Pratite nas

Život

PIRAMIDA: Željka Ogresta eliminirala Tihomira Dujmovića iz finala!

Objavljeno

na

Voditeljica HRT-ove “Piramide” u jednom se trenutku pokušala narugati Dujmovićevim stavovima na način koji nije primjeren javnoj televiziji. Iako je vodio nakon drugog kruga, Radmanova televizija si nikako nije smjela dopustiti da jedan od najutjecajnijih hrvatskih političkih komentatora završi u “velikom finalu”.

Radmanova Hrvatska televizija još je jednom pokazala kako se zapravo na njoj ništa nije promijenilo iz vremena ‘agitpropa’. Inače, izraz ‘agitprop’ nastao je u Sovjetskom savezu kao skraćenica za državni “odjel za agitacije i propagande”, a kasnije su ga preuzele sve komunističke zemlje pa i SFRJ. Za one koji ne znaju ili se ne sjećaju ‘agitprop’ je imao za cilj širenje komunističkih ideja, pod svaku cijenu i na sve moguće načine.

Dakle, gledajući sinoćnju “Piramidu” gledatelji su ostali doslovce šokirani navijačkim odnosom Željke Ogreste prema gostima u tzv. malom finalu. Dva političara (Dragan Vulin, novi predsjednik HDSSB-a i Aleksandra Kolarić, komunikacijska stručnjakinja i bivša Račanova glasnogovornica i članica SDP-a) te novinar (Tihomir Dujmović) jednostavno na kraju nisu imali isti tretman.

Naime, nakon drugog kruga Dujmović je vodio prema glasovima gledatelja, jer je bio najuvjerljiviji govornik u dvije uvodne teme, ali onda je na scenu stupila voditeljica. Prijetila je realna opasnost da Dujmović na kraju pobijedi i ode u veliko finale što si HRT, jasno, nikako nije smio dopustiti.

U jednom trenutku Željka Ogresta se na temi koja nije imala nikakve veze s politikom prilično ružno i neprofesionalno narugala gospodinu Dujmoviću koji je kazao kako zna tko je kriv za situaciju da je jedan mladi čovjek završio u zatvoru jer je koristio konoplju u terapijske svrhe.

Ogresta mu je uskočila u riječ, prekinuvši ga pitanjem: “Partija?”, što je bilo apsolutno neprimjereno jer je na taj način zapravo sugerirala neku navodnu Dujmovićevu opsjednutost “partijom” o kojoj u zadnje vrijeme često i s razlogom govori u javnosti.

– Moram priznati da se jednoj iskusnoj novinarki i kolegici s kojom sam na “Stojedinici” radio još prije 30 godina nije smjelo dogoditi da navijački stane na jednu stranu. Ne mislim da je taj trenutak bio presudan, očito je gospođa Kolarić bila uvjerljivija i iskreno joj čestitam. Inače, Željka radi sjajnu emisiju, no gorak okus je ostao, izjavio nam je kratko Tihomir Dujmović.

Nažalost, način na koji je Dujmović ‘eliminiran’ samo potvrđuje da na današnjem HRT-u očito ne pobjeđuju stavovi nego dojmovi, što je samo dokaz površnosti koja danas vlada u Hrvatskoj. Osim toga ako je jedan od najčitanijih hrvatskih političkih komentatora vodio nakon drugog kruga, a u trećem su teme bile ipak nepolitičke, onda je sugestija voditeljice i sve što se nakon toga događalo očito imalo utjecaja na konačni ishod. No to je sada ionako manje važno.

Radmanova televizija je već odavno postala sama sebi svrha, točnije, Prisavlje se iz javne televizije zaslugom agitpropovaca pretvorilo u partijsku televiziju. Tzv. Hrvatska televizija pod Radmanovim vodstvom osim što ne ispunjava svoje zakosnke obveze više ne predstavlja nikoga osim šefa i njegovih sljedbenika. Prisavlje je postalo ekspozitura SDP-a, i to onog radikalnog dijela koje se nikako ne može pomiriti s činjenicom da su se komunizam i Jugoslavija zauvijek raspali, a partijsku propagandu nipošto više ne mogu voditi našim novcem. A u tu se priču ljudi poput Dujmovića nikako ne uklapaju.

Dražen Boroš/dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Život

“Bijela kuga”: Sve manje vjenčanja, sve manje beba…

Objavljeno

na

Objavio

Veliki broj općina u BiH “umire”. Sve se manje djece rađa, mladi se sve teže odlučuju za brak, velik broj osoba umire…

Pokazatelji zabrinjavajući S “bijelom kugom” suočavaju se gotovo sve općine u BiH, pa tako i s većinski hrvatskim stanovništvom. Najnoviji podaci za općinu Čapljina pokazuju koliko je situacija alarmantna, piše Večernji list BiH.

Tijekom prošlog mjeseca na području općine Čapljina rođeno je 12 beba, a umrle su 24 osobe. Još poraznije zvuči podatak kako u listopadu u toj općini nije sklopljen ni jedan brak. Ne ohrabruju ni podaci za ranije mjesece koji pokazuju kako je u toj općini negativan prirodni prirast prisutan tijekom cijele godine te da je u rujnu umrlo 30 osoba, a rođeno 14 beba. Ova općina samo je primjer koliko je situacija ozbiljna, a tako je i u mnogim drugim sredinama.

U FBiH je od siječnja do kraja srpnja rođeno 10.360, a umrlo 12.237 osoba, odnosno broj umrlih veći je za 1877 od broja rođenih, pokazuju podaci Zavoda za statistiku. Prema tim podacima, najmanje beba rođeno je u siječnju – 1005, a najviše osoba umrlo je u veljači – 1921. – “Bijelom kugom” najviše su pogođeni istočna Hercegovina, Podrinje, Hercegbosanska županija i Posavina, a postoje sela bez ijednoga stanovnika.

Demografi navode kako su sve veći mortalitet i sve manji natalitet posljedica starenja stanovništva. Komentirajući te podatke, demograf Hasan Zolić rekao je nedavno kako je od 2013. do 2016. samo po osnovi negativne razlike između broja živorođenih i umrlih izgubljeno više od 23.000 stanovnika. Pada broj stanovnika Na problem smanjenja broja katolika u BiH upozorava i Katolička crkva u BiH. Prema podacima Biskupske konferencije BiH, na kraju 2016. Banjolučka biskupija imala je 31.501 katolika, Mostarsko-duvanjska 176.619, Trebinjsko-mrkanska 19.410, a Vrhbosanska nadbiskupija 162.711.

Katolici u BiH još od 2002. imaju negativan prirodni prirast, ali on je u stalnom opadanju već od 1996., kada je bio pozitivan za 1467. Prema istim izvorima, koji su prikupljeni od svih župnih ureda na području pojedinih biskupija, procjenjuje se da je na kraju 2015. u BiH bilo 405.735 katolika, što bi bilo za 14.559 manje nego 2014, piše Večernji list BiH.

Usporedbom podataka od 2014. s onima iz kraja 2016. dolazi se do rezultata da je u BiH oko 30 tisuća katolika manje nego na početku 2014. Razloga za takvo stanje je mnogo, međutim, među glavnima su ekonomski koji uvelike diktiraju sklapanje brakova i odluku na proširenje obitelji.

facebook komentari

Nastavi čitati

Život

Amerikanka preselila u Hrvatsku: Hrvatska vas podsjeti što je doista važno u životu

Objavljeno

na

Objavio

Odlučila je zamijeniti američki san onim hrvatskim.

Zašto strankinje dolaze živjeti u Hrvatsku?

Ovim se pitanjem na vlastitom primjeru pozabavila Amerikanka Alexandra Schmidt, pišući za Croatia Week. U Hrvatskoj je, kaže, pronašla nešto što nije nigdje drugdje u svijetu.

Alexandra je u Hrvatskoj, točnije Dubrovniku, živjela nekoliko mjeseci prije nego se preselila u Irsku zbog posla. Zeleni otok je zavoljela, stekla je prijateljstva, imala novca i, kako kaže, ‘mnoga sjećanja iz irskih pubova’. No, Irsku nikad nije doživljavala domom.

‘Nisam pronašla vezu kakvu sam pronašla u Hrvatskoj’, piše Alexandra i nastavlja: ‘Nedostajao mi je organizirani kaos svakodnevnog života, iako je to izluđivalo moj mozak.

Nedostajala mi je utjeha domaće hrane u Hrvatskoj i svježe ulovljene ribe. Nedostajalo mi je plivanje u tirkiznom moru i gledanje najboljih zalazaka sunca na svijetu. Nedostajao mi je način na koji sam se osjećala sigurna i zbrinuta’, navodi Alexandra.

Hrvatska joj je, tvrdi, dopustila da izraste u autentičnu sebe, podsjećajući je da uživa u životnom putu. Kombinacija hrvatske srdačne gostoljubivosti, direktnog načina izricanja mišljenja, predivnih pejzaža i nevjerojatne hrane su neki od razloga za povratak.

Ali…

‘Vjerujte mi kad kažem da živjeti u Hrvatskoj kao stranac nije samo pijuckanje vina i gledanje jadranskih zalazaka. Selidba u novu zemlju uvijek predstavlja izazov i reći ću vam da Hrvatska može biti izuzetno teška.

Nije lako živjeti ovdje kao domaći, kamoli stranac. Nepotrebno je naglašavati da većina nas ne dolazi ovdje zbog procvjetalog tržišta rada. Ne vraćamo se graditi karijere u tradicionalnom smislu. Ne selimo ovdje zbog toga jer je lako navigirati kroz hrvatsku kulturu i birokraciju. Umjesto toga, pronašli smo nešto mnogo veće: sreću’, piše Alexandra.

‘Hrvatska ima način da vas spusti na zemlju i podsjeti čovjeka što je doista važno u životu. Posebno nas Amerikance, naučila nas je da radimo za život, a ne da živimo da bismo radili.

Hrvatsku često gledamo kao bijeg od okrutnog začaranog kruga previše rada i neispunjenosti. Vidjela sam žene koje mijenjaju život na visokoj nozi na Manhattanu sa večerama od 150 dolara za domaće vino i večeru iz vrta u Hrvatskoj. Vidjela sam žene koje ostavljaju šestoznamenkaste plaće da bi radile kao instruktorice ronjenja. Odlučile smo zamijeniti američki san onim hrvatskim. Većina nas nikad ne gleda unatrag’, navodi Alexandra.

‘Moj život u Hrvatskoj nije savršen i još nisam sve pohvatala. Ali kad uzmem vremena uživati u malim stvarima u ovdašnjem životu, kao domaćoj rakiji, šetnji plažom ili kavi s prijateljima, vidim mnogo jasnije. I naučila sam zbog toga mnogo više voljeti svoj život’, zaključuje ova Amerikanka u svom članku za Croatia Week prenosi croexpress

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari