Pratite nas

Politika

Petrov: Marakeški sporazum ugroza je sigurnosti

Objavljeno

na

Sabor: Oporba pita zašto nema rasprave o Marakeškom, Kovač kaže da su mogli pokrenuti raspravu

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i čelnik Mosta Božo Petrov suglasni su bili u ponedjeljak oko toga da je Sabor trebao raspravljati o Marakeškom sporazumu, no dok ga Bernardić žestoko zagovara, Petrov ocjenjuje da predstavlja ugrozu za sigurnost Hrvatske, a Miro Kovač (HDZ) im odgovara da su imali mogućnost pokrenuti raspravu o tom sporazumu ali da to nisu učinili te ih pozvao da ne manipuliraju i dezinformiraju javnost.

„Kad su na dnevnom redu teme oko kojih se ideološki ne mogu suglasiti u HDZ-u te se teme guraju pod tepih, a rasprava se skriva od očiju javnosti. Čega se bojite, mislim da je Sabor trebao, ali još uvijek stigne, raspravljati o jednom tako važnom globalnom sporazum”, poručio je Bernardić u stanci za slobodan govor na početku saborskog zasjedanja.

Izbjegavajući raspravu, kaže, neki dodatno unose nemir u javni prostor, plašeći građane s migrantima i pokušavaju na toj temi skupiti političke poene, dok je istina sasvim drugačija.

Migranti, rekao je Bernardić, ionako ne žele ostati u Hrvatskoj, jer kad saznaju kakva je situacija kod nas – i oni bježe glavom bez obzira.

„Danas je Međunarodni dan ljudskih prava i prilika je, kada se u Marakešu odvija konferencija o migrantu, da progovorimo o tom Globalnom kompaktu za sigurne, uređene i regularne migracije. To nije klasični ugovor, on se ne potpisuje i ne ratificira već je to katalog mjera koji se odnosi na legalne migracije, a države članice UN-a mogu birati žele li inkorporirati i u koje od njih su im najprihvatljivije”, izjavio je šef SDP-a.

Smatra da je vrijeme da se progovori o tome „koliko god se to nekome u ovoj dvorani ne sviđa”. A to, ustvrdio je, ne odgovara saborskoj većini na čelu s HDZ-om „jer se ne žele konfrontirati s radikalno konzervativnim građanima od kojih su dobivali glasove, a koji imaju drugačije stavove o tom sporazumu od aktualne vlade”.

Petrov: Marakeški sporazum ugroza je sigurnosti

Čelnik Mosta Božo Petrov pak poručuje da Marakeški sporazum predstavlja ugrozu za sigurnost Hrvatske i njezinih građana.

„Zbog čega će to biti opasnost? Od 2015. do danas susjedne zemlje su zajedno s Hrvatskom rješavale problem migranata, a danas susjedne zemlje odbijaju ići u Marakeš. Zašto, ako je sve s tim dokumentom u redu”, upitao je Petrov.

Amerika, koja je bila partner Hrvatskoj na njezinu putu u neovisnost, također, ističe čelnik Mosta, ne želi biti dio Marakeškog sporazuma.

Od koga ćemo mi tražiti onda pomoć kad sve susjedne zemlje ne žele biti dio tog pakta? Od Junckera čija je ideja da sve zemlje članice EU nisu jednake, dodao je.

Petrov je opetovano zamjerio jer se o Marakeškom sporazumu nije raspravljalo na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora.

„Ako je sve tako dobro, zašto nismo imali mogućnost o tome govoriti, čak nije omogućeno ni glasovanje na Odboru za vanjsku politiku da se o tome raspravlja u Saboru?” pitao je Petrov vladajuće.

Kovač: Petrov i Bernardić kasno u Marakeš stižu

“Petrov i Bernardić kasno  u Marakeš stižu”, kazao je Miro Kovač (HDZ) poručivši kako saborski poslovnik omogućava da se u Saboru može govoriti  o svim temama, ali da Petrov i Bernardić nisu iskoristili te mogućnosti.

“Zašto to niste tražili? Poslovnik kaže da možete  podnijeti interpelaciju, gdje je ta interpelacija, ja je nisam vidio. Jeste li tražili uvrštenje u dnevni red  da se raspravi ta tema, nema ni toga?”, kazao je Kovač istaknuvši kako je raspravu o Marakeškom sporazumu organizirao jedino Odbor za vanjsku politiku na njegovu inicijativu.

“Slušamo bajke Petrova kako je on veliki borac za demokraciju i istinu.  Tko vam je branio raspravu. Ja sam prvi za raspravu i organizirao sam je na svom odboru, a jeste li ju vi organizirali?  Niste.”, dodao je Kovač optuživši Petrova i Bernardića za manipulaciju i dezinformiranje.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković vraća Dan državnosti na 30. svibnja

Objavljeno

na

Objavio

U završnici kampanje za euroizbore HDZ je još jednom otvorio pitanje datuma na koji Hrvatska slavi Dan državnosti.

Vraćanje tog praznika na 30. svibnja, u spomen na dan kada je konstituiran prvi višestranački Sabor, čime je Hrvatska raskrstila s jednostranačkim i prihvatila sustav liberalne demokracije, na završnom stranačkom skupu spomenuo je Andrej Plenković.

Istu zakonsku izmjenu najavljivali su i njegovi prethodnici na čelu HDZ-a Ivo Sanader i Tomislav Karamarko, da bi ona nakon izbora padala u zaborav, no u HDZ-u tvrde kako je Plenković doista namjerava provesti u djelo.

Istu odluku slavimo dva puta – Riječ je o inicijativi koju je Plenković osobno pokrenuo i o kojoj razgovaramo već nekoliko mjeseci, a uvjereni smo da je ona na tragu onoga što osjeća narod kada su u pitanju državni praznici.

S obzirom na to da je u tijeku kampanja, sada nije vrijeme u kojem bi se takve zamisli mogle provesti, no kada prođu izbori, komunicirat ćemo o tome unutar stranke i s koalicijskim partnerima, a bilo bi dobro i da se oko ovoga pitanja postigne što širi konsenzus – kazao je za Večernji list izvor blizak vrhu stranke.

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

DIP upozorio na pravila izborne šutnje

Objavljeno

na

Objavio

Od ponoći 25. svibnja do 19 sati 26. svibnja traje izborna šutnja, izvijestilo je u utorak Državno izborno povjerenstvo (DIP) uoči nedjeljnih izbora za EU parlament upozorivši političke stranke, kandidate, medije i ostale čega se tijekom šutnje trebaju pridržavati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua te navođenje izjava ili pisanih djela izbornih sudionika.

Osim toga, političke stranke i njihovi kandidati pozvani su da se u vrijeme izborne šutnje suzdrže od predizborne promidžbe, odnosno od predstavljanja kandidata i obrazlaganja svojih izbornih programa, objavljivanja promidžbenih poruka u medijima, fotografija kandidata te postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka.

Također, ne bi trebali upućivati telefonske pozive, sms poruke ili elektroničku poštu biračima, postavljati nove promidžbene sadržaje poput statusa, video klipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža.

DIP je pozvao i medije da u to vrijeme ne objavljuju fotografije, izjave, intervjue i ne navode izjave ili pisana djela izbornih sudionika, a medijske nakladnike da iz svojih programa uklone svu izbornu promidžbu.

Za povredu izborne šutnje zakonom su propisane novčane kazne za fizičke osobe, kandidate, pravne osobe te odgovorne osobe u pravnim osobama, navodi DIP u priopćenju.

DIP također podsjeća poslodavce da trebaju omogućiti ostvarenje biračkog prava svim biračima koji žele glasovati na izborima.

Stoga im preporučuje da na dan provedbe izbora organiziraju poslovni proces (smjenskim radom u više timova ili sl. ovisno o prirodi posla), kako bi se omogućilo da svi zaposlenici koji rade na taj dan, ostvare svoje Ustavom zajamčeno biračko pravo.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari