je i načelnik općine Magadenovac Stjepan Živković koji je zastupnici predstavio projekte na kojima Općina radi a zastupnica je posebno pohvalila demografske mjere kojima je cilj zadržati mlade obitelji u toj općini.

Na OPG-u Petra Pranjića u Novom Čemincu susreli su se sa tridesetak baranjskih poljoprivrednika s kojima su razgovarali o stanju u hrvatskoj poljoprivredi, a Petir je poljoprivrednike upoznala i sa reformom Zajedničke poljoprivredne politike. Odbor za poljoprivredu već je usvojio 93 amandmana zastupnice Petir na reformu, a kojima Petir štiti interese hrvatskih poljoprivrednika. Među njima je zaštita financijske omotnice za poticaje u poljoprivredi, veće potpore za mlade poljoprivrednike i osiguranje generacijske obnove, paket mjera za bolji položaj ruralnih žena te posebne potpore za područja stradala u Domovinskom ratu i poljoprivrednike koji u njima djeluju. Pred novim sazivom parlamenta je usvajanje reforme, a upravo to Petir postavlja kao prioritet.

U općini Čepin Petir, Brlošića i Kalića primio je načelnik Dražen Tonkovac koji je posebno pohvalio aktivnosti zastupnice Petir u podršci hrvatskom selu kroz projekt izbora najboljeg mladog poljoprivrednika, subvencije koje je osigurala za zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama te obeštećenje koje je izborila za proizvođače mandarina i jabuka pogođene ruskim embargom.

Dan su završili posjetom DVD-u Osijek-Tenja, budući da kao dobrovoljna vatrogaskinja zastupnica Petir i u svom političkom radu posebno brine o vatrogascima i zaštiti od požara.

Posljednji dan posjeta Slavoniji, 18.svibnja Petir i kandidati s njezine nezavisne liste broj 21 proveli su na osječkoj tržnici gdje su razgovarali s poljoprivrednicima.

Svi poljoprivrednici koje je Petir posjetila u svom trodnevnom obilasku Slavonije mahom se žale na probleme unutar hrvatskog sustava za koje je odgovorna hrvatska Vlada i resorno ministarstvo, a ne Europska unija. EU, kako ističe Petir, pred Hrvatsku stavlja mnogobrojne mogućnosti, no sredstva ne dolaze do hrvatskih poljoprivrednika kojima su prijeko potrebna zbog nepravilnosti unutar hrvatskog sustava koji je i dalje u cijelosti prožet različitim vrstama nepravilnosti. Poljoprivrednici su se zastupnici Petir požalili i na malverzacije s poljoprivrednim zemljištem, na što ih je ona upoznala s načinom na koji je taj problem riješila susjedna Mađarska – vidjevši nepovoljne trendove koncentracije vlasništva po stabilnost ruralnog prostora, mađarska je Vlada reagirala i propisala uvjete prodaje zemljišta lokalnom stanovništvu te je prednost kupovine zemljišta dana poljoprivrednicima udaljenima do 30 kilometara od zemljišta koje kupuju. Petir ne vidi zašto Hrvatska ne bi taj gorući problem riješila na sličan način te poziva hrvatsku Vladu da to i učini, tim više što slijedeće godine istječe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima a hrvatska Vlada nije poduzela ništa kako bi zaštitila interese hrvatskih poljoprivrednika te je pozvala da to hitno učine kako ‘hrvatski seljak ne bi bio rob na svojoj zemlji.’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

HSP podnio kaznenu prijavu protiv Krešimira Beljaka!

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska stranka prava (HSP) podnijela je kaznenu prijavu protiv predsjednika Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešimira Beljaka zbog objave na twitteru iz koje se moglo zaključiti da podržava politička ubojstva.

Kako je i navela u svom službenom priopćenju od 15. siječnja 2020. godine, Hrvatska stranka prava (HSP) je po svom opunomoćenom odvjetniku iz Splita Bepu Marušiću podnijela kaznenu prijavu protiv predsjednika Hrvatske seljačke stranke (HSS) Krešimira Beljaka zbog objave na twitteru “Preko 100?? Očigledno nedovoljno. Vidjeli smo tko je radio sranja i tko je uzrokovao ratove od ’91. do ’99. Fašisti u bivšoj Jugoslaviji i drugim zemljama koji su nažalost pobjegli UDBA-i”.

Radi se o objavi koja je unijela nemir u javni prostor, objavi koja je skandalozna, ničim utemeljena, povijesno netočna, diskriminirajuća i opasna, preko koje HSP sigurno neće prijeći, jer nedopustivo je da osoba koja nešto ovako izjavi, odnosno napiše može biti zastupnik u hrvatskom saboru i gradonačelnik jednog grada.

Pozivamo ponovno DORH da po ovom pitanju ubrza sve radnje i pod hitno uputi u Sabor Republike Hrvatske zahtjev za ukidanje zastupničkog imuniteta Krešimiru Beljaku kako bi se mogle provesti sve zakonima predviđene radnje.

Zanimljivo će biti vidjeti kada do toga dođe kako će se po ovom pitanju očitovati koalicijski partneri Krešimira Beljaka i hoće li braniti neobranjivo. Zanimljivo će biti vidjeti i tko će nazočiti u sabornici kada se bude glasovalo o ukidanju imuniteta Krešimiru Beljaku.

Hrvatska stranka prava poziva i sve medije u Republici Hrvatskoj da ovog širitelja mržnje bojkotiraju i ne daju mu medijski prostor, jer u javnom prostoru nema mjesta za one koji šire neistine, siju mržnju i iznose neistine kojima se služio srbijanski diktator Milošević.

Nedopustivo je relativiziranje zločina UDBE i svih ostalih tajnih policija bivše tvorevine Jugoslavije, kao što je i nedopustivo relativiziranje uzroka i posljedica Domovinskog rata.

 

Bjelovarski HSS zatražio ostavku predsjednika stranke Kreše Beljaka

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Bačić: HDZ pokazao jedinstvo u podršci Vladi

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je u petak da je glasanjem o povjerenju ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak HDZ pokazao snagu i jedinstvo u podršci Vladi Andreja Plenkovića.

“Već sam najavio da će Klub HDZ-a iskazati jedinstvo u odbijanju prijedloga SDP-a i oporbe, što je na sjednici Kluba jednoglasno odlučeno.

Današnjim glasovanjem smo pokazali da je HDZ stabilan, siguran i najjači koalicijski partner. Odbili smo traljav i politikantski prijedlog da se smijeni ministrica Divjak. Ujedno, ovim glasovanjem Klub HDZ-a je pokazao snagu i jedinstvo u podršci Vladi”, rekao je Bačić novinarima u Saboru.

Na idućem Predsjedništvu HDZ-a datum unutarstranačkih izbora

Naša vladajuća većina ima sigurnih 77 ruku. Danas su neki zastupnici opravdano izostali, nisu mogli biti na sjednici Kluba, ali svi su bili u sabornici, dodao je.

Govoreći o predstojećim unutarstranačkim izborima u HDZ-u najavio je da bi se već na idućoj sjednici Predsjedništva stranke mogao naznačiti datum održavanje izbora.

“Unutarstranački izbori održat će se u skladu sa Statutom u utvrđenim rokovima, a nakon donošenja odluke bit će dovoljno vremena za provođenje svih procesnih radnji kako bi se izbori održali na najvišoj mogućoj demokratskoj razini”, najavio je Bačić.

Na pitanje ide li veći broj potencijalnih kandidata desnog krila HDZ-a u prilog Andreju Plenkoviću, Bačić je kazao da ne razmišlja na taj način nego je bitno da stranka kroz unutarstranačke izbore omogući svakom članu zainteresiranom za obnašanje bilo koje dužnosti da se za nju kandidira.

“Bilo kakvo razmišljanje je li riječ o malom ili velikom broju kandidata bilo bi nedemokratski. Ne pada mi na pamet zamjeriti bilo kome zbog toga što se kandidirao”, istaknuo je.

Od Resslera očekuje pojašnjenje izjave

Bačić, međutim, od Karla Resslera očekuje da pojasni svoju izjavu kako “nitko nema njegovu apriori bianco podršku”, jer ga to i osobno zanima.

“Ressler je mlad, pametan i perspektivan političar, a njegov stranački legitimitet proizlazi iz njegovog dugogodišnjeg odnosa s predsjednikom HDZ-a i iz tih razloga bih htio da mi pojasni kako i na koji način je dao takvu izjavu”, kaže Bačić.

Vrlo brzo će biti otvoren proces izbora za predsjednika i ostale dužnosti, dodao je. Svatko tko se osjeća pozvanim i sposobnim preuzeti odgovornost za vođenje najjače političke stranke u Hrvatskoj imat će priliku predstaviti se u izbornoj kampanji.

“Držim da ćemo na tim izborima pokazati demokratičnost HDZ-a koju nije imala niti ima nijedna politička stranka, a to će HDZ legitimirati kao jedinu stranku za vođenje Hrvatske. Upravo to ćemo pokazati kroz unutarstranačke izbore”, uvjeren je Bačić.

Rekao je kako poštuje odluku izabranog predsjednika Republike Zorana Milanovića da se predsjednička inauguracija održi na Pantovčaku.

“Moje je mišljenje da sam čin inauguracije nije samo predstavljanje predsjednika, to je na određeni način svečani čin kojim se predstavlja i Hrvatska. U nekim državama tada se koristi prilika da se pozovu prijatelji iz svijeta i drugi čelnici država, a očito je izabrani predsjednik Milanović ocijenio da je za njega ovakav čin primjereniji i takvu njegovu odluku poštujem, slagao se s njom ili ne”, kaže šef Kluba HDZ-a. (Hina)

Oporba nije uspjela: Blaženka Divjak ostaje ministrica!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari