Pratite nas

Politika

Picula: Sve manje od tri eurozastupnika za SDP bit će neuspjeh

Objavljeno

na

Zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu Tonino Picula u subotu je, nakon sjednice Glavnog odbora stranke, izjavio da bi za SDP na idućim euroizborima sve ispod tri eurozastupnika, koliko su osvojili na prošlim izborima, bio neuspjeh.

“Bilo bi dobro da osvojimo tri mjesta. Po nekim procjenama PES-a za te izbore, oni će dobiti znatno manje nego na prošlim izborima zbog odlaska britanskih laburista. Te iste projekcije SDP-u predviđaju tri mandata u budućem sazivu. Moramo se konsolidirati i potvrditi te statistike koje ne rade protiv nas. Ispod tri zastupnika ne može se karakterizirati uspjehom, a tri i više svakako je uspjeh“, poručio je Picula.

“Odredili smo cilj da u najmanju ruku ponovimo rezultat izbora 2014. godine i podijelili zadatke lokalnim ograncima kako bismo definirali biračku potporu SDP-a na tim izborima. SDP će na tim izborima nastupiti samostalno. Iako su bitno drugačije i teže okolnosti nego 2014. godine isti rezultat nam je teže dohvatljiv cilj jer je socijaldemokracija u Europi u vrlo ozbiljno krizi, samo u četiri države članice EU imaju socijaldemokraciju na vlasti, samostalno ili u koaliciji“, kazao je Picula.

Izvijestio je da je na Glavnom odboru pročitana lista od 30-ak imena, na kojoj je i njegovo, i da će se s nje formirati lista od 12 imena za euroizbore. Potvrdio je da je na toj listi i Biljana Borzan, no, dodaje, konačnu listu će potvrditi Predsjedništvo i Glavni odbor početkom prosinca, uoči kongresa PES-a u Lisabonu.

Podbaci li SDP na euroizborima, Picula kaže da će za to biti odgovorni oni u lancu odlučivanja, pojasnivši da listu predlažu predsjedniku i Predsjedništvo, a Glavni odbor ima mogućnost korekcije. Dodao je i da „ne bi volio da SDP prije izbora za EP pobijedi samog sebe jer takvoj stranci onda ne treba politički konkurent“.

„Nadam se da će ovi izbori biti prilika da se stranka konsolidira, a za to je potrebno imati odgovorne ljude i interes stranke staviti ispred nekih drugih interesa. Nemamo puno vremena svi zajedno za pokazati tu vrstu hrabrosti i odgovornosti“, poručio je Picula, najavivši da će osobno dati što veći doprinos da stranka na izbore izađe što konsolidiranija.

Upitan treba li otići Davor Bernardić, odgovorio je da „o sudbini predsjednika ovisi i rezultat izbora za EP, ali i niz okolnosti koji mogu utjecati na tu odluku do tada“.

„Naravno, SDP itekako mora prevladati unutarnje političke prijepore kako bi konsolidirana stranka mogla ponuditi određene ciljeve i vrijednosti hrvatskim biračima. Ne treba ignorirati moment izlaznosti, jer Hrvatska ulazi u grupu zemalja koja ne uspijeva privući veći broj građana na te izbore, na dvojima dosadašnjima to je bilo oko 25 posto. To nije dobar rezultat s obzirom na značaj Europskog parlamenta i ulogu koju ima u kreiranju zakonodavstva koje se tiče i građana Hrvatske“, poručio je. „To ne znači da će izlaznost biti manja, štoviše, pribojavam se veće izlaznosti jer vidimo da su eurofobne, euroskeptične, ksenofobne i šovinističke stranke u Europi motivirane su da zabilježe uspjeh na tim izborima i da onda utječu na rad EP-a, točnije, da ga opstruiraju“, strahuje Picula.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

HDZ: Potpora Kolindi Grabar Kitarović za novi predsjednički mandat

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a dalo je u srijedu potporu kandidaturi Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu republike kao i prijedlogu da Dubravka Šuica bude kandidatkinja za članicu Europske komisije, dok je za novog političkog tajnika HDZ-a izabran Ante Sanader.

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković izjavio je da je nakon sjednice kako su potporu Kolindi Grabar Kiarović u njezinoj ponovnoj kandidaturi za predsjednicu Republike konsenzualno podržali svi članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te su iskazali želju da joj pomognu u osvajanju još jednog mandata na dužnosti predsjednice Republike.

Plenković je rekao i kako će odluku da oformi svoj stožer donijeti predsjednica Grabar Kitarović, a da je Ivan Anušić kao predsjednik županijske organizacije Osječko-baranjske županije pripravan uz potporu cijele stranke voditi njezin stožer.

“Druga odluka je da HDZ i sva njena tijela podrže prijedlog da Dubravka Šuica postane članica Europske komisije iz Republike Hrvatske s obzirom na njezino iskustvo. Tri puta je izbrana u Europski parlament, 2013. i 2014. te 2019. godine i sa političkim i stručnim iskustvom da bude kvalitetna predstavnica u EK Ursule von der Leyen “, naglasio je Plenković.

Za predsjednika splitsko-dalmatinske Županijske organizacije HDZ-a Antu Sanadera koji postaje novim političkim tajnikom stranke, rekao je kako ima dugogodišnje iskustvo. Bio je župan, potpredsjednik Hrvatskog sabora, a sa svojim dosadašnjim postignućima bitno će pridonijeti radu stranke i u kontekstu predstojećih izbornih izazova, ocijenio je Plenković.

Sanader: Dugogodišnja iskustva u radu u funkciji jačanja HDZ-a

Sanader je pak kazao kako mu je izuzetna čast što je izabran na funkciju političkog tajnika, zahvalio je Plenkoviću na kandidaturi, a Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću stranke na jednoglasnoj potpori.

“Sva svoja iskustva dugogodišnja u radu ću staviti u funkciju jačanja HDZ-a i pozicije i snage u hrvatskom društvu”, izjavio je.

Upitan je li Kuščević uteg vladi i budućoj predsjedničkog kampanji s ozbirom na istragu protiv njega, Plenković je odgovorio: “On je dao ostavku i na mjesto političkog tajnika i na mjesto ministra. HDZ kakvog ja vodim ide svojim putem”. (Hina)

 

Anušić: Nadam se da predsjednička kampanja neće biti prljava

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Anušić: Nadam se da predsjednička kampanja neće biti prljava

Objavljeno

na

Objavio

Ivan Anušić, član Predsjedništva HDZ-a izjavio je u srijedu uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a koje ga treba imenovati voditeljem izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, kako se nada da izborna kampanja neće biti prljava, a HDZ neće voditi prljavu kampanju.

Anušić, koji je i osječko-baranjski župan, novinarima je rekao kako je spreman preuzeti izborni stožer predsjednice Grabar-Kitarović za još jedan predsjednički mandat, naglasivši da neće voditi prljavu kampanju.

Ocijenio je da su sve izborne kampanje u Hrvatskoj, parlamentarne, predsjedničke i lokalne, u pravilu uvijek bile prljave, ali vrijeme je da se to promijeni.

“Zato i jesmo na tako niskoj razini, zato je tako nisko poštovanje ljudi prema politici i političarima. Vrijeme je da promijenimo tu naviku i da se kampanje počnu voditi argumentima, normalnim jezikom, bez spinova i aktivnosti koje dovode u pitanju kredibilitet, prije svega onoga tko nešto pokušava gurnuti u javnost”, rekao je Anušić.

Nije na novinarske upite, želio komentirati nedavno u medijima objavljenu navodnu predsjedničinu mail prepisku, rekavši kako o tome treba pitati nju samo.

Upitan je li objava ‘mailova’ predstavlja ugrozu nacionalne sigurnosti te strahuje li da će toga biti još, Anušić je rekao kako to ulazi u sferu službi koje bi se trebale time baviti.

“Službe bi se trebale baviti time da se određeni ljudi, na određenim pozicijama, s određenim sumnjama u njihov kredibilitet i rad, političko i drugo djelovanje, provjere prije nego uopće dobiju priliku da sudjeluju na tako visokoj razini političkog djelovanja”, naglasio je Anušić.

Brkić: HDZ nikada nije vodio prljavu kampanju

Uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a zamjenik predsjednika stranke MIlijan Brkić ocijenio je kako je Ivan Anušić pravo rješenje za voditelja izborne kampanje aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za još jedan mandat.

“Mislim da je to izvanredno rješenje, Anušić je čovjek koji itekako ima i političko iskustvo, organizacijsko iskustvo, (osječko-baranjski) župan je, prošao je već puno kampanja, pobjednik je u tim kampanjama, mislim da će odraditi dobar posao”, rekao je Brkić, koji je bio angažiran u prvoj kampanju Grabar Kitarović.

Svaki član HDZ-a će biti uključen u kampanju u onom području u kojem on može najviše dati, istaknuo je.

“Nadam se da će predsjednička kampanja biti korektna i da će svi kandidati ponuditi programe i projekte s ciljem boljitka hrvatskog naroda”, rekao je Brkić uoči sastanka u HDZ-u.

“HDZ je uvijek spreman za sve, ali nikad nije vodio prljavu kampanju”, istaknuo je Brkić. (Hina)

 

Milijan Brkić: Anušić je izvanredno rješenje za kampanju

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari