Pratite nas

U potrazi za Istinom

PETKOVIĆEVA ZAPOVJED OD 30. LIPNJA, DRUGI ZAGLAVNI KAMEN TEZE O UZP-U

Objavljeno

na

“Povodom 30. lipnja, pada Bijelog polja i izdaje većine muslimanskih pripadnika u HVO-u Kamenjar.com objavljuje tekst Predraga Nebihija o zapovijedi generala Milivoja Petkovića od 30. lipnja 1993. koja je bila drugi zaglavni kamen sotonske teze o UZP-u. Ovaj tekst bio je objavljen na Facebook-stranici “Šestorka Herceg-Bosna” a koja je ukinuta i zabranjena na dan najsramnije presude u povijesti međunarodnog prava, 29. studenog 2017 godine”:

Tužiteljstvo haškog suda u optužnici je navelo, a većina u vijeću (naravno, uz suprotno mišljenje časnog suca Antonettia) prihvatilo tezu da je Petkovićeva zapovjed od 30. lipnja o zatvaranju i stavljanju u izolaciju Muslimana u HVO-u diskriminatorna mjera na nacionalnoj osnovi koja potvrđuje namjeru počinjenja UZP-a.

Naravno, ta teza je monstruozna, apsurdna, netočna i po starom haškom običaju totalno istrgnuta iz šireg konteksta.

Zato ćemo mi sad pokazati puni kontekst i kako je došlo do ove Petkovićeve zapovjedi.

 1. svibnja 1993. Arif Pašalić komandant 4. korpusa Armije BiH izdaje “izvještaj” kojom praktički zapovjeda aktiviranje muslimanskih spavača u HVO-u.Prema tome, ovo nije “izvještaj”nego zapovjed.

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJALI/RATNI%20DOKUMENTI/Anex_genezi_sukoba_hvo_i_abih6/7029.pdf

U točki 3. ove zapovjedi jasno stoji:

– “Izvršeno je uvezivanje s našim ljudima u HVO-u”

– “Ljudstvo iz HVO Čapljina ima zadatak da zauzme selo Tasovčiće i most u Čapljini s ciljem da ne dozvoli dovođenje snaga iz pravca Metković”

Nakon te zapovjedi uslijedila je izdaja većine Muslimana u HVO-u

Prije svega ovoga valja istaknuti jednu temeljnu činjenicu. VRS i ABiH bile su jednonacionalne vojske. Jedina multietnička vojska u BiH bio je upravo HVO!

Dokaz tome je dokument iz lpnja 1993. godine kojeg je sačinila personalna uprava odjela obrane HVO-a. (Referenca 2D00150)

http://icr.icty.org/LegalRef/CMSDocStore/Public/BCS/Exhibit/NotIndexable/IT-04-74/ACE102916R0000429794.pdf

Kao što je vidljivo iz ovog dokumenta koji je uveden u spis u predmetu, u pojedinim postrojbama HVO-a bilo je preko 50% Muslimana. Ono što je posebno zanimljivo je da je u toliko puta spominjanoj, kontroverznoj Kažnjeničkoj bojni pod zapovjedništvom Mladena Naletilića Tute bilo 41, 42% Muslimana. A ta bojna je nosila i nosi epitet najveće hejterske bojne prema Muslimanima. Možete li zamisliti da 4. muslimanska brigada “Muderis” ili 7. muslimanska brigada na čelu s oficirom KOS-a Amirom Kuburom, ili pak Odred El-Mudžahid na čelu s teroristom s UN-ove tjeralice Abu Maaliem u svojim redovima ima 41,42% Hrvata ili Srba?

Nakon napada Armije BiH na Mostar 9. svibnja 1993. i eskalacije sukoba, na incijativu predsjednika Tuđmana da se sukobi prekinu i uz posredovanje UNPROFOR-a 18. svibnja 1993. dolazi do dogovora u Međugorju iz kojeg proizlazi Međugorski sporazum.

Tekst sporazuma:

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJALI/SVJEDOCI/AkmadzicMile/69.pdf

Kao što je vidljivo iz teksta ovog sporazuma, dogovoreno je da Jadranko Prlić bude Predsjednik Vlade BiH.

Nakon ovog sporazuma sukobi su se smirili.

 1. lipnja 1993. Predsjednik Republike Hrvatske doktor Franjo Tuđmanodlazi u službeni posjet Narodnoj Republici Kini. To je za Hrvatsku, mladu državu koja je tek godinu dana bila članica UN-a bio neprocjenjiv vanjsko-politički događaj, dakl službeni posjet hrvatskog predsjednika jednoj od 5 stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i u to vrijeme, uz SAD najveću svjetsku silu (Rusija u to vrijeme nije bila jaka kao danas).

Čim je predsjednik Tuđman otišao u Kinu, Alija Izetbegović je zapovjedio napad Armije BiH na Travnik.

O tome što se tad događalo u Travniku najbolje će posvjedočiti izvješća zapovjednika Operativne zone srednja Bosna Tihomira Blaškića.

Dana 07. 06. 1993.godine u 12.05 sati upućeno je slijedeće izvješće OZSB (Operativna zona srednja Bosna) HVO.

Republike Bosna i Hercegovina
Hrvatska zajednica Herceg Bosna
Hrvatsko vijeće obrane
Zapovjedništvo OZ
VOS

Stanje na teritoriji općine Travnik gore ne može biti. Hrvatsko pučanstvo iz Paklareva, Ovčareva i Jankovića, tako da od Travnika do Turbeta na tom pravcu nema više Hrvata. U gradu od crkve do Šarene džamije blokirano oko 350 Hrvata koji se nalaze u jednoj vrsti konc. logora. Nad istima se vrši masakr i strijeljanje. Podatke o pravim zbivanjima nemamo, ali je i ono što se sazna nepojmljivo. Napadi se, nakon pregrupiranja iz zapadnog dijela grada, usmjeravaju preko crte Dolac n/l – Polja S: Gavrančića / koja su zauzeli / u pravcu Viteza i N. Trvanika. Pritisak je strahovit uz jaka djelovanja MB, haubica, PZM i PZT, tenkova s tri strane. Narod se panično povlači a zbjegova ima prema Vlašiću. Sredstva i ljudstvo i dalje pristižu s drugih općina. Sela se kompletna pale i sravnjuju, a civilno pučanstvo ubija. Mnogo je istih i po šumama. Najkraće rečeno, stanje je takvo da se pučanstvo načazi u opasnosti od uništenja, a brojnost naših snaga i sredstava ne može biti ni najmanja garancija sigurnosti. Polako i sigurno nestajemo.

Zapovjednik OZ SB puk. Tihomir Blaškić

(Ovo izvješće poslao je Zapovjednik OZ SB pukovnik Tihomir Blaškić Glavnom stožeru u Mostaru, ali i ministru obrane RH Gojku Šušku. Nije nevažno upozoriti da je u zaglavlju memoranduma koje koriste zapovjedništva HVO-a, uvijek stajalo na prvome mjestu “Republika Bosna i Hercegovina”, a tek zatim ostalo kako je navedeno. Već sama ta činjenica upućuje da je bit političkog spora bila oko načela ustavnog uređenja BiH a ne njezine “podjele”)

Dana 08. 06. 1993. – Operativno izvješće o situaciji u OZ SB

 1. Stanje na crtama je napeto jer je otpočeo opći napad na sve položaje HVO-a, kojih je svakim danom sve manje na području lašvanske regije, a odnos snaga HVO spram A BiH je 1:9 za Muslimane. Smatram da je započeo egzodus Hrvata Srednje Bosne jer drugog izbora nema, sem proboja prema Rami i Gornjem Vakufu i to svih preostalih Hrvata.
 2. Znamo da je ovo posljednje izvješće koje potpisujemo, mi politički i vojno najodgovornije osobe za Hrvatski narod OZ SB, koji je primoran da bježi ispred muslimanskog noža sa svojih životnih prostora, čak i nakon 250 poginulih, poklanih, mnoštvo ranjenih i velikog broja nestalih civila i vojnika.
 3. Otvaranje koridora prema Gornjem Vakufu više nije pitanje dana nego pitanje sata i stoga tražim da se do Sebešića uputi 40 vojnika radi osiguranja koridora i prihvaćanja ovog napaćenog naroda, a ionako smo primorani probijati se prema vama.
 4. Pristupit ćemo uništenju dokumentacije pa ako imate nekih dodatnih uputa, molimo vas da nam proslijedite
 5. Molim vas da izvršite sve pripreme za organizirani prihvat prognanika.

(Izvješće su potpisali: Tihomir Blaškić, Ignjac Koštroman, Anto Valenta i Dario Kordić; poslano je predsjedniku HZ HB Mati Bobanu i načelniku GS Mostar)

Dana 09. 06. 1993.godine u 04.00 sati poslano je izvanredno izvješće predsjedniku HZ HB Mati Bobanu.

 1. Snage MOS-a nastavljaju sa sveopćim napadom i to od 03.00 h posebno na Novom Travniku, Busovači, Vitezu i granatiranje se vrši po svim hrvatskim prostorijama – sve gori i pakao je pravi.
 2. U tijeku noći na suženom hrvatskom prostoru preostale tri(3) općine stiglo je novih 5.000 prognanika iz sela Čukle, Brajkovićii Grahovčića a ova sela više ne postoje kao ni crkva u s. Brajkovići i kapela u s. Čukle, sve spaljeno. U selu Brajkovići ubijena su dva fratra (Franjo Križanac i Perica Kurajica) a nestale su dvije časne sestre Tihoslava Bilnac i Izabela Puljić.

Svakog sata povećava se broj poginulih, ranjenih i nestalih i sigurno da je nastupio sudnji dan za Hrvate Srednje Bosne.
Borimo se zajedno s napačenim i preostalim Hrvatima protiv deseterostruko nadmoćnijeg agresora.

(Izvješće su potpisali: Tihomir Blaškić, Ignjac Koštroman, Anto Valenta i Dario Kordić)

Dana 09. 06. 1993.godine u 05.00 sati poslano je novo izvješće Glavnom stožeru HVO-a Mostar, Ivi Lozančiću u Žepče, svim brigadama OZ SB:

Muslimanske snage i mudjahedini izvršili su otvorenu agresiju na hrvatske prostore, lašvansku regiju. U ovome napadu sudjeluje 6 brigada, te domaći odredi mudjahedina Travnika i Ravnog Rostova i djelovi 7-me muslimanske brigade. Pvaj napad MOS-a i mudjahedina potpuno je un ištio i protjerao Hrvate travničke općine. Ni to im nije bilo dosta.
Silovito su napali iz pravca Zenice na Guču Goru.

Potpuno je iseljeno 39 hrvatskih sela, oko 25. 000 Hrvata. Zbog izuzetno zeškog položaja u koje se našla travnička brigada, a u želji da se sačuvaju životi civila, (žena i djece), bili smo primorani izvršiti evakuaciju hrvatskog civilnog pučanstva. Našavši se između srpskih cijevi i mudjahedinskog noža, dio travničkih Hrvata izabrao je izvlačiti se i pronaći spas na padinama Vlašića. Bjesomučni napadi ne prestaju ni sada. Podivljale muslimanske horde nasrću, pale i pljačkaju sve što je hrvatsko.

Prema neprovjerenim podacima, poginulo je oko 400 osoba, ranjenih je oko 400-500 a nestalih oko 500.

U nizu logora samo u samostau Guča Gora zatočeno je oko 800 civila. Njihovu sigurnost garantira UN, koji čuva samostan. Zbog svegha toga, mnogo nadmoćnijeg neprijatelja (odnos 1:10) a u cilju zaštite civilnog pučanstva, učinjeno je nekoliko manevarskih poteza kojima je osnovna zadaća bila sačuvati Hrvate lašvanske regije od totalnog egzodusa. Napadi znatno nadmoćnijeg neprijatelja odbijeni su. Crte obrane su konsolidirane. Vjera u moć samoobrane vratila se. Crte obrane kontroliraju postrojbe HVO-a. Hrvatski bojovnici shvaćaju da nas samo vlastita snaga može obraniti. Naš osnovni cilj i zadaća jeste obrana naših prostora.

U tom svetom i moralnom činu istrajat ćemo.

Naša odluka je konačna.

Pukovnik Tihomir Blaškić

Dana 10. 06. 1993.godine u 10.00 sati poslano je “izvanredno izvješće o stanju u OZ SB HVO HZ HB” predsjedniku HZ HB Mati Bobanu:

Agresorska muslimanska ofenziva se preko noći i jutra ponovo pojačava na svim crtama Travničke fronte.
Noćas su vođene žestoke borbe u preostalim selima Travničke, Novotravničke, Viteške i Busovačke općine.
Agresor vrši neviđena zvjerstva nad civilnim pučanstvom i nad svim što je nemuslimansko.
U Kaknju je noćas otpočeo napad na Hrvate, a intenzivirane su žestoke borbe u ranu zoru, gdje se vrši masakr nad Hrvatima.
Hrvati su u paničnim zbjegovima prema Vareškoj općini. Gore Hrvatska sela i kuće. Veliki je broj žrtava. 
Uhvaćena je poruka iz sarajeva da se „posao“ u kakanjskoj općini mora završiti danas do 18.00 sati, kada se mora „stati“ zbog međunardone javnosti.
Trenutno su najžešće borbe pored Kaknja u Novotravničkoj i Busovačkoj općini, gdje muslimanske snage pokušavaju ovladati prometnicom Busovača-Vitez.
Veliki su zbjegovi naroda.
Pokušavamo konsolidirati redove na svim linijama.
Djelićemo sudbino s narodom koga volimo!

(Izvješće su potpisali: Tihomir Blaškić, Ignjac Koštroman, Anto Valenta i Dario Kordić)

Zbog svih ovih događaja Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman prekinuo je svoj službeni posjet Kini:
XI´AN, 9.lipnja (Hina) – Zbog dramatičnog pogoršanja situacije u BiH, u područjima koja graniče s Republikom Hrvatskom i područjima koja su naseljena hrvatskim pučanstvom, hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman je prisiljen skratiti svoj državni posjet Narodnoj Republici Kini i vratiti se u Hrvatsku.
…odluka o skraćivanju državnog posjeta prvenstveno uzrokovana nedavnim teškim napadima muslimanskih snaga na Travnik i hrvatsko pučanstvo u nekoliko drugih područja Bosne i Hercegovine, dovodeći do egzodusa hrvatskih izbjeglica sa tih teritorija u susjednu Hrvatsku i djelove BiH pod kontrolom HVO…

(Izvor, Hina, baza EVA, 9. lipnja 1993.)

Predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman je 9. lipnja 1993. “uputio najoštriji prosvjed predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću ´zbog brutalne agresije Armije BiH na hrvatsko pučanstvo u srednjoj Bosni´” (Anđelko Mijatović, Pregled političkog i državničkog rada dr. Franje Tuđmana, str. 106.)

Vlada RH, 9.lipnja 1993.izdala je priopćenje u kojemu, između ostalog stoji:

ZAGREB, 9.lipnja (Hina) – Vlada Republike Hrvatske s ogorčenjem prati najnovije tragične događaje na području srednje Bosne, gdje je tijekom proteklih dana umoreno više stotina, a prognano na desetke tisuća hrvatskog civilnog pučanstva, dok je dvadesetak sela potpuno ispražnjeno i uništeno. Unaprijed pripremljena ofenziva armije BiH, potpomognuta mudžahedinima istjerava autohtono hrvatsko stanovništvo, vjekovima nastanjeno na tim prostorima.
Vlada Republike Hrvatske je obaviještena o brutalnosti i okrutnosti s kojom muslimanske snage masakriraju i ubijaju nedužni hrvatski živalj, čija zločinstva prelaze u genocid prema hrvatskom narodu. Hrvatska Vlada dosljedna svojoj politici i dalje se zalaže za mir i dogovorna politička rješenja, cjelovitu državu BiH, prihvaćanje i provedbu Vance-Owenova plana, provedbu sporazuma iz Međugorja, te će učiniti sve što je u njenoj moći na smirivanju prilika i inzistirati na pregovorima kao izlazu iz sadašnje krize. Međutim, Vlada Republike Hrvatske ima legitimno pravo i obvezu da, ovisno o razvoju događaja, zahtjeva punu zaštitu hrvatskog naroda u BiH, i poduzima odgovarajuće mjere u skladu s međunarodnim pravom.

(HINA, baza EVA, 9.lipnja 1993.)

Službena politika Republike Hrvatske i hrvatski dužnosnici u BiH poduzimaju sve kako bi upozorili i upoznali svijet s progonima Hrvata iz srednje Bosne.

Ured za prognanike i izbjeglice Hrvatske zajednice Herceg Bosne poslao je poziv za pomoć lašvanskim prognanicima:

Očekujemo oko 15 000 Hrvata iz Lašvanske doline i sjevernoistočne Hercegovine koji traže spas od terora tzv. Armije BiH. Pozivamo sve ljude dobre volje koji suosjećaju s patnjom i stradanjem Hrvata iz okupiranih područja da pruže ruku svojoj braći u nevolji

(HINA, baza EVA 10. 06. 1993.)

Predsjednik Hrvatske zajednice Herceg Bosne Mate Boban razgovarao je u Međugorju sa zapovjednikom UNPROFOR-a za BiH generalom Philippeom Morillonom o zaustavljanju muslimanske agresije na hrvatski narod u središnjoj Bosni. Boban je zatražio da UNPROFOR zaštiti civilno hrvatsko pučanstvo, žrtvu muslimanske agresije, istaknuvši da Hrvatima u BiH nitko neće i ne može uskratiti pravo na obranu od svačije, pa i muslimanske agresije (HINA, baza EVA, 10. 06. 1993.)

Predsjednik Vlade Bosne i Hercegovine dr. Jadranko Prlić, u povodu muslimanskih zločina nad Hrvatima u srednjoj Bosni, uputio je pismo na niz adresa u kojem upozorava i navodi da u posljednjih pet dana muslimanske snage …koristeći višestruku brojčanu premoć, čine neviđen masakr nad civilnim osobama. Prlić ocjenjuje da je to „genocid nad jednim od konstitutivnih naroda u BiH“, te moli: „Zbog težine i ozbiljnosti situacije u srednjoj Bosni molim Vas da autoritetom svojih funkcija inzistirate na provedbi rezolucija UN o BiH i pozovete muslimansku stranu i njenu oružanu silu na hitnu i bezuvjetnu obustavu svih vojnih akcija protiv Hrvata, kako na području Travnika, čitave srednje Bosne, tako i na području Konjica, Jablanice i Mostara. To je utoliko hitnije što raspolažemo s provjerenim izvješćima da muslimanske snage pripremaju napade i na Kakanj, Vareš, Žepče i područje Usore, gdje također živi veliki broj Hrvata

(HINA, baza EVA, Mostar, 10. 06. 1993.)

Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) u povodu muslimanskih osvajanja i zločina u srednjoj Bosni izdala je priopćenje u kojemu HSLS:

...osuđuje dvoličnu politiku Alije Izetbegovića koja se očituje i u tome što je umjesto provedbe međugorskog sporazuma, došlo do nove muslimanske ofenzive, masovnih zločina i etničkog čišćenja hrvatskog pučanstva u Bosni i Hercegovini. Unatoč tome što se ne slažemo s politikom Hrvatske zajednice Herceg-Bosna – pogotovo u pogledu njene neučinkovitosti u zaštiti ukupnih hrvatskih nacionalnih interesa – najnovija zločinačka osvajanja Armije BiH smatramo izrazom planirane politike najvišeg muslimanskog vodstva, koja značu razbijanje BiH kao države i rat protiv hrvatskog naroda u BiH

(HINA, baza EVA, MOSTAR, 10. 06. 1993.)

U povodu ofenzive muslimanskih snaga i progona hrvatskoga pučanstva iz srednje Bosne, potpredsjednik Vlade Vladimir Šeks izjavio je na hrvatskoj televiziji: “Već su izvršene potrebne pripreme kako bi Hrvatska zatražila hitno sazivanje Vijeća sigurnosti UN”. Također je rekao da se radi o “zločinačkoj najezdi fundamentalističkih snaga koje žele stvoriti muslimansku državu u BiH”.

(HINA, baza EVA, 10. 06. 1993.)

U Zagrebu je 11.lipnja 1993.održana sjednica Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti na kojoj je razmatran “nastavak muslimanske agresije na hrvatska naselja u BiH” (Anđelko Mijatović, str. 106)

Predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman primio je 11.lipnja 1993. predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, na njegov zahtjev – razgovaralo se o muslimanskoj agresiji na hrvatsko pučanstvo u BiH, obustavljanju sukoba i o zaštiti civilnog pučanstva na područjima sukoba (Anđelko Mijatović, str. 106.)

Predsjednik Tuđman primio je dakle Aliju Izetbegovića u gluho doba noći, između s 10. na 11. lipnja 1993. a prije toga Aliju Izetbegovića primio je tadašnji predsjednik zastupničkog doma Sabora Stjepan Mesić. Mesić je o tome svjedočio u slučaju Blaškić pri čemu je dao alibi Aliji Izetbegoviću za etničko čišćenje Hrvata s područja Travnika, gdje je u tom napadu omjer muslimanskih naspram hrvatskih snaga bio 12:1. Pritom je Mesić posvjedočio i kako je skupa s Izetbegovićevm primio i “premijera Silajdžića” čime je derogirao odredbe Međugorskog sporazuma po kome je premijer trebao biti prvooptuženi u ovom procesu Jadranko Prlić.

Petkovićeva zapovjed

Vratimo se sad na Petkovićevu zapovjed. Dana 30. lipnja 1993. Načelnik glavnog stožera HVO-a Milivoj Petković izdaje zapovjed u kojoj je “sporna” točka 8. u kojoj stoji:

 1. U postrojbama gdje imate još uvijek bojovnika muslimanske nacionalnosti razoružati i izolirati. U mjestima sa muslimanskim življem u zoni odgovornosti sve sposobne muškarce izolovati a žene i djecu ostavljati u kućama-stanovima.

Ovo je dakle ta Petkovićeva zapovjed koja je u spis uvedena pod brojem P3019

http://www.solidfiles.com/v/2Z74zLe5qL7NQ

http://www.solidfiles.com/v/rZK78MgVP32AD.

To nije zapovjed za etničko čišćenje niti je to svrha ove zapovjedi. Svrha ove zapovjedi je ono oko čega su se složili eksperti obrane i tužiteljstva.

Dakle, imamo kao prvo izdaju, kao drugo imamo gubitak teritorija na području Mostara kao posljedicu te izdaje, i kao treće imamo realnu mogućnost gubitka cijele općine Mostar. Logičan odgovor na te činjenice je upravo Petkovićev postupak. Tu nema eničkog čišćenja.

Za razliku od ove legalne Petkovićeve zapovjedi koja je u potpunosti u skladu s međunarodnim ratnim pravom, mi ćemo vam pokazati kako izgleda jedna zapovjed jednog zapovjednika brigade Armije BiH koja predstavlja eklatantan primjer ratnog zločina.

Kaže na primjer u točki 1.3

“Po ulasku naših snaga prijeći na čišćenje grada, žene i djecu zatvoriti u srednju školu Žepče i osnovnu školu Žepče (to je vjerojatno jedina koju je on završio prim. Š-HB). Ljudstvo iz stare opštine odmah zaposjesti bolnicu koju drže ustaše i sve ustaše pobiti a medicinsko osoblje zadržati da radi pod kontrolom.”

Uzgred budi rečeno, ovo “ljudstvo iz stare opštine” je također dio muslimanskih spavača u HVO-u.

Za kontekst ove priče valja spomenuti kako su Hrvati iz općine Kakanj brutalno etnički očišćeni od strane A BiH 13. lipnja, na blagdan Svetog Ante, odnosno po planu odmah nakon etničkog čišćenja Travnika. To vam je realizacija muslimanskog udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja Hrvata koja je vidljiva iz stratosfere.

Sad ćemo navesti čitav niz referenci koji su uvedeni u spis u predmetu, a koje je većina u raspravnom vijeću, naravno uz protivljenje časnog suca Antonettia potpuno zanemarila, a daju puni kontekst koji je doveo do ovakve Petkovićeve zapovjedi.

 1. Dokument Armije BiH od 17. travnja 1993. s područja Konjica, gdje podnositelj ovog izvješča Esad Ramiću ime 4. Korpusa ABiHkaže „što prije završiti posao u Konjicu pa krenuti u protivudar na dva pravca, Jablanica-Mostar i Konjic-Prozor-Rama.“ (refrenca 4D00599) Taj „protiv-udar“ nije ništa drugo nego napad, odnosno nastavak ofenzive ABiH na položaje HVO-a.

http://www.solidfiles.com/v/8N7VenvZXVk7P

http://www.solidfiles.com/v/4ALwN4AvYnKB8.

 1. Dokument, informacija koju je sačinio glavni štab ABH u Sarajevuistog tog spornog 30. 6. 1993. A u kojem se može lijepo vidjeti koji su sve teritoriji osvojeni u napadu ABiH na HVO (referenca 2D01389). Također, ovdje se vidi namjera spajanja 4. i 6. Korpusa Armije BiH odnosno težnja za spajanjem snaga iz Mostara s onima iz Jablanice, a što bi u vojnom smislu značio kraj HVO-a u tim područjima.

http://icr.icty.org/LegalRef/CMSDocStore/Public/BCS/Exhibit/NotIndexable/IT-04-74/ACE106759R0000436599.pdf

 1. Mape koje prikazuju stanje koje je ABiH osvojila i etnički očistila od Hrvatau razdoblju ožujak/travanj – listopad 1993.

-Ožujak/travanj referenca 4D00561

http://icr.icty.org/LegalRef/CMSDocStore/Public/BCS/Exhibit/Indexable/IT-04-74/ACE104365R0000432104.jpg

I referenca 4D00565, situacija u listopadu

http://icr.icty.org/LegalRef/CMSDocStore/Public/English/Exhibit/Indexable/IT-04-74/ACE104369R0000432108.jpg

Muslimanski spavači u HVO-u.

Osim Pašalićeve i Dervišićeve zapovjedi koje smo već pokazali, postoji čitav niz neoborivih dokaza da je muslimansko vodstvo , prije svega Patriotska liga, čak i prije velikosrpske agresije na BiH u travnju 1992. ubacivala svoje ljude u HVO namjerom da ih jednog dana iskoriste kao trojanskog konja. Sudski spis u ovom predmetu vrvi takvim dokazima, koje je većina u vijeću, naravno uz protivljenje časnog suca Antonettia, u potpunosti zanermarila.

Pa tako imam dokaz pod referencom 4D00033 u kojem između ostalog stoji „Pozvati sve Muslimane, članove HVO-a da se stave na stranu svog naroda”

http://www.solidfiles.com/v/DkLa2Vpaa8v2Y

Pa dokazni predmet broj 4D00034 gdje stoji: „Uspostaviti saradnju s našim vojnicima u HVO-u“

http://www.solidfiles.com/v/k3RAyZGZ2MNYw

Pa imamo dokazni predmet 4D00035 u kojem se spominje „poseban plan informisanja“

http://www.solidfiles.com/v/q6PZyDjN6VKP6

http://www.solidfiles.com/v/WwLNmxKqZWKaL

Pa imamo primjerice, dokazni predmet broj 4D00473 gdje izvjesni Bajro Pizović piše i prijetizapovjedniku brigade HVO-a Knez Domagoj rječima „Pazi koliko Muslimana imaš u jedinici“

http://www.solidfiles.com/v/dmG26eBZKAMjG

http://www.solidfiles.com/v/aW35NzyaVv7Zw

I ovako možemo do sutra, ali sutra je presuda pa ne bi stigli.

Uglavnom, nakon što je obrana sve ove dokaze predočila svjedoku-ekspertu tužiteljstva za vojna pitanja, a to je bio britanski časnik Andrew Pringle koji nam je inače poznat jer je u istom svojstvu svjedočio i u procesu protiv Gotovine, on je, suočen s ovim dokazima jednostavno priznao da su Muslimani u HVO-u počinili izdaju, i da je shodno tome Petkovićeva zapovjed od 30. lipnja bila nužna i razumna.

A to se pak u potpunosti poklapa s iskazom svjedoka-eksperta obrane za vojna pitanja, to je bio Slovenac Milan Gorjnac, koji je također zaključio da je ovdje riječ o izdaji i da je Petkovićeva zapovjed bila opravdana i nužna.

I pazite sad koliko je besramlje te dvojice sudaca iz rasrpavnog vijeća, Švicarca Stefana Treschela i Mađara Arpada Prandlera (inače komunističkog krvoloka koji je aktivno sudjelovao u krvavom gušenju pobune slobodoljubivog mađarskog naroda protiv imperijalne sovjetske komunističke vlasti 1956. godine, pa bi valjda netko takav nekom trebao suditi za kršenje nečijih prava) kad se oni usude, unatoč oštrom protivljenju časnog suca Jean Claude Antonettia, unatoč tome što su se i svjedok-ekspert obrane i tužiteljstva složili oko ovog nalaza, ipak izvlače točku 8. iz Petkovićeve zapovjedi, i unatoč mnoštvu dokaza o kontekstu koji je doveo do ovakve razumne i nužne mjere, presuđuju kako je tu riječ o dokazu o namjeri za počinjenje UZP-a!!

Može li niže?

A znate li što je najbolje u čitavoj ovoj priči?

To je činjenica da su ti Muslimani iz HVO-a, za vrijeme dok su bili izolirani u detenacijskim centrima, imali i plaću, i radni staž, i sva ostala prava kao da su i dalje na prvoj crti. Em su bili na sigurnom, em su imali sva prava kao i HVO na prvoj crti.
(referenca na dokument 4D01466)

http://icr.icty.org/LegalRef/CMSDocStore/Public/BCS/Exhibit/Indexable/IT-04-74/ACE107077R0000437006.jpg

Mogli bi još puno toga navesti da ojačamo naše teze a pobijemo teze tužiteljstva ali čemu? Ako ovo nije dovoljno neće ni još cijela hrpa dokaza biti dovoljna.

Ono što je činjenica je da haško tužiteljstvo, za koje kateogorički tvrdimo da je najveća zločinačka organizacija koja je ikad pojavila pred međunarodnim kaznenim sudom za bivšu jugoslaviju u Den Haagu vodila rasističku hajku protiv Hrvata u BiH, iza koje stoji teški antihrvatski rasist Graham Blewitt, koji je u Haag na funkciju zamjenika glavnog haškog tužiteljstva stigao iz Australije s čitavom silom negaitvnih preduvjerenja prema Hrvatima koje je po Australiji progonio kao možebitne ustaše – pomagače nacističkih zločinaca.

Ta činjenica bila je poznata najvećem hrvatskom veleizdajniku svih vremena Stjepanu Mesiću, koji je s Blewittom skovao urotu, čiji plodovi su optužnice za dva UZP-a, kako za ovog u BiH tako i za onog u Oluju. Zato i jesu poslali onog britanskog Bobbya, kvartovskog policajca – čoškara Simona Leacha u Hrvatsku koji se nakon razgovora s Mesićem, Manolićem, Paragom, Čičkon, Bancem, Gotovcem, Vesnom Pusić i ostalim izdajicama vratio u Haag, i na stol haškog tužiteljstva bacio papirić na kojem su bila tri imena “Tuđman, Šušak i Vukojević” te rekao, pro futuro, kako su “to imena do kojih će dovesti njegove istrage”.

Mi ne možemo točno odrediti je li to više naci-fašistički ili komunistički obrazac ponašanja u provođenju istraga, da prvo odrediš krivce, a tek onda kreneš vršiti istrage.

Ta rasistička hajka koju su provodili antihrvatski rasist Graham Blewitt, antihrvatski rasist Keneth Scott, feministički dvospolac Carla/o Del Ponte i ostala sorošad mora prestati!!

Ovih 5 sudaca žalbenog vijeća u ovom predmetu, Maltežanin Carmel Agius, Amerikanac Theodor Meron, Kinez Liu Daqun, Talijan Fausto Pocar, i Južnoafrikanac Bakone Justice Moloto, čovjek kojem je pravda srednje ime, imaju šansu konačno zaustaviti ovu sramnu političku rasističku hajku na Hrvate, i koliko-toliko spasiti obraz tog međunarodnog tribunala.

Nek i dragi Bog bude na pomoći.

Završnu riječ u ovom tekstu nećemo izreći mi.

Nju ćemo prepustiti legendarnom hrvatsko vitezu, časnom generalu, moralnoj gromadi i čovjeku na kojeg ćemo biti ponosni, ma kakva bila sutrašnja presuda.

Predrag Nebihi/Kamenjar.com

General Slobodan Praljak: Poslušajte:

HB Šestorka/<a href=”https://kamenjar.com/petkoviceva-zapovjed-od-30-lipnja-drugi-zaglavni-kamen-teze-o-uzp-u/” target=”_blank” rel=”noopener”>Kamenjar</a>

15. siječanj 1993. “Početak realizacije prvog vida UZP-a”

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

U potrazi za Istinom

Predsjednik IDS-a Boris Miletić priča o ‘uspjesima Istre i IDS-a’. Dovoljna je samo jedna riječ – Uljanik

Objavljeno

na

Objavio

isječak/hrt

U Pazinu svečano obilježeno 30 godina od osnutka IDS-a!

Predsjednik IDS-a Boris Miletić nije se mogao nahvaliti sa uspjesima svoje stranke;

“IDS se od samih početaka isticao u šarenom spektru političkih stranaka, prije svega, kao regionalna stranka iz male Istre koja je avangardna i drukčija od drugih. Izborili smo se za dvojezičnost, pričali smo o nekoj dalekoj Europi i zagovarali tada nepopularne ideje antifašizma, suživota, multietničnosti i multikulturalnosti”, istaknuo je Miletić dodavši kako su danas te vrijednosti, za koje se IDS usamljen borio ’90-ih godina, dio hrvatskog  zakonodavstva.

Političari u Hrvatskoj ne ulijevaju ni malo povjerenja i ove riječi Borisa Miletića su isprazne, bez imalo podataka sa kojima bi ih potkrijepio. Kako dobro poznajem povijest i sadašnjost svojeg rodnog kraja i grada prikazati ću drugu stranu IDS-a koju Miletić sakriva ” kao zmija noge”,  da  vidimo i drugu stranu IDS-a , a ne samo ružičastu koju prezentira sam predsjednik stranke, po principu” hvalite me usta moja, kada nitko drugi neće”

1.Osnivanje IDS-a

Istarski demokratski Sabor osnovan je zvanično 14.veljače 1990.godine. Međutim priča počinje tri mjeseca ranije u prostorijama Mjesne zajednice Stoja, kojoj je nazočio novinar HRT- HR- Radio Pula Elvis Mileta i javno objavio.  Tamo je odvjetnik Ivan Pletikos okupio nekolicinu istomišljenika, idealista koji su živjeli za svoj nedosanjani san o demokratskom i pluralističkom društvu.  Zametak budućeg IDS-a činili su njegove kolege iz redakcije nekadašnjeg gimnazijskog odnosno studentskog lista IBOR, koji je Partija ugasila. Prvi je prijedlog bio da se nova partija zove Istarski demokratski savez, ali je na prijedlog Borisa Biletića u spomen na povijesni Istarski sabor prihvaćeno ime koje stranka nosi i danas.

Na fotografiji popisa članova sa potpisima vide se imena osnivača; Ivan Pletikos, Slavko Kalčić, Mladen Kolenko i drugi.  Pletikos prikuplja formulare, piše neophodne akte i Statut stranke. Njegova je “hrvatska” grupa u ogromnoj većini i gotovo bezbrižno u tadašnjem se restoranu ”Varaždin” priprema osnivačka skupština, zakazana za subotu 16. veljače. Drugu grupu predstavljali su  Ivan Pauletta, Mario Sandrić i Dino Debeljuh. Došli su s pričom da imaju sedamdesetak članova, no kako se kasnije ispostavilo, nikada ih nije bilo više od spomenute trojice, a naziv “grupe” zapravo je bila Paulettina adresa u Prematuri. Međutim, u petak ujutro dolazi mu na posao Pauletta i donosi pristupnicu i jednu omanju skulpturu ljudske šake u položaju “šipka ili fige” te sve poprati riječima : “… znaš, nas trojica smo jučer u Zagrebu registrirali IDS !”

E to je bilo nepošteno i na prijevaru otimanje IDS-a od strane talijanaša Paulette, Sandrića i Debeljuha , od osnivača Ivana Pletikosa i njegove grupe, koja je bila hrvatske opcije! Tada je Dino Debeljuh izjavio; ““A šta si ti uopće išao tamo, šta si kod njih tražio? Šta mi uopće imamo s tim Hrvatima, pa mi ćemo se od njih ionako otcijepiti!”

7. srpnja 1991 godine na Prvom redovnom Saboru IDS-a izabran je za predsjednika Ivan Jakovčić i od tada je konstanta IDS-ove politike neprihvaćanje hrvatske dimenzije Istre, odricanje hrvatskog identiteta istarskim Hrvatima , nijekanje hrvatskih dijalekata u Istri i stvaranje pojma Istrijana i Istrijanstva sa ciljem stvaranja Republike Istre i njenog izdvajanja iz RH. To je konstanta koja se provlači svih 30 godina od osnivanja IDS-a

Dovoljno je pročitati četiri Rovinjske deklaracije od 23.travnja 1994.godine

O demokratizaciji Republike Hrvatske
-O regionalnom ustrojstvu Republike Hrvatske
-O autonomiji Istarske županije i
-O Euroregiji Istri

Svaki član IDS-a dužan je postupati po tim deklaracijama.

Na osnovu Deklaracija donesen je i Statut Istarske županije, koji nije bio u skladu sa Ustavom RH, pa je Ustavni sud ukinuo 18 članaka Statuta kao neustavne.

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1995_02_9_146.html

Programske deklaracije i sam Statut stranke dokaz su njena autonomaškog i antihrvatskog usmjerenja, a ponašanje i izjave čelnika uredno je objavljivao lokalni list Glas Istre, tako da čelnici ne mogu demantirati svoje izjave i reći da oni tako nisu rekli.

IDS kao stranka nije izašla  na prve višestranačke izbore 22.travnja 1990.godine, već je svom članstvu i simpatizerima preporučio da glasa za SDP-SKH.

 • Dugo su na vlasti i uhljebili su svoje ljude u sav županijski, općinski i državni aparat. Kako su na vlasti raspolažu sa proračunskim novcem, pa se on dijeli raznim udrugama, pa i  braniteljskim i tako ih se obvezuje da budu njihova glasačka baza.
 • Malom izlaznošću na izbore. Evo primjer; Na lokalnim izborima 2017. godine,za pulskog gradonačelnika od ukupnog dijela od 50 360  birača ,izašlo je na izbore njih 18.791  ili 37,31 % . Za Borisa Miletića glasalo je 9740 birača ,što je u postotku 51,83 % od izašlih na izbore, međutim u odnosu na ukupan broj birača taj postotak je daleko manji 19,34 %. Znači da od 50.360 birača u Puli za Miletića je glasalo samo 9740. birača.
 • Skupština Istarske županije izglasala je i Statut Istarske županije 1994. godine, kojem je Ministarstvo pravosuđa ukinulo 36 članaka, od čega je Ustavni sud svojom odlukom u veljači 1995. godine prihvatio 18 članaka, a 18 članaka je potpuno ukinuo.

U praksi bi to značilo federalizaciju Hrvatske, što nije u skladu sa Ustavom RH i definiranom regionalnom samoupravom.

2. Neprestano mahanje sa autonomijom, propali projekt Euregije  Istre  i Istrijanstva

Deklaracija o Euroregiji Istri, koja obuhvaća i općine iz Slovenije i Italije neslavno je propala zahvaljujući Slovencima, koji su takvu ideju prepoznali kao ugrožavanje suvereniteta i integriteta Republike Slovenije.

 • Ivan Jakovčić je puno puta  postavio pitanje autonomije, ali  je  prigodom  proslave 16. obljetnice osnutka stranke,  rekao da bi otvaranje toga pitanja prije nego Hrvatska uđe u EU štetilo Hrvatskoj jer, kako je kazao, Istri autonomija nakon ulaska RH u EU, ali se ogradio da “IDS ne želi naštetiti politici predsjednika Mesića i Vlade te ne želi ići protiv državnih interesa i time zaustaviti ulazak Hrvatske u Europu”.
 • Dosta nam je toga da Istra bude zadnja u državi i da iz proračuna dobivamo samo mrvice, ističe istarski župan Ivan Jakovčić, 2009.godine poručujući da će IDS obnoviti svoju borbu za regionalnu autonomiju Istrehttps://www.tportal.hr/vijesti/clanak/jakovcic-obnavlja-borbu-za-autonomiju-istre-20090928/print
 • Pa iznova prigodom referenduma 2017.godine u talijanskim regijama Veneto i Lombardija u kojima je većina građana zatražila veći stupanj autonomije u školstvu, zdravstvu, sigurnosti i migracijskoj politici. Očekivano, čelnici IDS-a, i  europarlamentarac Ivan Jakovčić uvjereni su  da građani Istre žele upravljati “svime osim klasičnim državnim funkcijama, poput vanjske i obrambene politike”.https://www.vecernji.hr/vijesti/autonomija-istre-kakvu-zaziva-jakovcic-je-neustavna-1203721 – http://www.vecernji.hr
 • “IDS traži i zalaže se za veću financijsku i regionalnu autonomiju po uzoru na Dansku i Njemačku – kazao je predsjednik stranke Boris Miletić. No nevolja je što Ustav RH nije predvidio takve ovlasti županija – one su precizno popisane i odnose se na poslove od regionalnog značaja u školstvu, prometu… Za veću autonomiju županija nužne su izmjene Ustava, a za to je pak potrebna volja HDZ-a i SDP-a. U dvjema velikim strankama, međutim, nisu skloni Jakovčićevu tumačenju decentralizacije, odnosno autonomije.
 • U SDP-u i HDZ-u, bez kojih nema izmjena Ustava, kažu da jesu za decentralizaciju države, ali su protiv zazivanja neovisnosti Istre.

3. Ivan Nino Jakovčić bez ikakve odgovornosti za 30  godina upropaštavanja Istre!

A iskoristio je Istru, njene težake, radnike, seljake i građane svih profila za svoje osobno bogaćenje, bogaćenje svih njegovih pulena, načelnika i gradonačelnika i za svoju osobnu promocije i političku karijeru. Iskoristio i odbacio kao isluženu staru ragu nakon što su mu omogućili da postigne sve što sada ima u životu.

“Jakovčić u politiku ušao kao trgovac, a tako će i izaći iz politike, loveći se za svaku slamku”. Politika trgovine i kupovanja više ne prolazi…” izjavio je Damir Kajin

Nevjerojatno kako glasači ne vide, ne prepoznaju kada ih političari koriste samo kao glasački stroj, kada ih zavaraju raznim obećanjima o boljem životu, dostojnom čovjeka, kada ih obmanjuju  sa nekom posebnošću, sa Istrijanstvom ,samo da bi ih homogenizirali i iskoristili da im daju svoj glas! 

” Bolje da nas kredu naši, nego oni priko Učke” Ma bravo šjor Nino, neka plaćaju kada ste ih učinio sirotima, kada su ostali bez  posla, bez domova, kada ih kamatare, blokiraju, kada ribari za koje se niste založio u EU Parlamentu,  dobivaju slovenske kazne, kada nas trujete sa smradom iz Kaščjuna, kada ste rasprodali najatraktivnije priobalno zemljište Barbarigu i Dragoneru i mnogo drugih zemljišta diljem Istre, koja se prenamjenjena i prodata, a razlikom u cijeni napunili đepove vaši načelnici i gradonačelnici!

jakovčić seli uljanik

Bravo Nino što ste nam doveo Danka Končara i dali mu koncesiju na 99 godina, a on još nije ništa izgradio, ni jednog čovjeka zaposlio, bravo što ste mu pokupio lijepu svoticu od 136.089 eura neto, za sjedenje u Nadzornom Odboru njegove tvrtke Arafak , bravo što ste omogućio svim ovim političarima da i oni sudjeluju u podjeli kolača Brijuni-Rivijera ;

“Osim bivšeg župana Ivana Jakovčića, u nadzornom odboru i/ ili u skupštini Brijuni Rivijere sjedili su: Valter Drandić, Boris Miletić, Grgo Ivezić, Božo Biškupić, Božidar Kalmeta, Marina Matulović–Dropulić, Damir Polančec, Branko Bačić, Damir Bajs, Jerko Rošin, Ivan Glušac, Darko Lorencin, Anton Kliman, Bernard Zenzerović, Alen Damijanić, Vlatko Mrvoš… Kao što vidimo, u tvrtki se izredao sam politički vrh s nacionalne i lokalne razine, a neka su od ovih imena isplivala tijekom istraga raznih kriminalnih afera. Danas skupštinu čine aktualni ministar turizma Gari Cappelli i bivši istarski župan Valter Flego, a u nadzornom odboru sjede Giordano Škuflić, Mirko Herceg i Jadranka Čengija Šarić.”

https://www.h-alter.org/vijesti/brijuni-rivijera-i-svi-zupanovi-ljudi-

Ne pjeva mu  panegirike i hvali ga na sva usta bez osnove, glavni urednik Glasa Istre Robert Frank, ” ni to bez vraga” bi rekli po našu u Istri! Uključio je šjor Nino i državni politički vrh u svoje ambiciozne, a nerealizirane planove, sve u cilju zaštite od odgovornosti, jer nakon svega navedenog ništa od odgovornosti, ni materijalne, ni političke a još manje moralne! 

https://www.glasistre.hr/politika/ivan-nino-jakovcic-enfant-terrible-hrvatske-politike-596928

4. Projekt Brijuni-Rivijera , osmislio je Ivan Jakovčić, kao projekt razvoja turizma na 24 kilometara obalnog pojasa od Bala do Muzila.

Međutim taj se projekat pretvorio u izvor bogaćenja političko-partijske lokalne i državne vrhuške, prenamjenom i rasprodajom državnog zemljišta i nenamjenskim trošenjem državnog novca od 2001.godine do danas. Radi se o nevjerojatnoj pljački državne imovine kroz sam projekt Brijuni-Rivijera i Uljanik Grupe, uključivši i brodogradilište 3.maj iz Rijeke.

Dogodila se najveća pljačka u Istri, jedna od najvećih u Hrvatskoj, prenamjenom,  odnosno urbanizacijom i prodajom  najatraktivnijh parcela uz more na području Barbarige i Dragonere, sa 1,1 milijun kvadratnih metara prekrasne i nedirnute istarske obale, koja je bila u sastavu Nacionalnog parka Brijuni, a koja doseže i do 2,5 milijarde kuna.naravno na štetu lokalne zajednice koju nitko nije ništa pitao. Zbog jeftine prodaje i naknadne urbanizacije 1,1 milijun kvadrata priobalja osuđena je bivša načelnica Općine Vodnjan Lidia Delton jer je pri sklapanju tog posla oštetila Vodnjan za 47,2 milijuna kuna. Doduše, kažnjena je samo načelnica, ali ne i ostali akteri iz političkog vrha Istre koji su zajedno sa čelnicima Hypo banke izvukli 80 milijuna eura kredita za projekt Barbarige i Dragonere te ga nenamjenski potrošili.

Kako na ovom zemljištu i dalje raste tek trava i mediteranska makija pretpostavlja se da će uslijediti daljnja preprodaja projekta. a kolateralne žrtve istraživanja i objavljivanja istine bili su tadašnji novinari i uredni Glasa Istre Igor Brajković i državni odvjetnik Vlatko Nuić, te kasnije potpredsjednik Glasa Istre Đani Bažon koji je počinio samoubistvo. Od tada IDS preuzima kontrolu nad Glasom Istre i DORH-om u Istri.

2012, godine tvrtka Kermas Danka Končara dobila je prvu i jedinu koncesiju u sklopu projekta Brijuni-Rivijera, na otok Sv. Katarinu-Monumenti, gdje bi trebala izgraditi dvije lučice nautičkog turizma, sa 550 vezova u moru i 1 150 vezova na suhom te hotel sa četiri ili pet zvijezdica sa 200 kreveta. No ni ta investicija još nije započela.

Zanimljiva je povezanost Ivana Jakovčića i Danka Končara, gdje je opet Ivan Jakovčić bio debelo u sukobu interesa, jer je na stranici 159. financijskog izvješća tvrtke Arafak, Danka Končara navedeno da mu je u 2016. isplaćeno 68.000 eura, a u 2017. godini 63.000 eura. Kako je on bio u NO Afaraka sve od veljače 2013. godine, a odstupio je pod pritiskom u kolovozu  2018. godine, nije teško pretpostaviti da je i prijašnjih godina zarađivao slične iznose samo u Arafaku, ne računajući lijepu plaću europarlamentarca.

5. Povezanost Brijuni-Rivijera i Uljanika sa IDS-om

Iz naprijed navedenog  jasno je da je projekt Brijuni-Rivijera doživio fijasko i potrošio masu državnog novca. Povezanost Ivana Jakovčića sa Dankom Končarom vidljiva je od 2010. godine kada je Danko Končar otkupio projekt izgradnje vila i golf terena na Barbarigi i Dragoneri , a 2012.godine je dobio koncesiju za Sv.Katarinu i Monumente.

Kako je Uljanik postao” šaka u oko” elitnom turizmu kojeg je zamišljao Ivan Jakovčić, trebalo je uskladiti i urbanističke planove sa projektom Brijuni -Rivijera, a za to je bio zadužen IDS-ov gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Prema zadnjoj izmjeni prostornog plana Grada Pule od 29.studenog 2018. godine Uljanika nema nigdje. Na mjestu Uljanika ucrtano je građevinsko zemljište???

ŽUTA oznaka je građevinsko zemljište!. Uljanik sa otokom je označen žutom oznakom!

Koga Miletić zavarava?

BRIJUNI RIVIJERA1.PNG
brijuni rivijera 2

http://www.pula.hr/hr/uprava/upravni-odjeli-i-sluzbe/upravni-odjel-za-prostorno-uredenje-komunalni-sustav-i-imovinu/prostorni-planovi/prostorni-planovi-na-snazi/vi-izmjene-i-dopune-prostornog-plana-uredjenja-grada-pule/

Ivan Jakovčić doveo je Danka Konćara  kao strateškog partnera Uljanika, iako je znao da nema besprijekorno čistu prošlost, svjestan da nema dovoljno znanja, ni sredstava za saniranje dugova Uljanika. I taj je poslovni potez Ivana Jakovčića doživio fijasko, jer Danko Končar nije postao strateški partner Uljanika. A kako i može biti strateški partner  bilo kojeg poduzeća osoba osuđena za gospodarski kriminal 1977 godine na 12.godina strogog zatvora , od kojih je 8 odslužio i osoba koja je pravomočno mora platiti 40 milijuna eura kazne zbog toga što nije pravodobno podnio javnu ponudu za preuzimanje  metalurške tvrtke Arafak.

6. Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun

Kaštijun

Klub vijećnika SDP – HSU održao press konferenciju na temu novog zaduživanja Grada Pule za 20 milijuna kuna za potrebe ŽCGO Kaštijun. Nevjerojatno koliko je već koštao Kaštijun, a preuzet je sa 400 nedostataka.

Danijel Ferić, predsjednik Savjeta za financije i državni proračun SDP Hrvatske,  je konstatirao kako je IDS odlučio građanima Pule čestitati 30 godina IDS-a, i Valentinovo, sa novim zaduženjem od 20 milijuna kuna radi saniranja nedostataka koje ima ŽCGO Kaštijun.

Upozorio je da ovdje s iznosima 20-30 i više milijuna kuna više nema govora o otklanjanju nedostataka, već se to praktički može smatrati skoro pa novim projektom.

ŽCGO Kaštijun je najveći promašaj IDS-a i njegove politike, taj centar je ekološka bomba koja je štetna za stanovnike Pule i Medulina ,te sam okoliš.

Dok s Kaštijuna u sezoni nesnosno smrdi, a vijećnici Skupštine županije prosvjeduju, Županija ne nudi rješenja već prazne priče i obećanja.

Kaštijun se nalazi 2 km od Pomera, Medulina, Banjola i 5 km od centra grada Pule, a nesnosam smrad se širi po ljetnoj vrućini. “Idealno ” za turizam.

7. Pula avetinjski prazan grad

U zimskom periodu centar grada Pule, avetinjski je pust, ulice su prazne, trgovine su zatvorene! Uljanik ne radi! Pored Uljanika uništeni  su svi veći industrijski  subjekti

Svijetski poznata ARENA trikotaža, propala da se nismo ni okrenuli, a imala je trgovine širom bivše drzave! I još manjih pogona.

8. Talijanizacija Istre

Kaže Boris Miletić” izborili smo se za dvojezičnost” Nisu  za dvojezičnost, nego za čistu talijanizaciju!

Talijanizacija se u Istri uspješno provodi. Imena ulica, trgova, gradova, toponima itd. su potalijančena, talijanske zastave se svakodnevno vijore na mjestima na kojima im uopće nije mjesto.

Kino Zagreb u Puli se danas zove kino Valli po talijanskoj glumici Alidi Valli, koja je glumila i u promidžbenim fašističkim filmovima i koja je navodno bila priležnica njihovog Ducea!? Zbog čega? Zar zbog manjinskih ‘prava’? Gospodin Radin bi, ako ima imalo samo -poštovanja, ljudske i nacionalne tolerantnosti, morao znati gdje je granica kada se treba stati sa traženjima takvih ‘prava’ za Talijane u Istri, koja istovremeno znače oduzimanje i/ili ukidanje temeljnih nacionalnih i ljudskih prava drugima, u ovom konkretnom slučaju prije svega nas Hrvata!

grag pula

Uvedena je zabrana zapošljavanja ako se ne zna strani (talijanski) jezik, političke funkcije se dodjeljuju po nacionalnoj osnovi (talijanski dogradonačelnici, vijećnici…), fašisti otvoreno šeću istarskim gradovima zajedno sa predstavnicima talijanske zajednice i gradskih vlasti ( dolazak Ginafranca Finija u Pulu na poziv Furia Radina 2010 godine), zabrana govorenja materinjim hrvatskim jezikom u talijanskim školama (npr. u osnovnoj talijanskoj školi u Puli gdje nastavnici galame na djecu «Non parlate Croato!!!»),  –primjera je bezbroj, samo nema nasilja i sve je po zakonu. Talijanizacija  koju provodi IDS, ravna je prisilnoj talijanizaciji između dva svjetska rata, samo bez nasilnih metoda,  vrlo lukavo, a istovremeno se u svakoj prigodi favorizira talijanski jezik.

Istarsku županiju čine jedinice lokalne samouprave: 10 gradova i 31 općina.

Od 10 gradova 7 gradova je dvojezično hrvatskog i talijanskog jezika , a 3 su jednojezična -hrvatskog jezika.

Od 31 općine 12 je dvojezično hrvatskog i talijanskog jezika , a 19 jednojezično, hrvatskog jezika.

Ukupan broj stanovnika IŽ;  208.055 što čini 4,85 % stanovništva Republike Hrvatske

 • Hrvati  142 173 ( 68,33%)
 • Talijani  12 543 ( 6,03%)

Od ukupnog stanovnišva Istre 208 055, dvojezičnošću je obuhvaćeno 139 553, a hrvatskim jezikom 66 733 stanovnika

Zbog 12 543 pripadnika talijanske manjine ili samo 6,03 %, dvojezičnošću je obuhvaćeno 67 % stanovništva Istre!

9. Istra i hrvatski identitet

I nakon 30 godina retorika IDS-ovaca nije se promjenila;

Prigodom darovanje pulske Vile Idola, Porečko-pulskoj biskupiji, 23.kolovoza 2017.godine,premijer Plenković izjavio je;

Naša Crkva ovdje njeguje hrvatske vrijednosti, naš identitet, kulturu i baštinu, okuplja naše ljude i stoga mislim da na ovaj način rješavamo pitanje za koje se već desetljećima nastoji naći rješenje.

Ovo je dobra poruka na tragu naše politike, a to ćemo učiniti i u drugim situacijama kada državne institucije, s posebnim doprinosom ministra državne imovine Marića, imaju širu zadaću aktiviranja državne imovine i stavljanja u funkciju brojnih nekretnina diljem Hrvatske, koje imaju gospodarsku i ekonomsku vrijednost“

Međutim, na tu se izjavu neprimjereno i žestoko obrušio Boris Miletić ;

https://www.index.hr/vijesti/clanak/sef-idsa-popljuvao-plenkovica-zbog-jacanja-hrvatskog-identiteta-istre/990339.aspx

 „Potenciranje takvog nacionalističkog diskursa uvreda je za sve građane regije „ Miletić poručuje Premijeru da se „potrudi da ključne odrednice istarskog identiteta, poput otvorenosti, uključivosti i suživota, konačno zažive u cijeloj Hrvatskoj” Eto a g. Debeljuh kaže da je neistina da IDS hoće svoju politiku proširiti na cijelu Hrvatsku.

Miletiću smeta hrvatski identitet Istre, jer po njemu Istra ima svoj istarski identitet. Znači Miletić ne priznaje istarske Hrvate, koji su upravo zahvaljujući istarskom Katoličkom svećenstvu i sačuvali svoj identitet. Čim se spomenu Hrvati za njega je „nacionalistički diskurs“

Iz svega navedenog razvidno je da IDS od samog osnivanja nije pokazao političku volju da podrži stvaranje Hrvatske države!
Inzistiranje na decentralizaciji, demilitarizaciji i statusu Istra regija,
stalno je podrivanje državnog ustrojstva  i suvereniteta RH!

Tome se usprotivio čak i Peđa Grbin ( SDP) koji je izjavio;

“Svima koji govore o neovisnosti Istre mogu poručiti samo neka pročitaju odluke o pripojenju Istre Hrvatskoj iz rujna 1943. ili prve stihove istarske himne koji glase: “Krasna zemljo, Istro mila, dome roda hrvatskog“

Mi smo Istrani i Hrvati pravi
Svoju zemlju ne damo
Kano lavi mi se borimo
.

10. IDS odbacuje svaku hrvatsku  komponentu Istre

U obrazloženju prigodom proglašenja ” Krasne zemlje” istarskom himnom,( Skupština Istarske županije, na svojoj  sjednici, 23. rujna 2002.godine) Istarska županija izdala je priopćenje sa obrazloženjem u kojem nema ni jedne riječi kojom istarsku himnu povezuje sa Hrvatskom, a drugi stih himne glasi ” dome roda hrvatskog”.

Pa čak i to im smeta” dome roda hrvatskog” je nacionalistički diskurs.

Istarska Županija obilno financira Dane srpske kulture po istarskim gradovima, za 11.Dane srpske kulture u Istri, odvojila je 37 000 kuna i još 38 000 grada Pule.

Talijanska unija, Unione Italiana –Festival dell’Istroveneto je dobila 50 000 kuna u 2019.godini

Zatim obilato financira i kazalište Ulysses Rade Šerbedžije koji se već 18 godina šepuri po Brijunima. Naime 2001 Mali Brijun i tvrđavu Minor IDS-ova vlast sa pristankom Ivice Račana, dala je na korištenje kazalištu Ulysis koje je osnovao Rade Šerbedžija. Za 2019.godinu dobio je 200 000 kuna, ali nema novaca za istarski kalendar Jurina i Franina.

11. IDS i antifašizam

IDS pod pojmom antifašizam sakriva zločinačku dimenziju komunizma!

Hrvatska spada u red onih malobrojnih država kod kojih lustracija dođe tek kao neuslišana želja, a traženje uzora u ‘Europi u ovom slučaju na široko je zaobiđeno, što pak govori o selektivnosti hrvatskih vladajućih struktura  protkanih bivšim komunističkim kadrovima i privrženosti starom komunističkom poimanju vladanja, a samim time i o  nužnosti potrebe za lustracijom u Hrvatskoj.

A da bi prikrili stvarnu narav svojeg načina vladanja komunizam su izjednačili sa antifašizmom i proglasili ga slobodarskim,humanim i pravednim društvenim uređenjem. Sve je to daleko od istine i stvarne prirode komunističkog totalitarizma.

Uostalom i EU Parlament osudio je komunizam kao isti zlo sa nacizmom i fašizmom izglasavajući Rezoluciju EU Parlamenta 19.rujna 2019.godine za koju je glasao i Valter Flego bivši IDS-ov župan Istarske županije.

Boris Miletić doslovno ponavlja stalno jedne te iste pojmove u  kojima se sudeći po njegovim izjavama baš i ne snalazi dobro. Ponavljajući svakom prigodom antifašizam ,multikulturalnost ,toleranciju,demokraciju misli da će ljude uvjeriti u istinitost takvog života u Istri ,iako ne odgovara stvarnom stanju na terenu. Evo nekih od izjava:

Kaže drug Miletić da se u Hrvatskoj događa desničarsko divljanje i da bi Policija takve skupove trebala zabraniti.!
On bi sve desničare odmah zabranio, jer mu se gade!!!! Gadi mu se i pozdrav Za dom spremni, toliko da ga nije htio niti izreći

Emisija Oporbeni zarez na HRadio 6.ožujka 2017.godine

Zamislite koliko rigidne netrpeljivosti i mržnje izvire iz tih riječi!!!
A na pitanje o komunističkim zločinima rekao je da su bili sporadični i pojedinačni ???
Tito nije zločinac i u Istri će i dalje njegovo ime nositi ulice i trgovi!
Očito drug Miletić ne priznaje postojanje Hude i inih jama. Po njemu su ti zločini bili.pojedinačni i sporadični?
Zamislite pojedinačni i sporadični sa tisućama pobijenih i zazidanih višestrukim zidovima i nivoima u jamama.!!!
Kako neljudski i bezosjećajno prema  tisućama  pobijenih ljudi ???
Boris Miletić može imati kao pojedinac svoje osobno mišljenje takvo kakvo ima ,ali kao političar mora uvažavati povijesne istine ,a ne iznositi javno već utvrđene neistine iz propalog sistema i propale države, time pokazuje  da ne zna što je demokracija !

A da sa neprestanim isticanjem” napredne ,lijevo liberalne stranačke opredjeljenosti  “IDS-a kao stranke nije sve baš tako ,kako stalno govore da su antifašističa stranka ,evo par natuknica o njihovom šurovanju sa ekstremnim talijanskim desnim strankama i političarima:

IDS  ugošćuje talijanske fašiste i iredentiste -crnokošuljaše !
IDS surađuje sa talijanskim neofašistima ,koje je pozvao na 1.kongres Istrijana u Puli 1995 godine.
IDS  je ugostio Gianfranca Finija ,čovjeka koji ne priznaje Osimske sporazume .

Nismo zaboravni da se ne sjećamo Putovnice Republike Istre, Istarske monete, Rovinjskih deklaracija o Euroregiji Istri, projekta Zemlja Istra i raznih Deklaracija!
A sve pod plaštom lažne multikulturalnosti i tolerancije i antifašizma!

miletić putovnica 2

Promicatelji istrijanstva izbjegavaju spominjati pridjev “hrvatski” u svakim okolnostima, kadgod se govori o Istri. Pod patronatom njihove stranke je 1995.godine  organiziran je Prvom kongresu Istrijana u Puli 1995. na kojem su ugostili talijanske iredentiste, među ostalim Lucia Totha, potpisnika klevetničkog odgovora na reakciju MVPEI R. Hrvatske na pokušaj izdavanja iredentički motivirane talijanske poštanske marke.

Također je zabilježeno da je “otac” projekta Istra zemlja Ivan Pauletta svoj projekt 1998. predstavio u Rimu, a prezentaciju su mu organizirali Finijevi postfašisti.

Pristaše istrijanstva se praktično nikad ne zamjeraju talijanskoj iredenti. S druge strane, na samu spomen ičega što bi moglo davati na hrvatstvo Istre, na bilo koju akciju kojom bi se moglo probuditi hrvatstvo Istre dižu medijsku buku. Ostalo je zabilježeno  da su se pristaše tog istarskog regionalističkog projekta za vrijeme Domovinskog rata protivili primanju hrvatskih ratnih izbjeglica i prognanika na Istru, jer da tako hrvatske vlasti žele “kolonizirati Istru” i promjeniti nacionalni sastav stanovništva u Istri.

Sve totalitarne sustave treba osuditi   kao i njihove simbole. Pod crvenom zvijezdom počinjeni su se stravični i masovni zločini ,ne samo u poraću nakon 2.svjetskog rata ,nego i u Domovinskom ratu, kao i pod ustaškim ,četničkim i fašističkim simbolima. Ne može se jedan totalitarizam osuditi ,a drugi ne, jedan amnestirati i negirati ,a drugi osuđivati!

Međutim do  tog stupnja razvoja demokratske svijesti IDS nije ni nakon 30 godina došao, iako se busaju u prsa svojim antifašizmom,  suživotom, multietničnosti i multikulturalnosti! Ostali su i nakon 30 godina jedna mala, provincijalna, zaostala stranka, zarobljena u yugokomunizmu, bez znakova da bi mogli osuditi sve totalitarne i zločinačke sisteme kao sav demokratski svijet!

Lili Benčik/hrvatskepravice

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

U potrazi za Istinom

Milanović uhvaćen u laži i prije inauguracije

Objavljeno

na

Objavio

Ovih dana hrvatska javnost je saznala da je sin novog predsjednika Zorana Milanovića Ante Jakov Milanović, odlučio zaustaviti studij prava u Nizozemskoj, kako bi se zaposlio na splitskoj Televiziji Jadran, gdje od početka ove godine honorarno radi kao dopisnik iz Zagreba.

Inače vlasnik TV Jadrana je splitski poduzetnik Stipe Latković poznat kao poslovni partner Zorana Milanovića. Naime, na jednom od predsjedničkih sučeljavanja Milanović je otkrio da je pružao konzultantske usluge tvrtki iz Šestanovca koja se bavi proizvodnjom obuće.

Riječ o tvrtki “Splićanka – Obuća” koja je izgubila 18 godina dugi sudski spor s Općinom Šestanovac oko Općinskog doma koji je tijekom privatizacije pod sumnjivim okolnostima došao u Latkovićeve ruke.

Latković je isto tako u kumskim vezama s bivšim predsjednikom Stipom Mesićem, a mediji su između ostaloga izvještavali kako je njegova građevinska tvrtka bez potrebnih dozvola sagradila dva mula, lukobran, objekte Vruje Resorta i vodospremu.

Milanović i Josipović provodili vrijeme na bespravno sagrađenom objektu

Zanimljivo, nakon vijesti da se Milanovićve sin zaposlio na Jadran Tv u vlasništvu dotičnog poduzetnika, Milanovićev glasnogovornik Nikola Jelić ustvrdio je da Zoran Milanović nikada nije bio kod Latkovića u Vruji u posjeti, no to je ubrzo demantirao sam Latković za Slobodnu Dalmaciju.

“Milanović nikada nije boravio tamo. On poznaje Latkovića, ali tamo nikada nije boravio. Iako u to doba nije bio dužnosnik, na takve je stvari uvijek pazio”, je Jelić.

No, Latković je za Slobodnu Dalmaciju demantirao Jelića te kazao: “Zoran je ljetos bio kod mene na Vruji, tamo smo ručali, a nakon toga sam ga poveo u obilazak. Kad dođe do nas, spava u Pisku, kod mene doma”.

Latkovićev bespravnog sagrađeni objekt, još je 2014. godine bio na popisu za rušenje Ministarstva graditeljstva, no unatoč tome tadašnji predsjednik Ivo Josipović je na godišnjem odmoru, brodicom prešao preko bespravno sagrađenog lukobrana, kako bi dao intervju novinaru TV Jadrana Robertu Škurli, koji danas supotpisuje novinarske priloge sa Milanovićevim sinom, prenosi narod.hr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari