Connect with us

Politika

Picula o Afganistanu: NATO će morati progutati gorku pilulu i shvatiti pogreške

Objavljeno

-

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula rekao je u utorak da će NATO savez morati “progutati gorku pilulu” i shvatiti svoje pogreške te dodao da je sada prioritet ublažiti patnju Afganistancima i Afganistankama nakon što je Kabul pao ruke talibana bez otpora afganistanskih snaga.

Talibani su u nedjelju preuzeli kontrolu nad afganistanskim glavnim gradom Kabulom nakon što su se strane snage povukle iz Afganistana, a afganistanska vojska razbježala.

“Dvadeset godina ulaganja zemalja članica NATO saveza u izgradnju institucija, obuku i opremanje afganistanskih obrambenih snaga u samo se nekoliko dana od talibanskog preuzimanja zemlje pokazalo potpuno neučinkovitim. Mnogi će morati odgovoriti na ozbiljna pitanja o tome kako i zašto se to dogodilo”, rekao je Picula, koordinator parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata za vanjsku politiku.

Istaknuo je da je sada najpotrebnije pomoći narodu Afganistana.

“Kao savez, morat ćemo progutati gorku pilulu i pokušati shvatiti što smo sve pogriješili. No, danas najviše pate Afganistanke i Afganistanci, oni su platili najveću cijenu tog neuspjeha. Naš prioritet mora biti smanjiti njihovu patnju, posebice evakuacijom onih u najvećoj opasnosti i humanitarnom pomoći za sve potrebite”, rekao je.

Dodao je da je “nužno posebno pratiti ponašanje talibana, posebno u sferi prava žena, sigurnosti manjina i borbi protiv međunarodnog terorizma”.

“Afganistan ne smije biti siguran za teroriste, a svako kršenje navedenih pravila mora dovesti do sankcija, diplomatske izolacije i rezanja bilo kakvih potencijalnih oblika pomoći za organizacije povezane s vlašću”, rekao je hrvatski eurozastupnik.

Najavio je da je zatražen hitan sastanak Odbora za vanjske poslove i Odbora za razvoj Europskog parlamenta sa šefom europske diplomacije Josepom Borrellom o pružanju humanitarne pomoći i evakuaciji afganistanskih partnera.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari