Connect with us

‘Petrovdan’ – Sveti Petar Apostol: Od priprostoga galilejskog ribara do stijene na kojoj je Crkva sazdana

Objavljeno

-

[quote]Od priprostoga galilejskog ribara do stijene na kojoj je Crkva sazdana – što je sve trebao učiniti sv. Petar da prevali taj put? Zašto je Isus baš njega izabrao za prvoga poglavara Crkve, za prvoga papu? Zašto je upravo sv. Petru dao “ključeve kraljevstva nebeskoga” (znak po kojem će ga se kasnije lako prepoznavati na brojnim umjetničkim prikazima)?[/quote]

[dropcap]P[/dropcap]ovršnom čitatelju Svetoga pisma teško će biti pronaći taj odgovor. Istina, Petar se tu spominje kao jedan od onih koji je s Kristom u prisnijim odnosima – ali zar nije Ivan taj kojega se naziva “najmilijim Isusovim učenikom”? Teško da je i po učenosti i znanju Petar bio među prvima… Jer, možda je on bio kao i većina ribara uobičajeno bistar, žilav i strpljiv, ali se sigurno nije načitao puno knjiga! Osim toga, zar nije stalno Isusu pravio neke “probleme”? Triput ga se odrekao “prije nego je pijetao zapjevao”, pravio se kao da ga ne poznaje kad su ga uhvatili… Pa onda, još prije toga, kad su na Maslinskoj gori došli uhititi Isusa, Petar se začas dohvatio mača i odsjekao uho sluzi velikoga židovskog svećenika, tako da mu je Isus morao uho “namještati”, a Petra opominjati da vrati mač u korice, “jer svi koji se mača hvataju od mača ginu”… Kao da Petar nije bio ni baš silno smjeran i pobožan? Pa opet, baš je on izabran za apostolskog prvaka! Zašto?

Bit će da je to bilo, ponajprije, upravo zbog tih njegovih slabosti! Zbog toga što je bio čovjek “od krvi i mesa”, spreman i silom na nepravdu uzvratiti, ponekad slab i grešan – ali iskren i predan u potpunom pokajanju, u uviđanju svoje grešnosti. I najveći u jednostavnosti onih “siromašnih duhom čije je kraljevstvo nebesko”! Jer, kad je Isus u Cezareji zapitao svoje učenike znaju li tko je on, onda je upravo iz Petra prvoga progovorila ta velika vjera koju nosi jednostavno i otvoreno ljudsko srce: “Ti si Krist – Pomazanik, Sin Boga Živoga!” I na te riječi Isus mu je odvratio: “Ti si Petar – Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati” (Mt 16,15-19).

I to se dokazalo – i u kasnijem Petrovu životu kad je nakon Isusova uzašašća pronosio Radosnu vijest širom Male Azije i u Rimu sve do svoje smrti, također na križu (ali naglavce, kako je sam tražio smatrajući se nedostojnim da umre na isti način kao Isus), ali i u nizu papa koji su ga slijedili i slijede na čelu Crkve sve do današnjih dana.

glas koncila

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari