Connect with us

Nebuloze

‘Picasso u Bosni i Hercegovini’

Objavljeno

-

Umjetnička slika slavnoga Pabla Picassa koje je u godinama u posjedu Narodne biblioteke u mjestu Kozarskoj Dubici na sjeveru BiH, original je koji je poznati slikar načinio 1964. godine, objavio je Press Republike Srpske.

Pozivajući se na navode povjesničarke umjetnosti Danke Damjanović koja je na zahtjev Narodne bibiloteke načinila ekspertizu, radi se o Picassovu originalu kojega je on darovao narodnom heroju iz bivše Jugoslavije Bošku Šiljegoviću, a koji je svoju bogatu ostavštinu darovao vlastima u Kozarskoj Dubici. Vlasti u ovome gradu slučajno su u siječnju otkrili da se radi o vrijednome djelu.

vcvc_02.jpg.655x300_q85_crop_upscale
Radi se o djelu koje spada u ‘nultu’ kategoriju, za koju se ne može uraditi procjena u novcu. Međutim, nema sumnje da je riječ o originalu, s obzirom da mi je kroz ruke prošlo mnogo Picassovih djela, objasnila je povjesničarka Damjanović.

Povjesničarka je kazala kako se radi o djelu Glava muškarca odnosno Picassovu autoportretu te navela da je Picassovo djelo nastalo mjesec dana prije Kongresa Komunističke partije u Parizu, koji je održan od 14. do 17. svibnja 1964. godine.

Tada je, po njezinim tvrdnjama, slavni slika, koji je i sam bio član komunističke partije za predstavnike svih izaslanstava napravio po jedan svoj autoportret. Upravo je izaslanstvo Jugoslavije na tome zasjedanju predvodio narodni heroj Boško Šiljegović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari