Pratite nas

Politika

Picula: Sve manje od tri eurozastupnika za SDP bit će neuspjeh

Objavljeno

na

Zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu Tonino Picula u subotu je, nakon sjednice Glavnog odbora stranke, izjavio da bi za SDP na idućim euroizborima sve ispod tri eurozastupnika, koliko su osvojili na prošlim izborima, bio neuspjeh.

“Bilo bi dobro da osvojimo tri mjesta. Po nekim procjenama PES-a za te izbore, oni će dobiti znatno manje nego na prošlim izborima zbog odlaska britanskih laburista. Te iste projekcije SDP-u predviđaju tri mandata u budućem sazivu. Moramo se konsolidirati i potvrditi te statistike koje ne rade protiv nas. Ispod tri zastupnika ne može se karakterizirati uspjehom, a tri i više svakako je uspjeh“, poručio je Picula.

“Odredili smo cilj da u najmanju ruku ponovimo rezultat izbora 2014. godine i podijelili zadatke lokalnim ograncima kako bismo definirali biračku potporu SDP-a na tim izborima. SDP će na tim izborima nastupiti samostalno. Iako su bitno drugačije i teže okolnosti nego 2014. godine isti rezultat nam je teže dohvatljiv cilj jer je socijaldemokracija u Europi u vrlo ozbiljno krizi, samo u četiri države članice EU imaju socijaldemokraciju na vlasti, samostalno ili u koaliciji“, kazao je Picula.

Izvijestio je da je na Glavnom odboru pročitana lista od 30-ak imena, na kojoj je i njegovo, i da će se s nje formirati lista od 12 imena za euroizbore. Potvrdio je da je na toj listi i Biljana Borzan, no, dodaje, konačnu listu će potvrditi Predsjedništvo i Glavni odbor početkom prosinca, uoči kongresa PES-a u Lisabonu.

Podbaci li SDP na euroizborima, Picula kaže da će za to biti odgovorni oni u lancu odlučivanja, pojasnivši da listu predlažu predsjedniku i Predsjedništvo, a Glavni odbor ima mogućnost korekcije. Dodao je i da „ne bi volio da SDP prije izbora za EP pobijedi samog sebe jer takvoj stranci onda ne treba politički konkurent“.

„Nadam se da će ovi izbori biti prilika da se stranka konsolidira, a za to je potrebno imati odgovorne ljude i interes stranke staviti ispred nekih drugih interesa. Nemamo puno vremena svi zajedno za pokazati tu vrstu hrabrosti i odgovornosti“, poručio je Picula, najavivši da će osobno dati što veći doprinos da stranka na izbore izađe što konsolidiranija.

Upitan treba li otići Davor Bernardić, odgovorio je da „o sudbini predsjednika ovisi i rezultat izbora za EP, ali i niz okolnosti koji mogu utjecati na tu odluku do tada“.

„Naravno, SDP itekako mora prevladati unutarnje političke prijepore kako bi konsolidirana stranka mogla ponuditi određene ciljeve i vrijednosti hrvatskim biračima. Ne treba ignorirati moment izlaznosti, jer Hrvatska ulazi u grupu zemalja koja ne uspijeva privući veći broj građana na te izbore, na dvojima dosadašnjima to je bilo oko 25 posto. To nije dobar rezultat s obzirom na značaj Europskog parlamenta i ulogu koju ima u kreiranju zakonodavstva koje se tiče i građana Hrvatske“, poručio je. „To ne znači da će izlaznost biti manja, štoviše, pribojavam se veće izlaznosti jer vidimo da su eurofobne, euroskeptične, ksenofobne i šovinističke stranke u Europi motivirane su da zabilježe uspjeh na tim izborima i da onda utječu na rad EP-a, točnije, da ga opstruiraju“, strahuje Picula.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Andrej Plenković: HDZ-ov najsnažniji kadar je jedinstven

Objavljeno

na

Objavio

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u subotu u Jasenicama kako se na unutarstranačkim izborima u HDZ-u treba nadmetati idejama, programima i rezultatima te je ustvrdio da je HDZ-ov najsnažniji kadar jedinstven.

“HDZ odlikuje to što je demokratska stranka i na izborima koji slijede, svi koji žele sudjelovati, naravno da će to moći. Trebamo se nadmetati idejama, programima i vizijama, a neki od nas mogu pokazati određene rezultate”, odgovorio je Plenković u Jesenicama na pitanje novinara očekuje li potporu članova stranke iz Dalmacije na unutarstranačkim izborima.

Unutarstranački izbori trebaju biti “dodana vrijednost” za jačanje pred parlamentarne izbore

Istaknuo je kako očekuje da cijeli taj unutarstranački demokratski proces HDZ-u bude dodana vrijednost jačanja i snaženja za parlamentarne izbore.

“To je bit takvih političkih utakmica”, dodao je.

Rekao je i da je najsnažniji HDZ-ov kadar jedinstven.

“HDZ-ov najsnažniji kadar je jedinstven. To smo pokazali i 2016., iz nezavidne situacije, kad smo se skupili i dobili ponovno povjerenje. Mislim da je to jedini ispravan put kojim treba ići”, zaključio je Plenković.

Na putu prema Dalmaciji, gdje HDZ danas obilježava značajne obljetnice, Plenković se zaustavio u Jasenicama koje danas slave dan općine. Ondje je otvoren vjetropark “Jasenice I”, a potpisan je i ugovor za izgradnju novog vrtića.

Plenković će u Splitu sudjelovati na obilježavanju 30. godišnjice osnutka splitskog HDZ-a, potom odlazi u Imotski gdje će biti na svečanosti 30. godišnjice osnutka HDZ-a u Imotskoj krajini, a potom ide u Otočac gdje tamošnji HDZ također slavi 30. godišnjicu osnutka. (Hina)

Andrej Plenković: Nema ništa ‘lijevo’ u politici koju provodim

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Sve više HSS-ovaca želi da Beljak ode

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak obilježio je ovaj tjedan svojom izjavom na Twitteru u kojoj je naveo kako nije bilo dovoljno političkih ubojstava Udbe u vrijeme Jugoslavije.

Nedugo nakon toga više se puta “ispričao” i rekao da ne podržava ubojstva, no svejedno je naišao na žestoku osudu javnosti, kao i svojih političkih oponenata, pa i partnera iz SDP-a.

Osude nije nedostajalo ni u redovima njegove stranke, a najdalje u tome je otišao gradonačelnik Čazme Dinko Pirak koji je Beljaka otvoreno pozvao na ostavku zbog čega se postavlja pitanje kako će ova izjava utjecati na Beljakovu budućnost u vlastitoj stranci.

Kako bi to provjerili novinari Jutarnjeg lista, nazvali su 17 istaknutih članova HSS-a i pitali ih kako komentiraju izjavu svog predsjednika te treba li on podnijeti ostavku.

Od njih 17, samo ih je sedmero bez zadrške osudilo izjavu, od kojih je troje istaknulo da Beljak treba ponuditi svoje mjesto predsjednika na raspolaganje. Tri člana stranke su ga branila, dvoje ih se izvuklo da čekaju sastanak Odbora, a pet ih je šturo ili čak nikako komentiralo ispad predsjednika stranke. Drugim riječima, njih deset nije osudilo ili reagiralo na Beljakovu izjavu da političkih ubojstava nije bilo “dovoljno”.

HSP podnio kaznenu prijavu protiv Krešimira Beljaka!

Krećemo s gradonačelnikom Čazme koji je prvi i pokrenuo pitanje Beljakove političke odgovornosti. Ponovno je naveo kako je Beljakov tweet “kruna svih Beljakovih nesmotrenih izjava” te dokaz da se on neće opametiti. Zato i poziva na ostavku čelnog čovjeka HSS-a.

– Govoriti o Udbi i egzekucijama je jedna vrlo ružna stvar, a još je gore da predsjednik stranke čije su bivše čelnike proganjali u vrijeme komunizma kaže da udbaši nisu dovoljno ubili. Njegove nesmotrenosti i gluposti čine štetu stranci i ovo što kažem misli puno ljudi – izjavio je Pirak.

Jučer je na konferenciji za novinare ostavku zatražila i Valna Bastijančić-Erjavec, predsjednica bjelovarske Gradske organizacije HSS-a, ujedno i zamjenica bjelovarskoga gradonačelnika.

– Zalaganje i borba HSS-a za šume, zabranu prodaje hrvatske zemlje strancima, za besplatnu vodu i da cjevovodi ostanu u vlasništvu hrvatskih tvrtki pada u drugi plan zbog nepromišljenih i brzopletih izjava i komentara predsjednika Beljaka – istaknula je Bastijančić Erjavec.

Za moguću je ostavku i Boro Bašljan, načelnik općine Hercegovac i član Predsjedništva HSS-a. On je rekao da osuđuje izjavu te dodao da bi on na Beljakovu mjestu dao svoj mandat na raspolaganje.

– Nisam ja taj koji može samostalno odlučiti treba li dati ostavku, ali Beljak treba prepustiti članovima da odluče je li njegova izjava primjerena za predsjednika stranke ili ne. To bi bilo demokratski – smatra Bašljan.

Još su tri člana osudila izjavu, no oni nisu otišli toliko daleko da bi otvoreno zatražili ostavku, piše jutarnji list

Bjelovarski HSS zatražio ostavku predsjednika stranke Kreše Beljaka

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari