Connect with us

Kultura

Petra Radin: JUČER SAM SE SJETIO PLAVE

Objavljeno

on

U Petak, 17.07.2015. u 20,30 sati dogodit će se „plavo“ u Herceg Etno Selu –  Međugorje, u amfiteatru.

Progovorit ćemo o sebi, o rušenju naših svjetova nakon gubitka vida, o pojmovnom sustavu koji nas bezbojno okružuje, o igri svjetla koja je kod nas tek naslut i grickanje mašte.

Pokazat ćemo da vidimo bitno, da volimo život i sve što nam dođe pod srce, te da nismo vrijedni sažaljenja.

[ad id=”68099″]

KAZALIŠTE SLIJEPIH I SLABOVIDNIH NOVI ŽIVOT

Petra Radin

JUČER SAM SE SJETIO PLAVE

Tekst i režija: Petra Radin

pokret i koreografija: Staša Zurovac

kostimograf: Katarina Radošević Galić

scenograf: Mario Mišković

oblikovanje svjetla: Nenad Lalović

glazba: Saša Miočić

Tekst koji govori Vojin Perić uz Pink Floyd – napisao Vojin Perić.

dječji glas: Rita Miočić

izrada kostima: Tamara Šantek-Zlatar – obrt za dizajn i proizvodnju “Zlatna nit”

inspicijent: Nina Biondić

izvode:
Dajana Biondić, sa psom Zdenkom
Suzana Bliznac
Milenko Zeko
Vojin Perić
Loris Pilav

Tehnička podrška – Antonela Šarić, Nenad Lalović,Branko Ostojić, Nikola Višić

Premijera, 27.02.2015.

Predstava Jučer sam se sjetio plave realizirana je tijekom 2014. i 2015. godine u Zagrebu, a financirana je sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske

Jučer sam se sjetio plave

Što je sljepoća? Fizičko obesvjetljenje i svijet u kojem boje poprimaju sinestezijske oblike stvarajući poseban „kolorit“, ili buljenje zdravih očiju i ne-prepoznavanje drugih i drugačijih. Ona fizička i najčešće „gledana“, najgora je onima kojima se dogodila, no ona druga, ona koja se ne vidi, a zasljepljuje svojim „gledištima“, razboljeva sve oko sebe i uvodi nas u mrak kroz koji ni sunce nema nikakvih šansi.

Ova predstava je mala, ljupka prolaznica kroz vaše živote, izazovno odjevena da se okrenete za njom, ljubopitljiva i šarena pogleda, kako bi ste sat i nešto očijukali sa općom dušom. Ona nema potrebe za ljubakanjem, sa jeftinim i jednotrenutnim ispreplitanjem prstiju, nema poriva da vas „uštine za obraščić“ i probudi vam lažnu nadu u ljubav na prvi dodir, ona je kompozicija svih nas skupa, zagrljenih u Kazalište slijepih i slabovidnih „Novi život“, nas kojima je žao svih koji nas sažaljevaju, nas koji dobro vidimo kako nas ne-gledaju i prave od nas kasicu za milodare, a mjesta u dvorani ostavljaju praznima, jer nismo dostojni biti kazalištem.

Kazalite slijepih i slabovdinih „Novi život“

!Novi život! Rođen je 21.03.1948. a do danas je pripremio preko 120 premijera

i razigrao ih u 3500 predstava. Iako smo najstariji u Svijetu, još uvijek smo udruga, što znači da je društvo ostalo slijepo za nas, pa mu našom najnovijom predstavom Jučer sam se sjetio plave pokušavamo uliti dušina svjetla u skeptične mu poglede na drukčijost. Organizatori smo i jedinog festivala Kazališta slijepih BIT (Blind in theatre), koji se bienalno održava u Zagrebu, pa će se po 9. put dogoditi u listopadu 2015. ONI GLEDAJU, MI VIDIMO! TKO ĆE BOLJE I JASNIJE?

Plava PLAKAT B2

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari