Connect with us

Politika

Picula: Treba prestati s politikom podilaženja Aleksandru Vučiću

Objavljeno

-

Zastupnik Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu Tonino Picula komentirao je u HTV-ovom središnjem Dnevniku može li se nastaviti europski put Crne Gore, jer Crna Gora još uvijek nije zatvorila nijedno poglavlje.

Picula se osvrnuo i na prosrpske strukture u Crnoj Gori, kao i na izvješće u kojem se spominje teroristički napad na Kosovu i potreba da se kompletno promjeni stav Europske unije prema Srbiji.

Nije zatvoreno nijedno poglavlje već šest godina

Picula je naglasio kako Crna Gora nije zatvorila nijedno poglavlje već punih šest godina. A posljednje poglavlje je otvorila za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

– To je, dakle, bilo negdje 2020. godine. Pa jedina stvar koja donekle ohrabruje je da nakon više od godinu dana, skoro petnaest mjeseci funkcioniranja tzv. tehničke vlade Dritana Abazovića, koji je izgubio povjerenje parlamenta još prošle godine na putu da se formira 44. vlada Crne Gore, rekao je Picula.

Međutim njezin sastav otvara puno više pitanja o tome kako je to zapravo vlada i u kojoj mjeri će ona biti kapacitirana da se nosi s unutarnjim problemima Crne Gore i naravno prije svega da nastavi europski put Crne Gore.

Vlada Crne Gore pokušava biti inkluzivna

Picula je istaknuo da vlada očito pokušava biti inkluzivna.

– Međutim, vidjeli smo da ona ne može okupiti one koji sumnjaju u njezine kapacitete da razvije unutarnje kapacitete Crne Gore i da krene dalje, te da nastavi sa svojim europskim putom, a u njezinom sastavu se nalaze političari koji apsolutno ne kriju svoja politička uvjerenja, odnosno nešto što bi se lako moglo ocijeniti izrazito destruktivnim po crnogorske interese kada je riječ o pristupanju Europskoj uniji, dodao je.

Naglasio je da su to prije svega Koalicija za budućnost Crne Gore koja je otvoreno pro-ruska.

Prekretnica u odnosu prema Srbiji

Srpska pravoslavna Crkve ne krije da je čak i Porfirije bio u Crnoj Gori u jednoj otvorenoj anticrnogorskoj kampanji pozivajući ljude da se na popisu stanovništva kao pravoslavni izjasne etnički kao Srbi.

Picula se osvrnuo i na prosrpske strukture u Crnoj Gori, kao i na izvješće u kojem se spominje teroristički napad na Kosovu i potreba da se kompletno promjeni stav Europske unije prema Srbiji.

– Ta rezolucija koju je Europski parlament prošli tjedan velikom većinom glasova zapravo usvojio je na neki način prekretnica kada je riječ o odnosu prema Srbiji, odnosno prema dijalogu kojeg omogućava i podržava Europska unija, jer je upravo teroristički upad paravojnih grupa na sjeveru Kosova na neki način pokazao da taj dijalog ima sasvim ograničene dosege. Jer po mom mišljenju režim Aleksandra Vučića u Srbiji neće ni na koji način odustati od nametanja svoje kontrole u svim onim dijelovima, teritorijama s kojima Srbija graniči, na kojima živi srpsko stanovništvo, poručio je Picula.

Naglasio je da će ga Vučić pokušati iskoristiti radi svojih političkih interesa.

– I mi smo kroz tu rezoluciju vrlo jasno poručili, ne samo vlastima u Beogradu nego i institucijama u Bruxellesu da se treba konačno prestati s politikom podilaženja Aleksandru Vučiću, zaključio je Picula.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas