Pratite nas

Politika

Petrov: Hrvati u BiH – strateški interes Hrvatske, a ne poligon za predizborno skupljanje glasova

Objavljeno

na

Jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih pitanja Republike Hrvatske, na kome je MOST jasno i dosljedno inzistirao, jest pitanje teritorijalno-političke konstitutivnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Najstariji narod u BiH, koji je stvorio i obranio Bosnu i Hercegovinu, danas u 21. stoljeću u srcu Europe ne može ostvariti svoja temeljna politička prava.

Unatoč negativnom utjecaju dijela međunarodne zajednice te probošnjačkih unitarističkih težnji, treba biti pošten i jasno reći da i hrvatske političke elite snose krivicu za političku, ekonomsku i građansku majorizaciju Hrvata u BiH. Ono što Most zastupa, i na čemu će raditi i u Europskom parlamentu, jest sustavan, strateški i konkretan pristup rješavanju hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini.

Neke od konkretnih politika koje Most zastupa po ovom pitanju su snažnije međunarodno artikuliranje hrvatskog pitanja u europskim institucijama, razvijenija diplomatska i lobistička struktura, snažnije ulaganje i suradnja u gospodarskim, znanstvenim i kulturnim projektima Hrvata u RH i BiH, federalizacija i europski put Bosne i Hercegovine.

“Važno je da naš narod u Bosni i Hercegovini zna da će u Mostovim eurozastupnicima imati autentične predstavnike koji će zastupati njihove interese i biti snažan glas hrvatskog čovjeka u Bosni i Hercegovini. Svojim dosadašnjim radom, posebice govorima u Saboru, amandmanima na deklaraciju o Hrvatima u BiH, ustrajnim zastupanjem jasne politike prema BiH, Most je pokazao da politički podržava svoju braću i sestre u političkim težnjama za ostvarenje ravnopravnosti.

Mi ne dolazimo kupiti glasove u BiH, a onda nakon izbora taj isti narod zaboraviti i izdati, mi čvrsto i beskompromisno stojimo uz naš narod i njegove političke interese. To ćemo činiti i u Europskom parlamentu.” istaknuo je Božo Petrov.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Vladimir Šeks poručio Škori: ‘Uzalud vam trud, svirači’

Objavljeno

na

Objavio

Vladimir Šeks komentirao je mogućnost promjene datuma Dana državnosti i njegovo vraćanje na 30. svibnja.

Za današnji datum kaže da treba ostati, samo je pitanje u kojoj formi… “Sigurno će ostati kao državni blagdan, možda neki spomendan”, kaže Šeks, prenosi N1

Na pitanje hoće li sljedeće godine u ovo vrijeme aktualna predsjednica ponovno obnašati tu dužnost, kaže kako neće komentirati ništa što se odnosi na predsjedničke izbore, ali na spomen Miroslava Škore ipak kaže da je s njim često pjevao pjesmu “Uzalud vam trud svirači”.

O materijalima koji bi mogli kompromitirati aktualnu predsjednicu, a koje je upravo Šeks ponovno doveo u fokus javnosti, kaže: “Već godinu dana se plasiraju različite priče i spinovi da neki krugovi posjeduju kompromitirajuće materijele koji bi mogli kompromitirati predsjednicu. Nisam ništa drugo rekao. Ja ne znam, samo govorim da se u javnom prostoru o tome pričalo.”

 

Čestitke za Dan hrvatske državnosti uputili Škoro i Milanović

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Čestitke za Dan hrvatske državnosti uputili Škoro i Milanović

Objavljeno

na

Objavio

Foto: RTL

Dan državnosti objavama na facebooku u utorak su građanima Hrvatske čestitala dvojica predsjedničkih kandidata koji su objavili svoje kandidature – Miroslav Škoro i Zoran Milanović.

Glazbenik Škoro, koji će se na izborima natjecati kao nezavisni kandidat poručio je u kratkoj pisanoj objavi da će “vratiti državu Narodu”.

“Dragi prijatelji, s radošću vam čestitam Dan državnosti. Iduće godine proslavit ćemo ga zajedno na dan koji je ustanovio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, 30. svibnja. Taj dan su nam, kao i puno toga, jednostavno uzeli. Vratit ćemo 30. svibnja kao Dan državnosti, vratit ćemo državu Narodu i ništa nas na tom putu ne može zaustaviti”, stoji u Škorinoj objavi.

SDP-ov kandidat Milanović poželio je u kratkoj video-poruci građanima da sljedeći Dan državnosti dočekaju zdraviji i sretniji, u slobodnom i otvorenom društvu.

“Sretan Dan državnosti, i da sljedeći dočekamo zdraviji, sretniji, s više samopouzdanja, otvoreniji, da se uspoređujemo s najboljima, da u sebi osvijestimo da smo bili uspješni i realizirani samo onda kada smo bili otvoreni, kada se nismo bojali drukčijega, a istovremeno bili svjesni tko smo, što smo, a to se ne može uz ograde, to se ne može ni uz fizičke ni uz duhovne ograde. Dakle, stvarajmo slobodno, otvoreno i moderno društvo. Ne bojmo se”, poručio je Milanović.

(Hina)

 

Miroslav Škoro otkazao koncert za obljetnicu VRO ‘Oluja’ u Kninu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari