Connect with us

Politika

Petrov: Zbog neobrađenog poljoprivrednog zemljišta gubimo dva Pelješka mosta

Objavljeno

-

Predsjednik Mosta i kandidat te stranke za dubrovačko-neretvanskog župana Božo Petrov izjavio je u ponedjeljak kako Dubrovačko-neretvanska županija, zbog neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, godišnje gubi vrijednost dva Pelješka mosta.

Petrov je na konferenciji za medije u Gabrilima u Konavlima govorio o zabrinjavajućem stanju poljoprivrede u najjužnijoj hrvatskoj županiji.

„Konavosko polje površine je 2 700 hektara, od čega se koristi samo 440 hektara. Samo na tome gubimo godišnje 120 milijuna kuna vrijednosti koja nije stvorena, dok je u cijeloj županiji 50 tisuća hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta“, naglasio je Petrov.

Dodao je kako navodnjavanjem, okrupnjavanjem zemljišta, udruživanjem poljoprivrednih proizvođača i brendiranjem domaćih proizvoda županija u četiri godine može imati poljoprivredu budućnosti.

„Cilj je da ne ovisimo više samo o turizmu i da budemo otporniji na krize. Ova županija ima puno potencijala, samo se njome mora upravljati uspješnije“, zaključio je Petrov.

Agronom i poljoprivredni proizvođač Stipo Šuman, koji se u rodni kraj vratio nakon završenog fakulteta, istaknuo je kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od 60 tisuća hektara poljoprivredne površine, obrađuje tek 10 tisuća hektara.

„Gubimo vrijednost dva Pelješka mosta zbog toga što se na tim površinama ne proizvodi. Rješenje je raspisati natječaj za dodjelu poljoprivrednog zemljišta poljoprivrednicima kako bi mogli napraviti dugoročan plan proizvodnje i sudjelovati u mjerama ruralnog razvoja“, rekao je Šuman. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari