Pratite nas

Nebuloze

Piše Ivo Josipović: Moja vizija Hrvatske

Objavljeno

na

Za index.hr kolumnu je napisao Ivo Josipović koju prenosimo u cijelosti:

Ustavne promjene temelj su gospodarskog oporavka, a ja ću i dalje biti predsjednik koji predstavlja sve građane svoje zemlje

PITALI ste me koja je moja vizija Hrvatske? Ne mogu odoljeti da upravo čitateljima Indexa ne napišem važnu napomenu uz pitanje kakvu viziju Hrvatske imam. Ja sam protiv političara koji imaju samo vizije, a nemaju i konkretne napisane programe. Posebno na ovim našim prostorima razne političke “vizije” bez programa pokazale su svoje dramatične posljedice. I ovoj kampanji imamo vizionare i vizije. Političari bi morali imati programe. Racionalno upravljive i demokratski provjerljive.

Moj program je Hrvatska kao otvorena i konkurentna zemlja koja prepoznaje svoje potencijale i na njima gradi novu svijest i novu ekonomiju. Zbog toga moj program uključuje precizne ustavne promjene kao osnovu strukturnih reformi te potiče politiku koja promovira održivi razvoj i povezano “zeleno ponašanje” kao važan društveni i gospodarski cilj naše zemlje.

Hrvatska je danas pravednija zemlja, nego prije 5 godina.

Povratak odgovornosti i morala u politiku kao temelj pravednog društva – to je bila i ostaje moja politička misao vodilja. Društvena je klima potpuno promijenjena i danas nitko tko se bavi korupcijom ili drugim kriminalom, bez obzira na funkciju koju obavlja, ne može računati na to da će izbjeći pravdi. U Hrvatskoj više nema nedodirljivih pred zakonom.

Ključan doprinos tome dale su promjene Ustava koje sam inicirao 2010. godine, koje su dokinule zastaru kaznenih djela u pretvorbi i privatizaciji te kaznena djela ratnog profiterstva. O promjeni društvene klime najbolje govori broj visokih dužnosnika kojima je suđeno ili kojima se sudi za različita kaznena djela.

Pravda nije jednokratni koncept, to je dugoročni cilj koji premašuje jedan mandat.

Moja vizija Druge Republike je Hrvatska koja je provela uspješne ustavne promjene, dovršila tranziciju i koja djeluje po najvišim europskim standardima razvijenog društva. Ustavne promjene najsnažniji su alat društvenih promjena kojim raspolaže Predsjednik i uvjet su daljnjeg demokratskog razvoja i provođenja ekonomskih reformi. Ovo je moja druga, posebno važna ustavna inicijativa nakon inicijative iz 2010. godine.

Ustavne promjene temelj su gospodarskog oporavka.

Ozbiljni kandidati imaju ozbiljne programe. Dajte povjerenje kandidatu koji nudi ozbiljna i konkretna rješenja. Koji vam kaže ŠTO TREBA, ali i KAKO će to napraviti. Kriza se ne može riješiti lupanjem šakom o stol.

Rješenja za izlazak iz krize postoje, ali su zahtjevna i traže zajedništvo. Situacija je u Hrvatskoj toliko ozbiljna i kompleksna da zahtijeva ozbiljna i kompleksna rješenja. Kao kad gradimo kuću – krećemo od temelja. Ako posložimo dobre, kvalitetne, ispravne temelje, sve drugo će također biti čvrsto, stabilno i dugoročno. Ustav je temelj svake moderne države.

Zašto baš sada?

Mogu ustvrditi da su ustavne promjene rezultat iskustva s funkcioniranjem hrvatske države i njezinih ključnih institucija, te primjera iz dobre europske prakse s kojima sam se upoznao tijekom proteklih pet godina. Ustavne promjene donose kraj klijentelizma, administrativne reforme i Hrvatsku snažnih regija i u konačnici velike strukturne reforme. Bez dubokih političkih promjena, posebno liberalizacije izbornih zakona i novih temelja stranačkog organiziranja, nemoguće je provesti ekonomske reforme. Zato je potrebna reforma političkog sustava. Sve uspješne ekonomske reforme u Europi počele su snažnim institucionalnim promjenama (Poljska, Estonija, Finska, Danska). Novi Ustav propisao bi jasne kriterije koji bi obvezali zakonodavca na administrativnu reformu i novi teritorijalni ustroj s pet do osam regija. To bi bio snažan poticaj gospodarskom i ukupnom razvoju zemlje.

Predsjednik sam koji predstavlja sve građane svoje zemlje.

U proteklih pet godina imali smo predsjednika koji je okupljao i posredovao, predstavljao sve građane, kako u zemlji tako i u svijetu. Kako bi se nužne i korjenite promjene provele u život, potreban nam je predsjednik koji će u svakom trenutku voditi brigu isključivo o interesima građana i biti iznad dnevne stranačke politike i interesa.

Jedna je Hrvatska. I iako o nekim stvarima možda razmišljamo drugačije, vizija Hrvatske je zajednička. I svi je jednako volimo. Proteklih pet godina radio sam s dvije Vlade i dva politički sasvim drugačije profilirana Sabora. I jednako sam kritizirao, ali i surađivao sa svima. Nisam dijelio vlade, a ni građane na plave i crvene, na desne i lijeve. I nemojte se dati zavarati jeftinim predizbornim štosevima. Nitko ne dijeli Hrvatsku, nema podjela, postoji samo jedna Hrvatska.

Zašto su ovi izbori iznimno važni?

Na ovim izborima ne odlučujemo samo o Predsjedniku Republike, već i o smjeru kojim će Hrvatska ići sljedećih pet godina.

Želim nastaviti put stabilnosti, put borbe protiv korupcije i put u kojem razvijamo dobre odnose s našim susjedima, jer nam je to u sigurnosnom i gospodarskom interesu. Isto tako, želim modernu i uspješnu hrvatsku državu okrenutu budućnosti, a ne prošlosti. A za to su nam potrebne moderne europske reforme, kakve su provele neke druge uspješne europske države poput Danske, Poljske ili Estonije.

Pozivam sve da izađu u što većem broju na ove izbore i odaberu predsjednika s jasnom vizijom, predsjednika koji predstavlja sve građane svoje zemlje. To je pravi put!

Piše: Ivo Josipović/Index.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Izetbegović najavio tužbe protiv svih odgovornih aktera u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Interes Bosne i Hercegovine je da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava i svojih obveza, a interesi Hrvatske i Srbije ne mogu biti nikakva osnova na kojoj će se temeljiti vanjska politika Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako će on na tome dosljedno inzistirati, a očekuje kako će to činiti i svaki sljedeći bošnjački član državnog vrha:

“Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama ‘prati’ stajališta Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu, kojega je u utorak objavio portal Klix, odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je intervenirao kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno prilikom posjeta Beogradu izjavio kako će BiH svoju politiku prema Kosovu usklađivati s onom koju vodi Srbija.

Istaknuo je kako je drugačiji način razmišljanja ujedno glavni razlog sukoba koje povremeno ima s hrvatskim i srpskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je ipak pojasnio kako se u BiH treba uzeti u obzir i to što o nekim pitanjima misle susjedi, no najbitnija su stajališta Europske unije koja BiH obvezuju sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Poručio je i kako je Hrvatska i Srbija “morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu”.

“Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odštetnim zahtjevima logoraša iz BiH prema Hrvatskoj nakon presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne, Izetbegović je ocijenio kako će “žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere“, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti.

“S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali preduvjet za to je istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se ’emancipiramo’”, kazao je Izetbegović.

Po njegovu sudu “dostatno će biti” da se hrvatski državni vrh “suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine tvrtki iz BiH koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

Na taj način, zaključuje Izetbegović, Hrvatska će emancipirati samu sebe umjesto da to nudi BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

SRAMOTNE SCENE: Slavio uz zastavu ‘Delije Knin’: Ovo je za srpsku Dalmaciju!

Objavljeno

na

Objavio

Crvena zvezda u četvrtak je u Beogradu svladala Koln i tako osigurala prolazak skupine u Europskoj ligi.

Zvezda je tako ostvarila najveći europski uspjeh u posljednjih 25 godina, a jedan od “junaka” bio je vratar Milan Borjan, piše Večernji list

Nažalost, Borjan je nakon utakmice pozirao sa zastavom na kojoj piše “Delije Kinin” i promovirao velikosrpstvo.

Kad sam došao u klub, rekao sam da sam iz Knina i da sam kao čovjek rođen u tom gradu ispunio san dolaskom u Crvenu zvezdu. To je dio mene! Znam tko sam i odakle dolazim! Knin je uvijek bio zvezdaški grad, a ova pobjeda nad Kolnom bio je za cijelu srpsku Dalmaciju. Vrlo dobro znam koliko ova pobjeda znači našem narodu – ispalio je Milan Borjan za Kurir

Otkrio je i otkud mu zastava na kojoj piše “Delije Knin”. – Tu sam zastavu dobio u Londonu nakon utakmice s Arsenalom. Od tada je nosim sa sobom, a suigrači je obožavaju. Ne možemo izgubiti kada je tu zastava “Delije Knin”.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari