Pratite nas

Vijesti

Petrinjski govor: Troknjižje Pečarića i Međimorca

Objavljeno

na

Petar Zrinski, Fran Krsto Frankopan i Slobodan Praljak

Pred nama su tri knjige u kojima su ak. Josip Pečarić i dr. Miroslav Međimorec sabrali materijale vezane uz sudbinu hrvatskoga generala Slobodana Praljka u kontekstu neposredno prije (prva knjiga) i neposredno poslije presude Haaškoga suda hrvatskoj šestorici (prošireno drugo izdanje prve knjige, plus druga knjiga). O troknjižju se može govoriti s različitih motrišta. Kako bismo, međutim, stekli dubinu i širinu tema koje obuhvaćaju, moramo se prisjetiti povijesti, bez nje ne možemo razumjeti sadašnjost, još manje shvatiti projekciju budućnosti…

I 1671. i 2017. pravda nije zadovoljena

30. travnja ove godine navršit će se, naime, ako sam dobro izračunao 347 godina od kobnoga nadnevka 30. travnja 1671. Tad su u Bečkom Novom Mestu pogubljeni Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. U njihovo doba Hrvati su se, nezadovoljni odredbama Vašvarskoga mira (1664.) nastojali riješiti turske vlasti. U ono doba protiv ponuđenih uvjeta mira pobunili su se Zrinski i Frankopan. Reagirala je ondašnja „Europa“, Bečki dvor, pozvavši ih u Beč pod izgovorom da obrazlože svoje nezadovoljstvo. Došavši u Beč, ondašnji Haaški sud, Zrinskoga i Frankopana zatočili su i optužili. Nezakonito se protiv njih vodila jednogodišnja istraga Tajnoga vijeća, koje ih je osudilo na smrt. Petar i Fran Krsto lišeni su uz to plemstva, država im je oduzela posjede, čime su uništene dvije ključne hrvatske obitelji, Zrinski i Frankopani.

Velika je sličnost sudbina Petra i Frana Krste sa sudbinom tzv. hrvatske šestorice osuđene na Haaškom sudištu. Pogledajmo samo neke: Osudila ih je ondašnja i sadašnja „međunarodna zajednica“, da ne velim „Europa“. Presude, i ondašnja i sadašnja, utemeljene su na zaobilaženju istine. I 1671. i 2017. pravda nije zadovoljena. I onda i danas posljedice za Hrvate su dugoročno pogibeljne – u 17. stoljeću zaustavljen je prirodan razvitak Hrvatske, a u 21. stoljeću haaškom presudom Hrvati u BiH izloženi su nestanku, a hrvatska država proglašena je agresorom. Do oba procesa došlo je uz pomoć hrvatske naive, a u drugom slučaju i uz pomoć petokolonaša, koji su preuzeli vlast 3. siječnja 2000. i od nacionalne države napravili državu građana, a sad rade i na tome da od nje naprave državu rodne ideologije.

Praljkova formula i čin

Između presude iz Bečkoga Novoga Mjesta i haaške presude presudnu razliku čini general Slobodan Praljak. I to na dva načina. Prvi je Praljkova formula – „S prijezirom odbacujem vašu presudu“. Drugi je Praljkov čin ispijanja otrova pred očima cijeloga svijeta, kojim je – zapečativši vlastitim životom svoju formulu o prijeziru prema presudi neutemeljenoj na istini i pravdi – u besmisao otjerao kompletan Haaški sud i one koji upravljaju njime – a njime ključno upravlja Velika Britanija. Više mu, naime, nije preostao nijedan potez slobodnoga čovjeka. A Slobodan je prije svega bio slobodan.

Praljkova formula i čin, zapravo su odgovor Hrvata, predziđa kršćanstva, na sve neistine i nepravde koje im je „Europa“ kroz povijest servirala, a osobito u razdoblju nakon što je Hrvatska izborila međunarodno priznanje, oslobodila svoj međunarodno priznati teritorij, ključno pomogla očuvanju Bosne i Hercegovine i vlastitim snagama uz pomoć Božju postala regionalnom silom.

Tako smo došli do drugoga sad već povijesnoga nadnevka 29. studenoga 2017., on će se duboko usjeći u kolektivnu memoriju hrvatskoga naroda, baš kao i 30. travnja 1671. Oba nadnevka izvana i odozgo zahtijevaju od hrvatske zdrave pameti da ne smije sama kreirati svoje interese, svoje politike i svoju slobodu, da ne smije počivati na pobjedi, da ne smije pisati svoju povijest, kreirati sadašnjost i budućnost.

Naime, 29. studenoga bivša Jugoslavija proglasila je Danom Republike. Toga dana pročitana je kobna presuda Haaškoga suda hrvatskoj šestorici. Tako je na simboličkoj razini pokazano koji je njezin smisao. Jačanje jugoslavenskih odnosa u kojima su Hrvati od 1. prosinca 1918. igrali podređenu ulogu ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u samoj Hrvatskoj. Praljak se u zadnjoj fazi života tom zahtjevu suprotstavljao punih 13 godina.

Praljak ni pravno nije ratni zločinac!

O temi kako je radio Haaški sud protiv Hrvata izvrsno piše Višnja Starešina u svojoj knjizi Hrvati pod Kosovim krilom. Ona je pravi uvod u razumijevanje troknjižja akademika Pečarića i dr. Međimorca koje danas predstavljamo. Kompletan uvid u najduži proces Haaškoga suda (13 godina!), međutim, dokazuje i sustavnu nebrigu s elementima klasične veleizdaje hrvatskih političkih elita.

Kobna presuda pročitana je u dva dijela. Prije kraja čitanja presude general Praljak je preminuo, pa je određena kratka stanka. Praljak je trenutak svoje smrti izabrao vrlo precizno i dalekosežno. Naime, on je preminuo kao nevin čovjek, budući da kompletna presuda nije izrečena do trenutka njegova preminuća. On je, dakle, i pravno, a ne samo sa stajališta istine, preminuo kao nevin čovjek. Tretirati ga kao „ratnoga zločinca“ jest zli čin, ili čin zla.

Četiri mjeseca kasnije hrvatska vlast nije učinila ništa

Prošla su četiri mjeseca od izricanja haaške sramotne presude. U trenutku izricanja presude hrvatski narod je osjetio kako je upravo kao politički narod ugrožen zajedničkim zločinačkim pothvatom upravljača Haaškim sudom. Dogodilo se jedinstvo hrvatskoga naroda, izazvano nepravednom presudom i potaknuto Praljkovom formulom „S prijezirom odbacujem“. Četiri mjeseca kasnije – od jedinstva hrvatskoga naroda nije ostalo ništa osim troknjižja dr. Miroslava Međimurca i akademika Josipa Pečarića. Režim se pobrinuo da se jedinstvo gurne pod tepih.

Podsjetimo se, HAZU je utvrdila kako presuda „nije utemeljena na povijesnim činjenicama“. O presudi su se negativno izrazili predsjednik Vlade Plenković i predsjednica države Grabar-Kitarović. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je kako će njegovo Ministarstvo formirati radnu skupinu koja će provesti detaljnu analizu presude na temelju koje će se odlučiti o daljnjim koracima. Četiri mjeseca kasnije ne znamo je li uopće formirana radna skupina, tko su članovi te skupine i što je dosad napravljeno. Ono što znamo odnosi se na sljedeće – osporavanje presude moglo bi biti moguće ako se pojavi novi dokaz koji nije predstavljen tijekom sudbenoga procesa. Rok za osporavanje iznosi godinu dana od pravomoćne presude. Preostalo je dakle sve manje vremena.

Odnarođene političke elite ne vide kontinuitet odnosa prema Hrvatima

Napore akademika Pečarića i dr. Međimorca sabrane u ovih osam stotina stranica stoga promatram i sa stajališta eventualnog procesa osporavanja presude. Ovo troknjižje može poslužiti kao poticaj hrvatskim vlastima da uz pomoć odvjetnika presuđenih Hrvata pokrene postupak revizije. Srbiji je to pošlo za rukom u slučaju Veselina Šljivančanina, kad mu je umanjena kazna određena prvostupanjskom presudom. Opravdano je pitanje što poduzima inkluzivna vlada Andreja Plenkovića. I opravdano je tražiti odgovor na to pitanje, jer je ono na tragu općega dobra. Osobno, o ovome pitanju mene zanima i stajalište koalicijskih partnera HNS-a i SDSS-a.

Iz dosadašnje prakse ipak se nameće jedan zaključak. Hrvatske političke elite ne vide povijesni kontinuitet odnosa velike Europe prema malobrojnim Hrvatima. A bilo bi im sasvim dovoljno da shvate o čemu se zapravo radi, kad bi usporedili 30. travnja 1671. i 29. studenoga 2017. No, hrvatske su političke elite odnarođene. Uvjeravaju nas već skoro dva desetljeća, da moramo „zaboraviti prošlost i okrenuti se budućnosti“. Međutim, većina hrvatskoga naroda nema namjeru zaboraviti Praljka, već tri i pol stoljeća nisu zaboravljeni ni Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan.

Tko je danas spreman umrijeti za istinu i pravdu?

Troknjižje koje pred nas stavljaju ak. Pečarić i dr. Međimorec, uvjerava nas u sasvim suprotno stajalište od političkih nam elita, stajalište koje je primjereno zdravoj pameti i povijesnoj istini. Stoga je ovo troknjižje ne samo vrelo podataka, stajališta i mišljenja, već i djelatan otpor režimu i poretku, koji već osamnaestu godinu zaredom od Hrvata (u Hrvatskoj, BiH i u iseljeništvu) radi budale, a od Hrvatske, nacionalne države hrvatskoga naroda, međunarodnopravni objekt za napucavanje.

Hrvatske političke elite, jednako pozicija i oporba, presudu su, budimo iskreni, prihvatile „zdravo za gotovo“, iskazano jedinstvo hrvatskoga naroda prigušile i nastavile kao da se 29. studenoga 2017. ništa važnoga nije dogodilo. Stoga ih narod sa stajališta nacionalnih interesa sve više s prijezirom odbacuje kao nevjerodostojne. S druge strane, Haaški je sud u međuvremenu utvrdio kako nije bilo propusta u njegovom radu, premda je cijeli svijet vidio da je u sudnicu unesena i konzumirana bočica s otrovom, tj. da se u sudnici dogodio zločin. Kako onda vjerovati da je donio pravednu i na istini utemeljenu presudu?

Pred nama su knjige kojima je dodatna svrha prenijeti informacije novim naraštajima. Suvremenici, čija su mišljenja sadržana u troknjižju, znaju o čemu se radi bez obzira što su izloženi proizvodnji političke korektnosti glavne političke i medijske strukture. Njih je Praljak odavno opisao kao „kretene i izdajice“.

General Praljak, kao i svi drugi hrvatski generali, nisu smjeli biti izručeni Haagu. Izručenje vojno-redarstvenih oslobodilačkih operacija Haagu s početka godine 2000. čin je izdaje. Sve ostalo su posljedice, sve do presude kojom je Hrvatska postala agresor na BiH, kojom je i general Praljak proglašen krivim i zbog koje je popio otrov pred očima cijeloga svijeta. Tim se činom opet stavio na čelo kolone, one tužne kolone od preko 3.000 hrvatskih branitelja koji su izvršili suicid.

Za istinu i pravdu uvijek je dobro vrijeme

Danas na političkoj sceni nemamo gorostasa poput Praljka, koji su spremni umrijeti za istinu i pravdu. Ali, nažalost, imamo i takvih generala, i takvih političara, koji se ne usude dignuti ruku protiv, recimo, Istanbulske konvencije, kojoj je pravi cilj nametanje rodne ideologije, a njoj je pak svrha razgradnja čovjeka, obitelji, društva i nacionalne države.

Akademik Pečarić i dr. Međimorec u svom troknjižju primarno ne iznose vlastite analize, teze, teorije ili sinteze. Oni skupljaju građu na jednome mjestu, građu koja će biti potrebna kad se jednom bude ozbiljno pristupalo razdoblju hrvatske nacionalne povijesti poslije godine 2000. U ovom trenutku s tim se razdobljem znanost ne želi baviti, ona čeka tzv. povijesni odmak. Pečarić i Međimorec nikoga i ništa ne čekaju. Za istinu i pravdu uvijek je dobro vrijeme. Tako rezoniraju hrabri ljudi. S izdajom obilježenim razdobljem proteklih 18 godina bave se suvremeni hrvatski branitelji. Riječ je o nekolicini nepokorenih novinara i nepotkupljivih publicista, koji se usude biti slobodni i odgovorni pred državom i nacijom, pred izazovima vremena i pred vlastitom savješću. Među njih spadaju i prireditelji ovoga troknjižja, ak. Pečarić i dr. Međimorec.

Htio bih na kraju reći i ovo: General Praljak nije velik po tome što je popio otrov prosvjedujući protiv laži i nepravde. On je velik po tome što je bez ostatka bio hrvatskim braniteljem tamo gdje je bilo najpotrebnije, po tome je ugrađen u temelj moderne hrvatske države. Nastavio se junački boriti i kao optuženik Haaškoga suda stvorivši tijekom svoje obrane izuzetno dragocjen i nevjerojatno opsežan materijal, koji je hrvatska država ocijenila kao „šund“, potpisnica toga rješenja danas je ministrica kulture! Ispijeni otrov posljedica je, dakle, neprimjerenoga odnosa hrvatske države, međunarodne zajednice i haaškoga sudišta prema njemu kao osobi i prema nacionalnoj državi hrvatskoga naroda stvorenoj nasuprot volji 20 posto hrvatskih jugoslavenčina, većine velikih sila, posebice Velike Britanije i tek potom Srbije.

Praljak je hrvatski velikan. To su prepoznali mnogi od politike nezavisni ljudi kojima istina i pravda predstavljaju trajne vrjednote. To su prepoznali i ak. Pečarić i dr. Međimorec, na tome im treba zahvaliti i potaknuti ih da nastave s ovim rudarskim poslom kojega su se prihvatili, rekao bih – u ime hrvatskoga naroda, koji za razliku od politelita, cijeni generala Slobodana Praljka, njegov doprinos obrani, njegovu borbu u „dokazivanju nevinosti“ i na kraju njegovu žrtvu za istinu i pravdu.

Petrinja, 12. travnja 2018.

Nenad Piskač/HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

MORH: Potpisan sporazum o potpori budućem NATO-vom centru izvrsnosti

Objavljeno

na

Objavio

U Ministarstvu obrane (MORH) u ponedjeljak je potpisan Tehnički sporazum o potpori kojim će MORH pružati Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga za koje se vjeruje da će u budućnosti postati NATO-ov centar izvrsnosti.

Sporazum o materijalnoj, logističkoj, administrativnoj i personalnoj potpori potpisali su državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i direktor Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP TC), pukovnik Tomislav Pušnik. Državni tajnik Ivić istaknuo je da je preuzimanjem uloge države domaćina Republika Hrvatska, zajedno s partnerima, poduzela važan korak prema daljnjem razvoju sposobnosti NATO-a kroz međunarodni program obuke kao sveobuhvatni okvir suradnje.

”Ponosni smo što će se u Središtu obučavati najbolji piloti za provedbu specijalnih zračnih operacija iz Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Slovenije te koristim ovu prigodu da još jednom čestitam zemljama članicama na svemu što je učinjeno do sada”, poručio je Ivić.

O važnosti daljnjeg razvoja sposobnosti specijalnih zračnih snaga govorio je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga (GS OSRH) admiral Robert Hranj koji je vjeruje da će Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga u Zemuniku u budućnosti postati NATO centar izvrsnosti.

Direktor MSAP-a kazao je da osnivanje središta ima izniman značaj za sve zemlje koje u njemu sudjeluju jer se obukom u ovom centru primjenjuju NATO-vi standardi za specijalne zračne snage (NATO SOF) čime se povećava i razvija interoperabilnost specijalnih zračnih snaga.

”Iako je cijeli projekt još uvijek na početku, naše ambicije su velike. Vjerujemo kako se upornim i kontinuiranim radom može ostvariti ono što planiramo, a to je da MSAP TC postane NATO centar izvrsnosti”, rekao je Pušnik.

Zamjenik direktora MSAP TC-a pukovnik Peter Simon izrazio je zadovoljstvo napretkom i načinom rada MSAP-a istaknuvši da njegovo postojanje od samog početka podupire NATO Sjedište specijalnih operacija i američko Zapovjedništvo specijalnih operacija u Europi. ”U ime naših međunarodnih članova i sudionika obuke, izražavam duboku zahvalnost Republici Hrvatskoj, kao zemlji domaćinu programa. Njihova predanost naš je ključ uspjeha”, zaključio je Simon.

Časnik za standardizaciju i sigurnost letenja u MSAP TC pukovnik Teodor Rashkov te časnik za obuku i planiranje u MSAP TC pukovnik Tomaž Oblak složili su se da je u cijeloj obuci najvažnija razmjena međusobnih iskustava i znanja te kako ulaganje u specijalne zračne snage predstavlja smjer razvoja oružanih snaga. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

HODAK: U svijetu živi oko 17 tisuća boraca Drugog svjetskog rata, od čega 50-ak tisuća u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska se vraća u normalu. Napokon je opet više uhićenih nego zaraženih. Milanović na Dan državnosti nije položio vijenac na Tuđmanov grob, siguran da 30. svibanj nije Dan državnosti. Petra Petter je na fejsu zatečena: “Da li je ova izjava istinita?“. Naravno da jest. Predsjednik niže biser za biserom!

Policija radi i nedjeljom. Remetinec se puni. Narod se veseli. Došao je na naplatu vršak HDZ-ove hobotnice. Kad će kapitalci, nitko još ne zna. Valjda iza izbora! Ne zna se ni jesu li to samo HDZ-ovci ili i neki tuđi loši momci!

Eto, na primjer, Policijska uprava primorsko-goranska tereti šest riječkih “hadezeovaca“ za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Dvije firme natjecale su se za posao vrijedan milijun i šesto tisuća kuna, to jest za postavljanje pozornice s krovom za otvaranje EPK. Jedna iz Srbije, a druga iz Zagreba. I kao što se i očekivalo, riječki “hadezeovci“ dali su posao srpskoj firmi.

Još jedan napad na slobodarsku riječku kulturu

Policija je nefleksibilna i kruta kad tvrdi da su “hadezeovci“ pogodovali srpskom “Studiju Berar Rental“ jer ta tvrtka nije dostavila dokaz kako nema prema RH dugova po osnovi poreza itd.

“Hadezeovci” iz Rijeke “prosto ne mogu da veruju…”.  Pa kakovo je to bratstvo i jedinstvo ako ne možemo “komšijama” da damo priliku u ova teška korona vremena da nešto zarade?

Šarmantna Emina Višnjić izjavila je “da ne zna na čemu bi se ta prijava uopšte mogla temeljiti…“.

Evo, još jedan napad na slobodarsku riječku kulturu! A izbori su pred vratima. Glavni glumci smo mi birači. Napokon smo došli na štih. Ovaj puta ne smijemo zaj**ati .

Moj zlobni teniski partner prof. Žukina misli da mi birači i nismo dobili Bog zna kakvu ulogu. To je kao kad dobiješ ulogu u pornofilmu da glumiš muža koji rano ujutro odlazi na posao…, a vodoinstalater, dimnjačar i ostali dolaze k tvojoj ženi kasnije.

Moj splitski “dopisnik“ Tonči Jelavić šalje mi jednu zgodnu misao Marka Twaina: “Političare i pelene treba mijenjati, često iz istog razloga“.

Ne bih se bojao da Bernardić, Beljak, Maras i Mrak-Taritaš preuzmu vlast, ali bih bio jako žalostan

Pita me moja kolegica iz ureda: “Šefe, jel’ se vi bojite pauka?” ”Ne!” rekoh. ”To je dobro jer vam jedan upravo diže auto!” Ne bih se ja bojao ni da mi je Milanović predsjednik, Bernardić premijer, Beljak ministar policije, Maras ministar pravosuđa i Mrak-Taritaš šefica USKOK-a. Samo bi bio jako, jako žalostan.

Uostalom, Ustav “zaostale“ Švicarske započinje riječima: “In Namen Gottes des Allmachten…“ ili ”u ime Boga svemogućega”. Znači, kad bi Lijevom našom vladala gore navedena ekipa jedini adut ostala bi nam molitva: ”U ime Oca, i Sina, i Duha Svetoga…“.

Ovih dana osjeća se nagla depresija među Hrvatekima. Tip se pita na fejsu: “Ima li život smisla bez presice Stožera…“.

U svijetu 17 tisuća boraca Drugog svjetskog rata, od čega 50-ak tisuća u Hrvatskoj

K’o da je pitao ima li života prije smrti? Ima, ima sigurno. Dolaze dramatični, odlučujući izbori. Bernardić je već sastavio Vladu. U vrijeme recesije koju svi najavljuju, Bernardić, Beljak, Mrak-Taritaš i bratja bit će građanima čvrsto sidro dok tonu u retardaciju. Uz njega su sve antife, preživjeli sudionici Drugog svjetskog rata. Naime, na cijelom svijetu živi oko 17 tisuća vojnika koji su se borili u Drugom svjetskom ratu. Od toga njih više od pedeset tisuća živi u Hrvatskoj.

Kad smo već kod Drugog svjetskog rata, prisjetih se jednog raritetnog detalja. Naime, zadnja bitka u tom epskom ratu odigrala se na prostoru Bosanske Posavine, a postala je poznata kao bitka za Odžak. Započela je 19. travnja i potrajala sve do 25. svibnja 1945. godine. Evo napokon bitke koju su partizani dobili. Oko pedeset tisuća “malobrojnih i slabo naoružanih“ boraca NOB-a uspjeli su, nakon fratara na Širokom Brijegu, sedamnaest dana po svršetku rata slomiti otpor onih koji su savršeno znali što znači pasti u partizansko zarobljeništvo. Ova bitka je razlog čestih evociranja partizanskih herojskih podviga.

Tako jedna od čelnica “Retard“ iliti ”Restart” koalicije Anka Taritaš Mrak kaže: “U najtežim trenutcima jedrenja pjevala sam partizanske pjesme…“.

Mira Bartolić ima “retrogradni“ komentar: “Kaj, dok jedri pjeva po šumama i gorama, zbilja prigodno“.

No, dobro, to je demokracija usprkos rezoluciji Vijeća Europe o komunističkim zločinima. Nek’ si naša Ankica popeva… Tko pjeva zlo ne misli. Navodno.

Netko je napisao da smo pravno retardirana država

Puno je ljepša i humanija priča ona o Dani Lukajiću, bivšem zapovjedniku logora Manjača pokraj Banja Luke. U tom je logoru otkrivena masovna grobnica s 450 ubijenih logoraša. Usprkos tome i “budnosti“ našeg DORH-a, Dane je punih jedanaest godina obilazio sve partizanske derneke u Hrvatskoj i BiH, sve dok ga naša granična policija nije napokon lišila slobode. Vjerojatno iz “nehata“. Netko je napisao da smo pravno retardirana država. Samo se ne mogu sjetiti tko…?

Neki cinik na fejsu cvili: “Loša je vijest da smo u govnima, a dobra je da ima za sve“.

O čemu bih pisao u mojim kolumnama da nema “Obzora“ i progresivnog lijevog urednika Gorana Gerovca, popularnog Gere: “Kad vam netko zaželi “sretan Dan Republike“ padne li vam na pamet 30. 5. ili 29. 11.?“ Što u tom slučaju padne našem Geri na njegovu revolucionarnu pamet više je nego jasno iz “robovlasničkog“ teksta.

Gerina kolumna je iz mitske 1941. godine: “Nikada robom“. Sjećate se monumentalnih parola: “Bolje grob nego rob“? S vremenom su je Gerini partizani, pritisnuti od “nadmoćnog “neprijatelja, malo preoblikovali u “Bolje rob nego grob.“ Naravno, Gera ne zna za to jer nije bio ni u 6. Ličkoj ni u 11. Dalmatinskoj. Doduše ni predsjednik boraca NOB-a Habulin nije bio ni rob ni grob jer je rođen 1959. godine.

Evo jedan ljupki primjer tifusarskog virusa za koji ni dan danas nema cjepiva niti će ga ikada izumiti.

Tko se na prijevaru dokopao hrvatske države?

Kaže drug urednik: “Oni koji su se, mogu slobodno reći, na prijevaru dokopali hrvatske države grčevito brane pozicije s kojima…“ itd. Gera dijalektički podučava nas neuki narod i to svojim stilom nastavnika predvojničke obuke koji piše drvenim plugom. Hajmo pogledati tko se to “na prijevaru“ dokopao hrvatske države?

Možda oni kojima je otac Škorinog “Mate“, kad je došla devedeseta, rekao “sad ili nikada“ ili možda oni koje su klali na Ovčari, a možda i onaj klinac od 16 godina kojeg su na Ovčari strijeljali?! Da nije možda kradljivac onaj Francuz iz HOS-a kojeg je priklao drug Štuka koji sad negdje u Subotici pije nikšićko pivo? Što je sa “prevarantima“ iz Borova Sela? Njih dvanaest je bilo dokrajčeno letvama. Što je s maloljetnim prevarantima, s 405 djece koja su izgubila život prilikom te krađe…?

Gera nas superiorno, u stilu sekretara Rajonskog komiteta iz Mesničke, uvjerava: “I izbori koji dolaze bit će neizrecivo glupi i neće donijeti ništa više od prizemnih dvoboja mizernih taština iza kojih ne stoje nikakve ličnosti“. Tu se prvi put slažem s Gerom, Pofukom, Žonjom, Ivanom Jakelić… Izbori su zaista neizrecivo glupi.

Zna Gera kako su se u pravoj jugo-demokraciji odvijali istinski izbori. Kad su Gerini nekada organizirali izbore šest mjeseci prije izbora znao se pobjednik! Tu nije bilo “mizernih taština“. Bravar je bio krajnje ponizna i samozatajna osoba. Svirao je glasovir, mačevao, pušio kubanske cigare, nosio maršalsku bijelu uniformu, slikao se s američkim glumcima i bez imalo taštine dotjerao do desetog ratnog zločinca XX. stoljeća. Gera se ljuti: “Nećete čuti…ni jednu duhovitiju misao… ”.

Pun Goli otok jer je ‘Bravar’ cijenio humor

Ore Gera svojim drvenim plugom. Po njemu je “Bravar” izuzetno cijenio humor. Stvarno je bio duhovit, napose kad je rekao: “Ima sudija koji se drže zakona k’o pijani plota…“. U Bravarovo vrijeme mogao si umrijeti od smijeha ili od metka. Njegov briljantni humor osjetila je i 22-godišnja Jenna Lebl, novinarka iz Beograda, židovskog porijekla. Kao dijete preživjela je nacistički logor.

U redakciji je posvjedočila kako joj je jedan kolega ispričao vic da je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom natjecanju u cvijeću jer je uzgojila ”ljubičicu bijelu od 100 kila”. Nakon što ju je neki redakcijski udbaš odcinkao, odveli su je u zatvor UDB-e u Glavnjaču, pa u Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i na Goli otok. Evo kako je kroz pet zatvora od travnja 1949. do kolovoza 1951. godine. Gerina Yuga cijenila i razvijala humor na Golom otoku, Grguru, u Glavnjači… Naravno, onaj tko opravdava i podržava takva zvjerstva, njemu je sad sve “neizrecivo glupo“, sivo i bez zdravog humora.

Ima tog komunističkog “humora“ koliko vam srce želi. Recimo, onaj vic da će “prije Sava poteći uzvodno nego što će Hrvatska postati država”. Ili u siječnju 1946. godine kad je bila izrečena presuda protiv željezničkog službenika Hot Nahod (Mehmeda i Paše), starog 33 godine, oca jednog djeteta. Optužen je bio da je na zidu jedne prostorije na željezničkoj stanici u Sunji napisao: “Nije šala, posralo Maršala, Ozna pita tko je posro Tita?” Osuđen je bio na dvije godine zatvora s prisilnim radom na Okružnom sudu u Petrinji. Da rikneš od smijeha. Bilo je u Gerinoj Jugi stotine i stotine takvih i sličnih “duhovitosti“. A danas je sve tako dosadno i glupo. Svatko priča što hoće. Gdje li su nestala dobra stara vremena?

Dosjetke s društvenih mreža

Ljuti se lik na fejsu: “Uhitili Anu Karamarko i Josipu Rimac sad kad ja nisam u zatvoru. Je*emti zemlju. Koje sam ja ku**eve sreće, mene će zatvoriti kad i Anku Taritaš Mrak i Radu Borić…“.

Čitam na fejsu: “Inteligentni ljudi ostaju budni do kasno i imaju manju potrebu za snom. Dugo godina sam mislio da me je*e nesanica…kad ono inteligencija”. Već tradicionalno pred izbore buknu afere, privođenja, istražni zatvori…slučajno? Ličani, tradicionalno lišeni akademskih manira, vole reći: kad slučaj hoće i mrtvac prdne! Vjetroelektrana Krš-Pađene u blizini Knina najveća je u RH. Vrijednost tog projekta je 237
milijuna eura ili 1,8 milijardi kuna. Vau… Kako Hercegovci kažu: IMT ili imal’ mene tute…

I sad zamislite one “inteligentne“ koji nemaju potrebu za snom. Ma kakav san. Tko može spavati uz 1,8 milijardi kuna. Piše Davor Ivanković, jedan od ”najmilijih“ novinara Gorana Gerovca, u nedjeljnom Večernjaku o prvom “velu“ koji je skinut s projekta Krš-Pađene. Piše i o lišavanju slobode “autsajdera“, zgodničkoj Josipi Rimac koju se tereti za “sitniš“ od 45.000 eura.

Davor uzburkava maštu svojih čitatelja o još pet do šest prozirnih vela koja će se tek trebati skinuti s te investicija-afere. Hoće li, pitam se? Iza nje, naime, stoje vrlo zvučna i moćna imena. To je inače druge najveća investicija u  RH, odmah iza Pelješkog mosta. Gordan Malić, istraživački novinar svojedobno je “ušao duboko“ u novčane transakcije u projektu Krš-Pađene. Naslov jednog članka mi se posebno svidio: “Zaustavi se vjetre…!“ Oni koji imaju manju potrebu za snom jednim ovakvim projektom osigurali su sebe i svoje nasljednike. Zato “žena kran“ iz Rijeke koja je platila za spot od tri minute tvrtki iz Srbije 550.000 kn može mirno otići na spavanje u 21 sat…

Honore de Balzac je napisao: “Bogatstvo je zamka: ono što vjerujemo da posjedujemo, to posjeduje nas!”

Borci s mitskom crvenom zvijezdom

U Obzoru je izašao zanimljiv intervju s Goranom Tribusonom, akademikom, dobitnikom ovogodišnje Nagrade grada Zagreba. Još su zanimljivija razmišljanja našeg akademika o zemlji koja ga tako voli i nagrađuje: “Mi smo zemlja tihih zgarišta. Ovdje je stvoren stav da je samo mrtav partizan dobar partizan”. Goran je stari roker. Ide na koncerte Rolling Stonesa i misli da su partizani zaslužili malo bolji status od ovog kojeg imaju u RH. Misli na one borce s mitskom crvenom zvijezdom na kapi i ramenima. Romantično, Sutjeska, Neretva…

Međutim, istu takvu zvijezdu imali su i kršni momci koji su klali po Vukovaru i odvodili ranjenike iz bolnice na Ovčaru. Iste partizanske uniforme, iste činove. Partizanske uniforme, a četničke brade. Identične uniforme sa sjajnom zvijezdom koje su od 8. maja 1945. godine ubijale po Zagrebu, tako da danas Zagreb doslovno leži na kostima i kosturima. To su naši ”oslobodioci” koji su oko 3000 ljudi, žena, djece i staraca žive bacili i zazidali u Hudu jamu.

Naravno, naš akademik u to ne vjeruje. Na žalost, postoji dugačak film, ali i depeša koja je bila poslana u Beograd: Druže Maršale, zadatak je izvršen… Zato hvala Gradonačelniku i Gradskoj skupštini Grada Zagreba što nas je i ove godine svojim nagradama podsjetila tko kod nas može i treba dobiti nagradu. Šteta što Gradska skupština nije bila pokrovitelj bitke na Sutjesci.

Podsjeća me na čovjeka koji je htio na dijetu, a nije izlazio iz debele hladovine.

Zvonimir Hodak / Direktno.hr

TRUMP: Sjedinjene Američke Države će proglasiti ANTIFA kao terorističku organizaciju

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari