Connect with us

BiH

Petritsch otkrio: Merkel “otjerala” Sanadera. Još da i njega skloni od BiH

Published

on

BiH je podijeljena oko vanjske politike. Zamislite diplomate koji tumače stav o Gazi, Rusiji, Kosovu, Erdoganu, entitetu…

sanader merkelNekako ovako bi mogao izgledati godišnji skup diplomata BiH. Ministar vanjskih poslova u Sarajevu brifira kako treba predstavljati BiH u svijetu. Uvod je dosadan. Satima se iznose diplomatske fraze. BiH je bogata i lijepa zemlja, njezine različitosti su prednosti, ona je most između istoka i zapada…

Podsmijeh i drijemež. Svi su umorni od parola bez pokrića. No, onda šok. Ministar ekskluzivno otkriva jedini usuglašeni stav domaćih razjedinjenih političkih elita: BiH je država koja teži euroatlantskim integracijama. “Ma dajte”, uglas su viknuli diplomati. Zadirkuju kolegu kako će u Moskvi biti oduševljeni kada bude tumačio ovu parolu. I kada ga budu pitali o sankcijama te o Ukrajini i Gruziji. BiH je oko toga duboko podijeljena.

Žamor diplomata nadglasava veleposlanik BiH u Beogradu kojega zanima stav o Kosovu. Muk. Što reći? Bošnjaci iz Federacije žele ga priznati, Srbi iz RS se žestoko protive. Mučna tišina. Ministar nema odgovora… U još veću neugodu gura ga veleposlanik BiH u Turskoj. On pita što će uz čestitke prekjučer izabranom predsjedniku Erdoğanu kazati o stavu BiH o palestinsko-izraelskom sukobu. Žamor, svađa… Bošnjački diplomati traže osudu izraelske agresije, Srbi potpuno suprotno, hrvatski kadrovi nemaju stava. Ali zato zamjeraju sve snažnije upletanje Turske u BiH i bošnjačkom lideru Bakiru Izetbegoviću što je Erdoğana nazvao “našim vođom”.

Napetost pokušava relaksirati veleposlanik u Zagrebu. Njega zanima što će reći Milanoviću i Josipoviću ako ga budu pitali o trećem hrvatskom entitetu. Diplomati se razotkrivaju. Po stavu se vidi koje su nacije. Svađa. Tek na kraju “brifinga” na ručku su ih ujedinili ćevapi i narodnjaci. Razišli su se politički još razjedinjeniji. Takvu će BiH predstavljati po svijetu.

Nažalost, ovo nije humoreska. Svi prijepori u BiH upravo su takvi. Jedino što je virtualan sastanak. Pobrojena sporna međunarodna pitanja tek su djelić onoga što izrasta iz kompliciranih unutarnjih odnosa. Ni oko čega nema jedinstvenog stava.

Jednako kao i diplomati BiH, tako i njihovi strani kolege koji stoluju u Sarajevu imaju različite poglede na “Bosniu”. U tom međunarodnom i domaćem košmaru logično je zapitati se: može li BiH uopće takva opstati?!

Država klizi prema dezintegraciji, nedavno je konstatirala Međunarodna krizna skupina (ICG) u svom opširnom, završnom izvješću. Za razliku od prijašnjih analiza, ovoga puta su čak detektirali neravnopravan položaj Hrvata. Rekli su da nema ništa pogrešno ni u traženju trećeg entiteta. Prvi su ga put spomenuli kao jedno od rješenja. Dakako, nekoliko stranica kasnije već se tvrdi drukčije. Kao i diplomati, i političari, i taj dokument je proturječan. Kako onda doći do rješenja prihvatljivog za sve?!

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari