Connect with us

Petritsch: Potrebno ukinuti entitete i županije

Objavljeno

on

Bivši visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch i stručnjak za Balkan Christophe Solioz u opsežnom tekstu objavljenom na portalu za liberalne politike ‘Open Democracy’ navode kako je došlo vrijeme da se u Bosni i Hercegovini ukinu entiteti Republika Srpska i Federacija BiH i zemlja organizira po regijama, javlja Anadolu Agency (AA).

Davne 1996. godine, odmah nakon rata, postojao je taj kritički osvrt na Daytonski mirovni sporazum, za koji je tada svatko očekivao da će biti promijenjen, drugačije napisan ili čak i ukinut“, pišu Petritsch i Solioz na početku teksta u kojem se najviše opisuje nefunkcionalnost zemlje zbog etnički orijentiranog ustavnog okvira poptisanog u Daytonu 1995. godine.

Napominje se kako su posljednjim prosvjedima širom BiH građani prisilili političare da razmišljaju o rješenjima konkretnih problema, umjesto o širenju straha od drugog i drugačijeg.

Danas su sve ludorije o privlačenju glasova izgubile na snazi. Postoji oštra kritika protiv korupcije političkih elita bez obzira na to kojem dijelu zemlje i kojoj naciji pripadili. Čak i politička arhitektura, dogovorena u Daytonu 1995. godine, sada se nalazi u stanju kolapsa“, ističe se u tekstu.

Prema mišljenju autora teksta, međunarodna zajednica je nejasnom i nespretnom politikom samo produbila političku krizu u BiH.

Međunarodna zajednica snosi isto odgovornosti za ovo žalosno stanje kao i lokalni predstavnici u BiH. Nespretnom inicijativom kao što je Butmirski paket iz 2010. godine, i Washington i Bruxelles su doprinijeli proizvođenju političke krize u zemlji. Proces integracije u Europsku uniju, koji je u stanju stagnacije 10 godina, pokazao je tužnu realnost potpunog odsustva političke volje na strani Europe“, ocjenjuju autori teksta.

Petritsch i Solioz smatraju kako je potrebna kompletna izmjena Daytonskog mirovnog sporazuma koji je, kako kažu, izgradio prekompleksan ustav.

Kompletna ispravka Daytonskog sporazuma je neizbježna. To je postalo više nego očigledno, da je reforma pretjerano kompleksnog ustava imperativ, sa jasnim ciljem uspostavljanja funkcionalne institucionalne arhitekture koja će ojačati glavne kapacitete države i uvesti pametan oblik decentralizacije na nivou regija koje moraju biti kreirane“, smatraju dvojica poznavatelja prilika u BiH.

Dodaju kako je potrebno da se ukinu entiteti, jer su se pokazali štetnim po napredak zemlje. Isto tako, napominju kako je potrebno ukinuti i županije u Federaciji BiH.

To bi značilo u konačnici kraj podjele zemlje na dva entiteta, jer su se oba entiteta pokazali nefunkcionalnim i tromim. Također bi bilo ukinuto i svih 10 županija u Federaciji BiH, koja je u krizi još od 2003. godine“, smatraju Petritsch i Solioz.

Podsjećaju na inicijativu bivšeg predsjedika Slovenije Milana Kučana iz 2007. godine, koji je pozivao na reformu Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno ‘Dayton 2’, pod okriljem potpisnika Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i međunarodnih predstavnika kao posmatrača.

Jedna drugačija Bosna treba drugačiju Europu. Bruxelles sigurno želi izbjeći mogućnost da se sutra možda nađe u istoj situaciji kao danas u Kievu“, zaključuje se u tekstu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari