Connect with us

Vijesti

Pilot ‘JNA’ izbjegao hrvatski zatvor

Objavljeno

on

Petero europskih promatrača, četiri Talijana i jedan Francuz, poginulo je 7. siječnja 1992. kada je helikopter tadašnje Europske ekonomske zajednice (EEZ) srušio projektil ispaljen iz MIG-a 21.

Borbenim avionom pilotirao je Emir Šišić, major JNA, koji je zbog toga optužen i osuđen u Hrvatskoj, ali i u Italiji. I dok je kaznu koju mu je izrekao sud u Italiji barem djelomično odslužio prije no što se Srbija diplomatskom ofenzivom izborila ga se izruči Srbiji, nakon čega je vrlo brzo pušten na uvjetnu slobodu, zbog hrvatske presude nije bio ni dana u zavoru, piše Večernji list

I neće jer je Županijski sud u Varaždinu 15. siječnja zbog zastare obustavio izdržavanje te kazne. Šišić, koji je bio optužen zbog ugrožavanja osoba pod međunarodnom zaštitom, 30. rujna 1992. u Varaždinu je u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora.

Na tu se presudu žalio, a Vrhovni je sud žalbu odbio pa je 12. siječnja 1993. presuda postala pravomoćna. No kako je Šišić bio nedostupan, kaznu nikada nije izdržao. A da bi se kazna mogla izdržati, od pravomoćne presude ne smije proći više od 25 godina.

U Šišićevu slučaju tih 25 godina prošlo je 12. siječnja 2018., kada je nastupila zastara, pa Županijskom sudu u Varaždinu nije preostalo ništa drugo do da po slovu zakona obustavi izvršavanje kazne zbog zastare.

Što se tiče suđenja u Italiji, Šišić se tamo na optuženičkoj klupi našao nakon što je po tjeralici 2001. uhićen u Mađarskoj. Mađari su ga izručili Talijanima koji su ga potom osudili na 15 godina zatvora.

Srbija je od Italije tražila da joj ga izruči radi izdržavanja kazne, a Talijani su na to pristali u studenom 2006., nakon što su dobili garanciju srpskih vlasti da Šišiću neće biti umanjena kazna niti će biti pušten na slobodu.

Premješten je u zatvor u Srijemskoj Mitrovici, iz kojeg je dvije godine kasnije pušten na uvjetnu slobodu, što je izazvalo burnu reakciju Talijana koji su se smatrali izigranima. Prema srpskom zakonu, Šišić je imao pravo na uvjetni otpust, a sud je smatrao da domaće zakonodavstvo ima prednost pred garancijama danim Talijanima, piše Večernji list

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari