Pratite nas

BiH

Picula ministrici Italije postavio pitanje oko bh. problema

Objavljeno

na

Ministrica Mogherini je izrazila nadu da će postizborni proces omogućiti potrebne refrome koje će prvobitno služiti građanima
Bilateral meeting Mogherini - Shimon Peres

Federica Mogherini

Član Europskog parlamenta Tonino Picula postavio je pitanje o Bosni i Hercegovini Federici Mogherini, talijanskoj ministrici vanjskih poslova i budućoj visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku na jučerašnjem sastanku.

 Picula je izrazio žaljenje zbog nepromijenje situacije u Bosni i Hercegovini uzrokovane unutarnjim nesuglasicama, navodi se na stranici European Western Balkans.

– Srećom, Bosna i Hercegovina ne predstavlja onu vrstu problema kao Ukrajina/Rusija, ali je i dalje važan test za primjenu zajedničke europke vanjske i sigurnosne politike – naglasio je Picula.

Picula je pitao Mogherini o tome šta misli kakva je perspektiva Bosne i Hercegovine nakon nadolazećih izbora u listopadu zbog mnogih neuspjeha, “mislim na neuspjeh da se implementira presuda Sejdić-Finci, izmjena izbornih zakona i drugi problemi”.

Mogherini je izrazila nadu da će postizborni proces omogućiti potrebne refrome koje će prvobitno služiti građanima.

Ona je istaknula da je kao talijanska ministrica vanjskih poslova redovito komunicirala s vlastima u Sarajevu i obećala je da će se posvetiti rješavanju ovog problema u budućnosti za vrijeme obavljanja funkcije Visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Picula je podržao njen stav i posvećenost da potraži rješenje koristeći politički, a ne isključivo akademski pristup i zbog činjenica da je u svom planu rada na posebno mjesto stavila proširenje Europske Unije.  Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Potvrđena optužnica protiv Hamdije Abdića Tigra zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Hamdije Abdića Tigra, zbog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, potvrdio je za Klix.ba Džemal Jodanović iz ureda za odnose s javnošću ovog suda.

Optužnica je podignuta i protiv Dede Karabegovića, Jasmira Topala, Ramiza Bajramovića, Envera Keranovića, Indijana Alibegovića i Ramiza Ružnića zbog osnovane sumnje da su ubili generala Šantića.

Jodanović je rekao da je Županijski sud ovu optužnicu potvrdio jučer. Abdić je nekadašnji komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, ali i aktualni zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Po naredbi Tužiteljstva USŽ, Abdića i ostale su zbog ovog predmeta krajem 2017. uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP). No Županijski sud u Bihaću odbijao je prijedloge Tužiteljstva USŽ za određivanje pritvora uhićenima.

Oni su sada optuženi da su umiješani u ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića koje se dogodilo u noći 8. na 9. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag.

 

Već se 23 godine čeka na istinu o ubojstvu Vlade Šantića

 

 

 

Jagoda Šantić: Ništa ne vjerujem institucijama, ne očekujem da će doći do istine

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Karamatić: Sarajevo se kune u BiH, a zdušno radi na formiranju Hrvatske republike Herceg-Bosne

Objavljeno

na

Objavio

U zadnjem izdanju emisije “1 na 1” banjalučke Alternativne televizije  Marin Marinković razgovarao je s Mariom Karamatićem.

“Blokada izbora Vijeća ministara odgovara isključivo političkom Sarajevu. Sarajevo se kune u BiH, međutim zdušno radi na formiranju Hrvatske republike Herceg-Bosne i osamostaljivanju Republike Srpske,” kaže Mario Karamatić, predsjednik HSS BiH.

Karamatić kaže da Bošnjaci u Sarajevu stalno pokušavaju stvoriti neku genezu krize, da se prikažu kao žrtve.

“Pogledajte šta rade u posljednje dvije-tri godine, problematizirali su gradnju Pelješkog mosta, pokretali reviziju tužbe protiv Srbije i, evo i cirkus koji su napravili sa obilježavanjem Dana Republike Srpske.

Dakle, oni glume žrtve, ali odnosi u svijetu su se malo promjenili i ta priča im prolazi sve manje i manje,” rekao je Karamatić.

On ističe da blokada formiranja vlasti u BiH može potrajati u nedogled, jer jednostavno nema zakonske osnove po kojoj bi se popunio Dom naroda, u ovakvom odnosu snaga i sa ovakvim Izbornim zakonom.

“Funkcionalna u Bosni i Hercegovini ostaje Republika Srpske, ostaje Brčko distrikt, i ostaju županije. Federacija BiH ida pomalo prema tome da umre u agoniji, država BiH također. Nakon što to dvoje kokne u agoniji mi ostali trebamo vidjeti što i kako dalje,” rekao je Karamtić.

Osvrnuvši se na izbor Željka Komšića, kao predstavnika Hrvatskog naroda u Predsjedništvo BiH, Karamatić kaže da mu je drago što se to ponovo dogodilo, jer je nakon ovog svima postalo jasno što se događa u BiH.

“Jasno je da Bošnjaci nameću čovjeka koji nema nikakv legitimitet unutar hrvatskog biračkog korpusa za predstavnika tog naroda i to je danas jasno i našim prijateljima u svijetu,” kazao je Karamatić./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari