Connect with us

Hrvatska

Petrov bi trebao biti potpredsjednik Vlade, a Karamarko zamjenik premijera

Objavljeno

-

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović povjerila je mandat za sastavljanje Vlade Tihomoru Oreškoviću, kandidatu Domoljubne koalicije i Mosta, koji joj je donio 78 potpisa zastupnika. Predsjednica je sazvala konstituirajuću sjednicu Sabora 28.prosinca, što znači da bismo tri dana od Božića mogli dobiti i Vladu jer su u Domoljubnoj koalciji stalno isticali da Sabor i Vladu žele rješavati u paketu, piše VečernjiList

[ad id=”93788″]

Tihomir Orešković je nestranački stručnjak, povratnik iz Kanade i bivši šef Plive. On je odabran na prijedlog HDZ-a s kojim se usuglasio Most koji je uvjetovao nestranačkog premijera.

Orešković je sinoć u nastupnom govoru zatražio i podršku opozicije. Poručio je da će uložiti sve svoje znanje i trud da formiraju kvalitetnu vladu i da počnu rješavati nagomilane probleme. Posebno je došlo do izražaja da ne govori tečno hrvatski jezik i da mu se u izgovoru čuje engleski naglasak.

Hrvatska tako dobiva premijera koji nije prošao izborni proces. Štoviše, njegovo se ime držalo u tajnosti do zadnjeg trenutka, tako da smo tek 45 dana od izbora, koliko je trajala neodlučnost Mosta s kim će se dogovoriti, doznali ime prvog čovjeka Vlade.

novi-premijer-tihomir-oreskovic

mandatar Tihomir Orešković

Iako to jučer nije rečeno, neslužbeno se doznaje da bi Tomislav Karamarko trebao biti zamjenik premijera, Božo Petrov potpredsjednik Vlade, a akademik Željko Reiner (HDZ) predsjednik Sabora. To znači da HDZ uz mjesto vicepremijera dobiva i utjecajnu poziciju u Saboru, koji postaje novo središte moći s daleko većim utjecajem jer 15 zastupnika Mosta može srušiti Vladu ne budu li se slagali s odlukama koje će se donositi i s političkim smjerom izvršne vlasti. Bilo je, kažu, više prijedloga kandidata s obje strane jer su i jedni i drugi posljednjih mjeseci tražili stručnjake.

Oreškoviću su, kako doznajemo, HDZ-ovci pristupili još prije nekoliko mjeseci jer su tražili stručne osobe koje će sudjelovati u kreiranju odluka. Na pitanje kad je točno Orešković doznao da će biti premijer, Božo Petrov je odgovorio da mu je HDZ još prije pristupio te da je bio psihički pripremljen na tu ulogu.

– Glavni je uvjet bio da Vladu vodi nestranačka osoba. Teška je gospodarska situacija u državi i zato je dobro da on dolazi iz gospodarstva i financija. Čovjek je vrhunski profesionalac – objasnio je Karamarko. Dogovorena je, nastavio je, principijelna shema, a glavni uvjet i dalje će bit stručnost. Naglasio je da Hrvatska nema pravo na eksperimente.

Daju im šest ministarstava?

Petrov tvrdi da će uvjet i za ministre po resorima biti da su stručne osobe. Most će, izgleda, za ministre u svojim resorima postaviti ljude koji su nestranački ili koji su bili na listama Mosta, ali nisu ušli u Sabor. Iako nisu službeno otkrivali karte, neslužbeno se doznaje da je HDZ Mostu pristao prepustiti navodno šest ministarstava – MUP, pravosuđe, upravu, poljoprivredu, gospodarstvo i zaštitu okoliša. Ali i mjesto šefa SOA-u, HNB, Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, HBOR te APIS.

– Ako je mandatar donio barem 76 potpisa zastupnika, predsjednica je postupila sukladno Ustavu RH. O političkim implikacijama i načinu na koji se došlo do imena mandatara i parlamentarne većine bit će dovoljno vremena u sljedećim danima i tjednima. Gospodinu Tihomiru Oreškoviću u ovom trenutku mogu čestitati, a što se tiče, političkog djelovanja u parlamentu do samog izglasavanja povjerenja Vladi, mi ćemo i u SDP-u i u lijevoj koaliciji još o tome razgovarati – rekao nam je član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk.

Domoljubna koalicija dogovara potporu i s Radimirom Čačićem, koji navodno za jedan svoj mandat traži ministarsko mjesto, piše VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari