Connect with us

Picula: Europska budućnost BiH je taoc dejtonskog sporazuma

Objavljeno

-

– Mislim, da u ovom trenutku dejtonski poredak u BiH, na neki način u poziciji taoca drži europsku budućnost Bosne i Hercegovine, a to nekima dobro dođe jer upravo na tom plodnom tlu dejtonskih odnosa političke elite, ako ih tako možemo nazvati, čelnici najutjecajnijih političkih stranaka, vide za sebe priliku – kazao je on.SARAJEVO – Zastupnik u Europskom parlamentu iz Hrvatske Tonino Picula ocijenio je u intervjuu za BH Radio da dejtonski poredak na izvjestan način drži kao taoca europsku budućnost BiH.

Bivši hrvatski šef diplomacije, koji je nedavno imenovan za potpredsjednika Delegacije Europskog parlamenta za odnose sa Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom, Kosovom i Albanijom, u intervjuu za emisiju „Danas“ Radija Bosne i Hercegovine ocijenio je da je, što se tiče vanjskopolitičkih odnosa, BiH u povoljnijem položaju nego prije 15-20 godina jer su njeni susjedi na dobrom putu za članstvo u Europskoj uniji – Hrvatska je već ušla, a Crna Gora i Srbija su na dobrom putu.

Međutim, Bosna i Hercegovina ima zastoj u unutrašnjim odnosima.

– Mislim, da u ovom trenutku dejtonski poredak u BiH, na neki način u poziciji taoca drži europsku budućnost Bosne i Hercegovine, a to nekima dobro dođe jer upravo na tom plodnom tlu dejtonskih odnosa političke elite, ako ih tako možemo nazvati, čelnici najutjecajnijih političkih stranaka, vide za sebe priliku – kazao je on.

Ovaj status quo ne odgovara građanima, ali odgovara njima, naglasio je Tonino Picula.

Na pitanje da li Hrvatska ima neku viziju ili plan da podržite europski put Bosne i Hercegovine uprkos sadašnjim političkim blokadama, odgovorio je da je mnogo razloga zašto on i njegove kolege moraju i mogu podržati europski put Bosne i Hercegovine.

– Zagreb je nakon 1. srpnja došao u poziciju da sudjeluje u artikuliranju europske politike spram cijelog niza susjeda Europske unije pa tako i prema Bosni i Hercegovini za koju je Hrvatska izrazito zainteresirana. Nastojim biti realist, vidim probleme i nastojat ću ih na temelju onoga što sam prošao kao političar i onoga što emocionalno osjećam prema susjedima, pogotovo BiH da pomognem – kazao je Picula.

Još je naglasio da u ovom periodu puno više pritisaka za proširenje Europske unije ima izvan, nego i iz same Europske unije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari