Connect with us

BiH

Picula: Europska unija mora se snažnije posvetiti zapadnome Balkanu i Bosni i Hercegovini

Objavljeno

-

Hrvatski zastupnik socijalista u Europskom parlamentu Tonino Picula odbacio je u srijedu tvrdnje kako se Hrvatska miješa u unutarnje stvari BiH, navodeći da se radi o obvezama iz Daytona te je izrazio očekivanja da će se EU još snažnije angažirati u toj zemlji i na zapadnome Balkanu.

U intervju za portal Dnevnik iz Mostara, Picula je rekao je kako se Hrvatskoj gotovo svakodnevno imputira miješanje u unutarnja pitanja BiH i pritom je podsjetio kako je Hrvatska potpisnica Daytona i ima legalnu obvezu brinuti se o provedbi toga sporazuma.

“Nažalost, često svjedočimo kako pojedine političke strukture u BiH koriste Hrvatsku za ostvarivanje plitkih političkih efekata i skretanja pozornosti s vlastitih problema”, rekao je hrvatski europarlamentarac. Dodao je međutim kako hrvatske institucije i dužnosnici moraju zadržati ‘odmjerenost’ u komuniciranju s BiH.

“Hrvatska treba u svom odnosu prema BiH zadržati pozitivan interes uz političku odmjerenost, vodeći računa da promovira ono što BiH potiče na njenom europskom putu”, dodao je.

Po njegovim riječima, Europska unija mora se snažnije posvetiti zapadnome Balkanu i Bosni i Hercegovini.

“Kao koordinator Socijalista i demokrata za vanjsku politiku u Europskom parlamentu, kontinuirano ukazujem na potrebu da se Unija i njezina vanjska politika prvenstveno moraju afirmirati u njezinom najbližem susjedstvu”, pojasnio je.

Dodao je kako je Europska unija mobilizirala financijsku potporu u iznosu od 3,3 milijardi eura.

Hrvatski europarlamentarac izrazio je očekivanje i da će se domaći političari dogovoriti o izmjenama Izbornoga zakona što je važno za nastavak puta BiH prema Europskoj uniji, a čime bi se zadovoljila pojedinačna i kolektivna prava.

Po njegovim riječima, to podrazumijeva promjenu Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Očito je kako dosadašnja rješenja iz Daytonskog sporazuma ne omogućavaju napredak zemlje, no međunarodna zajednica neće podržati nijedno rješenje koje odstupa od načela jedinstvene Bosne i Hercegovine”, istaknuo je Tonino Picula.

RH ima međunarodnu obvezu zaštite Daytonskog sporazuma i ustavnu obvezu zaštite hrvatskog naroda

Izetbegović: Teško do izmjena izbornog zakona, Hrvatska se ne treba miješati

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari