Pratite nas

BiH

Picula: Izlaz je u federalizmu, ovakva BiH je dotrajala!

Objavljeno

na

Tonino Picula, predsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, u intervjuu za Dnevni list govori o novom pristupu, nužnosti ustavnih reformi, nadi u bolje sutra za bh. građane. Izrazio je zabrinutost zbog pasivnosti bh. političkih elita, navodeći potrebu da se riješe iluzija i počnu raditi posao zbog kojeg su izabrani.

[ad id=”68099″]

Isto tako, ponovio je kako osobno nije toliko optimističan oko uspjeha novoga pristupa, koji je pokušaj da se preskoče opterećenja koja se u BiH ne mogu riješiti zbog nesloge domaće politike, ali će i on ostati politika kratkog daha ako rješavamo velike socijalne i ekonomske probleme, a ne i matični problem: dotrajali ustavnopravni okvir. Smatra kako je jedina održiva opcija za BiH europska budućnost i ona je moguća, ali uz stvarno i ozbiljno provođenje reformi, a ne da članstvo u EU bude samo sebi svrha.

Sudjelujući u raspravi na konferenciji Paneuropske unije BiH “BiH između Daytona i Bruxellesa: Od Daytonskog sporazuma do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, kazali ste kako niste optimistični glede novog pristupa Unije BiH. Zbog čega?

Očekivanja BiH od Bruxellesa su velika, ruka je pružena i novi pristup je tu. No, nisam siguran da je u posljednjih godinu dana, koliko je prošlo od izbora, zauzvrat na putu od BiH prema Bruxellesu otišlo puno dobrih vijesti. Nisu svi u EU istog mišljenja što se tiče ovog novog pristupa, međutim, različite političko-gospodarske okolnosti izvršile su dovoljan pritisak na one koji o tome odlučuju u Bruxellesu da pokušaju kreirati pristup koji bi, po njima, odgovarao europskim ambicijama BiH. Osobno nisam toliko optimističan te smatram kako je  novi pristup pokušaj da se preskoče opterećenja koja se u BiH ne mogu riješiti zbog nesloge domaće politike, ali će i on ostati politika kratkog daha ako rješavamo velike socijalne i ekonomske probleme, a ne i matični problem: dotrajali ustavnopravni okvir.

Ako gledamo samo stranu EU-a, što se nije, a trebalo je već učiniti kada je u pitanju pomoć “bolesnoj zemlji” BiH na putu da postane dio “europske obitelji”?

Sva tijela vlasti nisu uspostavljena na onaj način na koji su građani očekivali  niti su neki krupni reformski zahvati poduzeti. Ne treba iz vida ispustiti i povremene otpore nekim europskim rješenjima, kao ni visok stupanj ovisnosti BiH o vanjskim izvorima financiranja i međunarodnim financijskim institucijama. Suodgovornost za stanje u BiH jednim dijelom snosi međunarodna zajednica, međutim u toj činjenici ne treba tražiti preveliki alibi za sve ono što domaća vlast može napraviti, a još uvijek nije napravila. Osobno bih volio vidjeti da buduće uređenje Bosne i Hercegovine bude konsensualno dogovoreno u samoj BiH, a ne kao posljedica izvanjskih pritisaka ili nekih okolnosti koje se ne mogu kontrolirati unutar zemlje.

Na istoj konferenciji kazali ste: “Isto tako u BiH se stanje teško mijenja. Ne treba se zavaravati, promjene Daytona ugrožavaju pozicije političara”. Znači li to da smatrate kako trenutačna garnitura političara i u vlasti i u oporbi ne može doživjeti naglu europeizaciju i “upiti nove paradigme”?

Trenutačno je u BiH građanin ugrožen i kao student i kao poduzetnik i kao radnik te političari na svim razinama imaju još puno posla da poratnu BiH popravljaju i prilagođavaju, ne oslanjajući se isključivo na vanjske poticaje. Činjenica je da politiku u BiH kroji više-manje ista skupina ljudi koji su jako uspješni u partikularnom interpretiranju Daytona i održavanju svog položaja.  Njihova pasivnost zabrinjava zbog čega bih volio da se riješe iluzija i traže rješenja kako bi dobrih vijesti iz BiH bilo puno više.

I dok Unija počiva na načelima četiri slobode, otvorenog društva i življenja alteriteta, trans-nacionalizacija i integracija, djeljivog ili prenesenog suvereniteta, odnosno metodama upravljanja etničkim razlikama, poštujući načela supsidijarnosti, regionalizacije, federalizacije i višerazinskog upravljanja, u BiH su jedna konstanta od Daytona do danas beznađe, jad, siromaštvo, kriminal, korupcija i nepotizam. Je li iluzorno očekivati bilo kakve pozitivne promjene u našem društvu, da ne govorimo o pristupu Uniji, koji se čini svjetlosnim godinama udaljen?

Demokratizacija političkog sustava, uz borbu protiv korupcije, ostaje apsolutni prioritet. Vrijeme je  da se u obzir uzme načelo federalizma, koje je uostalom, već dio dotrajalog Daytonskog sporazuma, ali nije u potpunosti zaživjelo. Utoliko manje shvaćam i prihvaćam opiranja provedbi tog načela. Potrebno je najprije stvoriti jedan stabilan sustav koji će državi omogućiti da iskoristi svoj potencijal te se na taj način ujedno i približiti članstvu u EU. Jedina održiva opcija za Bosnu i Hercegovinu je europska budućnost i ona je moguća, ali uz stvarno i ozbiljno provođenje reformi, a ne da članstvo u EU bude samo sebi svrha.

Postoji li izlaz iz trenutačnog crnila i beznađa, ili nam je svima pakirati kofere i “trbuhom za kruhom” diljem svijeta?

Kao predsjednik izaslanstva Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu konstantno ističem važnost poticanja europskog puta BiH, no prije toga najprije mora ići pokretanje teških, ali nužnih reformi s kojima smo mi u Hrvatskoj jako dobro upoznati. Na žalost, još uvijek ne postoji koherentna i jasno definirana nacionalna politika. Čelnici BiH moraju se ne samo na papiru nego i u praksi, obvezati na potrebne institucionalne, ekonomske i socijalne reforme, biti transparentni u procesu njihovog planiranja i provedbi, a brzina i kvaliteta obavljanja tih reformi odredit će ujedno i vrijeme ulaska BiH u Europsku uniju. Svijetla na kraju tunela ima, ali posao kopanja tunela do kraja je velikim dijelom na vama samima. Moja podrška na tom putu ostaje neupitna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zdenko Ćosić: Obilježavamo blagdan svete Kate, a ne Dan državnosti BiH

Objavljeno

na

Objavio

Županije Zapadnohercegovačka (ŽZH) neradnim danom proglasila je 25. studenoga, a po riječima predsjednika županijske vlade Zdenka Ćosića, to nije zbog Dana državnosti BiH već zbog blagdana svete Kate.

”Mi smo donijeli odluku o proglašenju neradnog dana u Županij Zapadnohercegovačkoj jer je taj dan blagdan svete Kate koji se obilježava u nekoliko mjesta u našoj županiji”, kazao je Ćosić, navodeći kako po zakonu 25. studenog nije neradni dan.

Dodao je kako vlasti ŽZH nisu planirale nikakav program kojim bi se obilježio Dan državnosti BiH. ”To je političko pitanje oko kojeg nema konsenzusa i u našoj županiji se taj dan neće obilježavati.

Paradoksalno je da oni koji slave Dan državnosti sami negiraju temelje ZAVNOBiH-a”, dodao je Ćosić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Županijske vlasti u Tuzli protiv smještaja migranata

Objavljeno

na

Objavio

Županijske vlasti u Tuzli odbile su u četvrtak dati suglasnost za smještaj migranata na području ove županije, dok su žitelji većinskih hrvatskih mjesnih zajednica kod Tuzle prosvjedovali zbog najave državnih vlasti da novi kamp za migrante preko zime smjesti upravo u njihovo susjedstvo.

Kako su izvijestili iz Skupštine Tuzlanske županije, zastupnici su jednoglasno na današnjoj hitnoj sjednici odbili prijedloge da se vojarna u mjestu Ljubače i prostorije rudnika u mjestu Bukinju pretvore u objekte za smještaj migranata.

Pojašnjeno je kako zastupnici ne prihvaćaju niti jedan prijedlog koji nije usuglašen s lokalnom zajednicom, gradonačelnicima, načelnicima i Vladom Tuzlanske županije oko smještaja migranata u ovoj županiji.

Stanovnici nekoliko tuzlanskih mjesnih zajednica prosvjedovali su u četvrtak zbog najave da bi se migranti mogli smjestiti na području ove županije.

Lokalni hrvatski dužnosnici u Tuzli i Živinicama usprotivili su se nedavno najavama predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da bi se novi centar za migrante tijekom zime mogao otvoriti u mjestu Ljubačama kod Tuzle. Pozvali su vlasti na državnoj razini da promjene odluku o lokaciji za smještaj migrantskih centara, te da budu izvan naseljenih mjesta.(Hina)

 

Zaoštrava se situacija u Tuzli: Nećete u hrvatsko selo smjestiti migrante

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari