Pratite nas

Politika

Picula: Sve manje od tri eurozastupnika za SDP bit će neuspjeh

Objavljeno

na

Zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu Tonino Picula u subotu je, nakon sjednice Glavnog odbora stranke, izjavio da bi za SDP na idućim euroizborima sve ispod tri eurozastupnika, koliko su osvojili na prošlim izborima, bio neuspjeh.

“Bilo bi dobro da osvojimo tri mjesta. Po nekim procjenama PES-a za te izbore, oni će dobiti znatno manje nego na prošlim izborima zbog odlaska britanskih laburista. Te iste projekcije SDP-u predviđaju tri mandata u budućem sazivu. Moramo se konsolidirati i potvrditi te statistike koje ne rade protiv nas. Ispod tri zastupnika ne može se karakterizirati uspjehom, a tri i više svakako je uspjeh“, poručio je Picula.

“Odredili smo cilj da u najmanju ruku ponovimo rezultat izbora 2014. godine i podijelili zadatke lokalnim ograncima kako bismo definirali biračku potporu SDP-a na tim izborima. SDP će na tim izborima nastupiti samostalno. Iako su bitno drugačije i teže okolnosti nego 2014. godine isti rezultat nam je teže dohvatljiv cilj jer je socijaldemokracija u Europi u vrlo ozbiljno krizi, samo u četiri države članice EU imaju socijaldemokraciju na vlasti, samostalno ili u koaliciji“, kazao je Picula.

Izvijestio je da je na Glavnom odboru pročitana lista od 30-ak imena, na kojoj je i njegovo, i da će se s nje formirati lista od 12 imena za euroizbore. Potvrdio je da je na toj listi i Biljana Borzan, no, dodaje, konačnu listu će potvrditi Predsjedništvo i Glavni odbor početkom prosinca, uoči kongresa PES-a u Lisabonu.

Podbaci li SDP na euroizborima, Picula kaže da će za to biti odgovorni oni u lancu odlučivanja, pojasnivši da listu predlažu predsjedniku i Predsjedništvo, a Glavni odbor ima mogućnost korekcije. Dodao je i da „ne bi volio da SDP prije izbora za EP pobijedi samog sebe jer takvoj stranci onda ne treba politički konkurent“.

„Nadam se da će ovi izbori biti prilika da se stranka konsolidira, a za to je potrebno imati odgovorne ljude i interes stranke staviti ispred nekih drugih interesa. Nemamo puno vremena svi zajedno za pokazati tu vrstu hrabrosti i odgovornosti“, poručio je Picula, najavivši da će osobno dati što veći doprinos da stranka na izbore izađe što konsolidiranija.

Upitan treba li otići Davor Bernardić, odgovorio je da „o sudbini predsjednika ovisi i rezultat izbora za EP, ali i niz okolnosti koji mogu utjecati na tu odluku do tada“.

„Naravno, SDP itekako mora prevladati unutarnje političke prijepore kako bi konsolidirana stranka mogla ponuditi određene ciljeve i vrijednosti hrvatskim biračima. Ne treba ignorirati moment izlaznosti, jer Hrvatska ulazi u grupu zemalja koja ne uspijeva privući veći broj građana na te izbore, na dvojima dosadašnjima to je bilo oko 25 posto. To nije dobar rezultat s obzirom na značaj Europskog parlamenta i ulogu koju ima u kreiranju zakonodavstva koje se tiče i građana Hrvatske“, poručio je. „To ne znači da će izlaznost biti manja, štoviše, pribojavam se veće izlaznosti jer vidimo da su eurofobne, euroskeptične, ksenofobne i šovinističke stranke u Europi motivirane su da zabilježe uspjeh na tim izborima i da onda utječu na rad EP-a, točnije, da ga opstruiraju“, strahuje Picula.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

CRO Demoskop: Potpora Škori pala za dva posto, Kolakušiću se više nego udvostručila

Objavljeno

na

Objavio

Da su se predsjednički izbori održali početkom studenog aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osvojila bi 28,6 posto glasova birača. Potpora joj je pala nešto više od postotnog boda (29,8 posto u listopadu). Pokazalo je to istraživanje CRO Demoskop provedeno za RTL Danas.

Sličan pad bilježi i SDP-ov kandidat Zoran Milanović koji je sada na 24,3 posto (25,6 posto u listopadu). Gotovo dva i pol postotna boda manje ima Miroslav Škoro kojeg bi zaokružilo 16,7 posto ispitanika (19,1 posto u listopadu). Bivši sudac, sada europarlamentarac Mislav Kolakušić više je nego udvostručio potporu.

Prošlog je mjeseca imao nešto više od 6 posto potpore, a sada čak 14 posto (6,4 posto u listopadu). Po biračkom tijelu Kolakušićeva je potpora šarolika; bira ga 3 posto HDZ-ovaca, 6 posto SDP-ovaca, gotovo 15 posto Mostovih birača, ali i četvrtina birača Živog zida i Neovisnih za Hrvatsku.

Dejan Kovač, kojeg podupire HSLS, je na 2,6 posto, Dalija Orešković na 2,5 posto. Bivši član Živog zida Ivan Pernar je na 1,3 posto, dok je Ante Simonić, bivši HSS-ov potpredsjednik Vlade u mandatu Ivice Račana ispod jedan posto (0,8 posto). Ispod toga su Vlaho Orepić (0,7 posto), Ava Karabatić (0,5 posto), Dario Juričan (0,5 posto) i Katarina Peović (0,3 posto).

Ostalih je 1 posto, a unatoč velikom broju kandidata ima i neodlučnih, točnije 6,1 posto. U drugi krug, prema istraživanju, idu aktualna predsjednica i bivši SDP-ov premijer. Iako i dalje ne pretjerano uvjerljivo – u oba slučaja pobjeđuje HDZ-ova kandidatkinja.

Da se sada sučele Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović aktualnu bi predsjednicu zaokružilo 51,8 posto ispitanika (50,8 posto u listopadu), a Zorana Milanovića 44,5 posto (44,9 posto u listopadu).

Da se u drugom krugu nađu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro, pobijedila bi Grabar-Kitarović. Da se pak u drugom krugu nađu Miroslav Škoro i Zoran Milanović, tijesnu pobjedu bi odnio Škoro.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Bačić: Među onima koji vrijeđaju ima i poznatih HDZ-ovaca

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić osudio je u ponedjeljak “govor mržnje i verbalno nasilje” u komunikaciji dijela članova HDZ-a na zatvorenim grupama društvenih mreža, ističući kako će takvi biti sankcionirani, pa i oni koji su poznati široj hrvatskoj javnosti.

“Ima imena koja su poznata široj hrvatskoj javnosti. Za mene je to, kad sam vidio, bilo iznenađenje. Sada slijedi postupak pri Časnom sudu HDZ-a koji će jasno odgovoriti na takva podmetanja koja su štetila HDZ-u. Nećemo dozvoliti da takvi napisi i takve objave štete našoj kandidatkinji”, izjavio je Bačić za Dnevnik Nove TV.

Pozdravio je odluku Predsjedništva HDZ-a da se takvo ponašanje osudi te najave sankcije.

“Dobra je i uvijek dobrodošla odluka Predsjedništva HDZ-a da govor mržnje i verbalno nasilje ne mogu biti u najjačoj političkoj stranci u Hrvatskoj, u obitelji HDZ-a. Takvo verbalno nasilje ne može stanovati ni u hrvatskom društvu, stoga je dobro da takve članove koji prijete, koji vrijeđaju sankcioniramo i udaljimo iz HDZ-a. I stoga će ta odluka itekako dobro doći upravo u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović za njezin drugi mandat”, poručio je Bačić

Upitan znače li te sankcije isključenje iz stranke, odgovorio je kako je Predsjedništvo o tome raspravljalo i u petak, a danas i osnažilo svoju odluku kojom je zadužilo predsjednike županijskih i gradskih organizacija da članove “koji pišu takve grozne objave u svojim grupama” sankcioniraju sukladno stranačkom Statutu i Etičkom kodeksu.

Ne misli da bi neki od tih članova svojim otvorenim navijanjem za Miroslava Škoru mogli ugroziti HDZ-ovu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović.

“HDZ je prejak. Možda postoje takvi određeni simpatizeri, pa možda i neki i član HDZ-a, no takav način postupanja neće proći u HDZ-u i oni koji drže da su neki drugi kandidati bolji, otvorena su im širom vrata. Mjesto im nije u HDZ-u, stranka u potpunosti stoji iza naše kandidatkinje”, zaključio je Bačić. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari