Connect with us

Kultura

Petrovaradin: Sporazum o početku unutarnje obnove rodne kuće bana Jelačića

Objavljeno

-

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić i ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić potpisali su u utorak dokument o početku rekonstrukcije unutrašnjosti rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

,Oni su u sjedištu HNV-a u Subotici potpisali Sporazum o zajedničkom provođenju postupka javne nabave za obnovu zdanja koje u listopadu prošle godine dodijeljeno hrvatskoj zajednici na korištenje.

Novac u iznosu od 100.000 eura za obnovu unutrašnjosti objekta osigurala je Vlada Srbije a radovima koji bi trebali početi za mjesec dana, a okončati se do kraja godine, upravljat će u ime HNV-a novosadski Zavod za zaštitu spomenika kulture.

„Vjerujemo da će ova kuća biti poveznica srpskog i hrvatskog naroda i da će Petrovaradin postati most koji će našu prošlost preslikati na našu zajedničku budućnost“, rekla je predsjednica HNV-a, istaknuvši kako je cijeli projekt obnove moguć zahvaljujući spremnosti srbijanske vlade da pruži potrebna sredstva za otkup i obnovu kuće, kao i Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine.

„Jedna od ključnih povijesnih osoba i za hrvatski i za srpski narod je ban Josip Jelačić. Njegova rodna kuća, koja je dio kulturno-povijesne cjeline Petrovaradinska tvrđa, jedna je od najljepših kuća koju imamo na teritoriju Novog Sada i Petrovaradina“, izjavio je ravnatelj Zavoda Siniša Jokić.

Osamnaest godina nakon pokretanja inicijative, rodnu kuću bana Jelačića srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dao je, u nazočnosti hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, u listopadu 2020. na korištenje hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Poslije preuređenja prostora, zdanje bi trebalo postati središte okupljanja petrovaradinskih i novosadskih Hrvata, sjedište Zaklade „Spomen dom bana Jelačića“ i istoimene udruge, uredski prostor HNV-a i Generalnog konzulata RH.

Vlade Srbije je za otkup dijela kuće izdvojila 600.000 eura, a novac za projektnu dokumentaciju i uređenje osigurali Grad Novi Sad i Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine.

Rodna kuća bana Jelačića nalazi se u središtu Petrovaradina, pokraj Novoga Sada.

Na povijesno značenje objekta, izgrađenog 1745., upućuje spomen-ploča obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja 200-te obljetnice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana.

Petrovaradin je drevni, vojni grad koji je bio važna točka otpora Austrougarske od prodora turske vojske u 17. stoljeću, kada se ovdje naseljavaju Hrvati.

Početkom 19. stoljeća Hrvati su činili više od devedeset posto ukupnog stanovništva, no danas čine tek nepunu desetinu cjelokupnoga gradića. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas