Connect with us

BiH

PIC: Referendum u RS-u nelegalan, ali nema zabrane

Objavljeno

-

Veleposlanici zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) održali su u Sarajevu sastanak, na kojem su raspravljali o referendumu o Danu Republike Srpske.

Sastanak je trajao blizu tri sata, a usuglašen je tekst zajedničke izjave o aktualnom pitanju referenduma u Republici Srpskoj, piše N1.

Tekst prenosimo u cijelosti:

“Ustavom BiH nedvojbeno je utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obvezi da poštuju odluke institucija BiH.

U tom kontekstu, predloženi referendum u Republici Srpskoj, koji od birača u RS traži da se izjasne o pitanju o kome je već odlučio Ustavni sud BiH, je destabilizirajući i podiže političke tenzije, koje nekonstruktivno odvlače pozornost s veoma ozbiljnih ekonomskih i socijalnih izazova pred kojima se BiH nalazi.

Pozivamo vlasti Republike Srpske da ne održe referendum.

Iako referendum o entitetskim praznicima može potpadati pod nadležnost jednog entiteta, bilo koji referendum mora biti proveden na način koji je u skladu s Ustavom BiH, i ne može kršiti Opći okvirni sporazum za mir niti ustavni okvir BiH. Veleposlanici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) primili su k znanju uvjeravanja Vlade RS da je cilj referenduma da bude ”korak k provedbi odluke Ustavnog suda BiH”. Ali je Upravni odbor PIC-a također konstatirao da su predsjednik RS i Narodna skupština RS (NSRS)[1] više puta osporavali nadležnost državnih pravosudnih institucija u BiH. Takve izjave i potezi protivni su Općem okvirnom sporazumu za mir i vladavini prava i jednostavno su neprihvatljive.

U tom kontekstu, ističemo da nijedan referendum ne može promijeniti činjenicu da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće. Odluka Ustavnog suda BiH ostaje na snazi u potpunosti i mora se poštovati, u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir. Politički direktori Upravnog odbora PIC-a su više puta istaknuli, između ostalog i u srpnju 2016. i prosincu 2015. godine, ” da je Ustavni sud BiH sastavni dio Aneksa 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir, i da je ključan za njegovu provedbu.”

Upravni odbor PIC-a još jednom je potvrdio svoju podršku visokom predstavniku kao konačnom autoritetu za tumačenje civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir, u skladu s Aneksom 10. Sporazuma i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Upravni odbor PIC-a poziva institucije BiH da ovo pitanje riješe kroz ustanovljene zakonske procedure i postojeći ustavni okvir, te putem konstruktivnog dijaloga. U tom kontekstu, konstatiramo da su pred Ustavnim sudom BiH već u tijeku postupci koje su pokrenuli predstavnici državnih institucija s ciljem ocjenjivanja ustavnosti odluke NSRS o referendumu, kao i zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS koji je podnijela NSRS. Koliko je poznato Upravnom odboru PIC-a, predsjednik Ustavnog suda je nagovijestio da bi se sjednica Suda mogla održati prije referenduma.

PROČITAJTE I: Rusija ne podržava zajednički tekst PIC-a

Upravni odbor PIC-a nadalje poziva sve strane u BiH da se suzdrže od ishitrenih mjera i retorike koja vodi podjelama, koje samo produbljuju negativnu političku atmosferu. U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a žali zbog korištenja secesionističke retorike na svim stranama, i još jednom potvrđuje svoju neupitnu opredijeljenost za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta, bez prava na odcjepljenje.

Nećemo tolerirati bilo kakvo kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući, između ostalog, i pokušaje odcjepljenja. Neće biti prekrajanja geografske karte BiH.

Upravni odbor PIC-a će nastaviti pratiti ovo pitanje i dalji razvoj događaja.

Podsjetimo, Rusija se ne slaže sa zajedničkim tekstom PIC-a jer se, kako kaže ruski Veleposlanik Petar Ivancov, u dokumentu samo prijeti i osuđuje.

Rusija smatra, dodao je, da je rješenje dijalog. Ivancov je naglasio da nije njegovo da se kao veleposlanik miješa u odluke Ustavnog suda BiH, javlja Fena.

”Mislim da bi ovaj Sud trebao imati malo više osjećaja kada je u pitanju cjelokupna situacija, a ne samo u pogledu važećih zakona”, kazao je Ivancov. Podcrtao je da na sastanku nije bilo govora o Bonskim ovlastima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari