Pratite nas

Naši u svijetu

PISMO IZ NJEMAČKE

Objavljeno

na

Po glavi mi se samo mota kad ću kući!

[ad id=”93788″]

Sa puno, puno emocija pišem ovaj tekst, ovo pismo. Prisiljen sam bio otići od svoje kuće, od svoje obitelji, iz svog Roška Polja, iz svog Tomislavgrada, s rodne grude…

Posla nije bilo nigdje. Nikakvog pomaka nigdje.

Nikakve budućnosti na vidiku…

Sve sam ostavio dolje.

Obitelj, djevojku, prijatelje…

I sad sam ovdje u crnom svijetu, sa dobrim poslom, pristojnim životom, novi mobitel, novi stan, nova odjeća…

Al opet crni svijet…

Tek sam stigao odozdal s odmora za Božić, a po glavi mi se samo mota kako da se vratim kući…

Ne izlazi mi to iz glave noćima, pa i sada kad pišem odavno je ponoć prošla, a sjedim za kompjutorom i slažem ova tužna slova.

Tisuću puta na dan mi kroz glavu prođe molitva: “Bože dragi vrati me kući…”

Straši me pomisao da ću ovdje ostati cijeli svoj život…

Odem na misu ovdje u našu hrvatsku crkvu i fratar čita kad neko od starih umre i onda kaže: “Živio je ovdje od sedamdeset i neke i proveo je svoj cijeli život ovdje”

Svaki put kad to pročita meni prođe kroz glavu pa neće valjda jednog dana i mene tako pročitati!

A koji je uzrok svega ovoga?

Dragi naši političari.

Oni koji su svojom pohlepom, krađom, kupovanjem skupih mercedesa sebi i svojim “sinčićima”, plaćanjem ljetovanja svojim napirlitanim kćerima uništili naše živote!

Svakim ukradenim novčićem ukrali ste naš život i učinili od nas životne patnike!

Životne patnike u tuđini, a od naših roditelja životne patnike u domovini koji su ostali bez svoje djece jer su ih morali poslati u svijet!

Znači nama ste ukrali obitelj i dom, a našim roditeljima djecu!

Svaki vaš novčić je proklet, svaki vaš skupocjeni auto je proklet,

svaka vaša vila na sto katova je prokleta svakom suzom našega ukradenog života!

Ali Bog sve vidi!

Bog će jednog dana prebrojiti svaki vaš ukradeni novčić, a onda svaku našu suzu, sve će to zbrojiti i onda ćete sve vratiti, sa kamatama!!!

Sto puta i svaki dan sebi reknem baš me briga za onim doli, ali mi se onda sve to skupi u prsima, ko neki teški kamen sa Zavelima ne da mi disat, pa moram ovo napisat i nekako mi zgodnije kad s vama podjelim ovu svoju tugu, lakše dišem, ako me razumjete?

Toliko od mene, ne mogu više od gorčine pisati…

Pozdrav svima i neka vas sve Bog čuva….

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Promocija troknjižja o Hrvatima iz Brazila

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska matica iseljenika ima čast pozvati Vas na svečano predstavljanje troknjižja o hrvatskoj zajednici u Brazilu autora i priređivača projektnih izdanjā  dr. sc. Milana Puha iz São Paula, Brazil.

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 17. siječnja 2019. u 13 sati u dvorani Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Uz pozdravnu riječ ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Mije Marića te autora i priređivača projektnih izdanjā dr. sc. Milan Puh iz São Paula, o troknjižju hrvatske zajednice u Brazilu će govoriti povjesničari Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Gordan Ravančić i dr. sc. Darjan Godić.

O autoru i troknjižju:

Dr. sc. Milan Puh, Puljanin s višegodišnjom brazilskom adresom, voditelj je istraživačkog projekta „Povijest Hrvata i hrvatskog useljeništva u Brazil” u São Paulu od 2015. godine i priređivač knjigā „Hrvatska u Brazilu – iseljeničke priče i priče o useljenju”, „Hrvatska u Brazilu do 1918: prva faza useljavanja” i „Hrvatska u Brazilu između 1918. i 1945.: druga faza useljavanja”. Projekt se realizira uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Na promociji ovog jedinstvenog troknjižja znanstvenici će predstaviti odabrane društvene i kulturne značajke hrvatske iseljeničke zajednice u Brazilu kroz prošlost i sadašnjost, te istodobno ukazati na demografske pokazatelje kao i stvaralačke prinose Hrvata razvitku te najveće i najmnogoljudnije države u Južnoj Americi.

Dr. sc. Milan Puh je profesor hrvatskog jezika i povijesti u Croatiji Sacri Paulistani i u Društvu prijatelja Dalmacije u jedanaestmilijunskoj metropoli São Paulu, gdje živi većina brazilskih Hrvata. Znanstveni je suradnik Centra za Slavenske studije Sveučilišta savezne brazilske države Paraná na znanstvenom projektu „Kartografija slavenskih studija u Brazilu: znanstveno-istraživački rad i njegova internacionalizacija”. Podsjetimo, hrvatska zajednica u Brazilu inače ima između šezdeset i osamdeset tisuća ljudi.

Moderatorica promocije je Vesna Kukavica, voditeljica Odjela za nakladništvo HMI-ja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Magazin

Tomislav Sunić i Željko Glasnović: Hrvatska dijaspora – Povratak ili istrebljenje

Objavljeno

na

Objavio

U Podcastu Velebit profesor dr. Tomislav Sunić ugostio je saborskog zastupnika generala Željka Glasnovića. Na ovu su temu dr. Sunić i general Glasnović razgovarali i na engleskom jeziku, a taj ćete video kroz nekoliko sati također moći pogledati na našemu kanalu.

Tko sabotira povratak Hrvata iz iseljeništva u Hrvatsku?

Zašto ne postoji Ministarstvo useljeništva Hrvata u RH?

Zašto i tko vodi rat protiv hrvatskih iseljenika i njihovog mogućeg povratka u domovinu?

Odgovore na ova pitanja poslušajte u Podcastu Velebit.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari