Pratite nas

Politika

Picula: Napadi kritičara zapravo su usmjereni na europske rezolucije i presude Ustavnog suda BiH

Objavljeno

na

SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula ocijenio je u utorak kako su napadi SPD-a BiH više usmjereni na europske rezolucije i presude Ustavnoga suda BiH nego na njega i njegove istupe zbog kojih ga je ta bosanskohercegovačka stranka optužila da podupire HDZ BiH oko izmjena Izbornoga zakona.

U izjavi za portal Dnevnik.ba iz Mostara Picula je rekao kako se ne želi uključivati u predizbornu kampanju u BiH čak i kada se radi o, kako je naveo, “tendencioznim političkim krivotvorinama”.

“Čini mi se da kritičari ionako više ciljaju na rezolucije Europskog parlamenta, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU/BIH kao i na odluku Ustavnog suda BiH nego na mene”, ocijenio je eurozastupnik Picula. Pritom je pojasnio kako ovi dokumenti europskih institucija i Ustavnog suda BiH predstavljaju “čvrste činjenice o lošem stanju u BiH, koje plitkim osporavanjima samo dobivaju na težini”.

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine zatražila je od kolega iz SDP-a Hrvatske da se ograde od stajališta njihova eurozastupnika Tonina Picule koji se tijekom prošlotjedna rasprave pred vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta založio za izbornu reformu u BiH koja bi uvažila i mogućnost da Hrvati, kao najmalobrojniji narod, izaberu svoje legitimne predstavnike u vlasti bez da im ih nameću drugi narodi.

SDP BiH je naveo kako Picula time iznosi “rasističke i uvredljive” stavove o Bosni i Hercegovini, te da zastupa stajališta dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Milan Bandić: Blatite najmoralniju ženu u hrvatskoj politici. Odakle takva drskost?

Objavljeno

na

Objavio

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je u petak da je smijenjenom ravnatelju Dječje bolnice Srebrnjak Bori Nogalu nudio da ode bez pompe ali da ju je on sam htio, dok je novinare prozvao da su se obrušili na istinu i stvarne razloge zbog kojih je morao otići.

Bandić je rekao na konferenciji za novinare da je Nogalu rekao da časno ode, ali odgovorio mu je da ne zna ništa drugo jer to radi (na mjestu ravnatelja) 23 godine.

Za bolnicu Srebrnjak, gradonačelnik je rekao da nije njegova ni Nogalova, već je to jedna od zdravstvenih institucija grada Zagreba o o kojoj brine gradonačelnik.

“Žalosno je, tužan sam da se vi obrušite o istinu i stvarne razloge zbog kojih je čovjek morao otići, služeći se lažima da mu netko priječi ulazak u bolnicu”, poručio je Bandić.

Nezadovoljan novinarskim pisanjem o tom slučaju usprkos tome što su mediji dobili sve materijale, Bandić je upitao novinare odakle im drskost.

“Odakle vam drskosti, pa Bog će vas kazniti, ne morate vjerovati, netko će vas kazniti, da budete glasnogovornici čovjeka koji je sam napravio nepodopštine i mora otići”, rekao je.

Gradonačelnik je također nazvao žalosnim i sramotnim što mediji blate, kako je rekao, najmoralniju ženu u hrvatskoj politici – profesoricu emeritus, potpredsjednicu Skupštine Anu Stavljević Rukavinu.

Predvidio je kako već u sljedećem članku vidi napise o tome kako će Bandić držati Srebrnjak, zemljište, rodjake, kuće, vile. No, on se time, kazao je, ne bavi te je najodgovorniji za funkcioniranje zdravlja građana i institucija u vlasništvu grada.

Za Nogala je rekao da je uživao njegovo povjerenje jer inače ne bi bio ravnatelj, zaključivši da nitko nije nezamjenjiv i da svatko sam sebe postavlja i smjenjuje. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Ministar Medved: Postavljanje plakata na ćirilici je nepotrebno

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ocijenio je u četvrtak da je kampanja SNV-a u sklopu koje su postavili plakate s imenima troje predsjedničkih kandidata i njihovim sloganima na ćirilici – nepotrebna te smatra da ne doprinosi boljem razumijevanju Hrvata i Srba.

“Ne bih to komentirao jer je vezano za samu kampanju. Po meni je to nepotrebno. Ne mogu prepoznati niti jedan konkretan oblik doprinosa, ali s obzirom da se radi o kampanji i sadržaju kampanje, pokušat ću se suzdržati od samih komentara”, kazao je Medved novinarima uoči sjednice Vlade u Krapini.

Srpsko narodno vijeće (SNV) u četvrtak je nastavilo s kampanjom “Da se bolje razumijemo”, pokrenutom prije dva mjeseca s ciljem skidanja stigme s ćirilice i srpskog jezika.

Kampanja je, navodi SNV, krenula povodom sjednice vukovarskog Gradskog vijeća o ravnopravnoj upotrebi hrvatskog i srpskog jezika te latinice i ćirilice u tom gradu koja usprkos Ustavu i Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina još uvijek nije provedena.

SNV je u četvrtak postavio plakate s imenima troje predsjedničkih kandidata koji po anketama imaju najveću podršku među biračima.

Na jumbo plakatima su napisana imena Kolinde Grabar Kitarović uz njen slogan “Predsjednica. Jer Hrvatska zna”, Zorana Milanovića “Normalno, predsjednik s karakterom” i Miroslava Škore “Sad il’ nikada” napisanima na ćirilici uz logo SNV-a i slogan kampanje “Da se bolje razumijemo”.

Medved je poručio da u kampanji treba biti vrlo oprezan kod istupa, u svakom pogledu.

“Kampanja je prilika gdje se natječu sami kandidati za dužnost predsjednika države i ne vidim nekakvu poveznicu takvog oblika postavljanja jumbo plakata sa samom kampanjom, ali volio bih da autor, odnosno inicijator bolje pojasni što zapravo želi postići”, kazao je ministar branitelja.

Ne vidi, kaže, kakve veze ima situacija Gradskog vijeća u Vukovaru sa Zagrebom ili Splitom ili Rijekom gdje se plakati postavljaju. “Ne vidim nikakvu poveznicu”, kazao je Medved, pozvavši autore pojašnjenje cilja tog čina.

Nije konkretno želio odgovoriti na pitanje ima li on osobno negativnu predodžbu o ćirilici, kratko rekavši: “Ne bih komentirao dalje”.

Medved je izrazio uvjerenje da neće doći do lančane reakcije štrajkova i da će Vlada riješiti i to pitanje.

“Ova Vlada ozbiljno pristupa rješavanju problemima koji su se nagomilali kroz dugi niz godina”, ustvrdio je. (Hina)

 

Ćirilici nije mjesto u Vukovaru – Ona u ovom slučaju nije obično pismo, nego sredstvo agresije

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari