Pratite nas

BiH

Picula: Daytonski sporazum je zaustavio rat, ali nije dobar za izgradnju moderne višenacionalne države

Objavljeno

na

Sudionici Međunarodne konferencije BiH između Daytona i Bruxellesa, koja je počela u subotu u Mostaru u organizaciji Paneuropske unije, na kojoj sudjeluju i hrvatski eurozastupnici Tonino Picula i Dubravka Šuica, pozvali su na ubrzanje europskog puta zemlje i promjenu Daytonskog sporazuma koji je tome procesu postao zapreka.

[ad id=”68099″]

Zastupnik Picula ocijenio je da Daytonski sporazum, čiji je Ustav sastavni dio, često zemlju dovodi u ‘shizofrenu situaciju’. “Daytonski sporazum je odličan dokument koji je zaustavio rat, ali nije dobar za izgradnju moderne višenacionalne države”, ocijenio je Picula i dodao kako se u sklopu približavanja Europskoj uniji trebaju tražiti nova rješenja za tu zemlju.

On nije izrazio pretjerani optimizam da će novi pristup Europske unije prema BiH s naglaskom na socijalne i ekonomske reforme dati rezultata, opetujući da je problem zemlje vezan za njezinu ustavnu strukturu.

Predsjednik Međunarodne panuropske unije Alain Terrenoire ocijenio je da BiH s Daytonskim sporazumom neće imati puno šansi za približivanje Europskoj uniji te da zemlji treba prava vlada i parlament kakve imaju moderne demokracije.

“Europa mora nastaviti s pomoći BiH da okrene leđa Daytonu i da uđe na pravi put koji će je dovesti bliže Europskoj uniji”, istaknuo je Terrenoire.

Europarlamentarka Dubravka Šuica izjavila je novinarima da se BiH dugo godina nalazi u statusu quo dodajući da se procesi u toj zemlji, ali i EU moraju pomaknuti s mrtve točke.

“Nema alternative euroatlantskom putu. Stalno se govori da je Europska unija umorna od proširenja. U tu priča ne vjerujem jer je BiH uvijek bila u srcu Europe i ona takva treba postati i politički”, rekla je zastupnica Šuica.

Prvi poslijeratni predsjedavajući Vijeća ministara BiH i potpredsjednik Paneuropske unije BiH Hasan Muratović ocijenio je da je BiH jako daleko od Bruxellesa, a da od Daytona ne može pobjeći.

On je također izrazio sumnju u novi pristup EU prema BiH. “Sve dok se ne riješe ključni politički problemi, ne mogu se riješiti ključni ekonomski problemi”, istaknuo je Muratović.

Na kraju Međunarodne konferencije BiH između Europske unije i Daytona sudionici će prihvatiti završni tekst deklaracije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zdenko Ćosić: Obilježavamo blagdan svete Kate, a ne Dan državnosti BiH

Objavljeno

na

Objavio

Županije Zapadnohercegovačka (ŽZH) neradnim danom proglasila je 25. studenoga, a po riječima predsjednika županijske vlade Zdenka Ćosića, to nije zbog Dana državnosti BiH već zbog blagdana svete Kate.

”Mi smo donijeli odluku o proglašenju neradnog dana u Županij Zapadnohercegovačkoj jer je taj dan blagdan svete Kate koji se obilježava u nekoliko mjesta u našoj županiji”, kazao je Ćosić, navodeći kako po zakonu 25. studenog nije neradni dan.

Dodao je kako vlasti ŽZH nisu planirale nikakav program kojim bi se obilježio Dan državnosti BiH. ”To je političko pitanje oko kojeg nema konsenzusa i u našoj županiji se taj dan neće obilježavati.

Paradoksalno je da oni koji slave Dan državnosti sami negiraju temelje ZAVNOBiH-a”, dodao je Ćosić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Županijske vlasti u Tuzli protiv smještaja migranata

Objavljeno

na

Objavio

Županijske vlasti u Tuzli odbile su u četvrtak dati suglasnost za smještaj migranata na području ove županije, dok su žitelji većinskih hrvatskih mjesnih zajednica kod Tuzle prosvjedovali zbog najave državnih vlasti da novi kamp za migrante preko zime smjesti upravo u njihovo susjedstvo.

Kako su izvijestili iz Skupštine Tuzlanske županije, zastupnici su jednoglasno na današnjoj hitnoj sjednici odbili prijedloge da se vojarna u mjestu Ljubače i prostorije rudnika u mjestu Bukinju pretvore u objekte za smještaj migranata.

Pojašnjeno je kako zastupnici ne prihvaćaju niti jedan prijedlog koji nije usuglašen s lokalnom zajednicom, gradonačelnicima, načelnicima i Vladom Tuzlanske županije oko smještaja migranata u ovoj županiji.

Stanovnici nekoliko tuzlanskih mjesnih zajednica prosvjedovali su u četvrtak zbog najave da bi se migranti mogli smjestiti na području ove županije.

Lokalni hrvatski dužnosnici u Tuzli i Živinicama usprotivili su se nedavno najavama predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da bi se novi centar za migrante tijekom zime mogao otvoriti u mjestu Ljubačama kod Tuzle. Pozvali su vlasti na državnoj razini da promjene odluku o lokaciji za smještaj migrantskih centara, te da budu izvan naseljenih mjesta.(Hina)

 

Zaoštrava se situacija u Tuzli: Nećete u hrvatsko selo smjestiti migrante

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari